Kissan peseminen

Kissan peseminen

Tulisiko kissaa pestä?

Monet koirat käyvät säännöllisesti suihkussa tai jopa koirasalongissa puunattavana mutta millaista on kissojen turkinhoito – onko kissan peseminen tarpeellista tai välttämätöntä?

Kissojen turkinhoito

Kissat ovat tunnettuja siisteydestään ja niitä nähdään harvoin likaisina – viettäväthän ne suuren osan päivästään itseään puhdistaen. Salonkileijona käyttää peseytymiseen kieltään, joka onkin ihmetuote turkinhoitoon: lukemattomat nystyt  tekevät kielestä hiekkapaperimaisen karhean ja nämä taaksepäin kallistuvat nystyt ovat kätevät myös metsästyksessä sekä ruokaillessa.

kissan peseminen

Kielestä ei ole hyötyä ainoastaan saaliin höyhentämiseen, vaan se on suureksi avuksi myös peseytyessä ja turkin siistimisessä: kissa saa helposti poistettua turkistaan lian, pölyn ja jopa loiset. Pitkäkarvaiset kissat tosin tarvitsevat joskus ihmisen apua turkinhoitoon mutta sekin on yleensä vain irtokarvojen harjaamista pesemisen sijaan. Kissat tarvitsevat harvemmin suihkua tai kylvetystä.

Milloin kissan peseminen on välttämätöntä?

Jos kissa on erityisen likainen, tai se ei pysty itse peseytymään esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi, voi pesuapu olla paikallaan. 

Kissan peseminen tapahtuu haalealla vedellä ja kissan shampoolla, lämpimässä tilassa, jotta kissalle ei tule kylmä. Pidä pyyhe valmiina kuivausta varten ja muista varovaisuus – useat kissat pelkäävät vettä. Zooplus-verkkokaupasta löydät shampoot omalle samettitassullesi.

kissan pesu

Onkko kissan peseminen kannattavaa?

Kissat tarvitsevat vain harvoin apua peseytymiseensä. Karvanlähdön aikaan, tai pitkäkarvaisten kissojen kanssa on suotavaa harrastaa ajoittaista harjaamista tai kampaamista. Kissa kyllä huolehtii omasta turkistaan. Kissan elimistö pyrkii sulattamaan niellyt karvat mutta karvapallojen sulamista voi edistää kissanmallastahnoilla ja kissanruoholla.

kissan peseminen

Jos ulkoileva kissa on käynyt mutakylvyssä, eikä edes sen kuuluisa kieli tehoa kuivuneisiin mutapaakkuihin, voi pahimpia paakkuja pehmittää kostealla pesulapulla. Jos kissaa ei saa puhdistettua näin, tulee se suihkuttaa puhtaaksi.

Eläinlääkärin apua tarvitaan, jos turkissa näkyy loisia ja lääkärillä on tarjota hoitovaihtoehtoja, joissa kissaa ei tarvitse kylvettää. Kissat ovat luonnostaan hyvin siistejä eläimiä ja ovat saaneet perinnöksi parhaan työkalun turkkinsa hoitoon. Satunnaista harjaamista lukuunottamatta kissa ei tarvitse palvelijansa turkinhoitopalveluita kuin aniharvoin.

Kaikkea hyvää sinulle ja kissallesi!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.