Täysverinen hevonen

täysverinen hevonen

Temperamenttinen täysverinen hevonen on hoikka, siro ja juoksukilpailuissa lähes lyömätön.

Niitä pidetään tuittupäinä. Täysveriseen hevostyyppiin kuuluvat hevoset ovat hermostuneita erityisesti silloin, kun ne eivät pysty täyttämään liikkumisen tarvettaan. Kilpailuissa ne antavat kaikkensa ja ovat myös suosittuja ratsuhevosia. Kuvauksestamme voit lukea, mikä on täysverinen hevonen, miten se erottuu muista ja mitä niiden hoidossa pitää ottaa huomioon.

Mikä on täysverinen hevonen?

Termi ”täysverinen” viittaa tiettyyn hevostyyppiin, ei yksittäiseen hevosrotuun. Täysveristen lisäksi voidaan erottaa kylmäveriset, lämminveriset, puoliveriset ja ponit.

Englanninkielisen vastineen tarkastelu antaa merkitykselle konkreettisemman kuvan. Englanniksi täysverisiä kutsutaan termillä ”thoroughbred”, joka tarkoittaa puhdasrotuista. Täysverisen hevosen vanhempien on nimittäin kuuluttava samaan rotuun.

Ainoastaan hevoset, joiden suku on peräisin arabianhevosista, kuuluvat täysverisiin. Täysverisen hevosen tärkeimpiä rotuja ovat englannintäysveriset, arabianhevoset (täysverinen arabi) ja angloarabit.

Puoliverinen

Kauniita ja vahvoja täysverisiä hevosia käytetään myös hevosrotujen jalostamiseen. Tuloksena on puoliverinen: Sillä on vain yksi täysverinen vanhempi ja siten täysverinen osuus on vähintään 50 prosenttia.

Sitä pidetään monipuolisena hevosena, joka – myös siksi, että se on peräisin täysverisestä hevosrodusta – osoittaa usein taitonsa laukkakilpailuissa tai muissa urheilulajeissa.

Täysverisen ulkonäkö: siro ja urheilullinen

Täysverinen on laukkaradalla kuin kotonaan. Näiden urheilullisten nelijalkaisten ulkonäkö onkin erityisen sporttinen. Hevosen ruumiinrakenne on pitkä ja kuiva – se on siis hyvin muotoiltu ja suunniteltu nopeisiin ja pitkiin laukkakisoihin.

Tyypillinen täysverinen: 5 faktaa

  • Voimastaan huolimatta täysveriset hevoset ovat hämmästyttävän kevyitä ja herkkiä.
  • Ne kantavat mielellään hienoa päätään – aivan kuten pitkää, tiivistä harjaansakin – ojennettuina korkealla ilmassa.
  • Kiiltävä karva on lyhyt ja ohut. Monilla hevosilla on vahvat lihakset, jotka tekevät täysverisestä ihanteellisen kilpahevosen.
  • Säkäkorkeus on rodusta riippuen 140–173 senttimetriä.
  • Useimmat täysveriset hevoset ovat yksivärisiä. Ruskeiden ja rautiaisten ohella täysverisillä esiintyy myös värit kimo ja musta, harvinaisempia ovat laikukkaat yksilöt.

Luonne: tulinen sielu

Kuten nimestäkin voi jo päätellä: Täysveriset ovat hyvin temperamenttisia. Tämä heijastuu myös näiden energiakimppujen voimakkaassa halussa liikkua. Täysveriset ovat kuitenkin herkkiä: Ne reagoivat yhtä herkästi niin tylsyyteen kuin uusiin tilanteisiinkin. Hevoset myös aistivat, kun niitä kohdellaan huonosti.

Koulutus: hienovaraisesti kohti tavoitetta

Luonteensa ansiosta täysveriset hevosrodut sopivat parhaiten kokeneille hevosharrastajille. Nämä tottelevaiset eläimet tarjoavat omistajalleen paljon iloa, kunhan hevosen koulutuksesta pidetään huolta ja tarjotaan sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Jos sinulla on tietynlaista herkkyyttä eläinten kanssa toimimiseen ja perehdyt huolellisesti täysverisen luonteeseen, onnistut siinä helposti.

