Shetlanninponi (shettis)

Shetlanninponi

Shetlanninponi on peräisin karuista maisemista ja se on nykyään suosittu harrastehevonen.

Shetlanninponi pieni, mutta täynnä mahtavia ominaisuuksia. Se on älykäs, vaatimaton ja kulkee hevosharrastajien elämässä mukana pidempään kuin muut hevosrodut. Tutustu rotukuvauksen suloisiin poneihin, jotka ovat erityisen suosittuja hevosia aloittelijoiden keskuudessa.

Ulkonäkö: kompakti mutta vahva

Pieni ja söpö – näin shetlanninponia voi helpoiten kuvailla. Pienet korvat, suuret silmät ja tuuhea harja, joka roikkuu leveän otsan päällä, tukevat tätä kuvausta. Shetlanninponille on tyypillistä myös voimakas kylkiluiden kaarevuus vartalon keskellä. Kaula ja raajat ovat lyhyet ja voimakkaat, mikä viittaa siihen, että koostaan huolimatta tässä pienessä hevosessa on voimaa.

Kesäisin näiden pienten hevosten suorakulmaista vartaloa peittää lyhyt ja kiiltävä peitinkarva. Talveksi se kuitenkin vaihtaa paksun ja tiheän karvan, joka suojaa kosteudelta ja kylmyydeltä. Shettiksellä, kuten tätä ponirotua myös kutsutaan, kaikki värit ovat edustettuina pilkullista lukuun ottamatta.

Shettis vai minishettis – mikä on ero?

Shettiksen korkeus on enimmillään 107 senttimetriä, joten se kuuluu poneihin. Mutta vieläkin pienempiä lajeja löytyy: minishettis on erityinen shetlanninponilaji, jonka korkeus on alle 87 senttimetriä.

Pienikokoisia hevosia, kuten falabella-hevosta, on käytetty jo useiden vuosien ajan sokeiden opashevosina niiden älykkyyden ja pitkän eliniän vuoksi. Yhä useammat hyvin koulutetut minishettikset ottavat tämän vastuullisen tehtävän omakseen.

Ahkera, mutta itsepäinen?

Kuten islanninhevonen, myös shetlanninponi on kotoisin Pohjois-Euroopasta. Karut saariolosuhteet ovat muokanneet shettiksistä kestäviä ja vastustuskykyisiä hevosia. Shettikset ovat luonnostaan työeläimiä, jotka ovat erittäin vahvoja ja ahkeria. Tästä huolimatta niitä pidetään erittäin älykkäinä ja hyväntahtoisina.

Kääpiölajit eivät kuitenkaan pidä tylsyydestä. Jos niitä ei haasteta tarpeeksi, nämä muutoin erittäin ystävälliset eläimet voivat muuttua röyhkeiksi ja itsepäisiksi.

Shettiksille sattuu ja tapahtuu

Onneksi nämä saariponit ovat monipuolisia, sitkeitä, oppimiskykyisiä ja nauttivat keskipisteenä olemisesta. Näiden ominaisuuksien ansiosta hevosharrastajat nauttivat näiden hauskojen pikkuhevosten seurasta.

Mitä kaikkea shetlanninponin kanssa voi tehdä?

Minishettis auttaa sokeita ihmisiä arjessa, mutta lämminsydäminen shetlanninponi tukee aloittelijoita ottamaan ensimmäisiä askeleitaan ratsastuksen parissa. Vaikka lapset kasvavat ulos poni-iästä, he voivat silti kokea paljon näiden pienten hevosten kanssa.

Shetlanninponit ovat taitavia ratsu- ja ajohevosia ja sopivat erinomaisesti myös sirkushevosiksi tai erilaisten taitojen opetteluun – tärkeintä on, ettei shettis tylsisty. Kuten kaikkien muidenkin rotujen kohdalla, oikeanlainen ja empaattinen kasvatus on edellytys rennolle yhteiselolle ponin kanssa.

Voiko shetlanninponilla ratsastaa?

Useimmat eivät tiedä: shetlanninponit ovat yksi vahvimmista hevosista – jos verrataan sen suorituskykyä suhteessa kehon kokoon. Tämä pieni hevonen voi esimerkiksi vetää lähes kaksi kertaa painonsa verran kuormaa. Se pystyy siis helposti kantamaan selässään lapsia ja jopa kevyitä aikuisia.

Mitä shetlanninponi tarvitsee

Alkuperänsä ja paksun talvikarvansa ansiosta shetlanninponit eivät välitä siitä, että niitä pidetään ulkona ympäri vuoden.

Vinkkejä shettiksen hoitoon

  • Pihatto sopii erinomaisesti näille kestäville ja vaatimattomille poneille. Pihaton etuna on se, että shettis pääsee säännöllisesti tyydyttämään liikkumisen tarvettaan.
  • On syytä varmistaa, että aita on mitoitukseltaan sopiva, jotta pienet shettikset eivät pääse livahtamaan niiden alta.
  • Kaikkien muiden hevosrotujen tavoin pieni shetlanninponi on onnellisimmillaan silloin, kun se pääsee seurustelemaan lajitovereidensa kanssa. Ihannetapauksessa niiden joukossa on muita pieniä hevosia.

Shetlanninponin varusteet: Mitä kaikkea shetlanninponia varten tarvitaan?

