Cavapoo

Kermanvärinen cavapoo

Cavapoo on kääpiövillakoiran ja cavalierkingcharlesinspanielin risteytys.

Cavapoo – tunnettu myös nimellä cavoodle – kuuluu niin sanottuihin hybridikoirarotuihin. Se on syntynyt cavalierkingcharlesinspanielin ja toy- tai kääpiövillakoiran risteytyksenä, ja se on tunnettu suloisesta ulkonäöstään ja eloisasta ja ystävällisestä olemuksestaan.

Ulkonäkö: Onko se teddykarhu? Ei, vaan cavapoo!

Pyöreä pää, suuret ja tummat silmät sekä pörröisen pehmeä, kiharainen turkki: cavoodle muistuttaa erehdyttävästi teddykarhua! Suuret, tiheäkarvaiset luppakorvat viimeistelevät sen suloisen ulkonäön täydellisesti.

Erittäin pehmeä, hieman aaltoileva tai kihara turkki on cavapoolle tyypillinen. Turkki voi olla lähes minkä värinen tahansa, ja se voi olla myös monivärinen. Turkin väri riippuu siitä, onko sen perimän dominoivassa osassa kääpiövillakoira vai cavalierkingcharlesinspanieli. Perimästä riippuen koiran väri voi olla ruskea, punainen, valkoinen, kerma, hopea-beige, aprikoosi tai musta. Samassakin pentueessa voi olla erilaisia värejä ja jopa kolmivärisiä pentuja.

Turkin lisäksi myös koiran koko voi vaihdella suurestikin sen vanhemmista riippuen. Aikuisen cavapoon säkäkorkeus on keskimäärin 30–35 cm.

Koira painaa noin 5–9 kg, nartut ovat usein hieman kevyempiä ja sirompia. Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta cavoodlella on kokonaisuudessaan kestävä ja kompakti ruumiinrakenne.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Mutkaton luonne

Suloisen, teddykarhumaisen olemuksen ei saa antaa hämätä, sillä cavapoo on oikea koira, jolla on vakavasti huomioon otettavat tarpeet. Mutta jos ne ottaa huomioon, koirasta saa elinikäisen ystävän.

Seurallinen kaveri: cavapoo viihtyy laumassa

Tämä pieni tai keskisuuri lemmikki on kuin eloisa pyörremyrsky, joka innostuu kaikenlaisista leikeistä ja liikunnasta. Se luo koteihin hyvän tunnelman iloisella olemuksellaan. Lisäksi sillä on rohkea ja valpas luonne, mikä tekee siitä seuralaisen, joka tositilanteessa osaa myös puolustaa perhettään.

Lajitoverien tai lasten kanssa peuhaaminen on leikkisän cavoodlen mielestä kaikkein parasta. Siitä huolimatta se voi nauttia myös rauhallisesta iltapäivästä perheensä kanssa, mukavalle koiranpeitolle linnoittautuneena. Sille on tärkeää, että se on perheenjäsentensä lähellä.

Cavapoo on erittäin ihmisläheinen, ja se etsii aina perheensä läheisyyttä. Yksin oleminen ei ole sen vahvuus. Jos sinun kuitenkin tulee jättää se joskus yksin kotiin muutamaksi tunniksi, sinun tulee totutella se siihen mieluiten jo pentuna. Ystävällisen ja avoimen luonteensa ansiosta voit ottaa cavoodlen onneksi huoletta mukaan useimpiin tapaamisiin ja tapahtumiin.

Cavapoo on helppo kouluttaa

Koiran älykkyys ja nopea oppimiskyky, joista se saa kiittää vanhempansa rotua, villakoiraa, tekevät cavapoosta helposti koulutettavan seurakoiran. Jopa sen jahtivietin, jonka se on perinyt sekä cavalierkingcharlesinspanielilta että villakoiralta, voi saada hallintaan lempeällä määrätietoisuudella. Mutta muista: hiirten jahtaus on tällä koiralla verissä!

