Kanarialintu

Kanarialintu

Kaikki riippuu oikeaoppisesta hoidosta

Kanarialintu lukeutuu helppohoitoisiin lemmikkeihin. Se pitää itse itsestään huolta, kun sille tarjoaa kaikki tarpeelliset välineet. Näihin kuuluvat muun muassa kylpyamme, erikokoiset ja -paksuiset istumatangot sekä seepiansuomu. Toisinaan sulkainen ystäväsi tarvitsee kuitenkin apuasi.

Mitä kanarialintu syö?

Kanarialinnulle tulisi tarjota erilaisista siemenistä valmistettua, kanarialinnuille tarkoitettua sekoitusta, joka toimii ruokavalion perustana. Siemenseos tulisi olla valmistettu esimerkiksi ruohon-, pellavan-, niger- tai salaatinsiemenistä. Ruoansulatuksen tukemiseksi tulisi kanarialinnuille antaa säännöllisesti kupuhiekkaa. Ravintoon voi tuoda vaihtelevuutta vihreällä rehulla, tosin varoen, sillä jotkin kasvit ovat linnulle myrkyllisiä. Sama pätee myös hedelmiin ja vihanneksiin.

Kuinka vanhaksi kanarialinnut elävät?

Kun linnusta pitää hyvää huolta, on sen elinajanodote 10 – 15 vuotta.

Kanarialinnun pesimäaika

Pesimäaika alkaa keväällä. Uros aloittaa kosiskelun saadakseen naaraan innostumaan pesinnästä. Yleensä jo seuraavana aamuna pesän valmistumisen jälkeen on ensimmäinen muna pesässä. Yhteensä lintu munii 3 – 5 munaa.

kanarienvogel

Kanarialinnun hoito

Lintuja on pidettävä aina vähintään pareittain, mutta useamman linnun yhtäaikainen pitäminen on suositeltavaa. Linnut eivät saa missään tapauksessa elää yksin. Usein yhden uroslinnun ja monen naaraslinnun pitäminen ryhmässä on melko ongelmatonta, ja siksi aloittelijoille sopiva ratkaisu. Tietenkin häkin riittävään kokoon on kiinnitettävä huomiota. Tämä riippuu linturyhmän koosta, mutta periaatteessa lintujen pitäisi pystyä lentämään häkissä ympäriinsä. Lisäksi on suositeltavaa antaa lintujen lentää asunnossa vapaana päivittäin.

Kanarialinnun kylpeminen

Jos lintusi ei kylve mielellään itsekseen, tulisi sinun suihkuttaa sitä säännöllisesti, jotta sen sulat eivät likaantuisi. Täytä suihkepullo kädenlämpöisellä vedellä ja suihkuta vettä lintua kohti niin kauan, kunnes se on läpimärkä. Tämän jälkeen lintu ravistelee itseään voimakkaasti ja putsaa itsensä perinpohjaisesti. Jos lintusi on erityisen huolimaton vartalonhoitonsa kanssa, tulee sinun huolehtia, että sen kloaakki pysyy puhtaana. Puhdista likaiset alueet parhaiten pesusienellä ja kädenlämpöisellä vedellä.

Sulkasato

Jokavuotinen sulkasato, joka alkaa keskikesän tienoilla ja päättyy kahdeksan viikkoa myöhemmin, on linnulle melko uuvuttavaa aikaa. Se lauleskelee vähemmän ja tarvitsee paljon rauhaa. Päivittäinen kylpy on tähän aikaan erityisen tärkeää, sillä se edistää höyhenten uudelleen kasvua. Täytä kylpyamme kahdesti päivässä puhtaalla, kädenlämpöisellä vedellä tehdäksesi kylpemisestä vieläkin mukavampaa. Pidä huolta, ettei sulkainen ystäväsi ole alttiina vedolle, kun se istuu tangolla läpimärkänä, sillä se saattaa vilustua nopeasti.

Sulkasadon aikana lintusi tarvitsee erityisen monipuolista ravintoa. Sulkasatoa varten kehitetty vitamiinijuoma linnuille huolehtii kivennäisaineista ja vitamiineista, joita lintusi tarvitsee. Erillinen ruokakulho, johon on helppo annostella pieniä määriä, on hyvä olla olemassa. Tarjoa linnullesi päivittäin tuoretta viherrehua. Voikukka tekee sille erityisen hyvää. Ravintolisät linnuille löydät zooplus-nettikaupastamme.

