Kissanpennun kasvatuksen perusteet

Kissanpennun kasvatus

Kissanpennut oppivat ensimmäisinä viikkoinaan paljon emoltaan sekä sisaruksiltaan. Siitä huolimatta on kissanpennun kasvatus myös ihmisen toimesta välttämätöntä. Loppujen lopuksi eihän emokissa kuitenkaan kasvata pentujaan ihmisten tapoja noudattamaan.

Sinun tehtäväsi ihmisenä on tehdä kissalle selväksi, että verhojesi, tapettien ja sohvan olemassaololla on aivan toisenlainen tarkoitus, kuin toimia kissan raapimispuuna. Elämääsi kissan kanssa helpottaa se, että ymmärrät, miksi kissasi käyttäytyy tietyin tavoin. Raapimalla tapetteja, verhoja ja muita vastaavia asioita, kissa merkkaa reviiriään tassuissa olevilla tuoksurauhasillaan. Haju on niin mieto, että ihminen ei sitä pysty aistimaan, mutta muut kissat ja eläimet sitäkin paremmin. Raapimalla kissa myös teroittaa kynsiään, puhdistaa ne ulkoisesti sekä ojentaa ja venyttää kehoaan.

Raapiminen on kissoille siis täysin luontainen asia. Kissan tulisi tietenkin saada jatkaa sille luonnollista puuhaa, mutta ei suinkaan sinun huonekalujen kanssa, vaan siihen tarkoitukseen tarkoitettuun raapimispuuhun tai raapimisalustaan. Empatian, rauhallisuuden ja pienen kärsivällisyyden myötä saat kissanpentusi ymmärtämään suosimasi raapimiskohteen varmasti.

Kissanpentujen kasvatus on lastenleikkiä – mutta tarvitset myös ripauksen onnea

On tärkeää muistaa, että kissat ovat oman tiensä kulkijoita, ei laumaeläimiä. Sen vuoksi ne eivät myöskään pidä samassa taloudessa asuvia ihmisiä alfayksilöinä. Tästä johtuen kissat eivät aina seuraa ihmisen ohjeita koulutustilanteissa. Sitä paitsi jotkut kissat ovat luonteeltaan kuuliaisempia kuin toiset. Kissanpennun kasvatus toimii hyvin, jos otat huomioon muutaman asian:

  • Tärkeää on, että reagoit kissasi epätoivottuun käyttäytymiseen välittömästi. Mikäli kissasi seisoskelee pöydällä, nuuhkii nenällä pöydän reunojen yläpuolella, hivuttaa kyntensä sohvan kylkeen, tapettiin tai verhoihin, on sinun päättäväisesti, mutta kuitenkin lempeästi, kiellettävä kissaa sanomalla ”ei” ja esimerkiksi nostaa se pois pöydältä tai kantaa raapimispuun luokse.
  • Aseta raapimispuut, tai parhaimmassa tapauksessa useampia, helposti tavoitettavaan paikkaan. On suositeltavaa, että raapimispuu on lähellä sitä ei toivottua kohdetta, jossa kissasi usein käy teroittamassa kynsiään. Voit suihkuttaa raapimispuuhun vähän kissanminttua, houkutellaksesi kissasi raapimispuun kimppuun.

Reagoi välittömästi kissanpennun käytökseen

Kissanpennun käytöksen reagoimiseen sinulla on käytössäsi erittäin lyhyt aikaväli, vain noin yksi tai kaksi sekuntia. On tärkeää pitäytyä tässä ajassa, jotta kissasi osaa yhdistää negatiivisen tai positiivisen reaktiosi edelliseen tapahtumaan. Kaikki johdonmukaiset ja välittömät reaktiosi, yhdessä positiivisella vahvistamisella, vaikuttavat siihen, että kissasi oppii nopeasti ja pysyvästi noudattamaan sääntöjä, jotka sinä olet asettanut.

Anna kissanpentusi olla emon seurassa pitkään

Tavattoman tärkeää on, että kissanpentu saisi olla sen äidin seurassa niin pitkään kuin mahdollista. Emon läsnäolo on tärkeää pienen kissan fyysiselle ja henkiselle kehitykselle. Jos kissanpentu erotetaan äidistä liian aikaisin, se voi vaikuttaa muun muassa siihen, että pienestä kissasta tulee pelokas. Tämä puolestaan vaikuttaa kissan elämänlaatuun – kuten myös kasvatuksen onnistumiseen. Pienet kissanpennut ovat nimittäin paljon vastaanottavaisempia, kun ne tuntevat olonsa turvalliseksi ja niiden mieli on tasapainossa ja silloin kissanpennun kasvatus sujuu paremmin.

Kitten werden von Mama erzogen

Apuvälineitä positiiviseen vahvistamiseen

Kissanpennun kasvatuksessa voidaan käyttää apuna erilaisia apuvälineitä ja muutamat kissa-asiantuntijat vannovatkin naksuttimen nimeen. Naksuttimen avulla voit saavuttaa hyviä tuloksia kouluttamisessa, kun käytät naksuttimen ääniä positiivisena vahvisteena siitä, että kissasi teki jotakin oikein. Periaatteessa on mahdollista kouluttaa jokainen kissa naksuttimella. Jälleen on kuitenkin pidettävä mielessä kissojen yksilölliset erot, sillä osa kissoista reagoi tähän kasvatustapaan paremmin kuin toiset.