Cavoodle sopii yhtälailla aloittelijalle kuin kokeneemmallekin koiranomistajalle. Aloittelijoiden on kuitenkin parasta käydä cavapoon kanssa koirakoulussa.

Cavapoon pito ja hoito

Minkälaisia vaatimuksia cavapoo asettaa koiraihmisille? Tärkeintä on, että omistajalla on riittävästi aikaa yhteisille seikkailuille ja turkinhoidolle.

Vaativa turkinhoito

Turkin- ja kehonhoito on olennainen osa cavapoon hoitoa. Etenkin tiheäkarvaiset luppakorvat ovat erittäin herkät, ja ne tuleekin puhdistaa säännöllisesti, jotta lemmikkisi välttyy tulehduksilta.

Myös sen turkinhoito on suhteellisen vaativaa. Pehmeä ja silkkinen turkki on taipuvainen huopaantumaan, minkä vuoksi se pitää harjata huolellisesti useamman kerran viikossa. Ajan, joka sinulta kuluu cavoodlesi hoitoon, voit kuitenkin säästää kodin siivoustoimenpiteistä, sillä näistä koirista lähtee verrattain vähän karvaa.

Rotua suositellaan sen vuoksi usein myös allergikoille. Takuuta siitä ei kuitenkaan ole. Ennen kuin hankit cavapoon, on syytä varmistaa, että yksikään perheenjäsen ei ole allerginen uudelle karvaiselle perheenjäsenelle.

Kaksivärinen cavapoo-pentu
Säännöllinen turkinhoito on cavapoon kohdalla erityisen tärkeää. Sen silkkinen turkki on muuten taipuvainen huopaantumaan.

Yhdessä lasten, kissojen ja lajitoverien kanssa

Cavapoo on todella lapsirakas. Se ei ole ihme, sillä lapset ovat yhtä leikkisiä ja täynnä energiaa kuin se itsekin. Mutta ystävällinen ja tasapainoinen koira tulee yleensä hyvin toimeen myös muiden lajitoverien ja lemmikkieläinten kanssa.

Kissat ja cavoodlet tulevat toimeen kaikkein parhaiten, jos molemmat ovat jo pentuina saaneet hyviä kokemuksia vastakkaisesta lajista.

Haluaisitko tutustuttaa cavapoosi kissaan? Lue vinkkejä koiran ja kissan tutustuttamisesta toisiinsa.

Maalle vai kaupunkiin?

Cavapoon kaltaiselle, eloisalle ja aktiiviselle koiralle omakotitalo suurine pihoineen on tietenkin ihanteellinen ympäristö. Mutta pientä ja sopeutuvaista lemmikkiä voidaan pitää ongelmitta myös kaupunkiasunnossa. Pääasia, että se saa olla perheensä kanssa, ja että se voi silloin tällöin peuhata sydämensä kyllyydestä.

Urheilu ja aktiviteetit: cavapoot tarvitsevat tekemistä

Tämä koira tuntee olonsa hyväksi aktiivisessa perheessä, joka viettää mielellään aikaa ulkona ja liikkuu paljon. Arjen ja perheen kiireistä huolimatta on tärkeää, että älykkäälle cavoodlelle tarjotaan tarpeeksi tekemistä.

Koiraurheilu, kuten pienten koirien agility, on ihanteellinen harrastus tälle kuuliaiselle urheilufanille – tärkeää on, että myös cavapoon älykkäät aivot saavat tekemistä. Nuuskimisleikit, älypelit tai temppujen harjoittelu voivat olla myös hyvää vaihtelua cavapoolle. Cavoodle seuraa sinua mielellään myös vaelluksille!

