Hamsteri

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.

Luonne

Pieni, suuri persoona!

Hamstereille yöt ovat päiviä, kun taas päivisin ne piilottelevat kotinsa pimeimmissä nurkissa – hamsteri on omalaatuinen perheenjäsen. Silloin kun ne eivät kaiva, kuovi tai juokse ympäri häkkiään, ne tarvitsevat päiväsaikaan ehdottomasti rauhaa. Esimerkiksi stereoiden, lasten leikkien tai pölynimurin aikaansaamat kovat äänet ovat väsyneille jyrsijöille ihan yhtä häiritseviä kuin silittelyä ja lemmikin käsivarrelle nostamista haluavien ihmisten lähestymisyritykset. Jos herätät hamsterin ja otat sen väkisin esiin piilostaan, voit saada osuman sen terävistä hampaista.

Lapsille sopiva lemmikki?

Hamsterien ominaisuuksia miettiessä käy nopeasti selväksi, etteivät niiden ja lasten tarpeet käy aina yksiin. Useimmat lapset haluavat lemmikin, jonka kanssa voi leikkiä ja jota voi rapsutella, kun taas hamsterit haluavat viettää päivät omassa rauhassaan eivätkä pidä käsittelystä. Kun ulkona alkaa pimentyä, pieni jyrsijä tulee esiin kolostaan ja lähtee tutkimusretkille, mutta perheen pienet ihmiset ovat silloin jo väsyneitä ja menossa nukkumaan. Pikku lapset, jotka mielellään laittavat lemmikkinsä puujunan veturiin tai nukenvaunuihin, eivät sovi hamsterin omistajiksi. Sen sijaan vanhemmille lapsille, jotka osaavat jo ottaa pienten lemmikkien tarpeet huomioon ja valvovat iltaisin vähän pidempään, hamsteri saattaa tuoda paljon iloa.

Katsoa saa muttei koskea

Kaikenikäisistä on hauskaa katsella, kun hamsteri kuoputtaa hiekkaa pienillä jaloillaan, kaivaa tunneleita, pinoaa puutikkuja pieniin kätköihinsä ja juoksee juoksupyörässään. Niille joille lemmikin tarkkailu riittää viihteeksi ja jotka menevät myöhään nukkumaan, tämä omalaatuinen perheenjäsen on varmasti rakas. Kun hamsterin tarpeet otetaan huomioon ja annetaan sen noudattaa omaa päivärytmiään, se saattaa kärsivällisyyden, sormenpäihin tutustumisen ja pienten herkkujen myötä pikkuhiljaa jopa kesyyntyä. Mikään sylieläin se ei kuitenkaan ole, sillä sen vartalo on hyvin pieni, herkkä ja hauras.

Ulkonäkö

Lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen kultahamsteri

Kultahamsteri, toiselta nimeltään syyrianhamsteri, on hamstereista tunnetuin. Siitä on olemassa myös pitkäkarvainen muunnos, jota toisinaan kutsutaan angorahamsteriksi.

Kultahamsteri kasvaa 15 – 18 cm pitkäksi ja 85 – 150 g painavaksi. Tyypillisen viljapellon värisen turkin lisäksi niitä on monina muinakin värivaihtoehtoina: kermanvalkoisesta mustaan ja mustavalkoiseen tai kolmiväriseen valko-ruskea-mustaan muunnokseen. Väristä ja turkkityypistä riippuen niitä saatetaan sanoa myös satiini-, rex- tai satiini-rexhamstereiksi.

Kääpiöhamsteri

Lemmikkieläiminä pidetään neljää eri kääpiöhamsterilajia. Näitä ovat:

  •     Kiinankääpiöhamsteri
  •     Venäjänkääpiöhamsteri
  •     Campbellinkääpiöhamsteri
  •     Roborovskinkääpiöhamsteri

7 – 10 cm pitkät ja 25 – 50 g painavat kääpiöhamsterit ovat selvästi pienempiä ja kevyempiä kuin sukulaisensa kultahamsterit. Suurin niistä on kiinankääpiöhamsteri, joka kasvaa pitkä häntänsäkin mukaan lukien vain 12 cm pitkäksi. Vielä pienempi ja hauraampi on roborowskinkääpiöhamsteri, joka on kääpiöhamsterilajeista pienin.

Hamsteriostoksilla

Mitä hamsteria ostettaessa on otettava huomioon

Jos harkitset hamsterin ottamista lemmikiksi, sinun on ensin valittava, minkä hamsterilaji sopii sinulle parhaiten. Hamsterit eivät ole pitkäikäisiä, mutta kultahamsterit ovat kuitenkin kestävämpiä kuin pienemmät sukulaisensa. Kultahamsteri elää kahdesta neljään vuotta. Vanhempien mielestä lemmikin lyhyt odotettavissa oleva elinikä saattaa olla hyvä asia, kun lapset vasta „harjoittelevat“ lemmikkieläimistä huolehtimista, mutta lasten on oltava valmiita kestämään lemmikkinsä aikainen kuolema.

