Novascotiannoutaja

novascotiannoutaja

Vaikea nimi (engl. nova scotia duck tolling retriever) ei välttämättä tarkoita vaikeaa koiraa. Novascotiannoutaja (eli tolleri) on harvinainen rotu. Älykkään päänsä ja uskomattoman viehättävyytensä ansiosta sillä on kuitenkin potentiaalia valloittaa suurikin fanijoukko.

Novascotiannoutajan historia

Kanadasta Ruotsiin

Rotu oli 1800-luvulla suosittu etenkin Kanadassa ja USA:ssa. Rodun alkuperästä ei kuitenkaan ole yksiselitteistä tietoa. Tarkoituksena saattoi olla jalostaa koiria, jotka kettujen tavoin houkuttelisivat leikin avulla ankkoja rannalla. Jo Nova Scotian alkuperäiskansa käytti punaisia koiria ankkojen metsästykseen. Maahanmuuttajien sanotaan kopioineen tätä ja jalostaneen koiraa erityisesti collien, spanielien, settereiden ja punaisten intiaanikoirien kanssa.

Vasta 1800-luvun lopulla rotu sai tassun sijaa myös Euroopassa, esimerkiksi vuonna 1880 Tanskassa ja 1884 Ruotsissa. Koiria kutsuttiin tuolloin kuitenkin vielä muilla nimillä, kuten esimerkiksi ”little river duck dog”. Virallinen rotu on vielä suhteellisen nuori. Tolleri on ollut Kanadan kennelklubin listoilla vuodesta 1946 alkaen. Kansainvälistä mainetta tollerit saivat vasta 1980-luvulla FCI:n toimesta. FCI on maailman suurin koiranjalostuksen kattojärjestö. Erityisesti Ruotsissa tämä eloisa koira on valloittanut nykyisin lukuisia ihailijoita. Siellä elää nykyisin enemmän novascotiannoutajia kuin Kanadassa.

Käyttö: tollerin erityiset metsästyskyvyt

Rodun nimi (engl. nova scotia duck tolling retriever) viittaa sen alkuperään ja käyttötarkoitukseen. Nova scotia duck tolling retriever voidaan kääntää suoraan ”nova scotialainen, ankkoja houkutteleva noutajakoira”. Nova Scotia on Kanadan itä-osassa oleva niemimaa. Siellä koira on myös kansalliskoiran arvossa. Koirarotua käytettiin siellä ensimmäistä kertaa metsästyskoirana. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli hyvin eritkoistunut. Tollerin tehtävänä oli juosta rannalla ja noutaa keppejä, joita metsästäjät heittivät sille piilopaikasta. Eloisa koira houkutteli liikkeidensä avulla rannalle vesilintuja, jotka päätyivät siten metsästäjän tähtäimeen. Metsästäjä kutsui koiransa takaisin vihellyksellä ja ampui sitten ankat. Lopuksi metsästäjä antoi novascotiannoutajalle kunniatehtävän noutaa ankat. Tätä metsästystaktiikkaa kutsutaan myös tollaukseksi.

Tollerin ulkonäkö

Keskikokoinen rotu painaa noin 17–23 kg, ja sen korkeus on korkeintaan 51 cm. Urokset ovat suurempia ja painavampia kuin naaraat. Se on siten pienin kuudesta noutajarodusta, joihin kuuluvat myös kuuluisat labradorinnoutaja ja kultainennoutaja. Novascotiannoutaja sekoitetaan usein kultaiseennoutajaan. Tolleri on kuitenkin suuria sukulaisiaan ketterämpi. Sen turkki sopii ihanteellisesti vedessä työskentelyyn: kaksinkertainen turkki on keskipitkä ja pehmeä, ja sen todella tiheä pohjavilla on vieläkin pehmeämpi. Ne ovat ihanteelliset, vettähylkivät ominaisuudet, joiden ansiosta tolleri on suojassa myös kylmässä vedessä työskennellessään. Lisäksi novascotiannoutajaa koristaa niin sanottu ”höyhenpeite”. Asiantuntijat tarkoittavat sillä pitkää karvaa kaulan alueella, korvien takana, hännässä sekä reisien ja pohkeiden takapuolella.

