Kapybara on kotoisin Etelä-Amerikasta. Majavan ja saukon tavoin se elää osittain vedessä, minkä vuoksi se on saanut vaihtoehtoisen nimen ”vesisika". Söpöt jyrsijät ovat erittäin suosittuja TikTokissa, Instagramissa ja vastaavissa medioissa. Mutta mikä tarkalleen ottaen tekee näistä eksoottisista eläimistä niin erityisiä ja sopiiko kapybara lemmikkieläimeksi?
Kapybarat (tieteellinen nimi: Hydrochoerus hydrochaeris) ovat suurimpia eläviä jyrsijöitä. Niiden pään ja vartalon pituus on 100–134 senttimetriä ja säkäkorkeus 50–62 senttimetriä. Kapybarat ovat siis suunnilleen samankokoisia kuin kultainennoutaja. Niiden paino on kuitenkin huomattavasti suurempi, noin 50–75 kiloa.
Tämä laji kuuluu marsujen heimoon, ja se näyttää hyvin samankaltaiselta kuin meidän pienet lemmikkimarsumme. Näiden mahtavien jyrsijöiden turkki on pitkä ja karhea ja vaihtelee väriltään punaruskeasta kellertävän harmaaseen. Niiden turkki ei kuitenkaan ole kovin tiheä. Paikoin se on jopa niin ohut, että eläinten iho näkyy sen läpi.
Pullea runko, leveä pää
Vesisikojen leveä pää näyttää silmiinpistävän massiiviselta. Korvat, silmät ja sieraimet ovat sijoittuneet riviin pään yläosaan. Tämän ansiosta eläimet pystyvät näkemään ympäristönsä selvästi, vaikka suurin osa niiden kehosta olisi veden alla.
Kapybaralla pullea ja massiivinen vartalo, lyhyet raajat ja surkastunut häntä. Neljän sormen ja kolmen varpaan välissä on osittainen räpylä. Jyrsijöille tyypillisiä ovat juurettomat jyrsijähampaat, jotka kasvavat koko elämän ajan.
Pieni ero
Tämän lajin urokset ja naaraat eivät juurikaan eroa toisistaan ulkonäöllisesti. Uroksilla on kuitenkin kuonossaan erityinen hajurauhanen. Naaraat ovat keskimäärin hieman isompia kuin urokset.
Kapybarat lähtevät pesästä pian syntymänsä jälkeen: ne syntyvät täysin karvaisina.
Elinympäristö ja levinneisyys: missä maassa on kapybaroja?
Kapybarat asuttavat suuria osia Etelä-Amerikasta. Suuria jyrsijöitä tavataan Kolumbiassa, Venezuelassa, Guyanassa, Ecuadorissa, Brasiliassa, Boliviassa, Paraguayssa, Uruguayssa ja Argentiinassa.
Koska ne viihtyvät vedessä, niiden elinympäristöt sijaitsevat pääasiassa suurten jokien, kuten Orinocon, Amazonin, Rio São Franciscon ja Río de la Platan varrella. Mutta myös järvet, lammet ja mangrovemetsät kuuluvat eläinten kotiseutuun. Pantanalissa, maailman suurimmalla kosteikkoalueella, elää erityisen paljon vesisikoja.
Uusia elinympäristöjä kapybaralle
Toisin kuin monet muut luonnonvaraiset eläimet, kapybarat selviytyvät suhteellisen hyvin ihmisten läheisyydessä. Joissakin tapauksissa ne jopa hyötyvät, kun kuivia metsiä tai piikkipensaikkosavanneja muutetaan plantaaseiksi tai karjanlaitumiksi. Tämä johtuu siitä, että keinotekoiset kastelujärjestelmät ja vesilähteet luovat uusia elinympäristöjä vettä rakastaville jyrsijöille.
Käyttäytyminen ja elintavat: ovatko kapybarat ystävällisiä?
Kapybaroja pidetään rauhallisina eläiminä. Eläintarhoissa niitä pidetään usein yhdessä muiden eteläamerikkalaisten lajien, kuten alpakoiden, tapiirien tai muurahaiskarhujen kanssa. Myös lintujen kanssa nämä rauhalliset eläimet tulevat yleensä hyvin toimeen: ne sietävät jopa lintua, joka istuu niiden pään tai selän päällä.
