Shirehevonen

Shirehevonen

Shirehevonen erottuu paitsi vaikuttavalla koollaan, myös tuuheilla vuohiskarvoillaan.

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.

Ulkonäkö: lempeät jättiläiset kylmäveristen joukossa

Shirehevosta ei voi olla huomaamatta. Nämä massiiviset kylmäveriset hevoset kiinnittävät välittömästi huomion kokonsa vuoksi. Vaikuttavan kokonsa ja 800–1 100 kg:n painonsa ansiosta nämä kylmäveriset ovat suurimpia kylmäveristen edustajia ja kuuluvat maailman suurimpiin hevosrotuihin.

Kuinka suureksi shirehevonen voi kasvaa?

Kaksi shirehevosten ennätyksenhaltijaa kuvaavat sitä, kuinka isoiksi nämä nelijalkaiset jättiläiset voivat kasvaa: maailman suurin shirehevonen tällä hetkellä on Noddy. Australiassa elävän orin säkäkorkeus on 2,05 metriä ja se painaa huikeat 1 500 kiloa.

Näillä mitoillaan Noddy on kuitenkin kaukana Sampsonista, joka 1800-luvun puolivälissä saavutti ennätyksellisen korkeuden 2,19 metriä. Näiden jättiläisten säkäkorkeus on yleensä 1,60–2,05 metriä.

Mikä luonnehtii shirehevosten ulkonäköä ja ruumiinrakennetta?

Shirehevosen vaikuttava ulkonäkö perustuu paitsi voimakkaaseen ruumiinrakenteeseen, myös sen kaarevaan päähän. Shirehevosille ovat tyypillisiä lisäksi pitkä ja korkealla sijaitseva häntä, tiheä harja ja tuuheat vuohiskarvat.

Tiesitkö muuten: joissakin maissa on perinteenä, että kylmäveristen, kuten shirehevosten, häntä leikataan tai typistetään näyttelytarkoitusta varten. Hännän, joka ulottuu shirehevosilla usein lähes maan tasalle, typistäminen on kuitenkin Suomessa ja useimmissa muissa Euroopan maissa kiellettyä.

Shirehevosilla sallittuja värejä ovat ruunikko ja musta, harvemmin kimo. Rautiaiset ovat kasvatuksessa ei-toivottuja ja siksi niitä ei juurikaan ole olemassa. Sen sijaan valkoiset merkit päässä ja nilkoissa ovat hyvin yleisiä.

Shirehevosen luonne: suurisydäminen jättiläinen

Ulkomuoto ei ole ainoa asia, jolla nämä nelijalkaiset ystävät tekevät vaikutuksen: Shirehevonen tunnetaan nimellä ”gentle giant”, sillä niitä pidetään erityisen lempeinä ja hyväntahtoisina. Lisäksi nämä hevoset ovat valppaita, älykkäitä ja oppivat mielellään.

Jos etsit ratsastukseen vahvaa ja fiksua hevosta, joka huokuu rauhallisuutta ja on samalla monikäyttöinen, on shirehevonen erinomainen valinta. Lisäksi shirehevonen sopii hyvin aloittelijoille, jotka eivät pelkää suurikokoisten eläinten koskettamista.

Koulutettavuus ja soveltuvuus: hevosvoiman ruumiillistuma

Kauan aikaa sitten shirehevosta arvostettiin maataloudessa, ja 1800-luvulla ne liikuttivat jopa Lontoon raitiovaunuja. Voimastaan huolimatta shire sopii paremmin veto- tai ajohevoseksi kuin urheilukilpailuihin. Ulkomuotonsa ansiosta se on niittänyt mainetta myös näyttelyhevosena.

Vapaa-ajalla shirehevoset ovat ihanteellisia kumppaneita mukaviin ratsastusretkiin. Laukkaaminen ja juoksu eivät sen sijaan kuulu sen suosikkiharrastusten joukkoon. Koska shirehevosilla on vahva suhde ihmisiin ja niillä on erityisen ystävällinen luonne, ne ovat myös erittäin hyviä terapiahevosia.

Pito: shirehevonen vaatii tilaa ja vakautta

Olipa kyseessä sitten shirehevonen tai islanninhevonen, ollakseen onnellisia hevoset tarvitsevat lajitoveriensa seuraa, paljon liikuntaa ja paikan, jossa ne voivat syödä häiriöttä. Suurikokoisen vartalon vuoksi paikan on oltava riittävän suuri.

Tällaisessa ympäristössä shirehevonen tuntee olonsa mukavaksi:

  • Ne viihtyvät parhaiten pihatoissa.
  • Karsinan koon määrittelemiseksi on käytettävä seuraavaa perussääntöä: (säkäkorkeus x 2)2.
  • Ne tarvitsevat paljon liikuntaa.
  • Vaikka nämä jättiläiset ovatkin lempeitä, niiden ympäristön tulisi kestää niiden voimaa ja suurta painoa.
  • Ne liikkuvat mielellään tasaisella ja kuivalla alustalla.

Shirehevosen pito on mutkatonta. Nämä isot nelijalkaiset ystävät ovat kiitollisia kaikesta avusta niiden tuuhean karvan hoidossa. On myös suositeltavaa tarkastaa säännöllisesti vuohiskarvat lian ja vierasesineiden varalta ja tarkkailla vammoja tai vuohisrohtumia.

