Degut ovat jyrsijöitä, jotka ovat alun perin kotoisin Chilestä. Siellä ne elävät avoimilla alueilla ja rakentavat pieniä tunnelijärjestelmiä maanalaisiin luoliin. Ulkonäöltään ne muistuttavat rotan ja chinchillan risteytystä. Ne käyttävät myös etutassujaan kuten chinchillat (tai hiiret) ja hyödyntävät niitä taitavasti kuin käsiä. Jalkojen kynsien ansiosta ne voivat kiivetä kiville ja oksille.
Pyöreät nappisilmät, pehmeä, useimmiten harmaanruskea tiheä turkki ja aina valppaana – degut näyttävät hellyttäviltä. Ne näyttävät rotan ja chinchillan sekoitukselta. Klassisen harmaanruskean agoutin lisäksi deguja on eri värejä, kuten sinisiä, valkoisia, lilac-värisiä ja myös kirjavia.
Takajalat ovat huomattavasti etujalkoja pidemmät, ja niiden ansiosta degu pystyy tekemään suurempia hyppyjä. Octodon-sukuun kuuluvien jyrsijöiden jalkojen kynnet mahdollistavat kiville ja oksille kiipeämisen. Noin 12 senttimetrin pituisen hännän päässä on pieni tupsu.
Kuinka isoiksi degut kasvavat?
Vaikka aikuisillakin deguilla on usein kokoeroja, eläimet ovat keskimäärin rotan kokoisia. Degut voivat kasvaa 20–30 senttimetrin pituisiksi häntä mukaan lukien. Ne painavat 120–300 grammaa.
Yksilöllinen luonne voi olla hyvin erilainen: joistakin deguista tulee kesyjä, ja ne nauttivat selvästi kaksijalkaisten ystäviensä antamista silityksistä. Toiset pysyvät ujoina koko loppuelämänsä ajan, ja silloin on tärkeää jättää ne rauhaan.
Ovatko degut yöeläimiä?
Degut ovat aktiivisia päivällä ja hämärän aikaan. Luonnossa ne elävät laumaeläiminä suurissa ryhmissä. Niillä on suuri pureskeluvietti, jota ei pysäytä edes pleksi ja pelti. Ne ovat reviiritietoisia, mikä on otettava huomioon niiden sosiaalistamisessa. Vieraita deguja ei saa missään tapauksessa sijoittaa suoraan yhteen, vaan ne on totutettava hitaasti toisiinsa esimerkiksi erottavan ristikon avulla. Degut voivat myös kommunikoida keskenään käyttäen monipuolista äännekieltä. Se sisältää kaikkea kitinästä viserrykseen ja hyräilystä murinaan.
Degujen pito: Tähän sinun on kiinnitettävä huomiota
Laumaeläiminä deguja olisi aina pidettävä vähintään pareittain. Kastroinnin jälkeen urokset voivat muuttua aggressiivisiksi, jos niitä pidetään ryhmässä muiden urosten ja naaraiden kanssa samaan aikaan.
Siksi eläimet on parasta pitää samaa sukupuolta olevina pareina, jotta vältytään ei-toivotuilta jälkeläisiltä ja tappeluilta. Kastroitua urosta voi myös pitää naaraiden ryhmässä.
Ovatko aloittelijoiden lemmikkejä?
Degut sopivat lemmikeiksi aloittelijoille, jos perehdyt etukäteen riittävästi pienten eläinten pito-olosuhteisiin ja tarpeisiin. Degut sopivat ihmisille, jotka pitävät eläinten tarkkailusta eivätkä välttämättä halua hellitellä lemmikkiään. Siksi ne sopivat vain vanhemmille lapsille tai aikuisille eläinten ystäville. Niiden koti tarvitsee myös suhteellisen paljon tilaa.
Eläimet pitävät paljon ääntä: kiireisen kaivamisen, kirskumisen ja hyppimisen myötä ne eivät jää koskaan huomaamatta. Degut ovat jyrsijöitä – eivätkä vain biologisen luokittelun mukaan, vaan sanan varsinaisessa merkityksessä. Siksi niiden varusteissa on otettava huomioon muutamia asioita.
