Neitokakadu

harmaa neitokakadu

Neitokakadut

Jos olet perehtynyt neitokakaduihin (tunnetaan myös nimellä nymfipapukaija) hieman syvällisemmin, olet varmaan jo huomannutkin, että usein mainostetut piirteet ”ihanteellinen  aloittelijoille” ja ”helppohoitoinen” eivät välttämättä pidä paikkaansa. Jos kuitenkin otat huomioon neitokakadun lajinomaisen pidon perusedellytykset, nämä hauskat minikakadut tuottavat sinulle varmasti paljon iloa – ja päinvastoin. Haluamme esitellä tässä muutaman näistä perusedellytyksistä ja lisätä tietoisuutta neitokakadujen tarpeista:

Neitokakadun pito

Neitokakadua ei koskaan tulisi pitää ainoana lintuna. Neitokakadu on parvilintu, ja se etsii aina tiiviitä, sosiaalisia kontakteja. Jos sillä ei ole lajitovereita, se etsii tätä suhdetta sinusta. Vaikka se aluksi ehkä ilahduttaakin sinua, että lintusi ei malta lähteä rinnaltasi, tilanne muuttuu epämiellyttäväksi, kun lintusi vaatii sinulta jakamattoman huomiosi aina kun olet paikalla. Neitokakadu ilmaisee huomionpuutteen nimittäin selkäytimessä asti tuntuvalla huudolla. Tämä kovaääninen kutsuhuuto on synnynnäinen, ja sen tarkoitus on pitää parvi yhdessä. Neitokakadusi siis huutaa perääsi samalla tavalla, kuin se huutaisi myös parvensa jäsenten perään. Tämä pelätty kutsuhuuto on antanut neitokakaduille huutavan linnun negatiivisen leiman ja aiheuttanut useita naapuririitoja.

Kaksi neitokakadua

Neitokakadu voi reagoida yksinäisyyteen myös psyykkisillä muutoksilla ja voimakkailla käyttäytymishäiriöillä. Erityisesti urokset ovat taipuvaisia aggressiivisuuteen, naaraat puolestaan apaattisuuteen. Muista myös, että peili ei ole kumppanin korvike, eikä sillä ole asiaa neitokakadun kodissa.

Käyttäytyminen muita lintulajeja kohtaan

Rauhaa rakastavana lintuna neitokakadut tulevat toimeen myös undulaattien, kaunoruohokaijojen ja uudenseelanninviherkaijojen kanssa samassa suuressa lintuhäkissä – mutta: lintujen kielet ovat täysin erilaisia! Voi myös olla, että neitokakadulla on vaikeuksia pitää puolensa vilkkaita ja paljon ”aggressiivisempia” undulaatteja vastaan. Sen vuoksi neitokakaduja tulisi pitää pareittain ainoastaan toisen neitokakadun kanssa.

Vapaa lento

Neitokakadut ovat synnynnäisiä lentäjiä! Kukaan, joka on kerran nähnyt neitokakadun taidonnäytteen lentäjänä, ja huomioi sen, että ne lentävät kotimaassaan Australiassa pitkiä matkoja ruoan perässä, ei koskaan lukitsisi neitokakadua pysyvästi häkkiin ilman, että se saisi lentää vapaana useita tunteja päivittäin. Ethän sinäkään tee niin, vaan anna höyhenpeitteisen ystäväsi lentää useita tunteja vapaana päivittäin! Se tarvitsee sitä vahvistaakseen lihaksiaan ja luitaan ja pysyäkseen terveenä. Iloitse lintusi kanssa taidokkaasta lennosta sen lennellessä ilmojen halki nopeasti ja elegantisti. Jos se ei ole mahdollista, sinun ei tulisi ottaa neitokakadua.

Tekemistä

Neitokakadu pitää haasteista! Mitä enemmän tuet neitokakadusi leikki- ja jyrsimistarvetta, sitä eloisampi ja terveempi lintusi on. Itsetehty linnunlelu, kiipeilyköysi tai pureskeltavat oksat – on olemassa monenlaisia asioita, joilla neitokakadut mielellään leikkivät, ja joiden avulla ne kompensoivat vaistomaista käyttäytymistään luonnossa. Tekemisen puutteesta kärsivä neitokakadu on flegmaattinen ja masentunut.

Neitokakadun jalostus

Neitokakdu poikasten kanssa

Neitokakadun menestyksekkään jalostuksen edellytys on ensinnäkin se, että lintupari tulee hyvin toimeen keskenään, ja toisekseen se, että niillä on sopiva pesälaatikko, sillä ne ovat pönttöpesijöitä. Kun uros alkaa valmistella pesälaatikkoa, se on merkki siitä, että pariutuminen on lähellä. Pariutumisen jälkeen kuluu pari kolme viikkoa, kunnes naaras munii munansa. Vaikka pari vuorotteleekin hautomisen kanssa, naaraalla on päävastuu munien hautomisesta. Poikaset kuoriutuvat noin kolmen viikon kuluttua.

Neitokakadun ikä

Neitokakadut voivat elää lemmikkeinä 15–20-vuotiaiksi. Luonnossa ne puolestaan elävät 10–14-vuotiaiksi. Linnun pidolla on suuri vaikutus sen elinikään.

Tutustu kaikkiin zooplussan verkkokaupan lintutuotteisiin!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Kanarialintu

Kanarialintu lukeutuu helppohoitoisiin lemmikkeihin. Se pitää itse itsestään huolta, kun sille tarjoaa kaikki tarpeelliset välineet. Näihin kuuluvat muun muassa kylpyamme, erikokoiset ja -paksuiset istumatangot sekä seepiansuomu. Toisinaan sulkainen ystäväsi tarvitsee kuitenkin apuasi.
9 min

Undulaatti

Undulaatti on alunperin kotoisin Australiasta ja kuuluu papukaijojen sukuun. Nykyään nämä värikkäät linnut kuuluvat Euroopan suosituimpien lemmikkieläinten joukkoon. Täältä saat vinkkejä ja tietoa undulaattien alkuperästä ja kasvatuksesta.
3 min

Neitokakadu

Berücksichtigt man die Grundsätze für ihre artgerechte Haltung, wird man an den Nymphensittichen sicher sehr viel Freude haben.