Schnoodle

Schnoodle

Schnoodle kuuluu hybridikoiriin ja on snautserin ja villakoiran risteytys.

Schnoodle, jota kutsutaan myös snoodleksi tai schnaupooksi, on snautserin ja villakoiran sekoitus. Se kuuluu niin sanottuihin designkoiriin eli hybridikoiriin, joita maailmanlaajuiset jalostusjärjestöt eivät ole virallisesti tunnustaneet itsenäisiksi roduiksi.

Ulkonäkö: Mikä on schnoodle?

Schnoodle on hybridikoira. Tämä tarkoittaa, että kasvattajat ovat muodostaneet parin puhdasrotuisesta snautserista ja villakoirasta – siinä toivossa, että molemmat vanhemmat luovuttavat parhaita ominaisuuksiaan eteenpäin.

Schnoodlelta ei yleensä jatkojalosteta jälkeläisiä.

Kuinka suureksi schnoodle kasvaa?

Tiukasti ottaen voidaan todeta, että schnoodle on sekarotuinen koira. Villakoiran koosta tai jalostuksessa käytetystä snautserirodusta riippuen on olemassa erilaisia muunnelmia:

  • Toyschnoodle (kääpiösnautseri x toyvillakoira): n. 25–30 senttimetrin kokoinen, painaa kahdesta neljään kiloa
  • Minischnoodle (kääpiösnautseri x kääpiövillakoira): n. 29–35 senttimetrin kokoinen, painaa neljästä kuuteen kiloa
  • Standardi schnoodle (keskikokoinen snautseri x minivillakoira): noin 36–45 senttimetrin kokoinen, painaa kuudesta kahteentoista kiloa
  • Jättischnoodle (jättiläissnautseri x kuningasvillakoira): enintään n. 60 senttimetrin kokoinen, jopa 45 kilogramman painoinen

Turkin rakenne ja väri

Riippuen siitä, kenen geenit vaikuttavat turkin koostumukseen, schnoodlella voi olla pehmeitä kiharoita, kuten villakoiralla, tai karkea snautserin turkki – ja joskus jopa molemmat.

Joillakin schnoodleilla on määrittelevänä ominaisuutena snautserin parta, kun taas toisilla on villakoiran tyypillinen päähine.

Turkki voi olla mustan, harmaan, valkoisen tai ruskean värinen. Myös kirjavia kaksivärisiä tai monivärisiä täplikkäitä koiranpentuja syntyy. Kaikille schnoodleille tyypillistä ovat tummat silmät, musta nenä ja hieman kulmikkaat korvat.

Schnoodle yhdistää villakoiran ja snautserin ominaisuudet. Villakoiria pidetään yleensä erittäin oppivaisina, älykkäinä ja helposti kasvatettavina koirina. Siihen verrattuna snautseri on hieman eloisampi, itsevarmempi ja itsepäisempi.

Parhaat päältä kummastakin rodusta?

Kasvattajien toiveena on, että näiden kahden rodun pariutumisesta syntyy koira, jolla on tasapainoinen, miellyttävä luonne – tätä ei kuitenkaan voida taata.

Ihannetapauksessa schnoodle on ystävällinen, hellyttävä ja leikkisä nelijalkainen ystävä, joka tulee hyvin toimeen lasten ja kotieläinten kanssa. Erityisesti pienimmän schnoodle-variantin kohdalla voi kuitenkin ilmetä toyvillakoiran pientä hermostuneisuutta.

Sopiiko schnoodle aloittelijoille?

Periaatteessa schnoodlea pidetään kiintyvänä, valppaana koirana, joka soveltuu myös aloittelijoiden pidettäväksi. Suosituksena on kuitenkin koirakoulussa käynti, jossa nelijalkaista ystävääsi sosiaalistetaan alusta alkaen.

Siellä voidaan tarvittaessa torjua myös ei-toivottua suojeluviettiä, jos valppaan snautserin geenit ovat vallitsevia.

Mitä pienempi valittu schnoodlen alarotu on, sitä paremmin se soveltuu kaupungissa pidettäväksi. Isommille yksilöille suosituksena on talo, jossa on puutarha tai maaseutuympäristö.

Koska tämä nelijalkainen ystävä kiintyy läheisesti omistajaansa, sitä ei mieluiten saa jättää tuntikausiksi yksin kotiin.

Schnoodlen oikeanlaiset aktiviteetit

Tämä ketterä hybridikoira nauttii pitkistä kävelylenkeistä ja rakastaa äly- ja ruoanetsintäleikkejä. Suuren oppimisvalmiutensa ansiosta se sopii hyvin erilaisiin koiraurheilulajeihin kuten agilityyntottelevaisuuskoulutukseen ja koiratanssiin.

On myös mahdollista kouluttaa tämä uskollinen, huolehtiva nelijalkainen ystävä avustaja-, pelastus- tai terapiakoiraksi.

Kasvatusvinkkejä

Schnoodle soveltuu sekä yksin asuville ja pariskunnille että senioreille ja perheille pidettäväksi. On tärkeää, että sen omistaja viettää paljon aikaa lemmikkinsä kanssa ja kasvattaa sitä rakkaudella johdonmukaisesti ja tiukkojen sääntöjen mukaisesti.

Muussa tapauksessa voi esiintyä käytöshäiriöitä, kuten liiallista haukkumista.

