Elä kuin kissa: näitä asioita voit oppia lemmikiltäsi

Inkiväärikissa rentouttava

Oma kissasi on mainio henkilökohtainen valmentajasi. Voimme nimittäin oppia kissoiltamme paljon.

Eleganssi, kehonhallinta, viehkeys – monet kissanomistajat ihailevat kissaansa näiden ominaisuuksien vuoksi. Toisilla puolestaan on kotonaan upeita kissoja, jotka hurmaavat ennen kaikkea äänekkäällä kehräyksellään. Niin erilaisia kuin kissatkin ovatkin, monet käyttäytymispiirteet ovat yksinkertaisesti kissoille tyypillisiä. Me ihmiset voimme ottaa niistä oppia yhdessä jos toisessakin asiassa. Lue seuraavasta artikkelista, milloin meidän ihmisten tulisi pitää kissaamme esimerkkinä ja mitä voimme oppia silkkitassuiltamme.

Luo aamurutiini

Säntäätkö pitkien unien jälkeen kiireellä päivään? Kissat eivät toimi näin! Ne kruunaavat lepohetkensä pienellä kissajoogalla ja venyttelevät makeasti. Kun keho ja mieli ovat hereillä, silkkitassu suuntaa päivittäisten tehtäviensä pariin.

Rento aamurutiini hyödyttäisi myös monia ihmisiä. Mitä jos tekisit muutaman aurinkotervehdyksen ennen aamuteetä tai -kahvia? Näin pysyt vetreänä ja voit aloittaa päiväsi tietoisesti. Myös sanomalehden lukemisesta, lenkkeilystä tai itse tehdystä bircher-myslistä voi tulla oma suosikkirutiinisi, joka antaa sinulle positiivisen alun päivään.

Huolehdi hyvinvoinnistasi

Rutiineista puheen ollen: kissoilla niihin kuuluu turkin perusteellinen hoito. Kissat hoitavat turkkiaan noin kolme tuntia päivässä. Puhdistushieronta karkealla kielellä pitää turkin sileänä ja edistää verenkiertoa.

Mitä voimme oppia kissalta? Varaa aikaa kehostasi ja terveydestäsi huolehtimiseen! Tämä ei vaadi useita tunteja päivässä, vaan tietoisen päätöksen: Kyllä, haluan tehdä itselleni hyvää!

Suo itsellesi hieronta, kun olkapääsi ovat jännittyneet. Tai kokeile uutta kuorintahoitoa ja kasvonaamiota ja rentoudu hyvän kirjan parissa. Kehosi ja sielusi kiittävät.

Elä kuin kissa © onephoto / stock.adobe.com
Kissat näyttävät meille ihmisille hyvää esimerkkiä erityisesti rentoutumisen suhteen.

Rentoutumisen mestari

Kissojen ystävät tietävät: nämä nelijalkaiset ystävämme ovat rentoutumisen mestareita! Ne löytävät kissan näkökulmasta mukavimmat paikat ja tekevät olonsa niin mukavaksi, että me rauhoitumme jo pelkästään katselemalla niitä. Kissojen 16 tunnin unista ei kuitenkaan tarvitse ottaa esimerkkiä. Siitä huolimatta voimme tietoisesti varmistaa, että nukumme vähintään seitsemän tai kahdeksan tuntia päivässä.

Sisällytä pieniä rentoutumishetkiä arkeesi: tee olosi mukavaksi kirjan ja torkkuvan kissan kanssa sohvalla. Aseta älypuhelimesi äänettömälle, jotta sielusi saa rauhoittua.

Opi kissoilta aitoutta

Kissat eivät huijaa – eivät edes miellyttääkseen sinua. Kun kissa ei halua jotakin, se osoittaa sen selvästi. Myös tästä voimme ottaa oppia. Arjessa ei tietenkään ole hyvä olla jatkuvasti kynnet esillä, mutta omien tarpeiden ja toiveiden kuunteleminen on tärkeää, jotta voi tuntea olonsa mukavaksi.

Joten ennen kuin seuraavan kerran otat kiireestäsi huolimatta vastaan ylimääräisen työtehtävän tai lähdet tapahtumaan, johon et oikeastaan haluaisi mennä, muista että myös selkeä ”ei” on vaihtoehto.

Säilytä leikkimisen ilo

Jopa kaikkein ylväinkin kissa voi muuttua pieneksi, innostuneeksi pennuksi nähdessään kissan onkilelun. Himon kohteen metsästys kiehtoo kissan kaikkia aisteja. Se, että innostuu leikkimään, tuo aitoa palautumista arkeen.

