Fretti

aikuinen fretti

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.

Huolenpito

Fretit ovat erittäin uteliaita ja leikkisiä eläimiä. Ne tarvitsevat päivittäin vähintään 2–3 tuntia liikuntaa ja askarreltavaa. Siitäkin syystä suositellaan, että kotiin ei otettaisi vain yhtä frettiä, vaan samalla kaksi kaverusta tai useampiakin. Kotona ilman valvontaa ne ovat rasavillejä, joten ne on syytä pitää häkissä silloin, kun kukaan ei ole niiden touhuja seuraamassa. Häkin on oltava vähintään 1,50 x 0,80 x 0,80 metrin suuruinen ja useamman fretin kohdalla sitä isompi. Häkin varustuksena on ruoka- ja vesikupin lisäksi kissanvessa, mukava soppi mennä nukkumaan, pikkupeittoja torkkumista varten, riippumatto (tai useita riippumattoja) ja erilaisia kiipeily- ja leikkimismahdollisuuksia.

Viisi hyvää neuvoa frettien pitoon lemmikkinä:

  1. Frettiä voi pitää sekä sisätiloissa että ulkohäkissä.
  2. Fretti tarvitsee päivittäin mahdollisuuden juoksennella vapaasti vähintään kolmen tunnin ajan.
  3. Fretin voi viedä kävelylle pihalle tai puistoon talutushihnassa.
  4. Fretit ovat hyvin terhakoita eläimiä. Niitä voi jonkin verran myös kouluttaa.
  5. Frettejä pitää ottaa lemmikiksi enemmän kuin vain yksi, eli seuran vuoksi on pidettävä vähintään kahta frettiä.

Ravinto

Fretit eivät ole jyrsijöitä vaan petoeläimiä ja tarvitsevat siksi lihapitoista ravintoa. Ravinnon tulee sisältää proteiinia vähintään 30 % ja olla lihaperäistä. Proteiini ei siis saa olla peräisin viljasta. Frettejä voi ruokkia kolmella tavalla:

  • Kuivaruoka: Esimerkiksi Ferret valmistaa freteille suunniteltua kuivaruokaa. Myös laadukas kissanpennuille tarkoitettu kuivaruoka sopii freteille.
  • Tuoreravinto: Pelkän lihan syöttäminen aiheuttaa freteille puutosoireita, joten se tarvitsee myös hieman tuoreravintoa. On syytä ottaa huomioida, että frettien juomisesta on pidettävä hyvää huolta, mikä hoituu hyvin vesikuppia ja juoma-automaattia säännöllisesti täydentämällä.
  • Kuivaruoan ja tuoreravinnon sekaruokinnalla.

Fretin hoito

Frettien hoitoon kuuluu kerran päivässä puhdistettava kissanvessa, nukkumispeiton vaihto säännöllisin väliajoin ja ruoka- ja vesikupin puhtaanapito. Fretti puhdistaa turkkinsa itse, mutta karvanlähtöaikaan alkuvuodesta ja syksyllä turkkia voi harjata pehmeällä harjalla. Korvien puhdistuksesta ja kynsien lyhentämisestä kannattaa kysyä tarkemmin asiaan perehtyneeltä fretin omistajalta tai eläinlääkäriltä.

Lääkärillä käynnit

Fretit on syytä rokotuttaa kerran vuodessa ainakin vesikauhua ja penikkatautia vastaan. Niille suositellaan koirien lailla viisinkertaista rokotetta.

Ennen kuin päättää hankkia frettejä lemmikikseen, kannattaa vielä tarkemmin selvittää niiden ominaisuuksia ja tarpeita. Frettien pitoa koskevan kirjallisuuden lisäksi on hyvä keskustella asiasta frettejä jo lemmikkinään pitävien kanssa. Neuvoja saa mahdollisesti myös erilaisilta frettien omistajien yhteisöiltä ja harrastajaryhmiltä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.