Kissan hoito ja terveys

3 min

5 vinkkiä: kissan viilentäminen helteellä

Monet kissat nauttivat siitä, kun ne saavat antaa auringon paistaa turkilleen parvekkeella tai auton katolla. Erityisen kuumina kesäpäivinä myös kissat törmäävät rajoihinsa. Auringossa oleskelun seurauksena voi olla auringonpolttama tai lämpöhalvaus, joten kissan viilentäminen helteellä on tärkeää. Annamme sinulle viisi vinkkiä, miten voit suojata samettitassusi erityisen kuumina hellepäivinä.

4 min

Kissa kuorsaa: milloin täytyy mennä eläinlääkäriin?

Kuorsaako kissasi silloin tällöin? Kissan kuorsaaminen on usein harmitonta ja useimmissa tapauksissa ei ole syytä huoleen. Ei kuitenkaan kannata suhtautua kevyesti ronkopatiaan, kuten kuorsausta lääketieteellisesti kutsutaan. Sen taustalla voi olla vakavia sairauksia tai terveysongelmia.

3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!

3 min

Kissan 6 kasvuvaihetta

Kissan kasvuajan pituus sekä kissan lopullinen koko riippuu osittain sen perimästä mutta myös ulkoisista tekijöistä, kuten ravinnosta. Kissan kasvu on niin ikään jaettu kuuteen kasvuvaiheeseen. Nämä vaiheet tiedostaen, voimme tukea kissan elämänvaiheita parhaalla mahdollisella tavalla.

4 min

Kissan allergia

Allergia tarkoittaa kehon omaa reaktiota tavallisesti vaarattomiin aineisiin (allergeeneihin tai antigeeneihin), jolloin keho tuottaa tiettyjä suojaavia proteiineja, niin sanottuja vasta-aineita. Tämä antigeeni-vasta-ainereaktio voi lopulta johtaa erilaisiin reaktioihin, jotka vaarattoman ihotulehduksen lisäksi voivat aiheuttaa myös hengenvaarallisia tilanteita. Ylireagoivasta immuunivasteesta voi periaatteessa kärsiä jokainen kissarotu ja kissan allergia voi ilmaantua milloin tahansa spontaanisti.

3 min

Kissan anatomia

Korkeudesta riippumatta kissat hallitsevat taidon laskeutua melkein aina neljälle tassulleen. Näillä upeilla eläimillä on tämä erityinen kyky hienostuneen ruumiinrakenteensa ansiosta. Tämä johtuu määriteltyjen lihasten ja luuston täydellisestä vuorovaikutuksesta – kissan anatomia on tehty tähän. Täältä voit lukea kaiken kissan anatomisesta rakenteesta.

4 min

Kissan diabetes

Ihmisten lisäksi myös kissat voivat sairastua diabetekseen. Seuraavassa artikkelissa kerromme, kuinka tunnistat kissan diabetesoireet, millaisia diabeteksen muotoja kissoilla esiintyy ja miten sairautta voidaan hoitaa.

2 min

Kissan ehkäisy

Kissat ovat valloittavia eläimiä ja suloisen kissanpennun näkeminen ihastuttaa lähes ketä tahansa. Pennun toimia voisi seurailla vaikka koko päivän ja aina välillä sitä haluaisi silitellä tai nostaa syliinsä. Löytöeläinkodit ovat kuitenkin jo täyttymässä kissoista. Useimmille eläintenystäville onkin itsestään selvää, että oma kissa ei saa pentuja.

3 min

Kissan hypertrofinen kardiomyopatia (HCM)

Hypertrofinen kardiomyopatia on sairaus, jossa sydämen vasemman kammion seinät ovat huomattavasti paksuuntuneet. HCM on kissojen yleisin hankittu sairaus, joka esiintyy geneettisen taipumuksen seurauksena erityisesti maine cooneilla, kartusiaaneilla, ragdolleilla, persialaisilla, rexeillä sekä brittiläisillä lyhytkarvoilla, tai se voi olla toisen sairauden, esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan seuraus. Useimmissa tapauksissa sairaudesta kärsivät kissat ovat ehtineet jo kypsempään ikään mutta nuoretkaan kissat eivät ole poikkeus.

2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.

5 min

Kissan koronavirus

Koronavirusta tavataan ihmisten lisäksi myös karvaisilla ystävillämme. Ihmisten keskuudessa leviävän uudenlaisen koronaviruksen sijaan kissan koronavirukset (FCoV) ovat tunnettuja jo useita vuosia. Niihin kuuluvat feline enterale coronavirus (FECV) ja paremmin tunnettu feline infectious peritonitis -virus (FIPV). Jälkimmäisestä seuraa feline infectious peritonitis (FIP), joka johtaa tartunnan saaneilla kissoilla tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen ja askiittiin ja lopulta kuolemaan. Ihmiset, eritoten heikon vastustuskyvyn omaavat vanhukset ja sairaat, kärsivät puolestaan influenssaa muistuttavista oireista.

