Kissanpennun sukupuolen tunnistaminen

kissanpennun sukupuoli

Miten kissanpennun sukupuolen erottaa?

Poika- ja tyttökissojen sukuelinten erot ovat pennuilla täysikasvuisia kissoja vaikeammin havaittavissa. Jopa asiantuntijoilla ja eläinlääkäreillä voi olla vaikeuksia pennun sukupuolen tunnistamisessa. Kerromme tässä, miten tiedät, onko pieni kissasi tyttö vai poika.

Sopiva tutkimuspaikka

Kun haluat tarkistaa herkän pikku kissasi sukupuolen, on ensin varmistettava, että tutkimusolosuhteet ovat kunnossa. Kissanpennun on oltava lämpimässä ja turvallisessa ympäristössä. Pienet pennut ovat hyvin herkkiä kylmälle. Siksi ne ovat aluksi riippuvaisia emonsa ruumiinlämmöstä sekä siitä, että myös perheen ihmiset pitävät ne lämpimässä ympäristössä. Valitse siis ehdottomasti lämmin paikka asunnostasi pikku kissan sukuelinten tutkimista varten.

geslacht van een kitten bepalen

Miten pitkäksi aikaa pennun voi erottaa emostaan?

Älä koskaan pidä pentua kauemmin kuin viidestä kymmeneen minuuttia erossa emostaan, sillä muuten sen henkinen tai fyysinen hyvinvointi voi kärsiä. Nosta kissanpennun häntää kevyesti. Se saattaa reagoida hiukan oudosti koska ei pidä häntään koskemisesta eikä sukuelinten paljastamisesta.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Näin tutkimus tapahtuu:

  •     Kun kutitat pikku kissaa hännäntyvestä, se saattaa hyvinkin nostaa itse häntänsä ja paljastaa näin sukuelimensä.
  •     Ole kissanpennun sukupuolta tarkistaessasi varovainen ja huomaavainen otteissasi. Suosittelemme aluksi silittämään pentua ja puhumaan sille rauhoittavasti.
  •     Kiedo sitten kissanpentu pehmeään pyyhkeeseen tai vastaavaan pehmoiseen ja lämpimään suojaan, jotta sen on hyvä olla.
  •     Jos pentu vastustelee kovasti, palauta se heti takaisin emolleen ja kokeile uudestaan myöhemmin.

Poika- ja tyttökissojen sukuelinten muoto

Kun pääset näkemään kissanpennun sukuelinalueen, huomaat kaksi päällekkäistä aukkoa. Ylempi on peräaukko ja alempi sukupuoliaukko. Kun katsot tarkemmin alempaa aukkoa, se on joko pieni, pystysuora kolo tai pieni, pyöreä reikä. Ensimmäistä vaihtoehtoa voisi kuvailla myyös pieneksi “i”-kirjaimeksi ja jälkimmäistä kaksoispisteeksi (“:”). Jos kissan sukuelinalue on muodoltaan “i”, se on tyttö. Jos sukuelinalue on muodoltaan kaksoispiste (“:”), on kyseessä poika.

Mikäli selvää eroa ei ole, sukupuolen erottamiseen on muitakin keinoja: tyttökissalla sukupuoliaukon ja peräaukon välinen etäisyys on pienempi ja tyttökissan sukuelimet ovat korkeammalla. Jos voit erottaa jonkinlaista pussia, on kyseessä todennäköisesti kivespussi ja näin ollen poikakissa. Aina kivekset eivät ole kuitenkaan tässä iässä vielä näkyvillä.

Miten turkin väri liittyy sukupuoleen

Myös muut tekijät voivat antaa vihjeitä kissan sukupuolesta. Esimerkiksi tietty turkin väri saattaa olla tietylle sukupuolelle tyypillinen. Kilpikonnaväritystä, jossa turkissa on punaisia ja mustia alueita, esiintyy lähes pelkästään tyttökissoilla. Se periytyy X-kromosomaalisesti ja kodominantisti. Sekä punaisen että mustan turkin värin aikaansaavat alleelit sijaitsevat X-kromosomissa.

geslacht van een kitten bepalen

Koska naarailla on kaksi X-kromosomia ja uroksilla yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi, poikakissojen turkissa ei yleensä ole näitä kahta väriä yhdessä. Harvinaisten geenivirheiden yhteydessä näin voi kuitenkin joskus olla. Väriltään punaiset kissat taas ovat geneettisten ominaisuuksiensa vuoksi yleensä kolleja.

Oli kissasi sitten tyttö tai poika, punainen tai harmaa, mustavalkotäpläinen, kilpikonnavärinen tai ihan mitä tahansa muuta, me zooplussalla toivotamme joka tapauksessa mukavaa yhteiseloa sinulle ja rakkaalle karvakuonollesi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.