Sileäkarvainen noutaja

Kirjoittanut Natalie Decker

Sileäkarvainen noutaja oli aikoinaan yksi Englannin suosituimmista noutajakoirista, ja myös englantilainen aateli arvosti sitä sen tyylikkään ulkonäön vuoksi. Nykyään keskikokoinen sileäkarvainen noutaja on ystävällinen perhekoira, mutta sillä on edelleen paljon työhalua ja temperamenttia.

Sileäkarvainen noutaja

Sileäkarvaiselle noutajalle on ominaista tiheä, sileä turkki.

Sileäkarvaisen noutajan ulkonäkö, koko & paino: Lihaksikas koira, jolla on sileä turkki

Ystävällisen luonteensa, riemukkaan hännänheilutuksensa ja lempeän katseensa ansiosta tämä rotukoira voittaa koirien ystävien sydämet puolelleen hetkessä. Sen noin 56–61 cm:n säkäkorkeus, kaunis, sileä turkki ja lihaksikas ruumiinrakenne, joka ei ole raskas eikä liian hoikka, tekevät siitä myös erittäin miellyttävän näköisen. Paino on 25–36 kg.

Keltainen väri ei-toivottu

Sileäkarvainen noutaja on saanut nimensä keskipitkästä, sileästä turkistaan, jossa – toisin kuin kiharakarvaisella noutajalla – sallitaan vain lievää aaltoilua. Sen turkki on yleensä musta, joskus myös maksanruskea.

Tästä rotumääritelmän värimäärittelystä huolimatta esiintyy toisinaan pentueita, joissa on keltaisia koiria. Tämän estämiseksi eläimet, joiden aiempi DNA-analyysi paljastaa taipumuksen keltaiseen väriin, suljetaan usein pois jalostuksesta.

Lahjakas urheilija

Lihaksikkaat, hyvin kulmautuneet polvi- ja lonkkanivelet, sen vahvoilla ja paksuilla tassuilla ottamat vapaat ja sujuvat liikkeet osoittavat nopeasti, että tämä koira on erittäin lahjakas ja sinnikäs urheilija, joka sopii erinomaisesti myös agilityyn tai kilpakoiraurheiluun.

Sileäkarvainen noutaja © otsphoto / stock.adobe.com
Ulkona luonnossa oleminen, noutaminen tai muiden tehtävien suorittaminen: hyvin paljon sileäkarvaisen noutajan mieleen.

Sileäkarvaisen noutajan luonne: työhaluinen, aktiivinen ja lapsirakas

Sileäkarvaisen noutajan kanssa ei tule koskaan tylsää. Tämä johtuu siitä, että tällä noutajarodulla on monenlaisia taitoja, jotka tekevät siitä ihanteellisen moniin tehtäviin.

Sen noutamishalu ja rakkaus vettä kohtaan yhdistettynä korostuneeseen miellyttämishaluun, suureen oppimishalukkuuteen ja nopeaan ymmärtämiskykyyn, eivät tee siitä ainoastaan erinomaista seuralaista pienriistan- ja sorsanmetsästykseen vaan myös lahjakkaan koiraurheilijan sekä erinomaisen lumivyöry-, pelastus- ja ensiapukoiran.

Onko sileäkarvainen noutaja perhekoira?

Sileäkarvainen noutaja rakastaa lähes kaikenlaista toimintaa ja nauttii uusien asioiden oppimisesta. Siksi se ei sovellu puhtaaksi perhekoiraksi, joka viettää enemmän aikaa isäntänsä ”sylissä” kuin ulkona luonnossa.

Jos kuitenkin hyväksyt sen liikkumisen ja aktiivisuuden halun ja rohkaiset sitä, saat siitä erinomaisen perhekoiran, jolle on ominaista tasapainoinen ja sopeutumiskykyinen luonne. Sen lapsirakkaus, leikkisä luonne ja suuri ihmisystävällisyys tekevät siitä miellyttävän ja mutkattoman kumppanin aktiivisille perheille, joilla on aikaa ja halua viettää aikaa koiransa kanssa.

Pito ja koulutus: Sopiiko sileäkarvainen noutaja aloittelijoille?

