Lämminverinen

lämminverinen

Tasapainoinen ja monipuolinen – lämminveriset ihastuttavat hevosharrastajia kaikkialla maailmassa.

Lämminverinen rotu, joka tunnetaan nimellä ”saksalainen ratsuhevonen”, on maailmanlaajuisesti suosittu kilpailu- ja harrastehevonen. Siinä yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: lämminverisellä on nimittäin monia täys- ja kylmäveristen ominaisuuksia. Lue kuvauksestamme, millaisia etuja näillä tasapainoisilla eläimillä on.

Lämminverisen ulkonäkö: kultainen keskitie

Harrastajat tietävät: eri hevosrodut jaetaan eri kategorioihin. Lämminverinen on yksi niistä. Se, kuuluuko hevonen kylmä-, täys- vai lämminverisiin, ei siis riipu sen veren- tai ruumiinlämpötilasta. Siinä missä kylmäveriset hevoset ovat suuria ja voimakkaita, täysveriset hevoset ovat hyvin hoikkia ja erittäin nopeita juoksuradalla.

Sen sijaan lämminverisessä yhdistyvät täys- ja kylmäveristen eri ominaisuudet, jotka monelta osin kulkevat kultaista keskitietä: Vaikka se on nopeampi kuin kylmäverinen, se jää täysveristä kilpahevosta alakynteen etenkin pitkillä matkoilla. Lisäksi se on hieman painavampi kuin täysverinen ja yhtä lihaksikas, mutta ei yhtä massiivinen ja voimakas kuin kylmäverinen.

Sen ulkomuoto on harmoninen ja elegantti. Lämminverinen on kooltaan keskiluokkaa: sen säkäkorkeus on keskimäärin 150–180 senttimetriä.

Lämminveriselle on ominaista suora ja näyttävä pää, jossa on tiivis, pitkä harja. Siron täysverisen tapaan korkealla sijaitseva häntä antaa lämminveriselle ylvään ulkonäön. Lämminverisiltä löytyy lähes kaikki värivaihtoehdot rautiaisesta kimoon. Joillakin lämminverisillä roduilla on myös laikukkaita edustajia.

Tunnettuja lämminverisiä rotuja ovat hannoverinhevonen, holsteininhevonen, westfaleninhevonen tai trakehneninhevonen. Niiden nimet antavat usein viitteitä siitä, missä rotua pääasiassa kasvatetaan.

lämminverinen hevonen
Musta, kimo (kuten kuvassa oleva andalusialainen), rautiainen tai ruskea: lämminverisiä rotuja on saatavilla useissa väreissä.

Luonne: lämminhenkinen seuralainen

Lämminveriset ovat niin sanotusti hevosmaailman ”sylikoiria”: Ystävällinen luonne ja kiintymys tekevät niistä ihanteellisia kumppaneita hevosharrastajille ja kaikille sellaisiksi haluaville.

Nimittäin myös niiden luonteessa yhdistyvät kylmä- ja täysverisen parhaat ominaisuudet. Esimerkiksi lämminverisellä on enemmän temperamenttia kuin kylmäverisellä. Siitä huolimatta se on tasapainoisempi kuin täysverinen.

Seurallisuuden ja miellyttävän luonteensa ansiosta lämminveriset eläimet sopeutuvat hyvin ihmisten koulutettaviksi. Ne tekevät mielellään yhteistyötä, ovat oppivia ja älykkäitä – melkein kuin koira, joka nauttii uusien taitojen oppimisesta.

Sopivuus: ihanteellinen harraste- ja kilpahevonen

Koska lämminverinen oppii nopeasti ja osoittaa suurta kunnianhimoa, sillä on lukuisia erityistaitoja. Nämä eläimet pärjäävät erinomaisesti eri lajeissa, kuten kouluratsastus, valjakkoajo ja esteratsastus. Lämminverinen hevonen on suosittu myös hevosharrastajien keskuudessa harraste-, perhe- tai jopa terapiahevosena.

