Poni

Poni

Ponit ovat yleensä elämäniloisia vanhuuteen saakka.

Vaikka poni onkin pieni ja söpö, sen ei tarvitse piiloutua muiden hevosrotujen taakse. Pieni hevonen osoittaa luonnollisen kokonsa erityisesti silloin, kun se on tekemisissä ratsastajien kanssa – ja se sopii erinomaisesti myös lapsille.

Ulkonäkö: pienikokoiset hevoset

Muista hevosroduista poiketen ponit on helppo tunnistaa: niille on ominaista pieni koko. Suomessa ponin säkäkorkeus on enimmillään 148 senttimetriä, kavioiden kanssa 149 senttimetriä. Hevosurheilukilpailujen järjestäjät määrittelevät tämän vielä tarkemmin ja erottavat toisistaan seuraavat koot:

  • Ryhmä I säkäkorkeus 141-148 cm (140,1-140,9 ja 148,1-148,9 pyöristetään alaspäin)
  • Ryhmä II säkäkorkeus enintään 140 cm (140,1-140,9 pyöristetään alaspäin)

Suuria, säkäkorkeudeltaan 138–148 senttimetrin kokoisia poneja kutsutaan toisinaan nimellä täysikasvuisiksi poneiksi. Aiemmin sitä kutsuttiin myös pienhevosiksi erotukseksi isoista hevosista. Nykyään termi ”poni” on kuitenkin yleisempi.

Ponien ulkomuoto on kompakti, jalat ja kaula ovat vahvat ja lyhyemmät kuin suurilla hevosilla. Myös pää, korvat ja turpa ovat monilla poniroduilla huomattavasti pienemmät.

Harja ja häntä ovat paksut ja tuuheat, ja väreissä on paljon vaihtelua: Kaikki perusvärit ovat edustettuina, ja joistakin poniroduista, kuten shetlanninponista, löytyy jopa eri värivaihtoehtoja, kuten pinto.

Maailman pienin poni

Falabella-miniponia pidetään pienimpänä rotuna, jonka säkäkorkeus on vain 30–84 senttimetriä. Myös American Miniature Horse on 34 senttimetrin säkäkorkeutensa ansiosta erittäin pieni – mutta kyseessä on kuitenkin pienikokoinen hevonen, jonka mittasuhteiden pitäisi olla lähellä suurikokoisten hevosten mittasuhteita. Minihevonen ei siis ole sama asia kuin poni tai kääpiöponi.

poni ja hevonen © Rita Kochmarjova / stock.adobe.com
Isohevosen ja ponin vertailussa erot ulkonäössä näkyvät selvästi.

Luonne: voimakastahtoinen mini

Lämminverisen tavoin poni ihastuttaa monia hevosten ystäviä ystävällisellä ja lämminsydämisellä luonteellaan. Se on tasapainoinen, mutta sillä on silti temperamenttia ja oma tahtonsa.

Älä anna minihevosten koon huijata: Nämä pienet hevoset ovat nimittäin vahvempia kuin miltä ne näyttävät, erityisesti silloin, kun ne haluavat saada tahtonsa läpi. Esimerkiksi shetlanninponia pidetään kokonsa puolesta yhtenä vahvimmista hevosista.

Vaikka ponit voivat olla hieman itsepäisiä, niitä on kuitenkin helppo kouluttaa kärsivällisellä ja huomaavaisella käsittelyllä. Hyvin kasvatettu poni on hyväntahtoinen ja kulkee mielellään omistajansa rinnalla.

Sopivuus

Sopivuus: kenelle ponit sopivat parhaiten?

Poneja käytetään usein harrastehevosena sekä näyttelyhevosena, vaunun edessä ja kouluratsastuksessa.

Sitä pidetään myös parhaana vaihtoehtona nuorille ratsastuksen aloittelijoille. Mutta myös aikuiset voivat ratsastaa ponilla. Esimerkiksi haflinginhevonen tai islanninhevonen soveltuvat ratsastusponeiksi hieman suuremmille ratsastajille. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että ratsastajan ja ponin koko- ja painosuhteet ovat tasapainoiset.

Ponin etuja aloittelijoille

  • Pienikokoisen ponin selkään nouseminen on erityisen helppoa.
  • Ponin tukeva selkä tarjoaa aloittelijoille hyvän alustan.
  • Mittasuhteiden ansiosta ratsastajan on helpompi tasapainoilla ravin tai laukan aikana.
  • Pienten ja kompaktien jalkojen ansiosta ponien askellus on varmaa myös maastossa.
  • Rennon luonteensa ansiosta ponit houkuttelevat myös kokemattomia ratsastajia ratsastuksen pariin ja vähentävät näin aloittelijoiden pelokkuutta hevosia kohtaan.

Haluaisitko, että lapsesi oppii ratsastamaan ponilla? Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia ponirotuja:

  • Esimerkiksi shetlanninponi on suosittu ratsastusponi. Saksalainen ratsastusponi loistaa erityisen hyvin kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa, haflingerit ovat monitaitureita, jotka saavuttavat hyviä tuloksia myös ratsastusurheilussa tai lännenratsastuksessa. Tärkeintä on se, että poni sopii luonteeltaan lapsellesi ja haluttuun käyttötarkoitukseen.

Pito

Pito: mitä vaatimuksia poni asettaa omistajalleen?

Poni liikkuu yleensä useita tunteja päivässä ja tarvitsee siksi riittävästi liikkumatilaa. Kuten useimmilla lajitovereillaan, myös pienhevonen tarvitsee sosiaalista kanssakäymistä lajitovereidensa kanssa ja siksi se viihtyy mielellään muiden ponien tai hevosten seurassa.

