Goldendoodle

Goldendoodle

Goldendoodle seisoo ruohikolla kauniina päivänä

Goldendoodle ei ole koirarotu vaan hybridi, jossa on kultaistanoutajaa ja iso- tai kääpiövillakoiraa. Helppohoitoinen „allergikonkoira“ ihastuttaa ja on saavuttanut – labradoodlen tavoin – yhä enemmän suosiota koiranystävien keskuudessa.

Ulkonäkö

Goldendoodlen ulkonäkö vaihtelee – standardia ei ole. Toisinaan koira muistuttaa enemmän villakoiraa, toisinaan kultaistanoutajaa. Monet goldendoodlet näyttävät pehmoleluila. Turkki voi olla sileä tai kihara ja usein se on puolipitkä. Koiran koko vaihtelee riippuen siitä, minkäkokoista villakoiraa siihen on käytetty: goldendoodlen hartiakorkeus voi olla välillä 75 cm ja 30 cm, ja paino vaihtelee vastaavasti. Goldendoodlet ovat yleensä kermanvärisiä, mustia, ruskeita tai eri värien välimuotoja. Ne ovat usein hoikkia ja urheilllisen näköisiä, mutta tästäkin on luonnollisesti poikkeuksia, varsinkin jos esi-isissä on vahvarakenteisia kultaisianoutajia.

„Designerkoirien“ historia

Goldendoodle kuluu „designerhybrideihin“, jotka ovat tällä hetkellä muodissa. Perusajatus syntyi 1980-luvulla. Australialainen Wally Conron halusi kasvattaa sokeiden opaskoiria allergikoille. Käytössä oli suosittu avustajakoira eli labradorinnoutaja. Conron ajatteli, että sen voisi risteyttää villakoiran kanssa, koska villakoirasta ei lähde karvaa, jotta tuloksena olisi allergiaystävällinen opaskoira sokeille. Hybrideille ei löytynyt aluksi ostajia, mutta tilanne muuttui nimen tullessa tutuksi ja viidakkorumpu lähti käyntiin: yhtäkkiä lukemattomat koiranystävät halusivat pehmoisen oloisen „labradoodlen“. Kuuluisaksi ei kuitenkaan tullut ainoastaan tämä risteytys, vaan tapahtui jotain, mitä Wally Conron ei osannut odottaa: hänen „löytönsä“ seurauksena syntyi kokonainen aalto designerkoiria. Näihin uusiin desginerkoiriin kuuluu myös goldendoodle, joka on kultaisennoutajan ja villakoiran risteytys.

Goldendoodle on sekarotuinen

Oli goldendoodle miten suloinen tahansa, se on silti sekarotuinen. Se voi olla ongelma myös niille, jotka eivät kasvata koiria, minkä selitämme kohta. Suuret yhdistykset eivät tunnusta sitä rotukoiraksi: kasvattajat käyttävät – ihannetapauksessa – vain puhdasrotuisia villakoiria ja puhdasrotuisia kultaisianoutajia goldendoodlen aikaansaamiseksi. Tämä johtu siitä, että vain ensimmäisen sukupolven kohdalla on mahdollista ennustaa, millaisia ominaisuuksia molempien rotujen pennuille tasaisesti ulee. Toisen sukupolven kohdalla tämä ei enää päde eli jos kaksi goldendoodlea risteyttää keskenään, lopputulos on vaikeasti ennakoitavissa.

Luonne & koulutus

Sekä villakoira että kultainennoutaja ovat yleensä ystävällisiä ja mielellään perheessä eläviä koiria – kunhan saavat riittävästi liikuntaa. Varsinkin kultaistanoutajaa on pidetty viime vuosina yhä useammin virheellisesti vain leppoisana seurakoirana, minkä seurauksena monet liian vähän virikkeitä saaneet rodun edustajat ovat lihavia ja ikävystyneitä. Tämä ei tee oikeutta niiden todelliselle luonteelle, sillä myös kultainennoutaja on oikeastaan työkoira, joka tarvitsee haasteita pysyäkseen tasapainoisena. Mitä villakoiran ja kultaisennoutajan ominaisuudet sitten tuovat goldendoodlelle? Goldendoodle on yleensä ystävällinen ja sosiaalinen yllätyspakkaus, jonka käytös riippuu – kuten joka koiralla – paljolti sosiaalistamisesta ensimmäisten elinviikkojen aikana.

Lue lisää koiranpennun koulutuksesta!