Degujen häkki: näin luot paratiisin deguillesi
Koska deguilla on voimakas nakerrustarve, on tärkeää kiinnittää huomiota häkin materiaaliin: häkki, jossa on muovinen amme, ei pysty pitkään ehjänä sillä degut haluavat nakertaa kaikkea. Pohjalevyn sekä säleikön kiinnitysklipsien tulisi mieluiten olla metallia. Ohut metallilevy ja pleksilasi eivät ole esteenä joillekin näistä intohimoisista jyrsijöistä. Parhaiten deguille sopivat lintuhäkit, erityiset jyrsijähäkit tai terraariot, jossa on hyvä ilmanvaihto. Akvaario ei ole vaihtoehto. Se pitäisi peittää lasilla yläosastaan, ja se taas estää nopeasti ilman liikkumisen säiliössä. Seurauksena on eläinten hapenpuute ja bakteerien muodostuminen.
Kuinka paljon tilaa degu tarvitsee?
Luonnollisessa elinympäristössään pikkueläimet kulkevat useita kilometrejä päivässä. Terraarion, jossa asuu kahdesta neljään eläintä, tulisi olla 120 senttimetriä pitkä ja vähintään 50 senttimetriä leveä. Korkeuden tulisi olla vähintään 100–150 senttimetriä.
Miten degu-häkki olisi sisustettava?
Ennen kuin ostat degun, sinulla tulee olla jo häkkitarvikkeet ja häkki valmiina. Näin eläimet säästyvät tarpeettomalta stressiltä kuljetuksen jälkeen. Sisustuksessa tarvitaan luovuuttasi, jotta eläimillä on runsaasti piilo- ja kiipeilypaikkoja. Älä siis pihistele kivistä ja oksista tehtyjen ”lelujen” kanssa. Varmista vain, että tavarat on asetettu häkkiin turvallisesti, jotta mikään ei pääse kaatumaan leikin aikana ja mahdollisesti vahingoittamaan jotakin deguasi.
Degujen häkkitarvikkeet
Nukkumismökit näköalapaikkoina: Puutalot ovat käyttökelvottomia degujen voimakkaan jyrsimisvietin vuoksi. Paremmin sopivat päällekkäin asetetut tiilet, jotka voit peittää ylhäältä päin suurella kivilaatalla (esim. liuskekivi). Varmista kuitenkin, että se on turvallinen, sillä degu voi vahingoittaa itseään, jos rakennelma romahtaa.
Ruokakuppi: Paras on raskas posliinikulho, jota ei voi työntää tai kaataa. Se ei saa olla liian pieni, jotta degut mahtuvat syömään siitä useiden lajitovereiden kanssa. On myös mahdollista käyttää esimerkiksi koiran ruokakuppia. Ruokakupin sijoittaminen lattialle ei ole kovin kätevää, sillä degut rakastavat kaivamista ja tonkimista. Se on parasta sijoittaa nukkumapesän katolle, jotta siihen ei pääse niin nopeasti likaa.
Hiekkakylpy: Kuten chinchilla, myös degu tarvitsee säännöllisen hiekkakylvyn turkkinsa puhdistamiseksi. Sinun tulisi antaa sille mahdollisuus kylpyyn noin 15 minuutin ajan kerran päivässä. Jätä siis terraarioon vapaa tila, johon voit laittaa ”kylpyammeen”. ”Kylpyamme” ei saa olla häkissä koko ajan, muuten se likaantuu nopeasti. Jos käytät verkkohäkkiä, voit ostaa chinchillan kylpyammeen, sillä niissä on irrotettava kansi. Chinchillahiekka sopii täydellisesti päivittäiseen kylpemiseen.
Vesiastia: Nippajuomapullot eivät sovi useimmille nakerrusintoisille deguille, sillä ne on valmistettu muovista. Kovamuoviset juomapullot eivät myöskään sovellu deguille. Niitä on myös vaikea kiinnittää terraarioon. Paras on kivikulho. Vesi on vaihdettava säännöllisesti ja kulho on pestävä kuumalla vedellä (ilman puhdistusaineita), koska siihen pääsee nopeasti likaa.
Heinäteline: Sama ongelma kuin juomapullon kanssa: minne se laitetaan terraariossa? Yksi idea on aidata pieni nurkkaus puulla heinää varten. Näin se pysyy ainakin puoliksi puhtaana.
Kuivike: Parasta on käyttää kaupallisesti saatavilla olevia pieneläinten kuivikkeita. Degut käyttävät materiaalia myös pienten pesien rakentamiseen ja tekevät siitä itselleen mukavan paikan.
