Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

kissa maukuu öisin

Für nächtliches Katzenjammern gibt es verschiedene Gründe.

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?

Ensimmäisenä huonot uutiset: kissat ovat yöeläimiä. Ei siis ole mikään ihme, että kissa vaatii huomiota äänekkäästi maukuen varsinkin öisin. Silloin ne ovat luonnollisesti parhaimmillaan. Kissan omistajilla on silti mahdollisuudet rauhallisiin ja hiljaisiin öihin, sillä hyvä uutinen on, että jopa kissat voivat oppia olemaan mekastamatta öisin. Ensin pitää vain löytää syyt maukumiselle.

Miksi kissa maukuu yöllä?

Kuten kissojen kanssa monesti, ei yölliseen maukumiseenkaan välttämättä löydy yhtä tiettyä syytä, sillä syitä maukumisen taustalla on yhtä monta kuin on kissojakin. Sillä aikaa, kun toinen kissa nukkuu kuin tukki uneksien päivän seikkailuista, toinen vaeltaa levottomana ympäri kotia raapien ovia ja laulaen sydäntä särkevästi kansansa laulua. Toki kissojen joukosta löytyy myös niitä papupatoja, jotka luonnostaan juttelevat ja korottavat ääntään muita enemmän, esimerkiksi siamilaiset tunnetaan tällaisena höpöttäjärotuna.

Kissat haluavat kertoa meille asioitaan maukumalla. Ne eivät mau’u vain maukumisen ilosta tai tietoisesti valvottavat meitä öisin. Maukuminen on kissapiireissä tarkoin testattu ja hyväksi havaittu keino kommunikoida ihmisten kanssa. Aikuiset kissat kommunikoivat lajitovereidensa kanssa pääasiassa käyttämällä kehonkieltä mutta kissat ovat oppineet, että ihmiset ovat usein sokeita näille signaaleille ja tarvitsevat verbaalista viestintää – aivan kuten ihmiset käyttävät omien lajitovereidensa kanssa.

Yleisimmät syyt yölliseen konsertointiin

Me ihmiset emme valitettavasti osaa kissojen kieltä emmekä ymmärrä, mitä kissalla on sydämellään. Vaaditaan paljon empatiaa, kärsivällisyyttä ja perusteellista etsiväntyötä, jotta saataisiin selville syyt mouruamiseen. Huolimatta yksilöllisistä eroista, tavoista, kokemuksista ja tarpeista, löytyy seuraavasta listasta todennäköinen syy konserteille:

  • tylsyys
  • nälkä
  • yksinäisyys
  • stressi ja epävarmuus
  • tottumus
  • sairaus tai kipu
  • hormonit

Kuinka opettaa kissa olemaan hiljaa öisin?

Jos edelliseen kysymykseen ei löydy yhtä, pomminvarmaa vastausta, ei sitä löydy tähänkään. Tässäkin tapauksessa ovat keinot yöllisten konserttien välttämiseksi yhtä moninaiset kuin itse syyt konserttien takana. Jos on epäilys, mikä edellisistä syistä voisi osua oikeaan, ollaan jo lähempänä hiljaisia öitä ja voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä, esimerkiksi:

Katze im Korb versteckt © Alexandra King / stock.adobe.com
kat miauwt
  • kissa valittaa tylsyyttään:

Kissalle on tyypillistä nukkua päivät ja illan tullen herätä vaatimaan ohjelmaa. Ohjelma, esimerkiksi yhdessä leikkiminen tai ulkoilu kannattaa ajoittaa kuitenkin päivään, jolloin kissalle maistuu uni paremmin yöllä. Oman kissan lempileikki löytyy kokeilemalla, oli se sitten vanha kunnon lankakerä, palloleikit, sulat, laserlelut, vesileikit tai muut kissanlelut. Kissa on luonnostaan utelias, joten sen pitäminen aktiivisena ei vaadi suuria ponnisteluja. Paras aika leikille on illalla ennen nukkumaanmenoa ja nauttia näin yhdessäolosta. Jos tämä ei riitä tuomaan kissalle yöunta, voi sille jättää leluja ja muita aktiviteetteja yöllisiin leikkeihin, kuten leikkiratoja ja -putkia tai älypelejä, joiden kanssa kissa voi viihdyttää itseään, eikä se koe tarvetta konsertointiin.