Alun perin täysverisiä kasvatettiin laukkakilpailuja varten. Rodusta riippuen se soveltuu kuitenkin myös esteratsastukseen, metsästysurheiluun tai harraste- ja näyttelyhevoseksi, mutta ei välttämättä kouluratsastukseen.

Esimerkiksi täysverinen arabianhevonen on suosittu harrastehevonen. Englannintäysverinen on sen sijaan lyömätön laukka- ja kilpahevonen, jota käytetään usein jalostuksessa.

Pito: täysverinen tarvitsee tilaa ja liikuntaa

Täysveriset hevosrodut haluavat treenata aina tilaisuuden tullen. Säännölliset vierailut laitumella, runsas liikunta ja aktiviteetit ovat siksi välttämättömiä. Laitumen ja tallin yhdistelmä on ihanteellinen pitomuoto.

Täysverinen tulee hyvin toimeen lajitovereidensa kanssa. Vilkkaat hevoset voivat kuitenkin aiheuttaa stressiä herkille eläimille.

Hevostallin hygieniasta huolehtiminen ja tunnollinen karvanhoito ovat itsestään selviä hoitotoimia hevosen omistajalle. Täysveristen hevosrotujen kohdalla tulee lisäksi kiinnittää huomiota kavioiden hoitoon. Monien muiden hevosrotujen tavoin myös näillä laukkamestareilla on herkät kaviot.

Hevoset eivät viihdy hyvin yksin. Tämä koskee myös täysverisiä. © acceptfoto / stock.adobe.com
Hevoset eivät viihdy hyvin yksin. Tämä koskee myös täysverisiä.

Onko pihatto hyvä valinta?

Pito pihatossa on hevosten kasvattajien keskuudessa yhä suositumpaa, ja se on periaatteessa mahdollista myös täysverisen kohdalla. Erityisesti täysveriset arabianhevoset ovat aavikkoalkuperänsä vuoksi tottuneet lämpötilan vaihteluihin.

Eläimiä on kuitenkin suojattava pitkäkestoiselta kosteudelta. Vanhat tai sairaat hevoset tarvitsevat suojaa talvella.

Ruokinta: väkirehua huippuluokan urheilijoille

Mitä tulee ravitsemukseen, useimmilla täysverisillä on ylellisyysongelma: niiden on vaikea syödä tarpeeksi. Tämä tarkoittaa, että niiden energiantarve on korkea ja niiden täytyy syödä enemmän väkirehua kuin muiden hevosrotujen.

Ei ihme, että ne kuuluvat nopeimpiin hevosiin. Ne tarvitsevat riittävästi karkeaa rehua, joka sisältää esimerkiksi heinää, olkia ja ruohoa.

Nyrkkisääntö: Hevoset tarvitsevat vähintään 1,5–2 kiloa karkeaa rehua 100 painokiloa kohden tai jopa enemmän rodusta riippuen.

Täysveriset tarvitsevat korkean energia-aineenvaihdunnan vuoksi lisäksi väkirehua, kuten kauraa tai maissia. Hevoset ovat tottuneet syömään koko päivän, mutta väkirehu kannattaa mieluiten jakaa useammalle aterialle.

Myös kivennäisaineet ja vitamiinit ovat osa terveen täysverisen tasapainoista ravitsemusta. Niitä voidaan antaa kasvatusolosuhteiden mukaan.

Terveys: näin täysverinen pysyy huippukunnossa

Aktiiviset kilpahevoset ovat alttiita loukkaantumisille. Lajinmukaisella hoidolla täysverinen hevonen voi kuitenkin elää yli 20 vuotta.

Oikea karvan- ja kavionhoito sekä kohdennetut tutkimukset ja rokotukset edistävät pitkäikäisyyttä. Hevosia rokotetaan Suomessa pääasiassa hevosinfluenssaa, jäykkäkouristusta ja herpesvirusta vastaan.