Kapybarat ovat seurallisia nelijalkaisia ystäviä, jotka elävät yhdessä laumoissa. Niihin kuuluu yleensä 6–20 eläintä. Kuivana vuodenaikana, jolloin monet vesisiat kerääntyvät järviin ja jokiin, ryhmät voivat myös kasvaa lyhyeksi ajaksi huomattavasti suuremmiksi. Jyrsijät kommunikoivat keskenään erilaisten äänien, kuten vihellysten, murinoiden, murahdusten ja naksahdusten avulla.
Hämärä- tai yöaktiivinen
Suuret jyrsijät eivät kaiva koloja, vaan torkkuvat päivisin matalassa vedessä tai lammikoissa. Ne ovat yleensä aktiivisia hämärän aikaan ja aloittavat ravinnonhankinnan vasta myöhään iltapäivällä tai aikaisin aamulla.
Öisin ne vetäytyvät maalle ja nukkuvat tiheän kasvillisuuden suojassa. Alueilla, joilla ihmiset vainoavat eläimiä, ne muuttavat elämäntapaansa ja muuttuvat yöeläimiksi.
Veteen
Kapybarojen luonnollisia vihollisia ovat muun muassa jaguaarit, puumat, pensaskoirat, kaimaanit ja anakondat. Petolinnut saalistavat joskus myös nuoria eläimiä.
Vaarassa kapybarat pakenevat mieluiten veteen. Eläimet eivät ole vain erinomaisia uimareita, vaan ne voivat myös sulkea sieraimensa ja sukeltaa jopa viideksi minuutiksi.
Ruoka: mitä on kapybarat syövät mieluiten?
Nimi ”kapybara” tulee alkuperäiskansan guaraní-kielestä, ja se voidaan kääntää ”ruohojen herraksi”. Nimi on osuva, sillä eläin on yksi Etelä-Amerikan suurimmista ruohonsyöjistä.
Tiukka kasvissyöjä
Kapybarojen ruokavalio koostuu pääasiassa suon ruohoista ja vesikasveista. Ajoittain eläimet tunkeutuvat kuitenkin myös viljelmille ja syövät viljelykasveja, kuten sokeriruokoa tai maissia.
Hyvä tietää: aivan kuten marsut ja kanit vesisiat syövät suolistopapanoitaan hyödyntääkseen parhaiten vaikeasti sulavaa kasvisruokavaliotaan.
Kuinka paljon kapybara syö?
Aikuinen vesisika tarvitsee noin 2,7–3,6 kiloa ruohoa päivässä. Vain neljästä kuuteen kasvilajia muodostaa pääosan ruokavaliosta, mukaan lukien länsi-intialainen Hymenachne amplexicaulis.
Lisääntyminen ja poikasten kasvatus
Kapybarat parittelevat ympäri vuoden. Suurin osa poikasista syntyy sadekauden aikana. Etelä-Amerikan pohjoisosassa tämä ajoittuu huhti-toukokuulle ja eteläosassa lokakuulle.
Naarailla on yleensä yksi pentue vuodessa, harvoin kaksi. Noin 110–150 päivän tiineysajan jälkeen syntyy neljästä kahdeksaan poikasta. Koska eläimet eivät rakenna pesiä, synnytys voi tapahtua missä tahansa reviirin alueella.
Kapybarat lähtevät pesästä pian syntymänsä jälkeen
Pienet kapybarat syntyvät täysin karvaisina ja niillä on pysyvät hampaat. Ne voivat syödä ruohoa pian syntymänsä jälkeen, ja emo vieroittaa ne kolmen–neljän kuukauden iässä. Ne ovat sukukypsiä 15–18 kuukauden ikäisinä.
Vesisiat ovat laajalle levinneitä Etelä-Amerikassa, joten niitä ei pidetä uhanalaisena lajina. Joillakin alueilla, joilla ne ovat joskus olleet kotoperäisiä, populaatiot ovat kuitenkin pienentyneet voimakkaasti tai hävinneet kokonaan – esimerkiksi osissa Perua ja Venezuelaa.
Metsästys on tärkein syy tähän. Jyrsijöiden ihosta valmistetaan vaaleaa nahkaa, jota käytetään esimerkiksi käsineisiin, takkeihin tai satuloihin. Kapybarojen lihaa syödään alueellisesti paastoruokana tai jalostetaan makkaraksi.
Kuinka kauan kapybara elää?
Luonnossa eläimet elävät noin kahdeksasta kymmeneen vuotta. Vankeudessa elävät vesisiat voivat elää huomattavasti vanhemmiksi – eläintarhoissa jopa kaksitoista vuotta tai enemmänkin on tavallista.