  • kissa marmattaa nälkäänsä

Toisin kuin ihmiset ja koirat, jotka syövät yhden tai kaksi pääateriaa päivässä, kissat tykkäävät napostella pieniä annoksia pitkin päivää, mikä on hyväksi niiden ruuansulatukselle. Jos ne eivät ole syöneet illalla tarpeeksi ja valvovat yön, on täysin luonnollista, että ne pyytävät pientä yöpalaa. Kovaan ääneen luonnollisesti. Ei kannata missään nimessä rynnätä tarjoilemaan kissalle sen pyytämää yöpalaa, sillä kissa oppii äkkiä, että maukumisella saa kipon täydeltä kastiketta ja se muistaa sen myös tulevina öinä. Kissalle voi tarjoilla annoksen ennen nukkumaanmenoa ja jättää ruokaa tarjolle myös yöksi. Ruoka-automaatit ja kuivaruoalla täytettävät älypelit ovat käteviä, sillä ne estävät ylensyöntiä ja pitävät kissan toimeliaana, sillä aikaa, kun palveluskunta nukkuu.

  • kissa itkee yksinäisyyttään

Varsinkin öisin, kun ihmiset nukkuvat ja kissalla ei ole seuraa, kärsii moni kotikissa yksinäisyydestä. Etenkin pennut, jotka ovat täynnä energiaa ja loputtoman leikkisiä, eivät viihdy yksin. Yksinäinen kotileijona voisi ilahtua kissakaverista, jonka kanssa seikkailla yössä ja leikkiä, kilpailla parhaasta sohvapaikasta sekä valloittaa raapimispuu yhdessä, sillä aikaa, kun ihmiset nukkuvat rauhassa makuuhuoneissaan.

Myös vanhemmalle kissalle voi uuden kaverin saaminen olla ilahduttavaa. Tutustuttaminen tulee tehdä suunnitellusti ja varovasti edeten, muuten uuden nelijalkaisen saapuminen taloon voi herättää tappelumielialaa ja saadaan uusi syy menetettyihin yöuniin.

  • kissa maukuu hermostuksesta, pelosta tai epävarmuudesta

Kissat leimautuvat voimakkaasti kotinurkkiinsa ja ovat herkkiä kotona tapahtuville muutoksille. Muutto uuteen kotiin tai pelkän uuden huonekalun saapuminen kissan reviirille voi olla kissalle järisyttävä kokemus. Outo ympäristö, uudet hajut ja vieraat äänet pelottavat kissaa. Tässä tilanteessa ei ole toivoakaan rauhallisista yöunista ja niinpä kissa ilmaisee äänekkään paheksuntansa.

Erilaiset tapahtumat, esimerkiksi äänekäs uuden vuoden yö vilkkuvine raketteineen tai uusi, vieraalta tuoksuva matto voivat pelottaa herkkäaistista kissaa. Kissan huolet tulee ottaa tosissaan, mutta yölliseen maukumiseen ei kannata vastata, sillä kissa innostuu helposti kutsumaan keskustelukaveria tulevinakin öinä.  Sen sijaan, että yöt menisivät kissan kanssa jutellessa, on sen kanssa hyvä viettää aikaa päivällä leikkien, rapsutellen ja toimien kissan päiväunialustana, jos kissa asettuu syliin. Makuuhuoneen oven olisi hyvä olla kissalle auki myös öisin, jotta sillä on mahdollisuus asettua hoitajansa viereen nukkumaan. Jos kissaa ei haluta sänkyyn, voidaan sille tarjota omaa pesää sängyn vierestä tai sängyn alta tai pystyttää riippumatto, jossa sen on mukava käpertyä kerälle.

Jos kissa kaikesta yrityksestä huolimatta jatkaa konserttejaan, voidaan kokeilla pistorasiaan laitettavia feromonihaihduttimia tai yrttivalmisteita, jotka rauhoittavat kissaa. Jotkut kissat rauhoittuvat öisin kuunnellessaan radiota.

  • kissa juttelee tottumuksesta

Aina on kissoja, jotka juttelevat öisin ihan vain juttelemisen ilosta, koska ovat siihen tottuneet ja varsinkin, jos juttelulla on toivottu seuraus saada hoitajan huomio, rapsutuksia tai uusi annos kastiketta. Tottumuksesta tapahtuvaan maukumiseen on parasta puuttua jättämällä se ilman huomiota, etenkin öisin, vaikka se tuntuisi kuinka vaikealta. Kissa saattaa yrittää pitää vielä joinain öinä keskustelua yllä, vaikka sitä ei huomioisikaan mutta jossain vaiheessa se ymmärtää lopettaa yksinpuhelunsa.