Ponin liikkumishalun tyydyttämiseksi ja kanssakäymisen edistämiseksi lajitovereiden kanssa sitä on suositeltavaa pitää pihatossa. Sillä on monia etuja karsinaan tai pilttuuseen verrattuna: Pihatossa se voi leikkiä, lepäillä ja tarvittaessa välttää muita hevosia.

Katos suojaa sateelta ja laadukas kuivike ja säännöllinen puhdistus suojaavat eläinten kavioita. Pienet vaivat voidaan hoitaa nopeasti hyvin varustetulla talliapteekilla.

Laitumet ja uloskäynnit tulee aidata niin, että pienet hevoset eivät pääse kulkemaan niiden alta. Poni ei myöskään sovellu kotipuutarhaan – paitsi jos sen pinta-ala on riittävän suuri eläimen lajinmukaiseen hoitoon.

Ravitsemus

Ruokinta: painopisteenä väkirehu ja kivennäisaineet

Poni on helposti lihova, joten se tarvitsee vain vähän ruokaa tarvittavan energian saamiseksi. Karkea rehu, kuten heinä, olki tai ruoho, on lajinmukaisen ruokavalion perusta.

Toisin kuin esimerkiksi lämminverinen, ponit tarvitsevat vähemmän väkirehua, mutta riittävästi kivennäisaineita, kuten yrttejä tai täydennysravintoa laitumella.

Yleisesti ottaen hevosen ja ponin ruokavalio tulee sovittaa eläinten aktiivisuuteen paino-ongelmien tai ravinteiden puutteen ehkäisemiseksi.

Terveys

Terveys: elämäniloinen vanhuuteen saakka

Ponit kuuluvat erityisen kestäviin hevoslajeihin ja voivat elää yli 30 vuotta. Jotta lemmikkisi elää pitkän ja terveen elämän, sinun tulee aina pitää silmällä nelijalkaisen ystäväsi terveyttä.

Suosittelemme matokuureja ja rokotuksia jäykkäkouristusta vastaan. Jos ponisi liikkuu suurilla laitumilla, joilla on runsaasti nuorta ruohoa tai apilaa, sillä on myös suuri riski sairastua kaviokuumeeseen.

Tiesitkö tämän? Englannista peräisin oleva ”Sugar Puff” tuli tunnetuksi maailman vanhimpana ponina. Se eli 56-vuotiaaksi.

Kustannukset

Ostaminen: kuinka paljon poni keskimäärin maksaa?

Etsitkö pientä ja kivaa harrastehevosta vai haluatko helpottaa lapsesi ratsastusharrastuksen aloittamista? Siinä tapauksessa poni voi olla hyvä vaihtoehto.

Ponin hinta on sen iästä riippuen noin tuhannesta eurosta ylöspäin. Jos haluat ostaa ponin, löydät sellaisen esimerkiksi ponikasvattajalta tai yksityiseltä omistajalta.

Uudella ponillasi tulee olla hevospassi, ja sinun tulee ennen ostoa tutustua mahdollisimman tarkasti eläimen terveyteen ja luonteeseen.

Alkuperä

Alkuperä: mistä ponit ovat peräisin?

Hevosia on kasvatettu jo tuhansien vuosien ajan. Tämän pitkän ajanjakson aikana on kehittynyt erilaisia hevosrotuja. Monet nykyään tunnetut ponirodut syntyivät karuilla alueilla ja kestivät niiden epäsuotuisia olosuhteita.

Esimerkiksi shetlanninponit ovat kotoisin Ison-Britannian Shetlandinsaarilta, joilla on epäsuotuisat ilmasto- ja maaperäolosuhteet. Nämä pienet, voimakkaat hevoset muuttivat 1900-luvun alussa hampurilaisen eläinpuiston omistajan Carl Hagenbeckin eläintarhaan ja loivat perustan saksalaiselle poninkasvatukselle.

Yhteenveto: pieni poni, jolla on suuria etuja

Poni tarjoaa sinulle ja lapsillesi rakastavan seuralaisen, joka ei ole millään tavoin huonompi kuin korkeammiksi kasvaneet lajitoverinsa. Poni on täynnä voimaa ja luonnetta. Tämän pienen nelijalkaisen ystävän seurasta nauttii jokainen siihen tutustuva. Hyväluontoiset pienet hevoset tarjoavat aloittelijalle hyvän tuen, antavat anteeksi aloittelijan virheet ja avaavat näin ratsastuksen ihmeellisen maailman kaikkein pienimmillekin hevosten ystäville.

Lähteet:

Deutsche Reiterliche Vereinigung

Verband der Pony- und Pferdezüchter Hessen e.V.

Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz e.V.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Lämminverinen

Lämminverinen rotu, joka tunnetaan nimellä ”saksalainen ratsuhevonen”, on maailmanlaajuisesti suosittu kilpailu- ja harrastehevonen. Siinä yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: lämminverisellä on nimittäin monia täys- ja kylmäveristen ominaisuuksia. Lue kuvauksestamme, millaisia etuja näillä tasapainoisilla eläimillä on.

4 min

Shetlanninponi (shettis)

Shetlanninponi pieni, mutta täynnä mahtavia ominaisuuksia. Se on älykäs, vaatimaton ja kulkee hevosharrastajien elämässä mukana pidempään kuin muut hevosrodut. Tutustu rotukuvauksen suloisiin poneihin, jotka ovat erityisen suosittuja hevosia aloittelijoiden keskuudessa.

5 min

Islanninhevonen (islanninponi)

Peloton, rohkea ja tukeva: Näitä ominaisuuksia islanninhevosilla on vielä tänäkin päivänä. Islanninhevonen on nimittäin yksi maailman puhtaimmista ja alkuperäisimmistä hevosroduista. Sen luonnollinen kyky askellajeihin töltti ja passi tekee siitä myös aivan erityisen ratsuhevosen.