Kettu koirien joukossa

Rodun turkin väri vaihtelee oranssinpunaisesta voimakkaan punaiseen sävyyn. Siinä on usein valkoisia merkkejä tassuissa, kuonossa, rinnassa ja hännän päässä. Tolleri vaikuttaa usein valppaalta, ja sillä on muutakin yhteistä ketun kanssa kuin pelkästään turkin väri.

Novascotiannoutajan luonne

Novascotiannoutaja viettää aikaansa mieluiten leikkien. Se on iloinen ja erittäin huomaavainen. Lisäksi se on aina varuillaan, ettei menetä seuraavaa tehtäväänsä. Noutaminen maalle ja veteen on sen suuri intohimo. Älykäs ja oppivainen rotu on omistajiaan kohtaan läheisyydenkipeä ja ystävällinen. Vieraita kohtaan tolleri voi käyttäytyä välinpitämättömästi tai varautuneesti. Tolleri ei ole aggressiivinen, mutta se voi puolustaa reviiriään haukkumalla. Tämä leikkisä koira ei ole taipuvainen harhailemaan tai metsästämään salaa.

Terveys

Hyvä kasvattamo on paras ennaltaehkäisy

Novascotiannoutajan odotettu elinikä on noin 15 vuotta. Se on usein aktiivinen vielä iäkkäämpänäkin. Rotu on pohjimmiltaan kestävä, mutta sillä saattaa kuitenkin ilmetä tavallista enemmän silmäsairauksia. Kyynärpää- ja lonkkadysplasia (ED ja HD) ovat myöskin yleisiä. Varmista, että pennun vanhemmille on suoritettu ennaltaehkäisevät terveystarkastukset ennen kuin ostat pennun. Myös silmäsairaudet voidaan nykyään selvittää modernien geenitestien avulla. Myös SRMA (steroidiresponsiivinen meningiitti arteriitti) on yleinen sairaus novascotiannoutajilla. Myös sen kohdalla epäillään perinnöllistä syytä. Oireita ovat äkkinäinen kuume ja jäykkä keho. Kortisoniterapia voi johtaa nopeaan helpotukseen, mutta sitä on jatkettava kuukausien ajan. SRMA voi muuttua myös krooniseksi. Tollerin puhdasjalostuksen kriitikot perustelevat perinnöllisten sairauksien ilmenemistä rodun pienellä geenipoolilla.

Kiista: puhdasjalostus vs. risteytys

Rodusta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua kiistaan rodun puhdasjalostuksen ja risteytyksen välillä. Joidenkin tutkimusten mukaan tollerien sukusiitosaste on jopa 26 prosenttia, mikä on korkeampi kuin täysillä sisaruksilla. Jotkut novascotiannoutajan kasvattajat puoltavat rodun puhdasjalostusta, mutta asiasta on myös kriittisiä mielipiteitä. Kriitikot näkevät samanlaisen geneettisen materiaalin omaavien eläinten parittamisen kidutusjalostuksena geneettiselle rakenteelle aiheutuvien vaarojen vuoksi. Jotkut kasvattajat yrittävät pienentää tätä riskiä risteyttämällä rodun tietoisesti muiden rotujen kanssa. Puhdasjalostuksen kannattajien tulee laskea sukusiitoskerroin jokaisen parituksen kohdalla. Heidän täytyy tuntea sukupuu hyvin, jotta he voivat parittaa ainoastaan geneettisesti kaukana toisistaan olevat tollerit keskenään. Siten sukulaisuusasteen voi pitää alhaisena. Huolimatta siitä, kumpaan tollerinkasvattajaleiriin haluaa kuulua: geneettinen tietotaito on tämän rodun kohdalla erittäin tärkeää, aivan kuten tietysti kaikkien muidenkin rotujen kasvattajilla.

Novascotiannoutajan hoito

Yksinkertainen pitkä turkki ei vaadi intensiivistä hoitoa. Riittää, kun sen harjaa muutaman kerran viikossa. Tassujen ja korvien pidemmät karvat pitää selvittää silloin tällöin. Puhtauden suhteen tollerin kohdalla voi katsoa hieman sormien läpi, sillä se rakastaa vettä. Jopa kuralammikot voivat houkutella tämän punaisen peikon pieneen kylpyyn. Etenkin karvanlähtöaikana tollereista lähtee paljon karvaa. Harjaa koirasi tänä aikana useammin, jotta karvan lähteminen kotona pysyy minimissä.