Ruokinta: shirehevonen tarvitsee runsaasti karkeaa rehua

Ruokavalio riippuu shirehevosen yksilöllisistä olosuhteista. Kuinka paljon hevosta haastetaan? Lihooko se helposti? Hevosen ruokavalion tulisi perustua myös sen alkuperään.

Shirehevonen on peräisin Englannista, jossa se on perinteisesti syönyt heinää ja olkia. Väkirehua kannattaakin syöttää säästeliäästi, samoin kuin proteiinia, vuohisrohtumien syntymisen ehkäisemiseksi. Painopisteen tulisi olla karkeassa rehussa. Nyrkkisääntö: yksi kilogramma karkeaa rehua 100 painokiloa kohden.

Täydentävät kivennäisaineet ja vitamiinit eivät saa puuttua ruokalistalta. Zooplussalta on saatavilla valikoima hevosenruokia ja -täydennysravintoja.

Terveys: rakastavaa hoitoa pitkän elämän ajan

Shirehevosen tuuheat vuohiskarvat näyttävät upeilta, mutta tarjoavat myös kasvualustan vuohisrohtumille. Oikean ruokavalion ohella voit ehkäistä tehokkaasti vuohisrohtumien syntymistä huolellisella puhdistuksella.

Shirehevonen kehittyy myöhään ja sen kasvuun kuluu enemmän aikaa kuin muilla hevosroduilla. Sillä ei saa teettää raskaita töitä liian varhaisessa vaiheessa tuki- ja liikuntaelimistön suojelemiseksi.

Matokuurin kohdalla on otettava huomioon, että tavanomainen annos ei usein ole riittävän suuri shirehevosen ruumiinpainon vuoksi, joten annostusta on säädettävä painon mukaan vaikutuksen saavuttamiseksi.

Kuinka vanhoiksi shirehevoset elävät?

Noin 18-vuotiaana shirehevonen on vähitellen kypsä eläkkeelle ja voi hyvällä hoidolla ja huolenpidolla saavuttaa vähintään 20 vuoden iän.

Ostaminen: kuinka paljon shirehevonen maksaa?

Jos olet vakuuttunut siitä, että tarvitset elämääsi jonkun hyväntahtoisen ja vahvan eläimen ja haluat ostaa shirehevosen, löydät sellaisen yksityiseltä omistajalta tai kasvattajalta.

Paljonko shirehevonen maksaa?

Shirehevosen hinta on noin 4 500 eurosta ylöspäin maailmanlaajuisesti – Suomesta myytäviä shirehevosia voi olla vaikea löytää, mutta poikkeuksia joskus on. Tämän lempeän jättiläisen potentiaalisten omistajien tulisi ottaa huomioon se, että hevosen ylläpito voi aiheuttaa hieman suurempia ruokakustannuksia ja tilantarpeen lisääntymistä kuin ns. normaalikokoisen hevosen. Mutta investointi kannattaa: vastineeksi saat rajatonta rakkautta tältä sydämelliseltä hevoselta.

Alkuperä: mistä shirehevonen on peräisin?

Shirehevonen on kotoisin Englannista, ja se on nimetty Englannin ”shires”-kreivikuntien mukaan. Siellä niitä käytettiin alun perin ratsastajien ratsuhevosina ja myöhemmin yhä useammin työeläiminä ja vetohevosina vaunujen edessä.

Hevosrotu kasvoi nykyiseen kokoonsa vasta risteyttämällä muiden vetohevosten kanssa. Näin ne pystyivät kantamaan raskaita ritarivarusteita vaivattomasti ympäri maata.

Kasvatuksen alkuvaiheet

Säännelty kasvatus sai alkunsa vuonna 1878, kun perustettiin English Cart Horse Society, joka tunnetaan nykyään shirehevosten ystävien keskuudessa nimellä Shire Horse Society. Yhdistyksen ansiosta shirehevosia on vielä nykyäänkin olemassa. Maatalouden merkityksen vähennyttyä monia hevosia myytiin Skotlantiin clydesdalenhevosen kasvatukseen. Society pelasti kannan ottamalla käyttöön kantakirjan.

Yhteenveto shirehevosesta

Shirehevosessa ei ole kiehtovaa pelkästään sen ulkomuoto, vaan lempeän ja hyväntahtoisen luonteensa ansiosta tämä rotu valloittaa hetkessä jokaisen hevosharrastajan. On totta, että on olemassa tätä rotua helpommin hallittavampia hevosia, mutta jos annat tämän englantilaisen rodun suurelle sydämelle ja komealle ulkomuodolle riittävästi tilaa, saat palkkioksi paljon enemmän kuin uskollisen kumppanin.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Islanninhevonen (islanninponi)

Peloton, rohkea ja tukeva: Näitä ominaisuuksia islanninhevosilla on vielä tänäkin päivänä. Islanninhevonen on nimittäin yksi maailman puhtaimmista ja alkuperäisimmistä hevosroduista. Sen luonnollinen kyky askellajeihin töltti ja passi tekee siitä myös aivan erityisen ratsuhevosen.
4 min

Shirehevonen

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.
5 min

Lämminverinen

Lämminverinen rotu, joka tunnetaan nimellä ”saksalainen ratsuhevonen”, on maailmanlaajuisesti suosittu kilpailu- ja harrastehevonen. Siinä yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: lämminverisellä on nimittäin monia täys- ja kylmäveristen ominaisuuksia. Lue kuvauksestamme, millaisia etuja näillä tasapainoisilla eläimillä on.