Miksi kissa nuolee ihmistä?

miksi kissa nuolee ihmistä

Kissat nuolevat ihmistä monista eri syistä.

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?

Miksi kissat nuolevat toisiaan?

Jotta voisimme ymmärtää, miksi kissa nuolee ihmistä, tarkastelemme ensin kissojen välisiä sosiaalisia suhteita. Tämä auttaa meitä ymmärtämään paremmin, millainen rooli kielellä on kissojen sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Kissat nuolevat toisiaan seuraavista syistä:

  • TurkinhoitoJo pienet kissanpennut nauttivat emonsa antamasta kosteasta turkinhoidosta.
  • Suhteen vahvistaminen: Pentuaikojen muistojen perusteella myös aikuisten kissojen keskinäinen turkinhoito on osoitus kiintymyksestä ja keskinäisestä luottamuksesta.
  • Turkin hajujen haistelu: Nuolemisen myötä kissa haistaa lajitoverinsa hajut paremmin.
  • Turkin hajujen muuttaminen: Kissa peittää lajitoverinsa epätavalliset hajut omilla hajumolekyyleillään, esimerkiksi tämän palattua eläinlääkärikäynniltä.

Kissani nuolee minua: mitä se tarkoittaa?

Kissat soveltavat ihmisiin samoja tuttuja tapoja kuin kanssakäymiseen lajitovereidensa kanssa. Näin ollen kissa haluaa nuolla sinua seuraavista syistä.

1. Kiintymyksen osoittaminen kielellä

Kaunein ja tärkein syy, miksi kissa nuolee ihmistä: kissa haluaa ilmaista syvän kiintymyksensä. Kun silität kissaasi ja se nuolee kehräten kättäsi, voit pitää itseäsi onnekkaana. Kissasi pitää sinusta ja nauttii yhdessäolosta.

Älä kuitenkaan ole surullinen, jos kissasi ei koskaan nuole kättäsi. Kissat nimittäin tekevät niin paljon harvemmin kuin koirat. Kirjaimellisesti sanoen: rakkaan ihmisen nuoleminen on makuasia.

2. Reviirin merkitseminen nuolemalla

Kiintymys on läheisessä yhteydessä seuraavaan syyhyn kielen käyttämiseen. Koska kissa pitää sinusta niin paljon, se haluaa merkitä sinut: ”Tämä ihminen on minun!” Nelijalkaisilla on paljon herkempi nenä kuin meillä. Kun kissa nuolee ihoasi, se jättää jälkeensä pienenpieniä hajuhiukkasia. Ne kertovat lajitovereille tai koirille, että kuulut kissan reviiriin. Nuoleminen on osoitus omistusoikeudesta.

Kissa käyttäytyy ihan samoin, jos olet silittänyt toista kissaa tai koiraa ennen kuin kohtaat oman kissasi. Silkkitassusi haistaa mahdollisen kilpailijan. Nuolemalla kissa ei ainoastaan poista toisten eläinten hajumolekyylejä vaan peittää ne samalla omillaan.

3. Kissa nuolee iholtasi hikeä

Makaat 30 °C:een lämpötilassa lepotuolissa ja kissa nuolee kättäsi? Ehkä se yksinkertaisesti pitää hikesi mausta. Hieman suolainen aromi kiinnostaa monia eläimiä.

Myös jos olet aiemmin syönyt jotain herkullista, on hyvin mahdollista, että kissa havaitsee herkun hajut kädessäsi. Ei siis ihme, että se ei jätä tilaisuutta käyttämättä.

Mitä minun pitää tehdä, kun kissa nuolee minua?

Jos kissa nuolee sinua rakkaudella, haluat ehkä toimia vastavuoroisesti. Silitä sitä vapaalla kädellä. Monet kissat pitävät lisäksi turkinhoidosta pehmeällä harjalla tai hierontakäsineellä. Jos kissasi kuuluu näihin kissoihin, hemmottele sitä ylimääräisellä harjauksella. Näin vahvistat suhdettasi lemmikkiystävääsi.

Voivatko kissat tartuttaa toisiinsa sairauksia nuolemalla?

Pienten lasten vanhemmat eivät ole ainoita, jotka miettivät tätä: voiko kissa tartuttaa sairauksia nuolemalla? Periaatteessa on hyvä noudattaa tiettyjä hygieniasääntöjä. Jos kissa on nuollut kättäsi, pese kätesi sen jälkeen. Mutta jos kotona on pieniä lapsia, kädet päätyvät nopeasti suuhun.

Nuolemisesta riippumatta pätee seuraava periaate: Jos kotona on vapaasti ulkoilevia kissoja ja pieniä lapsia, kissa on madotettava säännöllisesti. Jos kissan sylkeä joutuu pieniin haavoihin, se voi erittäin harvoin johtaa taudinaiheuttaja Bartonella henselaen aiheuttamaan infektioon ja sitä kautta kissanraapimatautiin.

Kuten nimikin kertoo, se tarttuu pääasiassa raapimisvammojen kautta. Vaara, että kissa tartuttaa sairauksia nuolemisen kautta, on pieni. Hygieniasyistä älä anna kissan nuolla lempi-ihmisensä kasvoja.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?
3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?