Turkinhoito riippuu siitä, onko hybridikoiralla villakoiraa vai snautseria muistuttava turkki. Pehmeät villakoiran kiharat tulee ajaa säännöllisesti, kun taas snautserin karkea turkki on trimmattava käsin.

Aloittelevat koiranomistajat voivat oppia trimmauskoneen tai trimmausveitsen käsittelyä trimmaajalta.

Korvien ja hampaiden säännöllinen tarkastus

Karvaiset luppakorvat tulisi tutkia ja puhdistaa säännöllisesti, jotta kivuliailta korvatulehduksilta voidaan välttyä. Ennen kaikkea pienempien yksilöiden hampaat on lisäksi tarkistettava rutiiniluontoisesti, jotta hammaskivi ja ientulehdukset voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa.

Schnoodlen oikea ravitsemus

Ruoan tarve riippuu hybridikoiran koosta, iästä ja aktiivisuustasosta. Sille voidaan tarjota sekä märkä- että kuivaruokaa, ja pienemmät koirat tarvitsevat mukautettuja, kokoon sopivia nappuloita. Raakaruokinta on myös mahdollista.

Kaiken kaikkiaan villakoiran ja snautserin sekoituksia pidetään terveinä koirina. Hybridikoirilla, kuten schnoodlella, geenien sekoittumisen ansiosta toivotaan niin sanottua heteroosia (risteytyselinvoimaa).

Sekarotuisten koirien on tarkoitus olla hyväkuntoisempia, suorituskykyisempiä ja vähemmän alttiita sairauksille kuin puhdasrotuiset koirat.

Tästä huolimatta myös näillä eläimillä voi esiintyä perinnöllisiä sairauksia. Mahdollisia ovat esimerkiksi nivelongelmat, kuten lonkka- ja kyynärnivelen dysplasia, mutta myös silmä- ja ihosairaudet sekä allergiat. Isommilla koirilla on lisääntynyt riski saada vatsalaukun kiertymä, pienemmällä polvilumpion luksaatio.

Kuinka vanhaksi schnoodle elää?

Schnoodlen elinajanodote on keskimäärin 10–15 vuotta. Pienistä yksilöistä tulee usein vanhempia kuin isommista sukulaisistaan.

Schnoodle on hybridikoira Yhdysvalloista. Siellä alettiin risteyttää 1980-luvulla kahta valikoitua rotua, jotta saataisiin koira, jolla olisi mahdollisimman positiivisia turkin ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä.

Schnoodlesta toivottiin perheystävällistä nelijalkaista ystävää, joka olisi kompaktin kokoinen. Hybridikoirajalostuksessa käytetään usein villakoiraa, sillä niistä ei lähde juurikaan karvaa ja niitä pidetään allergiaystävällisenä.

On kuitenkin selvitettävä tapauskohtaisesti, voiko allergikko todella pitää villakoiraa tai villakoiran sekoitusta. Muita suosittuja designkoiria, joilla on villakoiran ominaisuuksia, ovat muun muassa labradoodlegoldendoodle, maltipoo ja cavapoo.

Ei itsenäinen rotu

Hybridikoiria, kuten schnoodlea, ei ole virallisesti tunnustettu koirarotuna. Ei ole olemassa yhtenäisiä rotuvaatimuksia eikä säänneltyä kasvatusta. Schnoodle-poikueen saamiseksi on joka kerta on risteytettävä villakoira ja snautseri.

Tällä tavalla siitettyjä schnoodleja ei yleensä pariteta enää toistensa kanssa.

Schnoodlen pentu
Kumpi, villakoira vai snautseri? Pennun kehitystä on vaikea ennustaa.

Yhteenveto: Nelijalkainen yllätyspakkaus

Schnoodle on todellinen yllätyspakkaus. On vaikea sanoa etukäteen, kuinka koiranpentu kehittyy ja muistuttaako se myöhemmin villakoiraa vai snautseria.

Lisäksi monet koiranystävät suhtautuvat kriittisesti hybridikoirien kasvatukseen, sillä koiran vanhempien ei tarvitse täyttää mitään terveys- tai geneettisiä standardeja.

Yhteenveto schnoodlesta

Erikoispiirteet: Villakoiran ja snautserin risteytyksestä syntyvä hybridikoira. Sitä kasvatetaan neljässä eri rotukoossa.
Luonne: ystävällinen, älykäs, valpas, leikkisä
Säkäkorkeus: Toy: n. 25–30 cm
Mini: n. 29–35 cm
Standardi: n. 36–45 cm
Giant: enintään n. 60 cm
Paino: Toy: n. 2–4 kg
Mini: n. 4–6 kg
Standardi: n. 6–12 kg
Giant: enintään n. 45 kg
Turkki: kihara tai karkea,
musta, harmaa, valkoinen, ruskea, myös kaksivärinen laikukas ja monivärinen täplikäs
Turkinhoito: vaativa, vaatii säännöllistä ajamista tai trimmausta
Liikunta: kohtuullinen liikkumisen tarve, puuhasteluun soveltuu esim. agility tai tottelevaisuuskoulutus
Aloittelijoille sopiva koira: kyllä
Haukkuminen: melko yleistä
Elinajanodote: 10-15 vuotta
Tyypilliset sairaudet: lonkka- ja kyynärnivelen dysplasia, iho- ja silmäsairaudet
Hinta: alkaen n. 1 000 €
FCI-ryhmä: ei ole tunnustettu
Alkuperä: Yhdysvallat
Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.