Kissan nivelrikko

Kissan nivelrikko aiheuttaa haluttomuutta liikkua.

Kissan nivelrikko aiheuttaa haluttomuutta liikkua.

Jos kissasi ei enää mielellään leiki tai sillä on vaikeuksia kiivetä raapimispuuhunsa, voi syynä olla nivelten kuluminen. Seuraavasta artikkelista voit lukea, mitä tarkoittaa kissan nivelrikko, miten sen voi tunnistaa ja miten voit auttaa lemmikkiäsi.

Kuinka vaarallinen kissan nivelrikko on?

Nivelrikko, jota kutsutaan myös osteoartriitiksi, on yleinen, kivulias ja parantumaton nivelsairaus. Kissojen lisäksi me ihmiset ja monet muut eläimet voimme kärsiä tästä kroonisesta niveltaudista.

Nivelrikko etenee rappeuttavasti, joten sen aiheuttamat vauriot ovat parantumattomia. Tämä johtaa vähitellen toisinaan voimakkaisiin muutoksiin kissan käyttäytymisessä, liikkumisen vähenemiseen ja kipuihin.

Toisin kuin niveltulehdus, nivelrikko ei johdu tulehduksesta. Siihen vaikuttavat pikemminkin erilaiset tekijät, kuten ravitsemus, genetiikka ja kasvatus.

Syyt: Kuinka kissan nivelrikko syntyy?

Kissan nivelrikko alkaa sileän nivelruston vaurioitumisesta. Normaalisti tämä vähentää kitkaa nivelessä liikkeen aikana. Lisäksi se vaimentaa iskuja voimakkaassa kuormituksessa.

Kuluminen ja rustojen joustavuuden heikkeneminen vahingoittavat myöhemmin myös ympäröiviä nivelrakenteita. Tämän jälkeen ne rasittavat nivelkapselia, nivelkapselin limakalvoa (synoviaalikalvo) ja luita.

Tyypillisiä seurauksia ovat tällöin nivelkapselin paksuuntuminen ja nivelnesteen väheneminen sekä muuttuminen. Tämä puolestaan ärsyttää niveltä entisestään ja pahentaa tilannetta.

Jos tämä prosessi jatkuu (kroonisesti), luihin muodostuu luista kasvua voimakkaan rasituksen seurauksena. Tämä aiheuttaa niveliin lisää vaurioita.

Mitkä tekijät edistävät niveltulehdusta?

Niveltulehdusta esiintyy yleensä pääasiassa iäkkäämmillä kissoilla. Se vaikuttaa sekä raajojen (kyynärpäät, lonkat, polvet, tassut) että selkärangan niveliin. Nämä kuormittuvat erityisen voimakkaasti liikunnan aikana ja kissan painon vuoksi.

Seuraavien tekijöiden tiedetään edistävän kissan nivelrikkoa:

  • geneettinen alttius
  • traumat (vammat, kuten luunmurtumat tai nivelsiteiden repeymät)
  • ylikuormitus (esim. ylipaino tai liiallinen liikunta)
  • nivelten synnynnäiset tai syntyneet epämuodostumat
  • infektiosta (esim. borrelioosi, ehrlichioosi tai bakteerikontaminaatio) johtuva niveltulehdus (artriitti)

Oireet: Kuinka tunnistan nivelrikon kissallani?

Koska kissan nivelrikko on etenevä nivelsairaus, ensimmäiset oireet ilmenevät yleensä lievinä ja hitaasti.

Taudin alkuvaiheessa sairastuneilla kissoilla esiintyy usein käyttäytymismuutoksia. Haluttomuus liikkua, suurten hyppyjen välttäminen tai vaikeus nousta seisomaan lepäämisen jälkeen ovat muita merkkejä kissan nivelrikosta.

Mitä pidemmälle tauti etenee, sitä enemmän kissat kärsivät. Valitettavasti kissat ovat taitavia salaamaan kivun. Tästä syystä myös seuraavat oireet ovat mahdollisia:

  • yleiskunnon ja ravinnonsaannin heikkeneminen ja sitä seuraava painon lasku
  • käyttäytymismuutokset: esimerkiksi lisääntynyt aggressiivisuus, ahdistuneisuus tai vähentynyt leikki- tai hoitokäyttäytyminen
  • automutilaatio (itsensä vahingoittaminen)
  • lisääntynyt alttius muille sairauksille stressistä johtuvan immuunijärjestelmän heikentymisen vuoksi
Nivelrikko vaikeuttaa kissan hyppyjä
Hyppäämisestä tulee tuskallinen haaste nivelrikkoa sairastavalle kissalle.

