Kissan silmien ja korvien puhdistus This article is verified by a vet

Kissan korvien puhdistus

Turkin lisäksi on tärkeää muistaa myös kissan korvien puhdistus –  samoin myös silmienympärys kaipaa puhdistusta. Omistajan onkin syytä tarkastaa aina silloin tällöin kissan silmät ja korvat.

Saalistajan tarkat silmät ja korvat

Kotikissalla voi olla pidempi turkki, eriväriset silmät ja lyhyempi häntä kuin villikissoilla, mutta se on silti sisimmältään ja anatomialtaan saalistaja. Tämä ilmenee erityisesti kissan silmistä ja korvista. Kissan silmät ovat eteenpäin suuntautuneet, jolloin kissan näköaisti muodostaa täydellisen kolmiulotteisen kuvan ja kissa pystyy arvioimaan etäisyyksiä täsmällisesti.

Polkupyörän takaheijastinta ei aivan suotta nimitetä kissansilmäksi. Kissan silmän verkkokalvon takana sijaitsee heijastava kalvo, tapetum lucidum, joka heijastaa valon uudestaan verkkokalvon pinnalle. Kissat näkevät hyvin myös silloin, kun valoa on vähän. Pupillien koko vaihtelee paljon ja ne ovat laajimmillaan hämärässä, jolloin kissan silmään pääsee enemmän valoa. Jos valoa ei ole ollenkaan, kissa ei myöskään näe mitään. Silloin se hyödyntää tuntokarvojaan ja kuuloaistiaan.

Kissalla on hyvä kuulo ja sen kuuloaisti on kolme kertaa herkempi kuin ihmisellä. Kissa kuulee hyvin etenkin korkeampitaajuisia ääniä. Niinpä sen kuuloaisti havaitsee vikisevän hiiren jo kaukaa. Kissa saa terästettyä herkkää kuuloaan myös liikuttelemalla korvanlehtiään. Korvalehdet voivat liikkua eri suuntiin ja toisistaan riippumatta melkein 300 astetta. Metsästävä kissa pystyy näin tarkkaan paikallistamaan saaliinsa.

Musta kissa mustalla taustalla

Kissa huolehtii turkkinsa lisäksi myös silmistään ja korvistaan itse. Se käyttää puhdistamisessa apunaan kieltään, käpäliään sekä etujalkojaan ja toisinaan myös takajalkojaan. Joskus kuitenkin ihmisenkin apu on tarpeen – kissan silmien puhdistus on aiheellista esimerkiksi silloin, kun kissa on kipeä ja silmät ovat umpeutumassa kiinni tai kissan korvien puhdistus silloin, kun sillä on korvissaan ötököitä, vaikkua tai likaa.

Onko kyseessä vakava sairaus?

Vuotavat silmät tai likaiset korvat on syytä käydä tutkituttamassa lääkärillä. Voi olla että kissa on loukannut itsensä, sillä on sidekalvotulehdus tai jokin muu vaiva, jota omat puhdistustoimet vain haittaavat. Kun eläinlääkäri on todennut vaivan aiheuttajan, hän antaa ohjeet vaivan hoitamiseksi. Hän voi myös neuvoa tai näyttää miten kissan silmiä tai korvia voi hoitaa.

Kissan silmien tai korvien puhdistamisessa on oltava aina varovainen ja vältettävä käyttämästä vahvoja puhdistusaineita tai vanupuikkoja. Myös luonnollisesta hoitokeinosta, kuten kamomillateestä, voi joutua pieniä hiukkasia silmään tai korvaan, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä tai tulehduksia.

Silmänympärysten puhdistus

Silmät kannattaa puhdistaa nukkaamattomalla, esimerkiksi puuvillaisella kankaalla. Kun kangas on ensin kostutettu jäähtyneellä keitetyllä vedellä, sillä voi sivellä kissan silmiä hellävaroen. Itse silmiä ei puhdisteta, vaan ainoastaan silmiä ympäröivä karvapeite ja mahdollisesti myös silmäluomet. Jokaisella puhdistuskerralla on käytettävä puhdasta kangaspalaa, jotta jo aiemmin poistettua likaa ei joutuisi uudestaan silmiin, eikä tulehdus jatkuisi. Puhdistamiseen voi tietysti käyttää myös eläinlääkärin määräämää silmienpuhdistusainetta.

Kissan silmien puhdistus

Kissan korvien puhdistus

katzenohren reinigen

Jos eläin on terve, kissan korvien puhdistus ei yleensä ole pakollista. Ihmisen avusta voi olla kuitenkin hyötyä silloin, kun kissa on saanut korvaansa ötökän tai korvassa on liikaa vaikkua. Kissan korvien puhdistus tehdään hellävaraisesti, sillä vanupuikot ja vahvat puhdistusaineet voivat vahingoittaa kissan korvaa tai siirtää likaa ja bakteereita syvemmälle korvaan. Syvemmällä korvassa vaikku kuivuu tärykalvon tulpaksi ja voi aiheuttaa tulehduksia tai haitata kuulemista.

Hellävaraisessa puhdistuksessa kannattaa käyttää apuna kostutettua nukkaamatonta puuvillakangaspalaa ja puhdistaa sillä korvanlehdet hitaasti ulkoa sisälle päin. Samalla kannattaa pitää korvanlehdestä toisella kädellä kevyesti kiinni. Korvan voi puhdistaa tällä tavoin useamman kerran käyttämällä joka kerta uutta puhdasta kangaspalaa. Kissan korvien puhdistus on tehtävä varovasti kipua ja haittoja aiheuttamatta. Korvaan ei saa laittaa mitään vierasesinettä tai edes käyttää rullattua nenäliinan kulmaa, vaan kaikki syvälle korvaan menevät puhdistustavat on jätettävä eläinlääkärille.

Erikoispuhdistusaineet

Eläintarvikeliikkeistä on nykyään saatavilla erilaisia korvien ja silmien puhdistukseen tarkoitettuja aineita. Usein niiden kemialliset ainesosat tuoksuvat voimakkaasti. Keinotekoiset puhdistusaineet saattavatkin aiheuttaa allergiaa joillekin eläimille.

Suositeltavampaa on käyttää mahdollisimman vähäisiä apuvälineitä, kuten ainoastaan puhdasta kangaspalaa ja haaleaa vettä. Jos silmät tai korvat pitää puhdistaa perusteellisesti, tulee seurata eläinlääkärin ohjetta ja käyttää hänen suosittelemiaan hoitoaineita hänen opastamallaan tavalla. On aina muistettava, että kissan silmät ja korvat ovat hyvin herkkiä ja aristavat jo vähästä.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.