Novascotiannoutajan ravinto

Tasapainoinen ravinto on oleellisessa osassa pitkän ja onnellisen koiranelämän kannalta. Novascotiannoutajalla ei ole erityisiä vaatimuksia ravinnon suhteen. On kuitenkin tärkeää, että ruoassa on suuri lihaosuus ja mahdollisimman vähän viljaa. Lihan tulisi aina olla ensimmäisellä sijalla valmistusaineluettelossa.

Kuivaruoan ja märkäruoan lisäksi on olemassa myös BARF-ruokavalio. Siinä koiralle annetaan pääsääntöisesti raakaa lihaa perustuen koiran alkuperäiseen ravintoon. Lisäksi BARF-ruokintaan kuuluu sisäelimiä, vihanneksia ja erilaisia lisukkeita. Ruokavalion puolestapuhujat painottavat, että BARF on erityisen lajinomainen ruokavalio, sillä ravintoaineet sopeutetaan tarkalleen koiran tarpeisiin. Asiasta kiinnostuneiden koiranomistajien kannattaa tutustua aiheeseen huolellisesti. Koirille, jotka saavat väärän määrän erilaisia ravintoaineita, voi kehittyä erilaisia puutostiloja. Keskustele aina eläinlääkärisi kanssa, jos jokin asia on epäselvä. Saat eläinlääkäriltäsi asiantuntevaa tukea ja neuvoja.

Hammashygieniasta voi huolehtia erityisillä koiranherkuilla, jotka edistävät pureskelua. Muista myös pitää aina riittävästi raikasta juomavettä tarjolla.

Koulutus: tolleri on iloinen oppilas

Novascotiannoutajan omistajalla on vierellään erittäin miellyttämishaluinen koira. Se tarkoittaa sitä, että koira haluaa miellyttää omistajaansa. Se on suuri etu koiraa kouluttaessa, sillä koira nauttii käskyjen toteuttamisesta. Myös aloittelijat voivat vaivatta opettaa tollerinsa tottelevaiseksi, mutta myös heillä tulee olla koiran kielen perussanasto ja johdonmukaisuus hallussa. Tämä älykäs koira oppii mielellään myös temppuja. Johdonmukaisuudella ja lempeydellä tolleri on helppo kouluttaa. Ihanteellisessa tapauksessa saat tietenkin tukea koirakoulusta jo pentuiästä lähtien.

Tekemistä: hauskat leikit

Tolleri on seurakoira, joka rakastaa uimista ja noutoa. Myös älypelit ovat välttämättömyys tälle karvaiselle ystävälle. Siinä on se etu, että voit treenata lemmikkisi nokkeluutta myös sateisina päivinä. Tolleri pitää lisäksi kaikenlaisesta tekemisestä, jossa se voi haastaa itsensä sekä fyysisesti että henkisesti. Rotu sopii hyvin koiraurheiluun, kuten agilityyn tai flyballiin. Koira sopii myös pelastuskoirakoulutukseen. Täysikasvuinen tolleri tulee mielellään mukaan pyöräretkille, juoksulenkeille tai metsäkävelyille. Sinun ei kuitenkaan tule kasvattaa koirastasi adrenaaliiniriippuvaista koiraa, joka ei koskaan pääse rauhoittumaan. Huolehdi siis alusta asti riittävistä lepohetkistä ja mukavasta oleskelusta. Tasapainoinen tolleri voi aivan hyvin nauttia laiskasta päivälevosta korissaan. Tämän älykkään ja urheilullisen koiran aktiviteettien tulee treenata sekä sen aivoja että nenää. Ketunvärinen koira on siis ihanteellinen seurakoira aktiivisille ihmisille, jotka eivät kuitenkaan halua venyä päivittäin urheilullisiin huippusuorituksiin koiransa kanssa.

Päätös: hankinko tollerin?

Novascotiannoutaja tarvitsee yhteyden laumaansa. Se sopii erinomaisesti perhekoiraksi. Edellytyksenä kuitenkin on, että perheenjäsenet ovat urheilullisia ihmisiä. Mukavuudenhaluisten ihmisten keskuudessa tämä punainen peikko etsii nopeasti omaa tekemistä. Periaatteessa myös aloittelijat voivat tulla hyvin toimeen novascotiannoutajan kanssa. Heidän tulee kuitenkin tutustua jo etukäteen intensiivisesti sen tarvitsemiin aktiviteetteihin ja koiran koulutukseen, sillä eloisan tollerin energia on hyvä ohjata oikeille radoille jo pienestä pitäen. Kodissa voi olla myös muita eläimiä, sillä tämän rodun kanssa on helppo tulla toimeen.

