Tietonurkka

Lemmikkiaiheisessa tietonurkassa kerrotaan kaikesta oleellisesta, mitä tulee huomioida eläinkaverin kanssa asuessa. Oli lemmikkinäsi sitten kissoja, lintuja, jyrsijöitä, koiria, hevosia tai kaloja, saat arvokkaita vinkkejä lemmikkisi hoitoon. Löydä itsellesi sopivin koirarotu valitsemalla juuri sinulle eniten merkitsevät koiran ominaisuudet ja lue vinkkejä koiran mielekkääseen kouluttamiseen ja lemmikkiä koskeviin loman aikaisiin järjestelyihin. Lue lisää
6 min
Koiran ruokinta

Koiranpennun ruokinta

Ravitsemuksella on keskeinen rooli elämässä. Siksi on tärkeää tarjota koirille terveellistä ja ennen kaikkea tasapainoista ravintoa jo pentuaikana. Näin luot perustan hyvälle fyysiselle ja henkiselle kehitykselle. Koiranpennun ruokinta eroaa vanhemman koiran ruokinnasta monella tapaa ja oikeanlaisen ruokinnan varmistamiseksi onkin huomioitava muutamia asioita.

4 min
Erilaisia pieneläimiä

Kääpiöhamsteri

Pieni kääpiöhamsteri on erittäin suosittu lemmikki. Nämä pikkuolennot eivät tee vaikutusta vain söpöydellään, vaan myös joidenkin kiehtovien ominaisuuksiensa vuoksi. Seuraavaan artikkeliin on koottu tärkeimmät tiedot ja vinkkejä lemmikin hoitoon.

7 min
Akvaarion hoito ja veden käsittely

Tupsulevä akvaariossa – kuinka ehkäistä tupsulevän leviäminen

Epäiletkö, että sinun akvaariossa asustaa tupsulevä? Akvaarion leväpilkut voivat olla todellinen maanvaiva ja monen akvaarionomistajan painajainen. Usein tummanvihreät ja mustat levät osoittautuvat sitkeiksi vastuksiksi ja niistä on vaikea päästä eroon. Ei aihetta epäröintiin, sillä on olemassa tapoja, joilla akvaarion levää vastaan voi taistella tehokkaasti. Tässä artikkelissa esittelemme tehokkaimpia toimia levän poistamiseksi.

5 min
Hevosrodut

Lämminverinen

Lämminverinen rotu, joka tunnetaan nimellä ”saksalainen ratsuhevonen”, on maailmanlaajuisesti suosittu kilpailu- ja harrastehevonen. Siinä yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: lämminverisellä on nimittäin monia täys- ja kylmäveristen ominaisuuksia. Lue kuvauksestamme, millaisia etuja näillä tasapainoisilla eläimillä on.

Hyödyllisimmät artikkelimme
Kissat Kissan hoito ja terveys

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

Koirat Koiran ruokinta

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.

Viimeisimmät artikkelit
Koirat Koirarotuja

Englanninvinttikoira

Englanninvinttikoira on paitsi yksi maailman nopeimmista maaeläimistä, myös yksi vanhimmista rotukoirista. Niiden historiaa voidaan jäljittää pitkälle ennen Kristuksen syntymää edeltäviin aikoihin saakka. Useiden tuhansien vuosien ikäiset hautamaalaukset, kolikot, maljakot tai Lähi-idän luolapiirrokset kuvaavat näitä siroja ja suorituskykyisiä koiria. Egyptiläiset faaraot muumioivat niitä, ja myös Homerin legendaarisessa odysseiossa Odysseus (800 e.Kr.) tunnisti sen troijalaista vastaan käymänsä taistelun jälkeen.

Vuosituhantinen kasvatus

Iso-Britanniasta kotoisin olevan rotukoiran esi-isät saapuivat Brittein saarille kelttien mukana noin 400-luvulla eKr. Tuolloin nämä arvostetut koirat oli varattu yksinomaan aatelisille. Englannin kuningas Canute määräsi ankarat rangaistukset jokaiselle tavalliselle kansalaiselle, joka saatiin kiinni englanninvinttikoiran kanssa. Walesin kuningas Howel määräsi englanninvinttikoiran tappamisesta 1000-luvulla jopa kuolemanrangaistuksen. Englantilainen aatelisto investoi runsaasti rahaa ja aikaa näiden kiehtovien metsästys- ja vinttikoirien kasvattamiseen. Englanninvinttikoira on yksi niistä harvoista koiraroduista, joita on kasvatettu järjestelmällisesti jo monien vuosisatojen ajan.