Kustannukset ja kauppiaat

Lyhyt elinikä ja edullinen ostohinta (noin 20 euroa) ovat valitettavasti johtaneet siihen, että hamstereita hankitaan heräteostoksina. Niiden hoitoon liittyvää vaivaa ja perusvarusteiden, ruoan, kuivikkeiden ja mahdollisten eläinlääkärikäyntien hintaa ei kuitenkaan pidä aliarvioida. Häkki ja siihen sopivat tarvikkeet saattavat maksaa 100 euroa ja ruoka maksaa noin 20 euroa kuukaudessa lisää. Jos haluat, että hamsterista on iloa mahdollisimman pitkään, on lajinomaisen lemmikinhoidon lisäksi kiinnitettävä huomiota eläimen alkuperään ja unohdettava halvat internettarjoukset tai epäilyttävät eläinkauppiaat. Monia „muotihamsterityyppejä“ risteytetään perinnöllisiä sairauksia miettimättä. Jos et halua pelata arpapeliä lemmikkisi terveyden suhteen, eläin kannattaa ostaa asiantuntevasta lemmikkiliikkeestä tai suoraan kasvattajalta.

Oikeanlaiset varusteet hamsterille

Hamsterit saattavat olla pieniä, mutta kotinsa suhteen niillä on kattavat vaatimukset. Lajinomaisen hamsterinelämän perusedellytyksiä ovat riittävän suuri häkki ja riittävä määrä kaivamiseen, kiipeilyyn, piilopaikaksi ja rakenteluun sopivaa materiaalia. Häkki ei saa olla pienempi kuin 100x50x50 cm (LxKxS). Mitä suurempi sen parempi – mitä enemmän tilaa on käytettävissä sitä monipuolisemmin hamsterin kodin voi sisustaa. Voit käyttää häkkinä myös entistä akvaariota tai terraariota. Siinä on se etu, että heinä, oljet, hiekka ja puu eivät leviä häkin pinnojen välistä matoille tai parketille hamsterin kaivautuessa kuivikkeeseen. Samasta syystä suosittelemme ainakin häkkiä, jossa on korkea pohjaosa. Riittävän ilmanvaihdon varmistamiseksi akvaariossa on oltava kattona vain metalliverkko. Ilmanvaihto toimii luonnollisesti perinteisessä verkkohäkissä paremmin, mutta varmista aina, ettei hamsteri saa vetoa.

Tutustu hamsterinruoka ja –tarvikevalikoimaamme!

Mitä hamsterinhäkkiin laitetaan?

Häkki tai terraario täytetään paksulla kerroksella kuiviketta, joka tarjoaa jyrsijälle paljon tilaa kaivautua hiekkaan ja kuopia sitä. Suosittelemme kuitupitoista kuivikesekoitusta, jossa on heinää, olkia, hamppua, puupellettejä, pellavaa tai maissikuitua. Sahanpuru sen sijaan ei sovi hamstereille. Hamsteri tarvitsee riittävästi materiaalia pesänrakennukseen ja tähän tarkoitukseen sopivat heinä, olki, puuvilla ja paperi- tai pahvisuikaleet. Perusvarusteiden, kuten nukkumamökin ja ruoka- ja juoma-astioiden lisäksi hamsteri tarvitsee paljon tekemistä. Vaikka sen ei näkisi päivällä tekevän juuri mitään, öisin se tekee tutkimusretkiään: kiipeilee, kaivaa, puristautuu ahtaiden kolojen läpi, piiloutuu pieniin tunneleihin ja kulkee oksien alla ja kivien välistä.

Juoksupyörät, kookospähkinät ja hiekkakylvyt

Puulabyrintti, oksat, pahvirullat, korkinkaarna, kookospähkinän puolikkaat, kivet, savitunnelit ja kananmunakennot jaettuna häkin eri kerroksiin tarjoavat pienille, seikkailunhaluisille löytöretkeilijöille juuri sitä, mitä ne kaipaavat. Myös hiekkakylpyamme kuuluu ehdottomasti hamsterinhäkkiin. Suosittelemme täyttämään kylpypaikan chinchillanhiekalla, jota laitetaan vähintään 20 cm paksu kerros jonkinlaiseen astiaan tai muuten erotettuun osaan häkistä. Jos haluat laittaa häkkiin lisäksi juoksupyörän, varmista, ettei se ole liian pieni, sillä silloin pyörässä juokseminen kuormittaa liikaa lemmikkisi selkärankaa. Juoksualustan on oltava yhtenäinen, jotta hamsterin pienet jalat eivät voi jäädä jumiin.