Yksittäisillä lämminverisillä roduilla on erilaisia vahvuuksia. Esimerkiksi puolalainen lämminverinen sopii erityisen hyvin monipuoliseen harjoitteluun ja esteratsastukseen. Baijerilaista lämminveristä pidetään joustavana, monikäyttöisenä hevosena ja on ihanteellinen perhehevonen. Andalusianhevonen on puolestaan hyvä kumppani erityisesti aloittelijoille. Urheilullisesti yksikään lämminverinen rotu ei kuitenkaan yllä hannoverinhevosen saavutuksiin. Viimeksi mainitut voittavat säännöllisesti olympiakultaa.

lämminveriset
Lämminverinen, kuten tämä hannoverinhevonen, on urheilullinen rotu, joka on tuonut saksalaisille ratsastajille monia olympiavoittoja.

Lämminverisen erikoisuuksia

Lukuisten lämminveristen rotujen joukossa on vielä kolme erityisen erottuvaa rotua. Niiden nimet ovat:

  • württemberginhevonen,
  • oldenburginhevonen ja
  • Saksin-Thüringeninlämminverinen.

Näille lämminverisille roduille on ominaista erityisen voimakas ruumiinrakenne. Niiden kasvattamisella vaunu- tai aurahevosiksi on pitkät perinteet. Voimakas lämminverinen kuoli 1900-luvun puolivälissä lähes sukupuuttoon, mutta intohimoiset kasvattajat ovat onnistuneet säilyttämään rodut tähän päivään saakka.

Pito: mutkaton ja seurallinen

Urheilullinen lämminverinen voi hyvin, kun se pääsee liikkumaan runsaasti. Tämän lisäksi se tarvitsee sosiaalista kanssakäymistä muiden hevosten kanssa.

Voit tarjota hevosellesi näitä molempia esimerkiksi pihatossa. Koska lämminverinen on muita hevosrotuja vähemmän altis sairauksille, se pärjää yleensä hyvin tämäntyyppisessä tallissa.

Koska kyseessä on uskollinen hevonen, se arvostaa huomiotasi ja monipuolista puuhastelua, jotta se ei kyllästyisi.

Ruokinta: säännöllisesti, mutta kohtuullisesti

Lämminverinen kuuluu helposti lihoviin hevosrotuihin. Useimmat rotujen edustajat eivät sen vuoksi tarvitse väkirehua tärkeän ja runsaasti kuituja sisältävän karkean rehun lisäksi. Ravitsemuksen perustan muodostavat heinä ja olki, joita tulisi olla riittävästi saatavilla, esimerkiksi heinäverkossa. Perusruokaa on täydennettävä kivennäisaineilla ja vitamiineilla.

Varo kuitenkin ruokkimasta lämminveristä liikaa, sillä se lihoo helposti ja sillä on taipumusta ylipainoon. Raskas lämminverinen tarvitsee suurelle rasitukselle altistuessaan mukautetun ravintosuunnitelman. Sama pätee silloin, kun lämminveristä halutaan käyttää urheiluhevosena esimerkiksi esteratsastukseen.

Terveys: voimakas ja kestävä luonne

Lämminveristen hevosrotujen kasvattaminen on erittäin joustavaa, sillä monilla hevosroduilla on avoin kantakirja. Tästä syystä monet lämminveriset hevoset ovat niin kestäviä. Ne kestävät monenlaista rasitusta, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siitä huolimatta ne tarvitsevat luonnollisesti yhtä paljon hoitoa ja huomiota kuin muutkin hevosrodut.

Lämminverisen elinajanodote

Rakastavaa kohtelua ja tasapainoista ravintoa saadessaan lämminverinen voi elää noin 20-vuotiaaksi. Poikkeustapauksissa jotkin eläimet voivat elää jopa 25- vuotiaiksi.

Tiesitkö muuten:
On melko harvinaista, että lämminveriset elävät yli 30-vuotiaiksi. Poikkeuksena sääntöön on kuintekin Hessenin lämminverinen tamma Alicante, joka eli 34-vuotiaaksi.