Jotta täysverisen suoritukset kilpailussa olisivat huipputasoa, voidaan sille suorittaa hengitystutkimuksia, ontuvuustutkimuksia ja jopa hyödyntää hevoskiropraktiikkaa.

Täysverisen hankinta: monipuolinen hevonen, monipuoliset mahdollisuudet

Jos haluat hankkia täysverisen ratsuhevoseksi, löydät sellaisen kauppiailta, yksityishenkilöiltä ja kasvattajilta. Monien muiden hevosten tavoin myös täysverisen hankinta ja ylläpito on kallista. Täysikasvuisen ratsuhevosen ostohinta on useita tuhansia euroja. Menestyksekkäät kilpahevoset ovat sitä vastoin huomattavasti kalliimpia ja voivat helposti maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja.

Ennen ostopäätöksen tekemistä kokeile hevosta ja tutustu siihen. Aikuista hevosta ostaessa kannattaa usein tehdä ostoa edeltävä tarkastus. Näin varmistat, että uusi hevonen on terve ja tiedät, mitä saat.

Huolehdi lisäksi siitä, että asiakirjat ovat kunnossa. Niihin kuuluu muun muassa hevospassi.

täysiverinen hevonen © U. J. Alexander / stock.adobe.com
Täysveriset hevoset ovat lahjakkaita kilpahevosia. Eläkkeelle jäämisen jälkeen ne voidaan kouluttaa uudelleen ratsuhevosiksi pienellä vaivalla.

Osta täysverinen kilparadalle

Kilpahevosia ei ole saatavilla ainoastaan hevostiloilla, vaan myös huutokaupoissa. Ainoastaan kokeneiden hevosenomistajien tulisi ostaa eläin sieltä. Hevosen kustannukset voidaan jakaa omistajayhteisössä.

Haluatko ostaa täysverisen kilparadalta?

Jopa menestyksekkäät kilpahevoset jäävät jossain vaiheessa eläkkeelle, jolloin ne voidaan kouluttaa uudelleen ratsuhevosiksi. Vaikka tällainen uudelleenkoulutus vaatii jonkin verran vaivaa, on olemassa ammattilaisia, joilla on siitä runsaasti kokemusta.

Omistajille voi olla hyödyllistä ostaa tällainen hevonen ja antaa luotettavalle ja älykkäälle täysveriselle hevoselle toinen mahdollisuus. Myös uran jälkeen täysverinen tarvitsee riittävästi liikuntaa ja puuhastelua.

Yhteenveto: vaativa urheilija

Täysverinen hevonen on temperamenttinen hevonen, jolla on huomattava historia. Se ihastuttaa erityisesti nopeutta rakastavia hevosten ystäviä. Myös laukkaradan ulkopuolella täysverinen on monipuolinen seuralainen. Toisaalta eläimet ovat kalliita ja vaativia ylläpidon suhteen. Siksi ne sopivat ensisijaisesti kokeneille omistajille.

Lähteet:

Deutsche Reiterliche Vereinigung

Deutscher Galopp

Verband der Züchter und Freunde des Arabischen Pferds

Leitlinien zur Beurteilung von Pferdehaltungen unter Tierschutzgesichtspunkten (BMEL)

Burg Müggenhausen Pferdeklinik

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Lämminverinen

Lämminverinen rotu, joka tunnetaan nimellä ”saksalainen ratsuhevonen”, on maailmanlaajuisesti suosittu kilpailu- ja harrastehevonen. Siinä yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: lämminverisellä on nimittäin monia täys- ja kylmäveristen ominaisuuksia. Lue kuvauksestamme, millaisia etuja näillä tasapainoisilla eläimillä on.

5 min

Shirehevonen

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.

4 min

Shetlanninponi (shettis)

Shetlanninponi pieni, mutta täynnä mahtavia ominaisuuksia. Se on älykäs, vaatimaton ja kulkee hevosharrastajien elämässä mukana pidempään kuin muut hevosrodut. Tutustu rotukuvauksen suloisiin poneihin, jotka ovat erityisen suosittuja hevosia aloittelijoiden keskuudessa.