Kissan virtsatietulehdus (kystiitti)

Kissan virtsatietulehdus ei ole harvinainen

Virtsatietulehdukset eivät ole harvinaisia kissoilla.

Kissojen kystiitti tarkoittaa lääketieteen kielellä virtsatietulehdusta. Kissan virtsatietulehdus on melko yleinen. Ensisijaisia ​​syitä ovat kissan idiopaattinen kystiitti (FIC) ja bakteeriperäiset virtsatietulehdukset sekä virtsakiteet ja -kivet.

Kuinka vaarallinen kissan virtsatietulehdus on?

Hoitamattomat virtsarakon bakteeri-infektiot voivat kulkeutua virtsajohtimia pitkin ja johtaa infektioihin ja munuaisvaurioihin. Lisäksi virtsatietulehdus on erittäin tuskallinen ja lisää kissan stressiä.

Toinen ongelma on kystiitti, joka syystä ja vakavuudesta riippuen johtaa virtsaputken osittaiseen tai täydelliseen tukkeutumiseen (tukos). Kissat eivät enää pysty virtsaamaan lainkaan tai juurikaan. Tästä voi seurata akuutti hätätilanne, ja kissa on vietävä välittömästi eläinlääkäriin!

Oireet: Kuinka tunnistan kissan kystiitin?

Kissan virtsarakko on yksi alempien virtsateiden elimistä. Tämän alueen tulehdus aiheuttaa usein seuraavia oireita:

  • ongelmat ja kipu virtsaamisen aikana (dysuria)
  • kramppimainen kipu virtsaputken ja/tai virtsarakon alueella (stranguria)
  • veri virtsassa (hematuria)
  • tiheävirtsaisuus (pollakisuria)
  • lisääntynyt sukuelinten nuoleminen
  • virtsaaminen epätavallisissa paikoissa (periuria, esim. nukkumis- tai ruokinta-alueella)

Hätätilanne: Jos kissa yrittää virtsata tuloksetta, virtsaputki voi olla täysin tukossa. Tällöin kissan yleiskunto voi heikentyä yhtäkkiä ja tilanne voi olla jopa hengenvaarallinen. Hakeudu välittömästi eläinlääkäriin.

Diagnoosi: Kuinka kissan virtsatietulehdus diagnosoidaan?

Ensin eläinlääkäri tekee perusteellisen haastattelun omistajan kanssa (anamneesi). Sen tarkoituksena on saada omistajalta tärkeitä tietoja sairaudesta. Eläinlääkäri tiedustelee esimerkiksi, ilmeneekö kissan virtsaamisen aikana muita oireita. Esimerkiksi virtsaako kissa usein vain pieniä määriä? Lisäksi hän kysyy sinulta kysymyksiä mahdollisista vammoista ja kissan ruokinnasta ja hoidosta.

Vinkki: Jos mahdollista, ota virtsanäyte mukaan eläinlääkärin vastaanotolle.

Vaikka kissojen virtsatietulehdus ei yleensä ole akuutti hätätapaus, on suositeltavaa suorittaa yleinen kliininen tutkimus. Eläinlääkäri voi pikaisesti havaita kissan nykyisen kunnon tärkeiden elintoimintojen perusteella. Näihin kuuluvat kissan yleiskunto, hengitys- ja syketiheys, suun limakalvojen kunto sekä kehon lämpötila peräsuolesta mitattuna.

Virtsateiden tutkimus

Jos kaikki elintoiminnot ovat normaaleja, eläinlääkäri voi aloittaa virtsateiden erityistutkimuksen. Tätä varten on olemassa kolme diagnostista toimenpidettä.

Virtsa voidaan kerätä virtsarakosta joko spontaanisti (itsenäisesti kertyvä virtsa) tai steriilissä muodossa (esim. neulalla ultraäänen avulla vatsan seinämän läpi). Eläinlääkäri voi sitten käyttää testiliuskoja tarkistaakseen virtsasta tärkeitä arvoja, kuten pH-arvon, tai lähettää sen laboratorioon bakteriologista tutkimusta varten. Siellä virtsakiteet tai bakteerit tulevat näkyviin mikroskoopin alla.

Verikokeiden perusteella eläinlääkäri voi ensinnäkin havaita tulehduksen ja toisaalta tarkistaa munuaisten toiminnan.

Jos virtsarakossa on rakenteellisia muutoksia tai virtsakiteitä, eläinlääkäri voi havaita ne ultraäänellä tai röntgenlaitteella.

Hoito: Miten kissan virtsatietulehdusta hoidetaan?

Kystiitin hoito koostuu kahdesta osasta. Eläinlääkäri toisaalta hoitaa virtsatietulehduksen syitä, toisaalta yrittää lievittää kissan oireita.

Syystä riippumatta tarvitaan kipulääkkeitä ja kramppeja lievittäviä lääkkeitä. Bakteerin aiheuttaman virtsarakkotulehduksen hoitoon tarvitaan myös kohdennettua – resistenssitestin avulla määritettyä – antibioottihoitoa.