Edes aloittelijoilla ei ole juurikaan ongelmia sen kiintymyksellisen ja leppoisan luonteen kanssa. Sen hieman ylenpalttista temperamenttia ei kuitenkaan pidä aliarvioida, varsinkaan nuorena.

Kärsivällisyydellä ja johdonmukaisuudella sileäkarvainen noutaja oppii kuitenkin nopeasti, mitä siltä vaaditaan. Herkkä koira reagoi kuitenkin hyvin herkästi ja häiriintyneesti kovuuteen tai jopa väkivaltaan.

Ystävällinen vieraita kohtaan

Näiden ihmisiä rakastavien nelijalkaisten ystävien pitäminen ulkohäkissä ei tule kysymykseen. Sileäkarvainen noutaja haluaa aina olla lähellä perhettään, ja se viihtyy parhaiten, kun kaikki perheenjäsenet ovat yhdessä ja tekevät asioita yhdessä.

Sille, joka haluaa perheelleen vahtikoiran, sileäkarvainen noutaja on huono valinta. Rakastettava noutaja nimittäin tervehtii kaikkia ystävällisesti häntä heiluen – olipa kyseessä sitten ystävä, naapuri, postinkantaja tai jopa murtovaras.

Ravitsemus: Oikea ravinto sileäkarvaiselle noutajalle

Paino-ongelmien välttämiseksi, ruoan määrä olisi mukautettava koiran tarpeisiin. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Iästä, aktiivisuustasosta, painosta ja terveydentilasta riippuen noutajallasi on erilaiset ravitsemukselliset tarpeet.

Kunnianhimoinen kilpailukoira, joka viettää useita tunteja päivässä koiraurheilukentällä, kuluttaa esimerkiksi enemmän energiaa kuin perhekoira, jolle – päivittäisten kävelylenkkien lisäksi – tarjotaan vain silloin tällöin noutoharjoituksia kompensaatioksi.

Ja myös pennuilla on vielä täysin erilainen energiantarve kuin aikuisella tai jopa seniori-ikäisellä koiralla.

Kokoa oma ruoka vai osta se valmiina?

Ruoan koostamiseksi optimaalisesti – varsinkin jos haluat valmistaa sen itse – sinun on ensin määritettävä koirasi ravitsemukselliset vaatimukset ja lihan osuus, vihannekset, vitamiinilisä sekä riisin tai pastan osuus vastaavasti.

Luonnollisesti voit tietysti ruokkia koirasi terveellisesti ja tarpeiden mukaisesti myös valmiilla ruokasekoituksilla. Tässäkään tapauksessa sinun ei kuitenkaan pitäisi luottaa ”sokeasti” mainontaan, vaan tarkastella tarkemmin lueteltuja ainesosia.

Jos sisältö koostuu pääasiassa viljoista tai jos siihen on jopa lisätty sokeria, on parempi valita toinen tuote, joka ei sisällä näitä turhia täyteaineita ja makeutusaineita.

Hoito: Mutkaton nelijalkainen ystävä

Sileäkarvaisen noutajan hoito on yllättävän helppoa – keskipitkästä turkista huolimatta. Säännöllinen harjaus harjaus kerran tai kahdesti viikossa riittää ylläpitämään tiheän ja hienon turkin kiiltoa ja rakennetta.

Vain karvanlähdön aikana tai jos koirasi on haistellut paljon tiheässä aluskasvillisuudessa, sinun on harjattava turkki useammin.

Hoidettu päästä tassuihin

Sileäkarvaista noutajaa tarvitsee kylvettää vain harvoin – varsinkin kun vettä rakastava flatti hyppää mieluiten itse puroihin, järviin tai lätäköihin kävelylenkillä. Koirasi hoitoon kuuluu myös säännöllinen korvien, hampaiden, silmien ja kynsien säännöllinen tarkastus ja puhdistus.

Terveys: Mitä ongelmia sileäkarvaisilla noutajilla voi esiintyä?

Toisin kuin sen suosituilla noutajasukulaisilla, kuten esimerkiksi labradorinnoutajalla tai kultaisella noutajalla sileäkarvaiselle noutajalle nivelsairaudet, kuten lonkkadysplasia (HD) tai kyynärniveldysplasia (ED) eivät ole ongelmia.