Juoksupyörä: Deguille sopiva juoksupyörä on vähintään 30 senttimetriä halkaisijaltaan, siinä on kiinteä juoksupinta, ja sen tulisi joko roikkua suljetulta puolelta tai olla kannatettu pyörillä ylhäältä päin. Deguille sopivia juoksupyöriä on vaikea löytää. Mahdollisia ovat puiset juoksupyörät, jotka voivat joutua asukkaiden hampaiden uhreiksi.
Miten voin tarjota deguilleni puuhaa? Sopiva tuotevalikoima:
Häkin oikea sijoituspaikka
Toisin kuin useimmat jyrsijät, degu pitää ajoittain suorasta auringonvalosta. Ne jopa nauttivat siitä, venyttelevät ja löhöilevät auringonpaisteessa. Tähän sopii parhaiten lempeä aamuaurinko, jotta vältytään liialliselta kuumuudelta. Vedosta, kovasta musiikista ja liiasta hälinästä ne eivät sen sijaan pidä.
Häkki voidaan kuitenkin sijoittaa hieman vilkkaampaan paikkaan. Olohuone vaikuttaa erityisen sopivalta tähän, sillä degut tarkkailevat mielellään ympäristöään.
Häkin puhdistus: Ovatko degut helppohoitoisia?
Bakteerien muodostumisen ja huomaamattomien haudattujen ruokavarastojen homehtumisen estämiseksi häkin kuivikkeet olisi vaihdettava kokonaan kerran viikossa. Pese häkki säännöllisesti kuumalla vedellä ja käytä tarvittaessa hieman etikkaa jo muodostuneiden bakteeriviljelmien torjumiseksi.
Puhdista häkki kerran viikossa, kulhot päivittäin
Voimakkaita puhdistus- tai desinfiointiaineita ei saa käyttää. Hyödynnä häkin siivous myös tuoreiden oksien lisäämiseen ja vanhojen, syömättä jääneiden heinien poistamiseen. Kulhot on puhdistettava päivittäin.
Degujen terveys: Mistä tunnistan, jos degu on sairas?
Sairaat degut oireilevat yleensä vasta hyvin myöhään. Siksi on tärkeää pitää eläimiä tarkasti silmällä: Syövätkö kaikki degut? Tekevätkö ne ketterän ja kiinnostuneen vaikutelman? Säännöllinen punnitseminen auttaa myös tunnistamaan sairaudet varhaisessa vaiheessa. Pysyvästi pörröinen turkki voi myös olla varoitusmerkki.
Yleisiä degujen sairauksia
Yksi yleisimmistä degujen sairauksista on vääränlaisesta ruokinnasta johtuva hammassairaus. On parasta heti alusta alkaen löytää eläinlääkäri, jolla on kokemusta deguista. Degut ovat alttiita diabetekselle – tämä on otettava huomioon niiden ruokavaliossa.
Kuinka vanhaksi degu elää?
Jos degua pidetään lajinmukaisessa ympäristössä, se voi saavuttaa keskimäärin 4–6 vuoden iän. Yksittäisissä tapauksissa eläimet voivat elää jopa yhdeksän vuotta.
Degujen ruokinta: mitä degut syövät?
Rehua ostettaessa yleissääntönä on, että rehua tulisi hankkia enintään kahden tai kolmen kuukauden tarve. Muuten vitamiinipitoisuus vähenee nopeasti. Säilytä säännöllinen ruokintarytmi. Lemmikkisi tottuu näihin aikoihin hyvin nopeasti ja odottaa niitä pian innokkaasti.
Kuinka usein deguja on ruokittava?
Jyrsijöille on suositeltavaa tarjota tuoretta heinää ja useita pieniä aterioita päivittäin. Tämä johtuu siitä, että jyrsijöiden ruokavalion olisi vastattava niiden luonnollisia elinolosuhteita. Kotimaassaan Chilessä degut syövät niukkaa ja raakakuitupitoisia ruokaa. Ne syövät heinää, ruohoa, kukkia, yrttejä, siemeniä, oksia ja risuja. Deguilla olisi myös oltava aina vettä saatavilla.
Degut ovat alttiita diabetekselle ja liikalihavuudelle, jos niitä ruokitaan väärin. Sen vuoksi on tärkeää, ettei sokeripitoisia elintarvikkeita, kuten hedelmiä ja sokeripitoisia vihanneksia, syötetä.