Emme opi kissoilta vain leikkiessämme yhdessä. Onkilelun sijaan voit etsiä uusia harrastuksia, joiden parissa voit laittaa aivot narikkaan ja pitää hauskaa. Mitä jos kokeilisit taidemaalausta? Tai karatetunteja? Vai menisitkö vihdoinkin paikalliseen kuoroon sen sijaan, että laulat vain itseksesi suihkussa? Kissathan opettavat, että voit tehdä sitä, mistä tykkäät – tärkeintä on, että sinulla on hauskaa!

kissat esikuvana © DoraZett / stock.adobe.com
Emme opi kissoilta vain leikkiessämme yhdessä.

Pysy uteliaana

Myös tämä kissojen ominaisuus muistuttaa meitä siitä, että meidän on pidettävä huolta lapsesta sisällämme: kissat ovat uteliaita. Mikä tuolla pussissa rapisee? Ylipäätään: “pussi!” – siellä on aina jotakin jännittävää!

Pysy uteliaana – tämä ei koske ainoastaan laukkujen ja vastaavien tavaroiden sisältöä, vaan voit siirtää sen muihin kulttuureihin tai toisiin ihmisiin. Sillä se, joka luulee tietävänsä kaiken jostakin tai jostakusta, menettää halunsa tutkia ja löytää.

Elä kuin kissa: ole kärsivällinen

“Ruoho ei kasva nopeammin siitä vetämällä.” Joskus on vaikea sietää, että tietyt asiat tarvitsevat aikaa: Odottaminen käy hermoille. Voimme ottaa tässä oppia kissoilta! Jokainen, joka on nähnyt kissan hiirenkolon edessä, näkee oikean hetken odottamisen asiantuntijan työssään. Samettitassu pysyy keskittyneenä. Odottaminen säästää samalla sen voimia, sillä se tietää, että jossain vaiheessa hiiri tulee kyllä ulos.

Olipa kyseessä ruokavalio, uuden kielen oppiminen tai täydennyskoulutus: voimme oppia kissoilta sinnikkyyttä sekä pitämään omat tavoitteemme mielessä.

Iloitse pienistä asioista

Myönnettäköön: jotkut kissat ovat pieniä diivoja. Mutta ei silloin, kun on kyse materiasta. Kissoille on yhdentekevää, maksoiko kissanpeti 15 vai 100 euroa. Pääasia on, että se on mukava. Tätä korostaa seuraava tilanne, joka on tuttu monille kissojen ystäville: Olet vastaanottanut pakettilähetyksen – ja kissa tekee välittömästi olonsa mukavaksi pahvilaatikossa. Pieni rypistynyt sanomalehden palanen voi tarjota hauskuutta neljännestunniksi. Kissat voivat opettaa meitä iloitsemaan arjen asioista.

kissa esimerkkinä © New Africa / stock.adobe.com
Kissat iloitsevat mielellään pienistä asioista. Kissat voivat opettaa meitä nauttimaan myös arjen asioista.

Elä hetkessä

Kissat eivät ole huolissaan huomisesta – ne nauttivat hetkestä. Ihmiset haluavat suunnitella kaiken mahdollisimman tarkasti saavuttaakseen varmuuden. Tai olemme huolissamme siitä, mitä huomenna tapahtuu.

Periaatteessa ennakointi on hyödyllinen ominaisuus. Mutta kuinka mukavaa onkaan nauttia silloin tällöin hetkestä! Kissat voivat innostaa myös kroonisista sairauksista kärsiviä ihmisiä jättämään hetkeksi huolenaiheensa taakseen, rentoutumaan ja kokemaan hetken tietoisesti. Jokainen, joka tankkaa voimaa tällä tavalla jokapäiväisessä elämässään, voi jatkaa eteenpäin virkistyneenä.

Yhteenveto: Elä kuin kissa

Esimerkit osoittavat, että kissat ovat todellisia elämäntaiteilijoita, jotka voivat korvata osan kaksijalkaisista valmentajista. Kaikki kissamainen käytös ei tietenkään sovi jokapäiväiseen elämäämme eikä sovellu esimerkiksi. Mutta joka tapauksessa: jos luotat omiin vaistoihisi, olet oikealla tiellä. Kissat näyttävät siitä hyvää esimerkkiä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.

11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?