Kissan maukumiseen on toki suhtauduttava vakavasti, etenkin jos se ei ole aiemmin maukunut ja miettiä syitä öiseen laulantaan. Voiko taustalla olla tapahtuma, jota kissa on pelästynyt, onko kissa jäänyt vähälle huomiolle tai onko sen ruoka-ajoissa tapahtunut muutos. Jos öinen maukuminen johtuu stressistä, pelosta tai tylsyydestä, on kissaa helppo auttaa aiemmin mainituilla keinoilla. Jos mikään edellä mainituista ei kuvasta omaa tilannetta, on paras vierailla eläinlääkärin luona, sillä yöunia häiritsevä kipu saa kissan pyytämään kovaäänisesti apua.

  • kissa valittaa kivusta

Moni kissa potee hiljaa ja piilottelee kipuaan niin pitkään kuin mahdollista – tämä on täysin luontaista käyttäytymistä, sillä selviytyäkseen elävänä, luonnonvaraiset kissaeläimet eivät voi paljastaa heikkouttaan. Kivulla on paha tapa äityä yöllä sietämättömäksi ja lisäksi pimeys, hiljaisuus, yksinolo muiden nukkuessa sekä muiden ärsykkeiden vähyys saavat kissan ymmälleen, eikä se osaa tehdä muuta kuin herättää kaikki kovaäänisellä maukumisellaan.

Aiemmin kerrottujen psykologisten syiden lisäksi tulee kissan fyysistä tilaa tarkkailla. Kipu sisäelimissä, nivelissä, korkea verenpaine, kilpirauhasen liikatoiminta tai munuaisten vajaatoiminta, kuten myös sydänvaivat voivat saada kissan konsertoimaan öisin ja aiheuttaa levottomuutta. Myös iän mukanaan tuomat vaivat, esimerkiksi näön ja kuulon heikkeneminen voivat olla kissalle pelottava kokemus ja saavat sen maukumaan öisin. Kissa tuleekin tutkituttaa eläinlääkärillä, jotta voidaan poissulkea mahdolliset sairaudet.

  • kissan hormonit hyrräävät

Hormonit ottavat joskus vallan leikkaamattomista kissoista. Naaraskissat saavuttavat sukukypsyyden noin puolen vuoden iässä ja kokevat ensimmäisen kiimansa. Ne ovat valmiita parittelemaan ja näyttävät tämän kaikille tepastellen levottomasti edestakaisin, hieromalla päätään pintoihin ja merkkaamalla asioita, kieriskelemällä lattialla, nostellen terhakkaasti häntäänsä maukuen ja kujertaen. Tavallisesti hiljaisetkin kissat saattavat kiimassaan olla äänekkäitä. Sukukypsät kissat erittävät tuoksua, joka leijailee pitkienkin matkojen päähän toisen kissan herkkään nenään ja saa kissan menemään sekaisin. Se tekee kaikkensa päästäkseen tuoksujen lähteelle mutta jää turhautuneena huutelemaan suljetun oven eteen.

Paras lääke hormonien aiheuttamaan levottomuuteen on kissan sterilointi. Steriloidut kissat ovat yleensä rauhallisempia ja menettävät kiinnostuksensa paritteluasioihin. Steriloimattomilla kissoilla saattaa ilmetä jatkuvaa kiimaa ja tämä on helposti vältettävissä. Kissan sterilisaation tekee eläinlääkäri, joka kertoo operaation hyödyistä ja mahdollisista sivuvaikutuksista sekä oikean ajankohdan operaatiolle.

Onko yöllisten konserttien vuoksi syytä käydä eläinlääkärillä?

Vaikka yöllisten konserttien takana olisikin psykologiset syyt, esimerkiksi tylsyys, virikkeiden vähyys tai yksinäisyys, ei fyysisiä syitä voida kuitenkaan varmuudella sulkea pois. Jos kissan käyttäytyminen muuttuu yhtäkkiä, on se hyvä tutkia eläinlääkärissä. Kissa voi kaikesta huolimatta olla kipeä ja tarvita lääkitystä tai erikoisruokaa. Ja jos eläinlääkäri toteaa kissan olevan täydellisessä kunnossa, jo tämä tieto yksin saa kissanomistajan nukkumaan yönsä levollisesti ja jaksamaan levollisena väsytystaistelua yöllisten konserttien päättymiseen.

Jos kuitenkaan mikään edellä mainituista toimenpiteistä ei auta lopettamaan yöllistä surkeutta, ei kannata aikailla ammattiavun hakemisessa. Unettomuus ei ole yksin kissanomistajan ongelma, vaan myös kissa saattaa kärsiä epämukavasta olosta ja ilmaisee asian äänekkäästi, jotta hoitaja ymmärtäisi perehtyä tilanteeseen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?

3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?