Karkearehu
Heinä muodostaa suurimman osan degun ravinnosta. Varmista, että eläimilläsi on aina riittävästi sitä häkissään. Luonnossa ne syövät pääasiassa niukkaa ravintoa, kuten ruohoa tai kuorta. Heinä on hyvin lähellä tätä, ja degut syövät sitä suuria määriä. Se toimii myös pesämateriaalina.
Oksat ja risut
Degut ovat jyrsijöitä, ja niiden on käytettävä jatkuvasti kasvavia etuhampaitaan. Tämä onnistuu parhaiten erilaisten oksien ja risujen avulla. Niitä voidaan tarjota tuoreina tai kuivattuina.
Mitä vihrrehua deguille?
Pääsääntöisesti viherrehu on aina pestävä huolellisesti ja kuivattava huolellisesti. Muista myös poistaa mahdolliset tähteet häkistä viipymättä.
Vihannekset (vähäsokeriset vihannekset, kuten kurkku, kiinankaali tai sikuri)
Yrtit
Tuore ruoho
Kukat
Lehdet
Juuret
Siemenet
Degun ruokavalion tulisi koostua vain pienestä osasta siemeniä ja jyviä. Koska siemenissä on enemmän rasvaa, sinun on kiinnitettävä huomiota degusi painoon ja tarvittaessa vähennettävä määrää. Siementen osuutta voi lisätä hieman nuorille eläimille, sillä ne tarvitsevat enemmän energiaa.
Zooplus-verkkokaupasta löydät erityistä degun ruokaa, joka on räätälöity juuri degujen tarpeisiin.
Mitkä herkut sopivat deguille?
Pähkinöitä ja siemeniä, kuten saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä tai pinjansiemeniä, voidaan tarjota deguille herkkuina. Myös tässä tapauksessa pätee: vähemmän on enemmän. Pähkinät ja siemenet sisältävät rasvaa ja voivat aiheuttaa sairauksia, jos niitä syötetään liikaa. Yksi tai kaksi pähkinää tai siementä päivässä riittää täysin. Vältä välipalatikkuja, herkkunappeja ja vastaavia, sillä ne sisältävät runsaasti sokeria.
Degut ovat alttiita diabetekselle, minkä vuoksi niiden ruokavalio ei saisi sisältää sokeria.
Degun ostaminen: mistä löydän sopivia eläimiä?
Jos haluat degujen muuttavan luoksesi, sinulla on useita vaihtoehtoja niiden hankkimiseksi.
Deguja kannattaa etsiä eläinsuojelujärjestöistä. Niissä on aina deguja, jotka etsivät uutta kotia. Voit myös etsiä unelmiesi degua netistä – esimerkiksi yhdistyksistä. Muussa tapauksessa voit alkaa etsiä hyvämaineista degujen kasvattajaa. Hyvä degujen kasvattaja neuvoo sinua mielellään, ja hän pitää eläimiään tilavissa tiloissa ja sukupuolen mukaan eroteltuina.
Kuinka paljon degu maksaa?
Hinnat voivat vaihdella suuresti: eläinsuojelujärjestöiltä saatavat degut maksavat alle 20 euroa, kun taas kasvattajilta saatavat tietyt värivaihtoehdot, kuten lilac, maksavat noin 250 euroa. Yleisen agouti-värin omaava degu maksaa yleensä noin 30–60 euroa.
Yhteenveto: Eläimiä rakastaville tarkkailijoille
Jos sinulla on riittävästi tilaa ja voit täyttää näiden puuhakkaiden jyrsijöiden vaatimukset, degut ovat eläimiä, joilla on mielenkiintoinen sosiaalinen käyttäytyminen ja joita on ilo katsella.
Terraarion, jossa asuu kahdesta neljään degua, vähimmäismitat ovat 120 x 50 cm ja korkeus 100–150 cm. Varmista, että niillä on lajinmukainen sisustus (nukkumamökki, näköalapaikat, hiekkakylpy, vesiastia, heinäteline, kuivike, ruokakuppi).
Vaikeustaso:
keskitaso
Kerstin S.
The zooplus forum was my entry into freelance writing: Here, interested cat lovers came together in 2011 to develop their own print magazine called "Pfotenhieb." In addition to my German studies, I was allowed to write some articles for the "Pfotenhieb". Today, as a happy dog owner, I devote myself mainly to animal and health topics.
Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.