Selvitä ennen koiran tuloa perheenjäsenten mahdolliset allergiat, ja kuka hoitaa koiraa lomien tai sairastumisien aikana. Eläintenystävillä, jotka haluavat ottaa koiran mukaan matkoille, on nykyisin erilaisia vaihtoehtoja. Hyvinkasvatettu tolleri on tervetullut vieras myös joissain hotelleissa. Rotu on temperamenttinen ja leikkisä korkeaan ikään asti, mikä tulee myös ottaa huomioon tollerin ostoa harkittaessa. Se tarvitsee tietenkin, kuten mikä tahansa muukin koira, perusvarustuksen:

On myös järkevää suunnitella kuukausittaiset kulut, jotka kertyvät korkealaatuisesta ruoasta ja eläinlääkärikäynneistä. Myös yllättävät eläinlääkärikulut koiran sairastuessa kannattaa ottaa huomioon.

Etsitkö novascotiannoutajan pentua?

Oletko tullut siihen tulokseen, että tolleri on kaikkein paras vaihtoehto sinulle? Novascotiannoutajan pennun etsintä voi siinä tapauksessa alkaa! Ennen kuin alat etsimään kasvattajaa, tutustu ehdottomasti rodun sisäsiitosastetta koskevaan keskusteluun. Siten tunnet molempien puolien perustelut ja voit niiden pohjalta muodostaa oman mielipiteesi. Kun vierailet kasvattajan luona, tutustut myös pentujen vanhempiin. Lisäksi voit esittää kysymyksiä pennun luonteesta ja terveydestä. Myös kasvattaja tulee luultavasti esittämään sinulle kysymyksiä. Se on hyvä merkki, sillä kasvattaja haluaa siten varmistaa, että hänen pentunsa päätyy hyvään kotiin. Saat pennun mukana myös terveystodistuksen, sukutaulun, sekä rokotuskortin sekä useimmiten myös sirun.

On mahdollista, että joudut hieman odottamaan pentuasi, sillä kasvattajia on vähän. Koirien pitää läpäistä useampia testejä ja kokeita ennen kuin ne sallitaan jalostukseen. Näihin kuuluu:

  • luonnetesti
  • lonkan, kyynärpään ja silmien tarkastus
  • seurakoirakoe
  • aloittelijatason metsästys- tai dummy-koe
  • tyypin arvostelu

Voit kysyä kasvattajalta näistä osa-alueista. Vastuulliset kasvattajat pitävät huolta hyvästä sosialisoinnista seka terveystarkastuksista ja ennaltaehkäisystä. He valitsevat ostajansa tarkkaan, jotta pennut saavat hyvän kodin.

Varo huijareita!

Pysy loitolla kasvattajista, jotka eivät kuulu mihinkään seuraan. Tollerin kasvatus vaatii ammattitaitoa ja suurempaa rakkautta eläintä kuin omaa kukkaroaan kohtaan. Mustan pörssin kasvattajien ensisijainen päämäärä on taloudellinen voitto. Pentujen terveys ja sosialisointi sekä pentujen vanhempien pito usein laiminlyödään. Älä osta pentua edes säälistä, sillä ostolla kasvatat joka tapauksessa kysyntää, mikä tiedettävästi säätelee myös tarjonnan.

Jos haluat ostaa täysikasvuisen novascotiannoutajan, voit etsiä mahdollisuuksia internetistä. Joillain alueilla on esimerkiksi ”Noutajat pulassa” -järjestöjä, jotka ovat erikoistuneet noutajien välitykseen. Silloin tällöin voi löytää myös tollerin, joka etsii uutta kotia. Rodun harvinaisuuden vuoksi se on kuitenkin ennemminkin poikkeus kuin sääntö. Se pätee myös sekarotuisiin tollereihin ja puhdasrotuisiin novascotiannoutajiin eläinsuojissa.

Toivotamme sinulle eläimellisen hauskoja hetkiä novascotiannoutajasi kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.