Terveys ja rodulle tyypilliset sairaudet

Terveet cavapoot, jotka ovat peräisin vastuulliselta jalostajalta, ovat useimmiten erittäin kestäviä koiria. Niiden perimästä johtuen niillä voi kuitenkin esiintyä seuraavia, villakoiralle ja cavalierkingcharlesinspanielille tyypillisiä sairauksia:

  • progressiivinen retina atrofia (silmäsairaus)
  • sydänsairaudet kuten mitraalinen endokardioosi
  • ongelmat polvilumpion kanssa
  • syringomyelia (SM), cavalierkingcharlesinspanielin vakava neurologinen sairaus
  • Kuivat silmät

Lisäksi cavapoolla voi esiintyä turkin ja ihon ongelmia sen vanhempien rotujen turkin erilaisen rakenteen vuoksi. Se on kuitenkin suhteellisen harvinaista.

On kuitenkin haastavaa löytää vastuullinen kasvattaja, joka arvostaa koirien terveyttä. Monet kasvattajat parittavat yksinkertaisesti minkä tahansa cavalierin minkä tahansa villakoiran kanssa, tutkimatta ensin eläinten terveyttä perusteellisesti.

Terve, vastuulliselta kasvattajalta ostettu cavoodle voi elää noin 15-vuotiaaksi tai jopa vanhemmaksi.

Historia ja jalostus: miten cavapoo on saanut alkunsa?

Kuuletko ensimmäistä kertaa cavapoosta? Se ei ole mitenkään ihmeellistä, sillä tämä designkoira on suhteellisen uusi risteytys.

Sen historia on aika samankaltainen kuin labradoodlenkin. Australialaiset jalostajat risteyttivät villakoiran ja cavalierkingcharlesinspanielin ensimmäistä kertaa 1990-luvulla. Niiden jälkeläiset saavuttivat nopeasti suuren suosion Australiassa suloisen ulkonäkönsä ja ystävällisen luonteensa ansiosta.

Nykyisin cavapoot ovat Australian suosituimpia designkoiria, mutta myös Yhdysvalloissa on nykyisin muutamia kasvattajia. Suomessa cavapoo on puolestaan vielä aika harvinainen – useimmat eurooppalaiset kasvattajat ovat tällä hetkellä Iso-Britanniassa.

Hybridikoirana cavapoo ei ole FCI:n tunnustama itsenäinen rotu. Hyvin samanlaisia ​​- eikä myöskään tunnustettuja – ovat muut designkoirat, kuten cockapoo ja goldendoodle.

Mistä voin ostaa cavapoon?

Jos haluaa ostaa cavapoon, sopivaa kasvattajaa saa etsiä pitkään. Koska kyseessä ei ole virallinen koirarotu, ei ole myöskään olemassa luetteloa vastuullisista kasvattajista.

Jotta saat terveen cavapoon vastuulliselta kasvattajalta, sinun on otettava perusteellisesti selvää varteenotettavasta kasvattajasta. Älä anna hurmata itseäsi suloisilla pentukuvilla, äläkä koskaan osta pentua epäilyttävistä olosuhteista, kuten auton takaluukusta.

Cavoodle on ja pysyy sekarotuisena. Älä siis suostu yli 1500 euron mielikuvituksellisiin hintoihin. Vaadi nähdä koiran vanhempien sukupuut ja ota selvää niiden terveystarkastuksista.

Pieni villakoira on todella hyvä vaihtoehto cavoodlelle. Jos et välttämättä halua pentua, myös eläinsuojeluyhdistyksissä odottaa monenlaisia ja eri kokoisia sekarotuisia koiria.

Lopputulos: cavapoo – sekarotuinen ja charmikas

Ystävällinen, huomaavainen, halattava, leikkisä ja vieläpä suloisen näköinenkin – cavapoolla on kaikki nämä ominaisuudet. Koiranystävien tulisi silti tarkastella kriittisesti muotiin tullutta designkoirailmiötä. On olemassa monia koirarotuja, joilla on nämä samat ominaisuudet, ja joita on saatavilla luotettavilta kasvattajilta.

Jos kuitenkin päädyt ottamaan designkoiran, sinun tulee etsiä luotettava kasvattaja. Seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua etsimisessä: 12 kysymystä kasvattajalle pentua ostettaessa.

Lähteet:
Saksan villakoirakerho ja cavalierkingcharlesinspanielikerho

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.