3 min

Kissan korvatulehdus (otitis externa)

Päästät ulkona viihtyneen kissasi sisään. Mutta mikä on vialla? Kissan kaulassa on raapaisun jälkiä ja se ravistelee päätään. Ensimmäinen ajatuksesi: tappelu! Täältä voit lukea lisää siitä, miksi kyseessä voikin olla kissan korvatulehdus.

3 min

Kissan lämpöhalvaus: tunnistaminen ja hoito

Kesä merkitsee auringonpaistetta ja korkeita lämpötiloja. Samalla kun itse nautimme viileitä juomia ja pulahdamme viileään veteen, kesän kuumuus voi aiheuttaa ongelmia kissoille. Erityisesti kissan lämpöhalvaus voi olla hengenvaarallinen. Seuraavassa kerromme, kuinka tunnistat kissojen lämpöhalvauksen ajoissa ja autat parhaiten lemmikkiäsi.

3 min

Kissan madot

Kissan madot vaivaavat sekä itse kissaa, että ovat epämiellyttäviä myös omistajalle. Valitettavasti niitä tavataan useimmissa kodeissa etenkin jos kissat pääsevät liikkumaan ulkona vapaasti. Sisäkissatkin voivat saada matoja epäpuhtaasta ravinnosta.

3 min

Kissan nivelrikko

Jos kissasi ei enää mielellään leiki tai sillä on vaikeuksia kiivetä raapimispuuhunsa, voi syynä olla nivelten kuluminen. Seuraavasta artikkelista voit lukea, mitä tarkoittaa kissan nivelrikko, miten sen voi tunnistaa ja miten voit auttaa lemmikkiäsi.

4 min

Kissan purema

Kissojen lisäksi kissan puremat voivat koskea myös kissanomistajia tai muita lemmikkejä, kuten koiria, kaneja tai kanoja. Koska infektioriski on suuri, on tärkeää tunnistaa ja hoitaa pureman mahdolliset seuraukset varhaisessa vaiheessa.

4 min

Kissan ripuli

Durchfall (oder Diarrhö) gehört sicher zu den häufigsten Krankheitszeichen, mit denen Katzenbesitzer in Berührung kommen. Aber was kann alles Durchfall bei Katzen verursachen und ab wann sollten Sie sich Sorgen machen? Die wichtigsten Informationen haben wir in diesem Artikel für Sie zusammengefasst.

4 min

Kissan ruoansulatusvaivat

Kotikissan ja sen villinä elävien sukulaisten ruokavaliossa on yleensä eroa. Siitä lähtien kun kissa on asunut ihmisen kanssa, sen ravinnon sisältö on muuttunut, ja kissan ruoansulatusvaivat ovatkin nykyisin harmillisen yleisiä. On myös mahdollista, että kissan ripuli, oksentelu ja ummetus johtuvat jostakin sairaudesta, myrkytyksestä tai muusta vastaavasta ongelmasta.

10 min

Kissan sterilointi ja kastrointi

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.

4 min

Kissan synnytys: Kun kissa saa poikasia

Jos kissasi on tiineenä, edessä on jännittävät ajat. Tuleva kissan synnytys herättää kysymyksiä erityisesti silloin, kun kissasta tulee ensimmäistä kertaa emo. Jotta voit valmistautua mahdollisimman hyvin tähän iloiseen tapahtumaan, olemme koonneet seuraavaan artikkeliin tärkeää tietoa kissan synnytyksestä.

4 min

Kissan turkinhoito: näin tuet kissaasi turkinhoidossa

Tiheä ja kiiltävä turkki on merkki siitä, että kissasi on terve sekä fyysisesti että henkisesti. Pääasiallisesti kissan turkinhoito on kissan omalla vastuulla. Voit kuitenkin tukea kissaasi turkinhoidossa harjaamalla sitä säännöllisesti. Myös tasapainoinen ravinto edesauttaa turkin hyvinvointia.

3 min

Kissan ummetus

Kissasi menee tavalliseen tapaan vessaansa, mutta hiekkalaatikosta löytyy jälkeenpäin vain muutama kova kikkare? Kissasi voi kärsiä ummetuksesta. Seuraavasta artikkelista voit lukea, miten kissan ummetus voidaan tunnistaa, miten voit parhaiten auttaa lemmikkiäsi ja miten ongelmaa voidaan ehkäistä.

3 min

Kissan virtsatietulehdus

Vaikka kotikissa onkin fyysisesti ja psyykkisesti villien esivanhempiensa kaltainen, sen elinolosuhteet ovat muuttuneet ihmisen kanssa elämisen seurauksena. Valmisruoka, jalostuksessa tapahtuva kohdennettu valinta ja infektiot johtavat siihen, että kotikissat kärsivät monista sairauksista, joita ei tavata luonnonvaraisissa eläimissä. Sellainen on esimerkiksi kissan virtsatietulehdus.