Sitä pidetään erittäin terveenä ja vankkarakenteisena rotuna, jolla on vain harvoin HD-tapauksia tai Patellan sijoiltaanmenoa. Sileäkarvaisen noutajan keskimääräinen elinikä on 10–12 vuotta, vaikka jotkut koirat voivat elää huomattavasti pidempään.

Vältä ylipainoa

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on tärkeä, jotta koirasi voi hyvin ja pysyy elinvoimaisena vanhuuteen asti. Noutajilla on maine siitä, että ne syövät enemmän kuin olisi tarpeen.

Varmista siis, ettet ylitä koirasi päivittäistä suositeltua ruokamäärää. Myös aterioiden välissä annettavat palkintoherkut on laskettava mukaan ruokamäärään.

Testi: Onko sileäkarvainen noutajani ylipainoinen?

Jos et ole varma, onko koirasi jo ylipainoinen, alustava testi auttaa: Tunnetko vielä helposti koiran kylkiluut käsilläsi, kun tartut vatsaan – mutta et kuitenkaan näe kylkiluita kaukaa? Jos näin on, sinun ei tarvitse huolehtia koirasi painosta.

Jos sinulla on kuitenkin ongelmia kylkiluiden tuntemisessa tai jos ne näkyvät jo turkin läpi, koirasi on todennäköisesti yli- tai alipainoinen. Tässä tapauksessa sinun tulisi varata mahdollisimman pian aika eläinlääkärille, jotta voitte keskustella syistä, mahdollisesta ruokavaliosta tai ruokinnan muutoksista.

Historia: Miten rotu syntyi?

1800-luvun lopulla, kun monien nykyään tunnettujen koirarotujen jalostus alkoi, syntyi myös sileäkarvaisen noutajan rotu. Kuten kaikki noutajarodut, myös sileäkarvainen noutaja on saanut alkunsa ”Saintjohninkoirasta” (tunnetaan myös nimellä ”wavy coated retriever”).

Tämä pieni newfoundlandilainen, jonka merimiehet toivat Englantiin 1700-luvun puolivälissä, risteytettiin useiden englantilaisten koirien kanssa, muun muassa setterin, paimenkoiran, vesispanielin ja collien kanssa.

Jalostus suorituskyvyn ja ulkonäön perusteella

Toisin kuin monia muita metsästys- ja käyttökoiria, sileäkarvaista noutajaa jalostettiin jo hyvin varhain sekä ulkonäön että suorituskyvyn vuoksi. Sen tyylikkäästä ulkonäöstä ja hyvästä soveltuvuudesta työhön, erityisesti noutajakoiraksi sorsanmetsästykseen, labradorinnoutaja ja kultainennoutaja ohittivat pian sileäkarvaisen noutajan suosion.

Varsinkin toisen maailmansodan jälkeen sileäkarvainen noutaja oli sukupuuton partaalla, ja vaikka siitä tuli hetkeksi muodikas koira 1980-luvun alussa, se kuuluu harvinaisiin koirarotuihin.

Etukäteispohdintoja: Onko sileäkarvainen noutaja oikea koira minulle?

Lemmikkieläimen hankintaa on aina harkittava huolellisesti – tämä koskee sekä kanin että koiran ostoa. Tämä periaate pätee kuitenkin erityisesti niin urheilulliseen nelijalkaiseen ystävään kuin sileäkarvaiseen noutajaan

Perheyhteys ja runsas liikunta ovat välttämättömiä

Nämä omistajaansa kiintyvät rotukoirat ovat täysivaltaisia perheenjäseniä, jotka haluavat elää yhdessä ”laumansa” kanssa talossa, eikä niitä saa lähettää ulkohäkkiin. Ne vaativat paljon huomiota ja tarvitsevat toimintaa ja liikuntaa. Lyhyet kävelylenkit korttelin ympäri eivät todellakaan riitä flatille!

Ihmiset, joilla on vähän aikaa, matkustavat paljon työnsä vuoksi ja eivät voi ottaa koiraa mukaansa moniin tapaamisiin, eivät siksi ole sopivia omistajia tälle koirarodulle.