Kilpajuoksu ja sen seuraukset

Kun 1500-luvulla englantilainen aatelisjärjestelmä koki huomattavia muutoksia, minkä myötä myös muut kuin aateliset pystyivät pitämään ja kasvattamaan näitä arvokkaita koiria, jalostusta laajennettiin entisestään. Alun perin elävän riistan saalistamista varten kasvatettuja vinttikoiria on kasvatettu 1500-luvun puolivälistä alkaen, ja niitä käytettiin myös koirakilpailuissa. Koirat juoksivat aluksi avoimella kentällä, mutta myöhemmin ne alkoivat kilpailla ovaalinmuotoisella radalla, mikä tarjosi katsojille mahdollisuuden seurata koiria koko kilpailun ajan. Alun perin kansan viihdykkeeksi suunniteltujen vinttikoirakilpailujen ympärille kehittyi pian miljardien dollarien bisnes, jossa pyörivät valtavat vedonlyöntipanokset. Australiassa, Yhdysvalloissa ja erityisesti Irlannissa järjestetään edelleen koirien juoksukilpailuja. Englanninvinttikoiria jalostetaan ensisijaisesti nopeiksi, jotta niillä tienattaisiin kilpailuissa paljon rahaa. Vanhat koirat, jotka eivät enää pysty saavuttamaan suuria voittoja, ”hävitetään” nopeasti. Juoksukilpailualalla käyttökelvottomien englanninvinttikoirien tappaminen on Irlannissa jopa laillista.

Kilpailevien vinttikoirien pelastus

Tämän käytännön lopettamiseksi monissa maissa on perustettu pelastusyhdistyksiä, jotka huolehtivat hylättyjen koirien välittämisestä perheisiin. Joissakin maissa, kuten Suomessa, vinttikoirakilpailuja järjestetään vain koirien, omistajien ja vinttikoirien ystävien harrastuksena. Näissä vedonlyönti on kiellettyä. Ponnistelujen ansiosta monet entiset kilpajuoksukoirat ovat löytäneet uuden kodin. Yhdysvalloissa ja muissa maissa (Irlantia lukuun ottamatta) on nykyään enemmän kilpajuoksukoiria perheissä kuin kilparadoilla.

 

Saatat pitää myös näistä koiraroduista

Jos pidät englanninvinttikoirista, saatat kiinnostua myös näistä koiraroduista:

 

Englanninvinttikoiran luonne

Koirat Koiran hoito ja terveys

Koiran ruoka-aineallergia

Jos koirasi ei siedä jotain ruokaa, se voi kärsiä ruoka-aineallergioista. Koiran ruoka-aineallergia voi oiria ensimmäisenä lisääntyneenä kutinana ja ruoansulatusongelmina. Lue täältä, mikä voi laukaista koiran ruoka-aineallergian ja miten sen voi tunnistaa ja hoitaa.

Vinkkiemme avulla ei tarvitse arvuutella

Vinkkimme auttavat kaikissa lemmikkejä koskevissa kysymyksissä. Kattavat artikkelimme antavat tietoa esimerkiksi sairauksista ja auttavat välttämään kriittisiä tilanteita. Lue miten hoitaa lemmikin turkkia asianmukaisesti ja kuinka usein käydä eläinlääkärin tarkastuksessa. Tietonurkkamme kertoo millaiset seuralaiset sopisivat lemmikillesi ja millaisia on parempi välttää. Mitä ikinä pohditkin, Tietonurkka auttaa!

Tasapainoinen ruokavalio alkaa ruokakupilta

Myös lemmikit tarvitsevat tarpeeksi vitamiineja ja ravinteita. Koska koirat ovat saalistajia, ravinnon tulee sisältää paljon lihaa koirien luonnollisen ruokavalion mukaisesti. Laadukkaissa valmisruoissa on kaikki lemmikillesi tärkeät rakennusaineet. Kuten ihmisten, myös eläinten tarpeet muuttuvat iän myötä. Näin myös ruokavaliota tulee muokata mahdollisten sairauksien mukaisesti. Täältä voit oppia, miten se voi onnistua.

Haluatko adoptoida lemmikin löytöeläinkodista?

Vieraillessa löytöeläinkodissa voisi ottaa mukaansa vaikka jokaisen karvaturrin. Ennen kuin valitset lemmikin, tulee kotiin kuitenkin valmistella eläimelle oma nukkumapaikka, ruokapaikka ja liikkumatilaa. Uusi kämppäkaverisi tulee rokotuttaa ja sillä tulee olla asianmukaiset paperit mukanaan. Tietonurkka kertoo mitä tulee huomioida, jotta valmistelut sujuisivat helpommin.

Enemmän iloa arkeen neuvojemme ansiosta

Vinkkiemme ansiosta voit pian toimia kaikissa tilanteissa asianmukaisesti. Matkustatko usein koirasi kanssa? Hyödynnä apuna sopivaa kuljetuslaatikkoa. Silloin lemmikkisi on suojattuna ja sillä on yksityisalue, jossa se tuntee olonsa vähemmän häirityksi. Mitä stressittömämpi matka lomakohteeseen on, sitä rennommin koko matka sujuu. Tietonurkan neuvot tekevät yhdessäolosta huolettomampaa. Annamme luonnollisesti myös vinkkejä leluihin, liikuntaan ja ruokintaan. Tervetuloa mukaan!