Jos rakossa on virtsakiteitä tai jopa virtsakiviä, tarvitaan lisätoimenpiteitä. Tällöin kissa tarvitsee virtsan pH-arvoa alentavia lääkkeitä ja asianmukaisen ruokavalion. Virtsan alhainen pH-arvo aiheuttaa kiteiden – ja mahdollisesti virtsakivien – liukenemisen.

Jos rakossa on isompi virtsakivi, joka ei liukene lääkityksellä, leikkaus on tarpeen.

Hätätilanne: Jos virtsatiet ovat jo tukossa, leikkaus saattaa olla tarpeen!

Tukitoimenpiteet kotiin

Lääkkeiden ja ruokavalion lisäksi voit myös itse auttaa kissaasi. Vältä stressiä ja auta kissaasi laihtumaan, jos siihen on tarvetta. Tällöin on tietenkin aina otettava huomioon eläinlääkärin määräämä ruokavalio.

Huolehdi myös siitä, että kissasi nauttii riittävästi vettä. Erityisesti kuivaruoalla ruokituilla kissoilla on taipumusta juoda liian vähän. Jotta nestetasapaino ja elektrolyyttitasapaino olisivat tasapainossa, on suositeltavaa tarjota kissalle myös märkäruokaa.

Puhdista vesikuppi mieluiten päivittäin ja aseta asuntoon tarjolle useampia kuppeja. Tai kokeile juoma-automaattia. Se voi kannustaa kissaa parantamaan juomistottumuksiaan.

Juoma-automaatti innostaa kissaa juomaan enemmän.
Juoma-automaatti innostaa kissaa juomaan enemmän.

Ennuste: Mitkä ovat virtsatietulehduksen paranemismahdollisuudet?

Tarvittava hoito ja ennuste vaihtelevat syystä riippuen. Vaikka kissan virtsatietulehdus on yleensä melko helposti hoidettavissa, virtsateiden tukkeutuminen on hengenvaarallista.

Mitä pidempään tämä jatkuu, sitä huonommat ovat kissan mahdollisuudet parantua ja usein selviytyä. Toisaalta kissan idiopaattinen kystiitti (FIC) paranee usein nopeasti.

Syyt: Kuinka kissan virtsatietulehdus syntyy?

Kissat kärsivät usein kystiitistä, johon voi liittyä monia eri syitä. Erityisen usein sairaudesta kärsivät sisäkissat ja kollikissat. Paremman ymmärryksen saamiseksi syyt on jaettu tarttuviin ja ei-tarttuviin.

Tarttuvat syyt

Erityisesti iäkkäämmät kissat kärsivät usein erilaisten bakteerien aiheuttamista rakkotulehduksista. Eläimet, joilla on jokin perussairaus (esim. diabetes mellitus), kärsivät sairaudesta useammin. Kissojen virtsatietulehdus tarttuu yleensä kahdella tavalla, jotka on kuvattu seuraavassa.

Virtsateiden kautta: Yleensä bakteeri-infektiot nousevat virtsaputken kautta virtsarakkoon tai ne johtuvat virtsarakon ärsytyksestä. Yleisin syy on virtsakiteiden muodostuminen. Ne voivat vähitellen kerääntyä virtsakiviksi.

Kissoilla nämä kivet ovat yleensä struviitti- tai kalsiumoksalaattikiviä. Ne syntyvät, kun virtsan pH-arvo muuttuu happamasta emäksiseksi. Tärkeä tekijä tässä on kissan ravinto.

Veren kautta: Verimyrkytyksen (sepsis) yhteydessä virtsarakkoon voi kulkeutua bakteereita. Sisääntuloporttina voi toimia läheisen leikkaushaavan lisäksi myös pienempi haava jossain kauemmassa ruumiinosassa.

Ei-tarttuvat syyt

Kissojen kystiitin syytä ei useinkaan voida löytää yksityiskohtaisella diagnoosilla. Tällöin puhutaan kissan idiopaattisesta kystiitistä (englanniksi: FIC). Kyseessä on virtsarakon steriili tulehdus, jonka aiheuttajaa ei tunneta.

Useiden tekijöiden, kuten stressin tai muiden neurologisten tai hormonaalisten muutosten, oletetaan vaikuttavan toisiinsa. Tämä heikentää immuunijärjestelmää ja edistää kissojen tulehdusreaktioita.

Ehkäisy: Voiko kissan kystiittiä ehkäistä?

Kissojen kystiitin ehkäisyyn on olemassa muutamia tärkeitä seikkoja. Erityistä huomiota on kiinnitettävä seuraaviin asioihin:

  • hyvä kunto
  • riittävä liikunta
  • stressitön ympäristö
  • riittävä juomaveden saanti
  • vähäiset määrät magnesiumia ja fosfaattia ravinnossa
Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.