Monipuolinen kumppani aktiivisille ihmisille

Jos kuitenkin olet valmis viettämään paljon aikaa koirasi kanssa ja mukauttamaan harrastuksiasi sen tarpeiden mukaan, sileäkarvainen noutaja on varmasti loistava kumppani sinulle.

Sen sopeutuvaisuusja monipuoliset kyvyt eivät jätä juuri toivomisen varaa, joten metsästäjien lisäksi myös perheet viihtyvät tämän rotukoiran kanssa.

Urheilua ja leikkiä sileäkarvaisen noutajan kanssa

Ne, jotka eivät halua metsästää flatin kanssa, löytävät varmasti koiraurheilulajeista sopivan vaihtoehtoisen harrastuksen. Älykäs ja oppimishaluinen noutaja on erittäin innostunut lähes kaikista koiraurheilulajeista, kuten agilitysta, tottelevaisuuskoulutuksesta, flyballista ja tietysti dummy-harjoittelusta. Kuten jo mainittiin: tylsää ei varmasti tule sileäkarvaisen noutajan kanssa!

Sileäkarvainen noutaja © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
Toisin kuin lähisukulaisensa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja, sileäkarvainen noutaja on melko harvinainen rotu.

sileäkarvaisen noutajan ostaminen: miten löydän sopivan kasvattajan?

Puhdasrotuisesta sileäkarvaisesta noutajasta kiinnostuneiden paras yhteyspiste on heidän kotimaansa virallinen noutajakerho tai -yhdistys. Hyvämaineiset kasvattajat ovat yleensä järjestäytyneet tällaisen kansallisen yhdistyksen kautta, ja ne on lueteltu siellä. Voi kestää helposti useita kuukausia, ennen kuin sopiva kasvattaja on löytynyt ja pentu voi muuttaa luoksesi.

Loppujen lopuksi sileäkarvainen noutaja on edelleen vähän tunnettu monissa maissa, ja rekisteröityjen pentujen määrä varsin rajallinen. Käytä odotusaika siihen, että tutustut rotuun ja sen ominaisuuksiin perusteellisesti ja valmistaudut huolellisesti ensimmäiseen tapaamiseen kasvattajan kanssa. Keskustelut tai henkilökohtaiset tapaamiset muiden sileäkarvaisten noutajien omistajien kanssa voivat myös olla erittäin hyödyllisiä.

Vinkkejä ensimmäistä tapaamista varten

Kaikki, jotka ovat löytäneet kasvattajan, joka odottaa pentuja lähiaikoina, odottavat varmasti innokkaasti ensimmäistä tapaamista. Älä kuitenkaan odota, että pääset suoraan kotiin pörröisen, suloisen koiranpennun kanssa. Ensimmäisessä tapaamisessa ei ole niinkään kyse ostomuodollisuuksista vaan enemmänkin kasvattajaan, kenneliin ja siitoseläimiin tutustumisesta.

Varmista, että jalostusnarttu ja sen pennut asuvat kasvattajan omassa kodissa, jossa ne voivat kehittää optimaalisen siteen ihmisiin jo varhaisessa vaiheessa. Varhainen sosiaalistuminen ja rakastava kasvatus ovat erittäin tärkeitä, jotta pentu voi myöhemmin elää harmonista elämää uuden perheensäkanssa.

Mitä sinun tulisi varoa

Hyvämaineinen ja vastuuntuntoinen kasvattaja antaa sinulle mielellään tietoa elämästään koirien kanssa ja neuvoo sinua perusteellisesti. Tarkista myös, täyttyvätkö jalostusyhdistyksen vaatimukset ja onko jalostuskoirille tehty kaikki tarvittavat terveystarkastukset, ovatko ne läpäisseet luonnetestin ja onko niillä suoritusnäyttöjä (esimerkiksi tottelevaisuus-, nouto- tai metsästyskokeista).

Vain näin voit olla varma, että ostat puhdasrotuisen sileäkarvaisen noutajan, jolla ei ole rodulle tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia tai käyttäytymisongelmia.