Naksutin toimii sen tuottaman huomiota herättävän äänen perusteella. Kissan normaalissa elinympäristössä se ei kuule tämänkaltaista ääntä. Positiivisena vahvisteena naksutin viestittää kissalle, että se teki juuri jotakin oikein.

Naksautuksen jälkeen sinulla on jälleen erittäin lyhyt aikaväli, vain yksi tai kaksi sekuntia, käytössäsi kissasi palkitsemiseen, vaikka kuivanappulalla.

Belohnung ist wichtig

Naksutinkouluttamista käytetään myös tilanteissa, joissa kissoille halutaan opettaa temppuja. Tallaisia tilanteita ovat esimerkiksi elokuvan kuvaukset, joissa käytetään kissoja. Jos olet onnistunut opettamaan kissallesi harmonisen yhteiselon säännöt naksuttimella, pystyt opettamaan sille myös suuremman skaalan tehtäviä ja sääntöjä. Jotkut omistajat opettavat kissoilleen naksuttimen avulla jopa pieniä temppuja.

Kissanpennun kasvatus: palkitseminen herkuilla ja paijauksella

Kaikki kissa-asiantuntija eivät kuitenkaan pidä naksuttimesta apuvälineenä sen paukahtavan äänen takia. Joidenkin mielestä naksuttimen käyttö koulutusmetodina on persoonatonta. Loppujen lopuksi tärkeintä kuitenkin on, että yhteys ja luottamus sinun ja pienen kissan välille syntyy ja syventyy.

Naksuttimen kritisoijat ovat sitä mieltä, että kissanpentuja tulisi palkita ruoalla, kehuilla ja silityksillä, kun ne ovat tehneet jotakin oikein. Näin voit jakaa yhdessä kissasi kanssa ilon sen onnistuneesta käytöksestä.

Positiivisella vahvistamisella voit saavuttaa hyviä tuloksia kissasi käytöksessä pysyvästi. Rankaiseminen esimerkiksi vesisuihkeella ei ole suositeltavaa, sillä se pilaa toivotun luottamussuhteen kissasi ja sinun välillä. Menestyksekkään kissankasvatuksen peruspilari kuitenkin on luottamukseen perustuva suhde.

Mikäli kissasi tekee jotakin, mistä sinulla nousevat karvat pystyyn, on parasta, että reagoit siihen välittömästi sanomalla selvästi ja yksiselitteisesti ”ei”. Samalla sinun tulisi nostaa kissa pois ruokapöydältä, työpöydältä, tai missä ikinä se onkaan, ja laittaa se hellästi lattialle, koriin, raapimispuuhun tai muuhun sallittuun paikkaan. Tällä tavoin kissanpentu oppii yleensä nopeasti mikä on oikein ja mikä väärin.

Kissanpennuista tulee nopeasti sisäsiistejä

Pienet kissanpennut oppivat usein hyvinkin nopeasti, miten käyttää kissanvessaa. Tästä huolimatta pitää muistaa, että kissanpennulle saattaa käydä oppimisen aikana myös vahinkoja. Mikäli vahinko joskus sattuu, sinun ei koskaan tulisi suuttua siitä, vaan reagoida lempeästi ja kärsivällisesti ja viedä kissa kissanvessaan. Tärkeää on puhua lempeällä äänensävyllä ja silittää vaikka kissan päätä, kun sen on nostanut kissanvessaan. Sen jälkeen voit huomiota herättämättä vetäytyä takavasemmalle, jotta kissasi voi hoitaa asiansa, ilman että sitä vahditaan.

Jos yksi kissanpennuista on kissanvessassa, sillä on usein kutsuva vaikutus muihin sisaruksiin. Kun pentu näkee toisen pennun kissanvessassa, hyppää se perässä. Tavanomaista on, että kaksi kissanpentua käyttää vessaa samaan aikaan. Kissojen kasvaessa jokaisen tulisi kuitenkin saada oma kissanvessansa.

Älä silitä samaa kohtaa liian pitkään

Niin paljon kun kissat rakastavatkin silitystä, niiden reseptorit voivat ylikuormittua, mikäli sitä silitetään liian pitkään samasta kohdasta. Tämä saattaa johtaa siihen, että kissanpentu jossain vaiheessa näyttää, että se on saanut tarpeekseen. Ota tämä seikka siis huomioon, äläkä silitä kissaasi samasta kohdasta liian pitkään.

Toivotamme sinulle harmonista ja iloista yhteiselämää kissasi kanssa – sekä pentuna, että myöhemmin aikuisena kissana.

Käy selaamassa kissanpentuosastollamme ja lue kissanpennun kasvatukseen liitttyviä muita artikkeleita Tietonurkassa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?
3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?