Kissan purema

Kissan purema

Leikin aikana tai stressin vuoksi: Kun kissa puree, omistajan ei tule ottaa haavaa kevyesti.

Kissojen lisäksi kissan puremat voivat koskea myös kissanomistajia tai muita lemmikkejä, kuten koiria, kaneja tai kanoja. Koska infektioriski on suuri, on tärkeää tunnistaa ja hoitaa pureman mahdolliset seuraukset varhaisessa vaiheessa.

Onko kissan puremat vaarallisia?

Koska lemmikkieläinten omistajat jättävät usein lemmikkiensä puremahaavat huomiotta ensimmäisten päivien aikana, kissan puremien aiheuttama tartuntariski on erityisen suuri. Seurauksena voi kuitenkin olla myös anatomisten rakenteiden vahingoittuminen.

Millaisia vaaroja bakteerit aiheuttavat?

Kissan puremat aiheuttavat hyvin usein haavatulehduksia, sillä hampaat ja sylki jättävät vaurioituneelle alueelle suuren määrän bakteereita. Huomaa lisäksi, että syntynyt haava on yleensä hyvin kapea ja syvä, joten bakteerit voivat lisääntyä siellä häiriöttömästi lämmön ja kosteuden vaikutuksesta.

Näihin bakteereihin kuuluvat erityisesti ympäristön taudinaiheuttajat, joita on tavallisesti kissan suussa. Kun ne tunkeutuvat uhrin verenkiertoon, ne voivat levitä koko kehoon ja aiheuttaa hengenvaarallisen verenmyrkytyksen (sepsis).

Kissan purema voi aiheuttaa myös vaarallisia tartuntatauteja, kuten jäykkäkouristuksen (Clostridium tetani -bakteerin aiheuttama) tai raivotaudin (raivotautiviruksen aiheuttama).

Anatomisten rakenteiden vahingoittuminen

Kissan hampaat ovat koiran hampaisiin verrattuna hyvin pitkät, kapeat ja terävät. Kulmahampaat ovat lisäksi hieman kaarevat.

Pureman aikana kissan hampaat tunkeutuvat syvälle uhrin kudoksiin. Tämä voi johtaa tärkeiden anatomisten rakenteiden, kuten jänteiden, lihasten, verisuonten tai hermojen vakaviin vaurioihin.

Kissan puremat ihmisillä

Toiseksi yleisimmät puremat ihmisillä ovat kissojen aiheuttamia. Tämä koskee erityisesti naisten käsiä.

Kuinka tunnistan ongelmallisen infektion?

Seuraavat merkit viittaavat haavan infektioon:

  • Haava tuntuu lämpimältä.
  • Vaurioitunut alue turpoaa ja punoittaa.
  • Tunnet voimakasta kipua pureman kohdalla.
  • Voit liikuttaa kehon osaa vain rajoitetusti tai siinä on tunnottomuutta.
  • Haava märkii.

Muita tärkeitä hengenvaarallisen shokin merkkejä ovat kalpeus, sydämentykytys ja vilunväreet.

Milloin kannattaa käydä lääkärillä, jos kissa puree?

Ensiapu tulee antaa välittömästi kissan puremisen jälkeen vakavien tulehdusten ehkäisemiseksi. Puhdista ja desinfioi haava desinfiointiaineella.

Anna haavan olla rauhassa ja anna lääkärin tutkia se. Lääkäri voi tarkastella haavaa tarkemmin ja hoitaa sitä huolellisesti.

Oireet: Kuinka tunnistan vaaralliset kissan puremat?

Koska kissan puremat eivät useinkaan ole heti havaittavissa uhrin turkista tai höyhenistä johtuen, vamma ilmenee usein muiden sivuvaikutusten kautta:

  • Kipu voi aiheuttaa liikehäiriöitä tai ontumista. Jotkin puremasta kärsivät eläimet ilmaisevat kovaa kipua.
  • Höyhenissä tai turkissa on näkyviä pinnallisia verijälkiä.
  • Haava tulehtuu ja aiheuttaa yleensä turvotusta, punoitusta ja vuotoa.
  • Hermovauriot voivat aiheuttaa motorisia (esim. halvaantumisen) ja aistivaurioita (esim. lisääntynyttä yliherkkyyttä tai tunnottomuutta).

Huomaa: Jos lemmikkisi osoittaa merkkejä kissan hyökkäyksestä, on tärkeää tutkia perusteellisesti koko vartalo puremahaavojen varalta.

Jos näet vain kaksi puremahaavaa (kahdesta hampaasta), on erittäin todennäköistä, että haavoittuneen ruumiinosan vastakkaisella puolella on toiset puremahaavat (vastakkaisen leuan hampaat).

Milloin kannattaa mennä eläinlääkäriin?