Kuten kaimaanilla, vain kapybaran silmät ja nenän kärki työntyvät vedestä esiin, kun se menee uimaan.
Voiko kapybaroja pitää lemmikkinä?
Periaatteessa kapybaroja on mahdollista pitää lemmikkeinä. Eläinten kansainväliseen kauppaan ei sovelleta rajoituksia, koska laji ei ole tällä hetkellä uhanalainen. Asuinpaikasta riippuen niiden pitäminen voi kuitenkin olla luvanvaraista.
On kuitenkin kyseenalaista, voidaanko näiden suurten jyrsijöiden kasvatusvaatimukset toteuttaa yksityistalouksissa. Tämä johtuu siitä, että eläimet asuttavat luonnossa 80–200 hehtaarin kokoisia alueita. Myös lemmikkeinä tai eläintarhan eläiminä ne tarvitsevat paljon tilaa.
Sisätiloissa ja ulkona pidettävät kapybarat
Esimerkiksi Saksassa liittovaltion elintarvike- ja maatalousministeriön ”Asiantuntijalausunto nisäkkäiden pitoa koskevista vähimmäisvaatimuksista” sisältää seuraavat vaatimukset: vähintään 40 neliömetrin suuruinen ulkotarha ja lämmitetty 10 neliömetrin suuruinen sisätarha kahdelle kapybaralle, jos ulkotarhaan on ympärivuotinen pääsy.
Eläimet tarvitsevat myös vähintään 4 neliömetrin kokoisen uima-altaan. Aitausta on suurennettava vastaavasti kutakin ylimääräistä vesisikaa varten. Näitä sosiaalisia jyrsijöitä ei ole mahdollista pitää yksin.
Oikeanlainen hoito
Jos haluat pitää kapybaroja yksityisesti, sinun on oltava täysin perillä näiden eksoottisten villieläinten tarpeista. Niitä on esimerkiksi ruokittava asianmukaisesti. Koska eläimet eivät pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, tarvittava määrä tulee saada ravinnosta. Muussa tapauksessa vaarana ovat puutosoireet, kuten keripukki.
Eläintenhoitajien on myös varmistettava, että jyrsijöiden kasvavat hampaat kuluvat säännöllisesti. Muuten eläimille voi kehittyä kivuliaita hammasongelmia.
Yhteenveto: Eläintähdet sosiaalisessa mediassa
Kapybarat ovat todellisia tähtiä sosiaalisissa verkostoissa, kuten TikTokissa ja Instagramissa. On olemassa lukuisia meemejä, videoita ja lauluja, joissa söpöt jyrsijät ovat pääosassa. Ei siis ole yllättävää, että monet eläinten ystävät haaveilevat kapybaran pitämisestä lemmikkinä.
Mutta vaikka yksityinen pitäminen on teoriassa mahdollista monissa paikoissa, kapybarat ovat ja pysyvät luonnonvaraisina eläiminä, jotka on parasta pitää Etelä-Amerikan luonnossa. Jos haluat nähdä kapybaroja livenä, kannattaa käydä eläintarhassa. Siellä eläinten elinympäristö voidaan luoda parhaaksi mahdolliseksi. Lisäksi ammattitaitoiset hoitajat ja eläinlääkärit huolehtivat söpöistä pikkukavereista.
Yhteenveto kapybarasta
Lyhyesti:
Kapybarat ovat maailman suurimpia jyrsijöitä. Ne kuuluvat marsujen heimoon, ja ne pitävät erityisesti vedestä.
Säkäkorkeus:
50–62 cm
Paino:
50–75 kg
Keskimääräinen elinajanodote:
8–10 vuotta, vankeudessa jopa 12 vuotta ja enemmän
Viholliset:
Jaguaarit, puumat, anakondat, pensaskoirat..
Luonne:
sosiaalinen, rauhallinen
Turkki:
pitkä, karkea, ei kovin tiheä, väri vaihtelee punaruskeasta kellertävänharmaaseen
Ravinto:
Suon ruohot ja vesikasvit
Sukukypsyys:
noin 15–18 kuukautta
Tiineysaika:
noin 110–150 päivää
Pentueen koko:
4–8 poikasta
Levinneisyys:
suuri osa Etelä-Amerikkaa
Lemmikkieläimenä pitäminen:
Mahdollista, mutta melko vaikeaa toteuttaa lajin kannalta sopivalla tavalla; siksi sitä ei suositella eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.
Natalie Decker
"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.
Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.