Chinchilla

chinchilla

chinchilla

Maahanmuuttaja Etelä-Amerikasta

Nämä Etelä-Amerikasta kotoisin olevat siirtolaiset ovat pieniä ja suloisia. Ne valloittavat ihmisten sydämet nopeasti pehmeällä turkilla, pitkillä korvilla ja pöyheällä hännällä. On kuitenkin hyvä muistaa, että jyrsijät poikkeavat joskus paljonkin toisistaan. Etenkin chinchillan hankkimista pohtiessa on hyvä tutustua etukäteen sen tarvitsemaan ravintoon, pitoon ja elintottumuksiin. Siten voi kunnolla punnita, sopiiko tämän suloisen lemmikin erityiset tarpeet ja käyttäytyminen yhteen omien toiveiden kanssa. Sen selvittämiseksi on tärkeää tietää, mistä chinchillat ovat kotoisin ja miten ne elävät luonnossa.

Chinchilla-lajit

On olemassa kahdenlaisia chinchilloja: lyhyt- ja pitkähäntäisiä. Kaikki yritykset kasvattaa lyhythäntäisistä chinchilloista lemmikkejä ovat menneet pieleen, joten pitkähäntäiset chinchillat ovat lemmikkiemme esi-isiä. Alunperin chinchilloja esiintyi ainoastaan karuilla Andien vuoristoalueilla Etelä-Amerikassa, jo paljon ennen kuin niiden jalostus aloitettiin Euroopassa.  Lyhythäntäiset chinchillat elävät Andeilla 3500–4500 metrin korkeudessa merenpinnasta, kun taas pitkähäntäiset chinchillat elävät vain 1000–2500 metrin korkeudessa.

chinchilla

Chinchillan luonnollinen elinympäristö

Andien alueella on kuiva, aavikkomainen ilmasto, jossa matalapaineet ovat harvinaisia ja ilmankosteus on matala. Näissä olosuhteissa eläimet altistuvat suurille lämpötilaeroille. Ne nukkuvat päivisin kallioiden välissä, luolissa, maan koloissa ja tiheiden risukkojen alla. Ne syövät illan hämärtyessä tai öisin.

Chinchillan luonnollinen ravinto on sen elinolojen vuoksi vähä-ravinteista ja siinä on runsaasti raakakuitua. Luonnossa nämä suloiset karvapallot syövät tiettyjen kaktusten juuria sekä niistä pudonneita hedelmiä, tiettyjen puskien siemeniä, kukkia ja erilaisia ruohoja. Vettä ne saavat erilaisten lehtien pinnoilta ja kaktusten alapuolelta aamukosteuden muodossa. Chinchillat tarvitsevat päivittäisen hiekkakylvyn turkinhoitoon.

Chinchillan pito

Ennen chinchillan ostoa tulee ottaa selvää, onko kotona tilaa tarpeeksi suurelle häkille, sillä nämä hyppivät ja kiipeilevät jyrsijät tarvitsevat paljon liikkumatilaa. Chinchillat elävät luonnossa suurissa perheyhteisöissä, minkä vuoksi niitä ei koskaan tulisi pitää yksin. Chinchillat ovat luonnostaan yöaktiivisia ja arkoja, minkä vuoksi ne eivät sovi lapsiperheisiin. Luonnossa chinchillat elävät 10–15-vuotiaiksi, lemmikkeinä ne voivat saavuttaa jopa 18–22 vuoden iän.

Chinchillan ravinto

 • Heinä

Chinchillalle tulee tarjota heinää pääruokana. Sen vuoksi sitä tulee olla aina tarpeeksi tarjolla. Heinä on tärkeää jyrsijän hampaille, ja se huolehtii myös runsaasti raakakuituja sisältävänä ravintona hyvästä ruoansulatuksesta. Koska heinä on chinchillan pääravintoa, sen laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pidä myös huolta siitä, että heinä on aina tuoretta, ja että sitä ei säilytetä pitkään. Löydät korkealaatuista heinää zooplussan verkkokaupasta.

chinchilla
 • Kukat, yrtit ja ruohot

Jotta voit tarjota chinchillallesi mahdollisimman luonnollista ravintoa, ruokalistalla tulee olla myös sekä kuivattuja että tuoreita kukkia, yrttejä ja ruohoja. Herkän ruoansulatuskanavan vuoksi chinchillat, jotka eivät ole ennen saaneet tuoretta ruokaa, pitää totutella pikkuhiljaa uuteen ravintoon: tarjoa aluksi vain pieniä määriä tuoretta ruokaa ja lisää määrää pikkuhiljaa. Kiinnitä totuttelun aikana erityistä huomiota chinchillasi terveyteen.