4 min

Kissan virtsatietulehdus (kystiitti)

Kissojen kystiitti tarkoittaa lääketieteen kielellä virtsatietulehdusta. Kissan virtsatietulehdus on melko yleinen. Ensisijaisia ​​syitä ovat kissan idiopaattinen kystiitti (FIC) ja bakteeriperäiset virtsatietulehdukset sekä virtsakiteet ja -kivet.

3 min

Kissan yskä

Kissa suoristaa yhtäkkiä kaulansa ja alkaa yskiä surkeasti. Pelottava näky! Mistä kissan yskä johtuu, ja miten sitä voi hoitaa? Lue seuraavasta artikkelista kaikki tärkeät asiat liittyen kissojen yskimiseen.

6 min

Kissanpennun madotus

Matotartunnat ovat kissanpentujen yleinen ongelma. Jos tartuntaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin sairauksiin. Onneksi nämä loiset ovat kuitenkin helposti selätettävissä, kunhan ongelma on ensin löydetty. Kissanpennun madotus ensimmäistä kertaa tulisi tehdä kolme viikkoa syntymän jälkeen ja sen jälkeen joka kolmas tai neljäs viikko. Tämä on kuitenkin vain yleinen suositus. Vain eläinlääkäri voi loppupeleissä päättää, kuinka usein pentu tulisi madottaa.

3 min

Kissanpennun sukupuolen tunnistaminen

Poika- ja tyttökissojen sukuelinten erot ovat pennuilla täysikasvuisia kissoja vaikeammin havaittavissa. Jopa asiantuntijoilla ja eläinlääkäreillä voi olla vaikeuksia pennun sukupuolen tunnistamisessa. Kerromme tässä, miten tiedät, onko pieni kissasi tyttö vai poika.

4 min

Kissojen ikääntyminen: näin tunnistat oireet

Oletko huolissasi, miksi ikääntynyt lemmikkisi ei enää reagoi nimeensä? Vai ihmetteletkö, miksi kissasi ei enää löydä ruokakuppiaan? Kerromme, kuinka tunnistaa kissojen ikääntyminen ja sen oireet varhaisessa vaiheessa ja tarjota kissallesi pitkän ja terveen elämän.

5 min

Kookosöljy kissalle

Kookosöljy on kissojen suosittu luonnollinen suoja punkkeja ja muita loisia vastaan. Lisäksi trendikkäällä tuotteella on lukuisia hoitavia vaikutuksia. Lue täältä parhaita vinkkejä siitä, milloin kookosöljy kissalle voi olla hyödyllinen vaihtoehto perinteisille tuotteille ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota sen käytön aikana.

5 min

Muista kissan rokotukset

Kissa kannattaa rokottaa, jotta se pysyy terveenä ja elää rinnallasi pitkään. Ilman rokotuksia kissoille voi tulla vakavia sairauksia, joilla saattaa olla pysyviä, pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavia seurauksia.

4 min

Munuaisten vajaatoiminta kissalla

Kissoilla on vanhoilla päivillään riski sairastua krooniseen munuaisten vajaatoimintaan (CRF, Chronic kidney failure), joka tunnetaan myös nimellä krooninen munuaissairaus (CKD, Chronic kidney disease). Munuaisten vajaatoiminta kissalla aiheuttaa sairauden edetessä sen, että munuaiset menettävät toimintakykyään ja muutokset ovat pysyviä. Kissa oireilee muun muassa oksentelulla ja väsymyksellä ja sairauden edetessä pidemmälle, on kissan henki vaarassa sen munuaisten menettäessä elintärkeitä toimintojaan, kuten kuona-aineiden poisto sekä neste- ja elektrolyyttitasapainosta huolehtiminen.

4 min

Toksoplasmoosi

Moni perheenperustamisvaiheessa oleva kissanomistaja miettii jo etukäteen kissan ja vauvan yhteensopivuutta ja yksi aihe herättää erityisesti huolta - loisen aiheuttama toksoplasmoosi.

3 min

Voiko kissa itkeä?

Elämän aikana tulee usein eteen tilanteita, jolloin tunnemme surua. Mutta pystyvätkö kissat tuntemaan samoin? Voiko kisssa itkeä? Tässä artikkelissa annamme vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin.

10 min

Ylipainoinen kissa – onko kissani liian lihava? Syitä ja seurauksia

Ylipainoinen kissa ei valitettavasti ole harvinaisuus - lähes joka toinen kissa lasketaan ylipainoiseksi. Kissan ylipaino ja liikalihavuus ovat kuitenkin huonoja asioita: molemmat vaikuttavat paitsi kissan elämänlaatuun ja elinajanodotteeseen, myös lisäävät sairauksien, kuten diabeteksen tai nivelikipujen riskiä. Tässä artikkelissa saat tietoa siitä, miten tiedät, onko kissasi ylipainoinen.