Goldendoodle pentuja

Terveyteen kiinnitettävä huomiota

Usein saa lukea, että sekarotuiset ovat terveempiä ja kärsivät rotukoiria vähemmän perinnöllisistä sairauksista. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole aina totta, sillä vastuuntuntoiset rotukoirien kasvattajat kiinnittävät paljon huomiota kasvattiensa terveyteen. Rotukoirat ovat useammin sairaita, jos raha merkitsee kasvattajalle enemmän kuin pentujen terveys. Goldendoodlen kohdalla terveys ei valitettavasti ole usein paras mahdollinen, vaan siinä yhdistyvät molempien rotujen ongelmat. Tämä johtuu siitä, että risteytyksiin ei ole saatavilla parhaita mahdollisia koiria: palkitut, vastuullisesti kasvatetut ja tervelonkkaiset kultaisetnoutajat päätyvät kultaistennoutajien kasvatukseen tai rakastaviin harrastajakoteihin. Kultaisianoutajia on myös paljon – esimerkiksi vain Saksassa rekisteröidään noin 2200 pentua vuodessa – joten monet pentutehtailijat seuraavat trendiä ja kasvattavat paperittomia pentuja ilman riittävää  asiantuntemusta tai tietoa niiden terveydestä, mikä pahentaa rodun terveysongelmia.

Goldendoodlen molempien vanhempien tulisi olla testattuja roduille tyypillisten sairauksien varalta, ennen kuin niillä teetetään pentuja. Sekä isovillakoirilla että kultaisillanoutajilla esiintyy lonkkaniveldysplasiaa, minkä vuoksi kasvattajan olisi voitava osoittaa, että pennun vanhemmilla on terveet lonkat. Myös etenevä verkkokalvon surkastuma olisi poissuljettava geenitestin avulla, ja koirilla saattaa esiintyä munuaissairauksia. Goldendoodle saattaa kärsiä myös iho- ja turkkiongelmista, koska siinä yhdistyvät villakoiran ja kultaisennoutajan turkin piirteet.

Goldendoodlen ruokinta

Hyvää ruokaa joka koiralle

Goldendoodle tarvitsee kaikkien muiden koirien tavoin laadukasta ravintoa, joka koostuu pääasiassa lihasta. Voit valita märkäruoan tai paljon lihaa sisältävän kuivaruoan. Ruoan ei pitäisi sisältää viljoja eikä sokeria. Pentuiässä neljalkainen ystäväsi tarvitsee monta ateriaa päivässä, kun taas aikuisellelle goldendoodlelle riittää kaksi ruokintakertaa. Anna lemmikillesi aina pieni lepotauko aterian jälkeen – näin vältytään vaaralliselta mahalaukunkiertymältä. Villakoirilla on ylipaino-ongelmia vain harvoin, mutta kultaisillanoutajilla on hyvä ruokahalu, ja ne lihovat herkästi. Sinun tehtäväsi on varmistaa, ettei näin pääse käymään: punnitse täysikasvuinen koira kahden viikon välein, jotta huomaat muutokset painossa nopeasti ja voit estää lihomisen. Jos annat koiralle makupaloja, käytä terveellisiä välipaloja, kuten kylmäkuivattua lihaa tai hammashoitoherkkuja. Huomaa kuitenkin, että myös leikkihetket ja rapsutukset ovat hyvä palkkio – ilmaiseksi ja ilman kaloreita! Varmista, että goldendoodlella on aina raikasta vettä saatavilla.

Hoito riippuu tyypistä

Goldendoodlen hoito voi olla vaativaa – turkin rakenne vaihtelee. Jos lemmikistäsi ei lähde karvaa, se on trimmattava säännöllisesti – käänny ammattilaisen puoleen, jollet itse hallitse tätä taitoa. Pitkäkarvainen goldendoodle saattaa turkkityypistä riippuen takkuuntua helposti, joten se on harjattava parin päivän välein. Tarkista joka lenkin jälkeen, onko turkkiin tarttunut oksia, lehtiä tai jopa ei-toivottuja vieraita punkkien muodossa – ja poista ne punkkipihdeillä. Huolehdi myös säännöllisestä korvienhoidosta, poista kyyneltahrat silmistä, sillä ne saattavat ärsyttää koiraa, ja tarkista goldendoodlen kynnet parin viikon välein, jotta voit tarvittaessa lyhentää ne koirille tarkoitetuilla kynsisaksilla.

Lue lisää koirien punkeista ja kirpuista.

Wolf of Wilderness Adult "Wild Hills" - Ente

Wolf of Wilderness Adult Wild Hills – Ente

  • Paljon tuoretta, mureaaa kanalihaa
  • Viljaton resepti

Toimintaa goldendoodlelle

Aina innolla mukana

Terve goldendoodle sopii moniin harrastuksiin: Agility, koiratanssi, temput – se on valmiina kaikkeen. Valitse aktiviteetteja koiralle kuitenkin sen koulutustason mukaan. Koiraharrastukset sopivat vasta täysikasvuiselle goldendoodlelle, jotta vältytään nivelten ja luuston vaurioilta. Goldendoodle nauttii luonnollisesti myös lenkkeilystä luonnossa. Useimmat tämäntyyppiset koirat ovat myös älykkäitä, joten niitä voi kouluttaa terapiakoiriksi. Sekä villakoiralla että kultaisellanoutajalla on vedessä työskenteleminen geeneissä, joten monet goldendoodlet rakastavat uimista.