Jos puremasta kärsineellä eläimellä on heikentynyt yleiskunto, kuumetta ja vähentynyt ruokahalu, sinun on ehdottomasti otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Kyse voi olla bakteeriperäisestä verenmyrkytyksestä (sepsis), joka vaatii eläinlääkärin apua.

Tämä pätee myös silloin, kun lemmikkisi kouristelee tai lamautuu. Kyseessä voi olla jäykkäkouristus, joka on hengenvaarallinen tartuntatauti.

Ota huomioon, että pienimmätkin kissan puremat voivat johtaa uhrin kuolemaan. Jos kissa on purrut sinua, ota varmuuden vuoksi yhteyttä lääkäriin.

Diagnoosi: Kuinka kissan purema tutkitaan?

Jos sinua tai lemmikkiäsi on purrut kissa, on rokotuskortin tarkastelu tai olemassa olevan bakteeriflooran määritys erittäin tärkeää hoidon jatkosuunnittelun kannalta.

Jos jäykkäkouristussuojaa ei ole, uhrin immuunijärjestelmää on tuettava mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tetanusimmunoglobuliinilla.

Bakteerien ja antibioottien määritys

Haavasta vanupuikoilla otetun näytteen elävät bakteerit voidaan moninkertaistaa laboratoriossa tietyllä viljelyalustalla ja määrittää sitten erilaisilla tekniikoilla (esim. polymeraasiketjureaktio tai Maldi-Tof).

Myöhemmän antibioottihoidon yhteydessä on tärkeää tehdä myös bakteerien antibiogrammi (mikrobilääkeresistenssitesti). Tämä mahdollistaa kohdennetun ja tehokkaan antibioottihoidon ja ehkäisee vastustuskykyisiä soluja.

Kuvantamismenetelmien käyttö

Pureman laajuudesta riippuen on suositeltavaa tutkia myös veri ja hermojärjestelmä sekä syvemmät anatomiset rakenteet kuvantamismenetelmin (esim. ultraäänellä).

Hoito: Miten kissan puremaa hoidetaan?

Pitkäaikaisten vaikutusten, kuten bakteeriperäisen verenmyrkytyksen, välttämiseksi on kissan pureman sattuessa aina otettava yhteys eläinlääkäriin (tai lääkäriin, jos pureman uhri on ihminen).

Jos leikkausta ei tarvita, ensisijaisesti on käytettävä seuraavia hoitotoimenpiteitä:

  1. Haavojen hoito

Lääkäri poistaa karvat/höyhenet haavasta ja puhdistaa puremahaavan. Lisäksi hoitoon käytetään tulehduskipulääkettä.

Useimmissa tapauksissa haavan ompelua ei kuitenkaan suositella, koska silloin haavakanavassa elävät bakteerit jäävät haavan sisään ja voivat siten lisääntyä ei-toivotulla tavalla.

  1. Antibioottien ja kipulääkkeiden antaminen

Vaarallisen verenmyrkytyksen välttämiseksi on tärkeää tappaa haavassa olevat bakteerit antibiootteja käyttäen. Tämä voidaan tehdä voiteilla ja tableteilla. Sitä ennen on kuitenkin tärkeää suorittaa antibiogrammi.

Mikrobilääkkeiden lisäksi eläinlääkäri voi antaa myös kipulääkkeitä.

Katzen zeigen ihre Zähne unter anderem, wenn sie gestresst sind.

Syyt: Miksi kissat purevat?

Kissat purevat eri syistä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun ulkokissat liikuskelevat naapurustossa ja toisen kissan kanssa käydään reviiritaisteluita.

Toisaalta kissat voivat myös reagoida aggressiivisesti, kun ne ovat stressaantuneita tai pelokkaita.

Myös tartuntataudit, erityisesti raivotauti, voivat aiheuttaa puremista. Vaikka tällaista tapahtuu hyvin harvoin Euroopan maissa, se on täysin mahdollista raivotautia vastaan ​​rokottamattomien eläinten laittoman tuonnin vuoksi.

Ennuste: Mitkä ovat kissan pureman paranemismahdollisuudet?

Kissan puremat voivat olla erittäin vaarallisia, sillä niihin liittyy suuri infektioriski. On tärkeää, ettei tilannetta aliarvioida ja että ryhdytään varhaisessa vaiheessa toimiin haavainfektioiden välttämiseksi. Erityisesti bakteerien aiheuttamat verenmyrkytykset, jäykkäkouristus tai raivotauti voivat johtaa kuolemaan.

Tehokkaan rokotesuojan ja varhaisen hoidon ansiosta kissanpureman ennuste on näin ollen huomattavasti parempi.

Ehkäisy: Näin voit välttää kissan puremista aiheutuvia vaarallisia komplikaatioita

Voimassa oleva jäykkäkouristus- ja raivotautirokotus on tärkein keino komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Suomessa ei ole todettu kotoperäistä raivotautitapausta 1980-luvun lopun jälkeen ja vain muutaman kerran sen jälkeen ulkomailta tuoduissa lemmikeissä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.