Periaatteessa häkin sisustamisessa on rajana vain mielikuvitus, mutta älä kuitenkaan käytä materiaaleja, kuten muovi tai maali. Hyvinkään sisutettu häkki ei korvaa jaloittelua häkin ulkopuolella ja hamsteri tarvitsee sitäkin silloin tälllöin. Hamsteri kuitenkin katoaa helposti sohvan alle ja verhojen taakse ja saattaa päästä käsiksi sähköjohtoihin, joten jaloittelualuetta huoneessa on rajoitettava.

Hamsterin ravinto

Eläinkaupoissa on saatavilla paljon erilaisia ruokasekoituksia hamstereille. Sekoitukset sisältävät viljoja, kukkia, kuivattuja yrttejä ja hedelmiä. Pähkinöitä, ölykasvien siemeniä tai vehnää ei saisi olla kovin suuria määriä. Laadukkaan kuivaruoan lisäksi voit ilahduttaa hamsteriasi pienillä erikoisherkuilla. Kynnenkokoinen pala paprikaa, puolikas kurkunsiivu, pieni perunasiivu, rusina tai ruusunmarja ovat sille vastustamattomia herkkuja – tarvitset vain hiukan kärsivällisyyttä, niin lemmikkisi syö ne jopa suoraan kädestäsi ja tottuu ehkä pikkuhiljaa samalla ihmisen kosketukseen. Hamsteri tarvitsee lisäksi kaksi tai kolme kertaa viikossa kuivatun sirkan, jauhomadon tai raejuustoa tyydyttääkseen eläinproteiinintarpeensa.

Hamsterin hoito ja häkin siivoaminen

Hamsterin lajinomainen hoito edellyttää oikeanlaisen ruokinnan lisäksi oikeaoppista hampaiden ja turkin hoitoa. Hamsterit ovat siistejä eläimiä, jotka nuolevat kissojen tavoin turkkiaan pitääkseen sen puhtaana. Myös hiekkakylvyt ja hiekkaan kaivautuminen auttavat turkin- ja kynsienhoidossa. Häkkinsä puhdistamiseen hamsteri sen sijaan tarvitsee ihmisen apua. Kuivike on vaihdettava säännöllisesti, jotta taudinaiheuttajat ja voimakas ammoniakinhaju pysyvät poissa. Pidä varsinkin hamsterin säännöllisesti käyttämä „pissanurkka“ puhtaana. Työtä helpottaa erillinen jyrsijänvessa, jota useimmat hamsterit oppivat helposti käyttämään. Puhdista vähintään kaksi tai kolme kertaa vuodessa perusteellisesti koko häkki ja kaikki sen varusteet (ota hamsteri pois häkistä toimenpiteen ajaksi). Vaihda vesi päivittäin ja varmista, että lemmikkisi ruoka on aina tuoretta.

Hamsteri lemmikkieläimenä: yhteenveto hyvistä ja huonoista puolista

Hamsteri on edullinen ostaa, mutta se on elollinen olento, jolla on omat tarpeensa niin kuin muillakin lemmikkieläimillä. Sitä pitää ruokkia, sen koti on pidettävä siistinä, sen vesi ja kuivikkeet on vaihdettava säännöllisesti ja sille on tarjottava liikuntaa luovien rakennusmateriaalien ja säännöllisen jaloittelun avulla. Se ei sovi harjoituslemmikiksi pienille lapsille, jotka välttämättä haluavat jonkun eläimen, eikä ole suositeltava vaihtoehto „korvikkeeksi“ niille, jotka oikeastaan haluavat kissan tai koiran, mutta eivät voi jostakin syystä ottaa niitä. Hamsteri tarvitsee omistajan, joka hyväksyy sen oman rauhan tarpeen ja poissaolon päiväsaikaan ja joka ei myöskään häiriinny siitä, että öisin lemmikki juoksee ympäri häkkiään. Huonounisen omistajan ei kannata suunnitella pitävänsä hamsteria makuuhuoneessaan. Lisääntymisaikaa lukuun ottamatta hamsterit ovat erakkoja eivätkä siedä häkissään toista hamsteria yhtään paremmin kuin ihmisen jatkuvaa kosketteluakaan. Kissoista ja koirista poiketen hamstereilla ei ole läheisyydentarvetta. Jos sinulle riittää hamsterin katseleminen, kun se iltaisin rakentelee, kaivaa ja „elää hamstereiksi“ häkissään ja hyväksyt sen sellaisena eläimenä kuin se on, tästä pienestä jyrsijästä on sinulle varmasti paljon iloa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.