Goldendoodle rannalla

Koira allergikoille?

Ensinnäkin on mahdotonta sanoa varmaksi, miten elämä goldendoodlen kanssa sujuu, jos olet eläimille allerginen. Toisin kuin villakoira, risteytys saattaa pudottaa karvaa. Sillä ei kuitenkaan ole välttämättä ratkaisevaa merkitystä: allergeeneja ei ole pelkästään turkissa, vaan niitä on paljon enemmän koiran syljessä ja hilseessä. Niinpä koira, josta ei lähde karvaa, saattaa olla ratkaisu lievissä allergiatapauksissa, mutta takeita siitä ei ole. Vaikka pentu ei aiheuttaisi allergiaoireita, et voi valitettavasti silti olla varma asiasta: pennut eivät juuri eritä allergeeneja. Olisi parempi viettää joitakin tunteja kasvattajan kotona koiran vanhempien lähistöllä, jotta näkisit, saatko niistä oireita. Kysy yleislääkärin tai ihotautilääkärin mielipidettä, jos olet epävarma.

Sopiiko goldendoodle minulle?

Goldendoodle on ystävällinen perhekoira, kunhan se saa riittävästi toimintaa. Koiran kasvatuksesta pentuna ja sosiaalistamisesta riippuu kuitenkin paljon, ja vastuuntuntoisen kasvattajan löytäminen saattaa olla vaikeaa. Sama koskee kaikkia koiria, mutta varsinkin pehmolelumaisia designerkoiria – toisinaan niitä halutaan ilman tarkempaa tietoa koirien vaatimuksista. Tylsistyneellä goldendoodlella saattaa esiintyä käyttäytymisongelmia, kuten aggressiivista käytöstä. Älä siis anna pörröisen ulkonän hämätä: goldendoodle on aktiivinen, urheilullinen koira. Jos se saa riittävästi haasteita, se sopii hyvin perhekoiraksi, mutta älä jätä pieniä lapsia yksin sen kanssa. Koiralla on myös oltava aina mahdollisuus vetäytyä halutessaan omiin oloihinsa. Kissat tulevat yleensä koiran kanssa hyvin toimeen, mutta koira olisi parasta totuttaa niihin jo pentuiässä. Vahtikoiraksi risteytys ei sovi, sillä sen enempää villakoiralla kuin kultaisellanoutajallakaan ei ole juuri vahtikoiran ominaisuuksia.

Goldendoodlea voi hyvin pitää suuressa asunnossa kaupungissa, kunhan se pääsee ulkoilemaan paljon. Sen ei kuitenkaan pitäisi joutua kulkemaan paljon portaita. Ihanteellista olisi lisäksi pääsy puutarhaan. Rotu sopii pääsääntöisesti myös aloittelijoille. Pohdi ennen hankintaa, miten huolehdit koiran hoidosta, aktivoinnista ja säännöllisistä kustannuksista. Jos goldendoodle on ensimmäinen koirasi, joudut sijoittamaan pennun hinnan lisäksi myös perusvarusteisiin ruokakupista kuljetusvälineisiin.

Mistä saan goldendoodlen?

Goldendoodlea etsiessä huomaat nopeasti, että vakavasti otettavan kasvattajan löytäminen on vaikeaa. Vain harvat tutkivat perusteellisesti vanhempien terveydentilan rotutyypillisten sairauksien varalta ja varmistavat niiden sopivuutta jalostukseen. Monet haluavat tehdä pörröisillä risteytyskoirilla rahaa. Älä osta sellaisilta kavattajilta koiraa ja harkitse tarkkaan, onko koiran ylipäänsä oltava goldendoodle vai vastaisiko toiveitasi yhtä lailla joko villakoira tai kultainennoutaja. Varsinkin villakoirilla on turhaan vanhanaikainen isoäidin koiran imago: niistä ei irtoa karvaa, ne ovat erittäin älykkäitä, leikkisiä, ja niitä saa erikokoisina.

Jos koiran on kuitenkin oltava juuri goldendoodle, etsi vakavasti otettava kasvattaja, jolla on terveystodistuksia näytettävänä. ja joka ei myy koiriaan myyvillä mainoksilla, kuten „allergikon koirina“. Jos et välttämättä halua pentua, voit löytää vastaavan sekarotuisen myös eläinsuojeluyhdistykseltä – monesti ihmisillä on designerkoirista todellisuudesta poikkeavia odotuksia, ja koira osoittautuu liian haastavaksi.

Kultainennoutaja, villakoira tai doodle – toivotamme sinulle mukavia hetkiä ystäväsi kanssa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.