Sarveissuomujen uusiutuminen

Sulkien lisäksi lintujen jaloissa olevat sarveissuomut uusiutuvat kerran vuodessa. Linnun vanhan iän tai huolimattoman peseytymisen vuoksi saattaa käydä niin, että suomuja kehittyy useita kerroksia päällekkäin. Tämä tekee ihosta paksumman ja hilseilevän. Lämmin jalkakylpy auttaa poistamaan vanhat suomut. Jos haluat hemmotella lemmikkiäsi oikein kunnolla, voit hieroa linnun jalkoja kolme kertaa vuodessa pikkulinnuille tarkoitetulla rasvalla tai kalkkikivellä. Jos jalat kuitenkin näyttävät nopeasti taas rosoiselta, voi olla, että lintusi kärsii punkeista. Silloin on paras viedä se eläinlääkärille.

Kynsien hoito

Jos kanarialintusi kynnet ovat liian pitkät, ne tulisi leikata heti. Muuten saattaa käydä niin, ettei lintusi pysty enää juoksemaan, kun kompastelee omiin jalkoihinsa tai jää kiinni ristikkoon ja satuttaa itsensä. Helpoiten kynsien leikkaaminen käy, kun otat linnun kämmenellesi ja vedät peukalon ja etusormen avulla yhden jalan kerrallaan eteen. Pitele lintua valoa vasten. Näin näet, missä verisuonet sijaitsevat. Leikkaa kynsien kärjet. Älä leikkaa liikaa, ja jätä tarpeeksi kynttä, jotteivat verisuonet vaurioidu! Yritä säilyttää kynnen luonnollinen muoto. Jos kuitenkin vahingossa leikkaat kynttä likaa, auttaa verenvuotoon apteekista saatavat hemostaattiset tuotteet.

Nokan hoito

Joidenkin kanarialintujen nokka kasvaa vääristyneesti tai yläpuolelta liian pitkäksi. Jotta syöminen ei muuttuisi kivuliaaksi, täytyy nokka leikata. Tämä ei ole ollenkaan helppoa, sillä nokka on kova ja sinun täytyy olla varovainen, ettet satuta linnun kieltä. Ennen kuin kokeilet toimenpidettä kotona, pyydä eläinlääkäriä näyttämään, miten se tehdään kunnolla ja turvallisesti.

Kun hoidat kanarialintuasi rakkaudella, tuntee se olonsa hyväksi ja tuo iloa elämääsi pitkän aikaa.

Kanarialintujen sairaudet

  • Linturokko
    Linturokko on linnuille tappava virustauti. Rokotus rokkoa vastaan saattaa auttaa ehkäisevästi, mutta hoitoa ei toistaiseksi ole olemassa. Jos lintu on sairastunut, muodostuu rokkoa nokkaan ja jalkoihin. Rokko johtaa usein myös hengenahdistukseen.
  • Munimisongelmat
    Naaraslinnuilla muniminen saattaa joskus tuottaa ongelmia, jos muna on juuttunut munanjohtimeen kiinni. Linnun vatsa on tällöin turvonnut ja lintu on uupunut ja heikko. Jos munaa ei saada pois, lintu voi kuolla. Lintu tulisi tällaisessa hätätilanteessa viedä heti eläinlääkärille.
  • Punkkitartunta
    Punkkitartunnat ovat kanarialinnuilla hyvin yleisiä. Punkkeja voi löytyä monelta eri alueilta: Esimerkiksi punkit ilmapussissa aiheuttavat hengitysäänten muutoksia. Höyhenissä punkit pystyy erottamaan paljaalla silmällä, ja ne tunnistaa myös siitä, että lintu puhdistaa itseään jatkuvasti. Punkkitartunta viittaa usein huonoihin elinolosuhteisiin.

Kaikki tuotteet linnuille löydät zooplus-nettikaupastamme!

 

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Kanarialintu

Kanarialintu lukeutuu helppohoitoisiin lemmikkeihin. Se pitää itse itsestään huolta, kun sille tarjoaa kaikki tarpeelliset välineet. Näihin kuuluvat muun muassa kylpyamme, erikokoiset ja -paksuiset istumatangot sekä seepiansuomu. Toisinaan sulkainen ystäväsi tarvitsee kuitenkin apuasi.
9 min

Undulaatti

Undulaatti on alunperin kotoisin Australiasta ja kuuluu papukaijojen sukuun. Nykyään nämä värikkäät linnut kuuluvat Euroopan suosituimpien lemmikkieläinten joukkoon. Täältä saat vinkkejä ja tietoa undulaattien alkuperästä ja kasvatuksesta.
3 min

Neitokakadu

Berücksichtigt man die Grundsätze für ihre artgerechte Haltung, wird man an den Nymphensittichen sicher sehr viel Freude haben.