Ponien perusvarusteet eroavat muiden hevosten varusteista vain yhden tärkeän seikan osalta: mitoiltaan. Shetlanninponin satulat, päitset tai juoksutusvarusteet on luonnollisesti mukautettava pienen rodun mukaan.

Shettis
Shetlanninponit ovat hyvin tyytyväisiä pelkkään heinään ja ruohoon.

Terveille shettiksille vähemmän on enemmän

Shetlanninponit ovat tottuneet niukkaan ruokavalioon ja ne ovat kehittyneet hyviksi rehun hyödyntäjiksi. Toisin kuin Shetlandinsaarten laitumet, meillä päin laitumet ja niityt ovat shettisten paratiisi. Erityisesti nuori ruoho ja suuri apilapitoisuus voivat kuitenkin aiheuttaa liikalihavuutta, kaviokuumetta tai ripulia.

Pääsääntöisesti shetlanninponille riittää heinä tai ruoho, joiden määrän on vastattava ponin aktiivisuutta. Lisäksi shettis tarvitsee kivennäisrehua.

Hyvä hoito on pitkäjänteistä

Lajinmukaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä ylipainoa ja kaviokuumetta. Kannattaa myös hyödyntää näiden suloisten ponien liikkumisen tarvetta: Aseta ruoka- ja vesilähteet siten, että ponin täytyy kulkea jonkin matkaa syödäkseen. Tämä saa veren virtaamaan kavioissa ja polttaa kaloreita.

Kuinka vanhaksi shetlanninponi voi elää?

Rakastavalla hoidolla ja tasapainoisella ruokavaliolla pikku kumppanisi elää keskimääräistä pidempään: Terveiden shetlanninhevosten elinajanodote on 30–40 vuotta.

Shettiksen kasvattajalta saat hyviä neuvoja

Haluatko ostaa shettiksen lapsillesi? Paras paikka löytää shetlanninponin varsoja tai koulutettuja shetlanninponin tammoja ja oriita on shetlanninponien kasvattaja.

Monien kasvattajien verkkosivuilla voit etukäteen tutustua unelmiesi shettikseen. Lisäksi saat kattavaa neuvontaa ja voit olla varma, että uusi poni luovutetaan hyvistä käsistä.

Alkuperä: Synkistä hiilikaivoksista noussut

Skotlannin Shetlandinsaaret kylmine, kosteine ​​ilmastoineen ja karuine niittyineen ovat antaneet nimen näille suloisille poneille, jotka inspiroivat niin monia hevosten ystäviä. Tutkijat uskovat, että ponit olivat levinneet laajalle Pohjois-Eurooppaan. On kuitenkin epäselvää, kuinka ne saapuivat Shetlandinsaarille.

Tiesitkö muuten: Vielä tänäänkin Shetlandinsaarilla vierailevat voivat nähdä poneja luonnossa, esimerkiksi Scallowayssa, Tingwallissa tai Unstin saarella.

Shettiksen upea ura

Shetlanninponit ovat kulkeneet pitkän matkan ennen kuin niistä on tullut suosittu harrastehevonen. Alun perin viljelijöitä avustettuaan niiden täytyi 1800-luvulla uurastaa kaivoksissa. Kun nais- ja lapsityövoima lakkautettiin Isossa-Britanniassa, ”kätevät” shettikset valjastettiin vaativaan kaivostyöhön.

Shetlanninponeja vietiin myös muihin kaivoskohteisiin, ja niistä tuli entistä tunnetumpia kotimaansa ulkopuolella. Vuonna 1890 perustettiin ”Shetland Pony Studbook Society” varmistamaan shettisten puhdas kasvatus. Saksassa oppimishaluinen shetlanninponi tuli tunnetuksi eläintarha- ja sirkushevosena, ja myöhemmin sitä käytettiin myös taimitarhoissa tai ajohevosena.

Yhteenveto

Nykyään shettis on aloittelijoiden suosima harrastehevonen ja sulostuttaa kaikkien hevosharrastajien elämää. Vanhempien, jotka etsivät ensimmäistä hevosta lapsilleen, tulisi muistaa seuraava seikka: lapset kasvavat, ponit eivät. Tästä huolimatta hevonen tarvitsee paljon virikkeitä ja huolenpitoa – jopa 40 vuoden ajan. Jos tämä ei tuota ongelmaa, mikään ei estä yhteiselämää shettiksen kanssa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Islanninhevonen (islanninponi)

Peloton, rohkea ja tukeva: Näitä ominaisuuksia islanninhevosilla on vielä tänäkin päivänä. Islanninhevonen on nimittäin yksi maailman puhtaimmista ja alkuperäisimmistä hevosroduista. Sen luonnollinen kyky askellajeihin töltti ja passi tekee siitä myös aivan erityisen ratsuhevosen.
4 min

Shirehevonen

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.
4 min

Friisiläinen

Friisiläinen on paitsi Euroopan vanhimpia, myös kalleimpia hevosrotuja. Elegantit liikkeet tekevät tästä majesteettisesta hollantilaisesta suositun ajo- ja kouluratsastushevosen. Erikoisen ruumiinrakenteensa vuoksi tämä jalo musta hevonen ei kuitenkaan sovellu aloittelijoille.