Ostaminen: laaja valikoima ja suuri hintahaarukka

Saavatko lämminverisen tasapainoinen luonne ja urheilullisuus sydämesi sykkimään? Jos haluat ostaa lämminverisen, sinulla on yksi ratkaiseva etu: niitä on saatavilla noin 100 rotua eri hintaluokissa. Pienen perehtymisen jälkeen löydät varmasti tarpeisiisi sopivan lämminverisen.

Myös hinta vaihtelee suuresti. Nuorten lämminveristen hevosten hinnat ovat yleensä nelinumeroisen summan alapäässä, mutta hyvästä suvusta peräisin olevat koulutetut hevoset ovat huomattavasti kalliimpia. Voit ostaa lämminverisen hevosen suoraan kasvattajalta tai yksityishenkilöiltä, ja niitä löytyy myös kasvattajapörsseistä ja huutokaupoista.

Kuten kaikkien hevosten kohdalla: hanki kattavasti tietoa, pohdi huolellisesti, kuinka haluat käyttää hevosta ja varaa riittävästi aikaa tutustuaksesi paremmin tulevaan seuralaiseesi.

Täysverinen vai lämminverinen?

Jos etsit urheilullista hevosta, saatat pohtia, onko täysverinen vai lämminverinen parempi vaihtoehto. Myös tämä päätös riippuu ennen kaikkea siitä, kuinka haluat käyttää hevosta.

Täysverinen hevonen on parempi kilpailuhevonen, mutta se on pidon ja luonteen kannalta vaativampi kuin lämminverinen hevonen. Lämminverinen hevonen sopii aloittelijoille usein paremmin, sillä se on tasapainoisempi ja toimii hyvin myös harrastehevosena.

Alkuperä: joustava kasvatus kantakirjan avulla

Jo 1700-luvulla eurooppalaiset maanviljelijät kasvattivat hevosia apureiksi maatalouteen. Hannoverinhevosen jalostus on peräisin jopa 1500-luvulta. Aluksi laajalle levisi ennen kaikkea kylmäveristä sisältävä lämminverinen. Risteyttäminen arabihevosten kanssa 1800-luvulla sai aikaan yhä ketterämpiä ja tyylikkäämpiä hevosia, jotka kiinnostivat myös sotavoimia.

Tähän päivään saakka lämminverisen kasvatus on ollut joustavampaa kuin esimerkiksi täysveristen rotujen kasvatus. Myös muiden hevosrotujen risteyttäminen on sallittua. Sen vuoksi lämminverisen kasvatuksessa onkin käytössä niin sanottu avoin kantakirja – hevosia voidaan kirjata siihen, vaikka niiden vanhempia ei ole vielä rekisteröity kantakirjaan.

Yhteenveto: lämminverinen – monipuolinen hevonen aloittelijoille ja hevosammattilaisille

Rotujen moninaisuuden ja ystävällisen luonteensa ansiosta lämminverinen on löytänyt monia kannattajia ympäri maailmaa. Hevonen soveltuu erilaisiin urheilulajeihin esteratsastuksesta ratsastusurheiluun, sekä aloittelijoille että harrastajille.

Vaikka lämminverisen kasvattaminen vaatii aikaa ja panostusta lajinmukaiseen hoitoon, hevoset palkitsevat omistajansa vastustamattomalla luonteellaan ja syvällä kiintymyksellään.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Islanninhevonen (islanninponi)

Peloton, rohkea ja tukeva: Näitä ominaisuuksia islanninhevosilla on vielä tänäkin päivänä. Islanninhevonen on nimittäin yksi maailman puhtaimmista ja alkuperäisimmistä hevosroduista. Sen luonnollinen kyky askellajeihin töltti ja passi tekee siitä myös aivan erityisen ratsuhevosen.
4 min

Shirehevonen

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.
4 min

Friisiläinen

Friisiläinen on paitsi Euroopan vanhimpia, myös kalleimpia hevosrotuja. Elegantit liikkeet tekevät tästä majesteettisesta hollantilaisesta suositun ajo- ja kouluratsastushevosen. Erikoisen ruumiinrakenteensa vuoksi tämä jalo musta hevonen ei kuitenkaan sovellu aloittelijoille.