 • Vihannekset ja hedelmät

Anna lemmikillesi vain vähän vihanneksia. Chinchillat syövät luonnollisessa ympäristössään Andeilla pääasiassa yrttejä ja ruohoja. Hedelmäpuut ovat chinchillan kotiseudulla harvinaisuus, joten hedelmiä ei suositella ollenkaan. Voit kuitenkin tarjota silloin tällöin vihanneksia erityisenä herkkupalana. Edellytyksenä on, että se ei aiheuta lemmikillesi ripulia.

 • Kuivaruoka

Kuivaruoan ja pellettien kohdalla pitää ehdottomasti kiinnittää huomiota ruoan korkeaan laatuun, sillä niissä on usein chinchillan terveydelle haitallisia lisäaineita. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi sokeri, vilja ja melassi. Tarjoa kuivaruokaa maltillisesti, sillä chinchillastasi tulee muuten helposti ylipainoinen. Korkealaatuista, erityisesti chinchillalle tarkoitettua kuivaruokaa on saatavilla zooplussan verkkokaupasta.

 • Vesi

Vesi on elintärkeää chinchillalle, ja sitä on aina pidettävä tarjolla. Vesi tulee vaihtaa päivittäin.

Chinchillan häkki

Sijoita häkki sellaiseen paikkaan, jossa chinchillat eivät altistu suoralle auringonpaisteelle tai vedolle. Jyrsijöiden huoneessa ei saa olla liian kylmä (15–20 °C) eikä ilmankosteus saa olla liian korkea. Koska jyrsijät ovat yöaktiivisia, paras paikka niiden häkille on huoneessa, jossa ne voivat päivisin olla rauhassa. Chinchillaa ei koskaan tule pitää yksin, vaan sillä tulee aina olla vähintään yksi lajitoveri. Kahden chinchillan häkin vähimmäiskoko on 100 x 50 x 150 cm (PxLxK). Jos sinulla on enemmän kuin kaksi chinchillaa häkin tulee olla vastaavasti suurempi. Vähimmäismittoja pienemmässä häkissä kyse on jo eläinrääkkäyksestä, joten seuraava sääntö on hyvä pitää mielessä: mitä suurempi sen parempi. Liian suurta häkkiä ei ole. Chinchillat pitävät kiipeilystä ja korokkeilla istumisesta, minkä vuoksi on erittäin suositeltavaa hankkia monikerroksinen häkki.

chinchilla

Sisustus

 • Piilopaikat
  Jyrsijät tarvitsevat tarpeeksi piiloutumismahdollisuuksia, kuten puumökkejä, tunneleita tai putkia, ja paras paikka niille on häkin ylemmillä tasoilla tai muilla korokkeilla.
 • Kuivike
 • Oksat
  Häkissä tulee olla oksia ja keppejä, joilla chinchillat voivat kiipeillä, ja joita ne voivat jyrsiä.
 • Hiekkakylpy
  Säännölliset hiekkakylvyt ovat erittäin tärkeitä chinchilloille, sillä sen avulla ne puhdistavat turkkia. Hiekkakylvyt vähentävät myös stressiä. Kylpyammeen säännöllinen puhdistus ja chinchillanhiekan vaihto on tärkeää.
 • Ruoka- ja juomakuppi
  Syömiseen ja juomiseen soveltuu parhaiten ruokakuppi tai kulho. Myös ruoka- ja juoma-astiat tulee puhdistaa säännöllisesti. Heinää varten voi asentaa useamman heinätelineen eri korkeuksiin.
Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.