Diagnoosi: Kuinka kissan nivelrikko havaitaan?

Jos kissallasi ilmenee epätavallisia liikekuvioita tai kipua, kannattaa käydä eläinlääkärin luona. Lääkäri tekee alustavan analyysin ja kliinisten oireiden pohjalta alustavan diagnoosin

Lopullinen diagnoosi edellyttää kuitenkin yksityiskohtaista ontuvuustutkimusta. Näihin kuuluvat seuraavat diagnostiset toimenpiteet:

Eläinlääkäri tarkkailee ensin tarkasti kissan kävelyä (tarkastus). Tällöin hän määrittelee tarkemmin, mihin niveliin tauti vaikuttaa. Eläinlääkäri tarkastaa tämän nivelen ja sitä ympäröivät rakenteet.

Jos kissan nivelrikkoepäily vahvistuu, käytetään sen jälkeen kuvantamismenetelmiä. Eläinlääkäri vahvistaa diagnoosin röntgenkuvalla, tietokonetomografialla (CT) ja magneettikuvalla ja arvioi nivelrikon vaikeusasteen.

Ultraäänitutkimus voi lisäksi osoittaa, kuinka paljon ympäröivä pehmytkudos on jo vahingoittunut.

Hoito: Kuinka voin auttaa kissaani?

Nivelrikon aiheuttama nivelvaurio on valitettavasti parantumaton. Tästä syystä sairauden paraneminen ei ole mahdollista. Kissan nivelrikkoa hoidetaan siksi oireenmukaisesti, jotta kipu ja nivelten kuormitus saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisinä.

Fysioterapiassa kissa liikuttaa niveliään hellävaraisesti ja hallitusti. Tämä yhtäältä säilyttää nivelten liikkuvuuden ja toisaalta vahvistaa niveltä ympäröiviä lihaksia.

Oikeanlainen ravinto nivelrikon hoidossa

Lisäksi sinun tulee seurata tarkasti kissasi painoa. Laihduta kissaasi tarvittaessa ruokavalion ja kevyen liikunnan avulla. Tämä vähentää nivelten kuormitusta.

Huomaa: Sopivan erikoisruokavalion valinta voi tukea kissasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa kissallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta.

Lääkkeet, erikoishoidot ja leikkaukset

Kivunlievitykseen eläinlääkäri määrää kipulääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä. Myös akupunktion tai magneettikenttähoidon kaltaiset menetelmät voivat tuoda kissalle helpotusta.

Jos kissan nivelrikko on vaikea, kirurgiset toimenpiteet voivat myös olla tarpeen. Näitä ovat esimerkiksi keinotekoinen jäykistys (artrodeesi) tai keinonivel.

Elinajanodote: Mikä on kissan nivelrikon ennuste?

Kissan nivelrikko ei ensinnäkään ole sellainen sairaus, joka lyhentää huomattavasti lemmikkisi elinikää. Kipuoireet voivat kuitenkin heikentää huomattavasti elämänlaatua.

Siksi varhainen diagnoosi ja hoito ovat erittäin tärkeitä. Asianmukaisella hoidolla kissasi voi elää pitkän ja onnellisen elämän.

Ennaltaehkäisy: Kuinka ehkäisen kissan nivelrikkoa?

Kissan nivelrikon ehkäisy tulee aloittaa jo nuorena. Nivelrikon syy on usein geneettinen. Ostaessasi tai kasvattaessasi kissanpentua ota huomioon vanhempien terveys. Tässä auttaa eläinlääkärin hyväksymä terveystodistus.

Lisäksi sinun tulee huolehtia terveellisestä ja tasapainoisesta ravinnosta. Ylipaino aiheuttaa nivelrikon lisäksi lukuisia muita sairauksia, kuten diabetes mellitusta, kihtiä tai vatsa- ja suolistosairauksia.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.