Saatat pitää myös näistä roduista

Jos pidät sileäkarvaisesta noutajasta, pidät varmasti myös näistä koiraroduista:

Litteäkarvainen noutajan pentu © zuzule / stock.adobe.com
Jos haluat ostaa sileäkarvaisen noutajan pennun, saatat joutua odottamaan jonkin aikaa.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Useimmin kysytyt kysymykset sileäkarvaisesta noutajasta

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ison-Britannian urheilullisesta rotukoirasta:

Onko sileäkarvainen noutaja sama kuin labradorinnoutaja?

Ei, ne ovat eri koirarotuja. Näillä läheisesti sukua olevilla nelijalkaisilla ystävillä on muutama yhteinen piirre – molemmat rodut ovat Isosta-Britanniasta peräisin olevia noutajakoiria. Mutta on myös eroja: Esimerkiksi sileäkarvainen noutaja on 61,5 cm:n säkäkorkeutensa ansiostahieman suurempi. Labradorinnoutajalla on sallittu keltainen turkinväri, joka ei ole toivottu sileäkarvaisella noutajalla.

sileäkarvainen noutaja vs. kultainennoutaja Mitä eroa niillä on?

Sekä sileäkarvainen noutaja että kultainen noutaja ovat ystävällisiä noutajia, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi . Kultaisella noutajalla on nimensä mukaisesti kultainen turkki, flatti on musta tai ruskea. Perinnöllisiä sairauksia, kuten kyynärpää- ja lonkkadysplasiaa, esiintyy useammin kultaisilla noutajilla.

Miksi sileäkarvaisen noutajan nimi on se mikä se on?

Nimi on johtuu sen turkista: Sileäkarvaisen noutajan turkin tulisi olla mahdollisimman tiheä ja sileä. Ensisilmäyksellä tämä ominaisuus erottaa sen kiharakarvaisesta noutajasta, jolla on kova, kihara turkki.

Kuinka paljon sileäkarvaisen noutajan pentu maksaa?

Terveen, puhdasrotuisen ja vastuullisesti kasvatetun pennun hinta on noin 1 500–2 000 euroa.

Pitääkö sileäkarvaista noutajaa trimmata?

Yleensä sileäkarvaisen noutajan turkkia ei tarvitse trimmata. Jos kuitenkin haluat esitellä lemmikkisi koiranäyttelyssä, sinun on valmisteltava se asianmukaisesti. Tähän kuuluu aluskarvan harjaus ja kuivan turkin trimmaus.

Yhteenveto: Työhaluinen kumppani

Jos sillä on jokin tehtävä ja jos sillä on riittävästi tekemistä, sileäkarvainen noutaja on todellinen unelmakoira. Olipa kyseessä pelastuskoira tai sokeiden opaskoira, agilitymestari tai noutajataituri: Tämä tyylikäs britti on monipuolinen nelijalkainen ystävä, joka ilahduttaa niin metsästäjiä kuin aktiivisia perheitäkin.

Sileäkarvaisen noutajan profiili

Erikoispiirteet:Sileäkarvainen noutaja on elegantti työ- ja perhekoira, jota arvostetaan sekä vahvan noutotahtonsa että ystävällisen luonteensa vuoksi.
Luonne:lempeä, utelias, leikkisä, lapsirakas
Säkäkorkeus:59–61,5 cm (urokset)
56,5-59 cm (nartut)
Paino:27–36 kg (urokset)
25–32 kg (nartut)
Turkki:tiheä, hieno tai keskivahva, mahdollisimman sileä, yksivärinen musta tai maksanruskea turkki
Turkinhoito:vähähoitoinen
Liikunta:tarvitsee paljon toimintaa ja liikuntaa
Aloittelijoille sopiva koira:kyllä
Haukkuminen:haukkuu tuskin lainkaan
Elinajanodote:10–12 vuotta
Tyypilliset sairaudet:harvoin lonkkadysplasia, patellaluksaatio
Hinta:noin 1 500–2 000 €
FCI-ryhmä:8. Noutajat – ylösajavat koirat – Vesikoirat
Liikunnan tarve:suuri
Alkuperä:Iso-Britannia

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.


Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.