Kaijasen ravinto

Kaijasen ravinto

Vaihteleva ravinto on tärkeää

Kaijasen, kutsutaan puhekielessä myös rakkauspapukaijaksi, tasapainoinen ravinto koostuu erilaisista siemenistä. Riittävän energiansaannin takaamiseksi linnut syövät siementen lisäksi myös hedelmiä, vihanneksia ja eläinperäisiä proteiineja.

Kaijasen ravinnon ainesosat

Valitettavasti useimpien papukaijalajien tutkimuksista ei ole tarkkoja tuloksia, miten paljon ja missä suhteessa nämä eläimet syövät elintärkeitä aineisosia ravinnostaan. Sen vuoksi on tärkeää, että kaijasilla on riittävän monipuolinen ravinto tarjolla, jotta niillä on mahdollisuus täyttää kaikki tarvittavat ravintoainetarpeet. Periaatteessa nämä tarpeet ovat hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet.

  • Hiilihydraatit toimivat lintujen pääsääntöisenä energianlähteenä. Hiilihydraatteja ne saavat kaurasta, maissista, ohrasta, tattarista, rukiista ja hirssistä.
  • Proteiinia on kehon soluissa ja ne ovat välttämättömiä kaikkien elintoimintojen kannalta. Proteiinia saa kananmunista, maitorahkasta, riisistä, herneistä, kurpitsansiemenistä, pähkinöistä, pellavansiemenistä ja auringonkukansiemenistä.
  • Rasvat varastoivat runsaasti energiaa ja niitä saa pähkinöistä, auringonkukansiemenistä, pellavansiemenistä, kurpitsansiemenistä, keltistä ja hampusta.
  • Vitamiinit ovat välttämättömiä jokaisessa elämänvaiheessa. Koska linnut eivät itse tuota vitamiineja, tarvitsevat ne välttämättä hedelmiä ja vihanneksia ruokavalioonsa.

Kivennäisaineilla on monia tärkeitä tehtäviä. Ne ovat tärkeä osa luuston rakennusta ja karvanlähtöä. Kivennäisaineita saa muun muassa hampunsiemenistä, oluthiivasta, soijapavuista, valosta, riisistä, tähkähirssistä sekä viljahirssistä

Agaporniden futter

Oikeanlainen ravinto

Kaijasen ravinto perustuu erilaisiin siemeniin. Vuodenajasta, linnun elinympäristöstä sekä aktiivisuudesta riippuen, tulisi ravinnon määrää ja sisältöä muuttaa niiden mukaan. Lintutarhoissa elävät kaijaset käyttävät kaikki mahdollisuudet lentämiseen, toisin kuin pienemmissä häkeissä elävät linnut, jolloin paljon lentävien lintujen energiantarve on myös luonnollisesti korkeampi. Tämä pätee etenkin sellaisten lintujen kohdalla, jotka saavat lentää paljon vapaana lintutarhassa tai kasvattavat jälkikasvua. Näissä tapauksissa on erityisen tärkeää tarjota kaijaselle riittävän monipuolinen ravinto.

Perusruokana toimivat kaupasta saatavat linnunruokasekoitukset pienille papukaijoille ja suurille arateille. Aikaisemmin mainittujen ainesosien lisäksi kaijaselle voi tarjota linnunruokasekoituksen lisäksi myös joitakin kasveja, kuten pihatähtimöä, voikukkaa (pienen määrän lehtiä), pelto-ohdaketta, nurmikasta ja pihatarta. Näistä kasveista löydät monet puutarhasta tai metsäretkeltä. Tietenkin täytyy olla varma, ettei kasveihin ole käytetty tuholaismyrkkyä.

Annostelutapa

Ruokakupit tulisi hygieenisistä syistä olla helposti puhdistettavia. Aktiivisille rakkauspapukaijoille parhaiten sopivat matalat, lasitetut savikulhot sekä ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruokakupit. Niiden ei tulisi olla lattialla vaan häkin sisäpuolella. Parhaimmassa tapauksessa linnulla on muutamia ruokakuppeja, joista jokainen on täytetty siemenillä, vedellä, sekä hedelmien, vihannesten ja vihreiden sekoituksella. Riittävä hedelmien tarjonta huolehtii oikeastaan nesteiden saannista, mutta silti linnulla tulisi olla päivittäin raikasta vettä tarjolla. Lisäksi vitamiiniensaantia parantaaksesi voit antaa myös puhdasta hedelmä- tai porkkanamehua.

Hyödyllisimmät artikkelimme
3 min

Kaijasen ravinto

Kaijasen, kutsutaan puhekielessä myös rakkauspapukaijaksi, tasapainoinen ravinto koostuu erilaisista siemenistä. Riittävän energiansaannin takaamiseksi linnut syövät siementen lisäksi myös hedelmiä, vihanneksia ja eläinperäisiä proteiineja.