Lemmikkirotta: tärkeimpiä perusasioita hoidosta

lemmikkirotta riippumatossa

Rotat tarvitsevat yhdessäoloa lajitovereidensa kanssa – esimerkiksi helliä hetkiä.

Rotista on monia mielipiteitä: jotkut pitävät niitä inhottavina ja toiset arvostavat niiden älykkyyttä ja eloisaa luonnetta. Jos haaveissasi on lemmikkirotta, täältä saat tärkeimmät tiedot niistä.

Lemmikkirottien ulkonäkö

Söpöt kasvot pienine pyöreine korvineen ja nappisilmineen, suloiset tassut, eloisa luonne – eipä ole ihme, että rotilla on omat ihailijansa.

Jyrsijänä rotta kuuluu (Rattus) hiirien perheeseen. Maailman 65:stä rottalajista elävät täällä Euroopassa vain mustarotta (Rattus rattus) ja isorotta (Rattus norvegicus).

Lemmikkirotta on ihmisten kasvattama ja kotieläimenä pitämä alalaji isorotasta. Myös koe-eläiminä käytetyt rotat ovat isorottien jälkeläisiä.

Luonnossa elävillä isorotilla on ruskeanharmaa turkki, mutta lemmikkirottien värit ulottuvat spektrille valkoisesta kerman kautta, samppanjaan, harmaaseen ja ruskeasta mustaan. Lemmikkirotissa esiintyy myös kuviollisia yksilöitä ja albiinoita. Albiinoilla ei ole väripigmenttiä lainkaan. Niiden turkki on puhtaanvalkoinen ja silmät punaiset.

Tyypillistä rottaa: karvaton häntä

Sekä rotan häntä että sen tassut ovat karvattomat. Karvaton häntä on yksi syy, miksi monet ihmiset pitävät rottia inhottavina. Se ei suinkaan ole paljas, vaan pieneen hilseen peitossa. Rotta käyttää häntäänsä mm. tasapainoiluun kiipeillessä.

Täysikasvuinen lemmikkirotta on pituudeltaan nenänkärjestä hännäntyveen välillä 22-26 senttimetriä. 18-22 senttimetriä pitkä häntä on lähes samanmittainen. Täysikasvuinen uros painaa välillä 250-600 grammaa ja naaras 200-400 grammaa.

Näillä pienillä jyrsijöillä on hyvä kuulo ja hyvin kehittynyt haju- ja makuaisti. Rotat ovat hämäräaktiivisia eläimiä, joten ne ovat aktiivisia varsinkin aamuisin ja iltaisin. Niiden silmät ovat sopeutuneet näkemään hämärässä. Liian kirkasta valoa ne eivät siedä.

lemmikkirotta on taitava kiipeilijä
Rotat ovat kiipeilyn mestareita ja tarvitsevat liikuntaa.

Luonne: älykäs ja vilkas

Lemmikkrotta on älykäs, liikunnanhaluinen eläin, joka tarvitsee paljon vaihtelua. Vaikka häkki olisi sisustettu miten ajatuksella, rotat ikävystyvät nopeasti, jos joutuvat viettämään siellä kaiken päivää. Järjestä vähintään yksi tunti päivässä ulkoilua asunnossa.

Ota kuitenkin huomioon, että rotat ovat jyrsijöitä. Varaudu siihen, että ulkoillessaan ne nakertavat huonekaluja ja varmista, etteivät eläimet pääse käsiksi sähköjohtoihin. Myös häkin sisustus voi päätyä terävien hampaiden uhriksi, jos se on tehty puusta.

Koska rotat ovat aktiivisia aamuisin ja iltaisin, ne ovat ihanteellisia lemmikkieläimiä työssäkäyville. Töiden jälkeen on aikaa touhuta söpöjen asuinkumppaneiden kanssa. Useimmista rotista tulee käsikesyjä pienellä kärsivällisyydellä.

Vain isommille lapsille

Lapsille rotat sopivat vain rajoitetusti – jo siitäkin syystä, että ne haluavat olla rauhassa päivisin. Myöskään pienten lasten hienomotoriikka ei ole kehittynyt riittävästi jyrsijöiden käsittelyyn. Jos eläimiä käsittelee kömpelösti tai ne tuntevat itsensä ahdistetuiksi, ne saattavat joskus myös purra.

Noin 8-vuotiaasta lähtien lapset voivat auttaa rottien hoidossa ja leikkiä niiden kanssa myös yksin. Sitä ennen aikuisen on aina oltava paikalla.

Rottien pito: vain ryhmässä – ei koskaan yksin!

Rotat ovat erityisen sosiaalisia olentoja ja niiden ei pidä missään tapauksessa elää yksin. Jotta ne olisivat onnellisia, ne tarvitsevat kontakteja lajitovereidensa kanssa. Rotat haluavat leikkiä keskenään, helliä toisiaan ja hoitaa toistensa turkkia.

Kolme eläintä on minimimäärä lajinomaiseen rotanpitoon. Myös suuremmat ryhmät ovat mahdollisia. Edellytyksenä kuitenkin on, että sinulla on riittävästi tilaa ja tarpeeksi aikaa huolehtia eläimistä.

Lisäksi rotat ovat hyvin reviiritietoisia ja ryhmäänsä sitoutuneita eläimiä. Älä koskaan laita uutta lemmikkirottaa ”noin vain” muiden joukkoon häkkiin. Ryhmä voi käyttäytyä aggressiivisesti tulokasta kohtaan. Rotat, jotka eivät tunne toisiaan, on tutustutettava toisiinsa hitaasti.

Rotat ovat erittäin hedelmällisiä

Rotat saavuttavat sukukypsyytensä noin kuuden viikon ikäisinä. Naaras voi synnyttää 20 pentua – pentuetta kohden! Tilannetta pahentaa se, että rotta voi saada poikasia monta kertaa vuodessa.

Voit olla varma, ettet löydä niin monille pikkurotille ottajia. Ei-toivotun jälkikasvun välttämiseksi rottia on pidettävä vain saman sukupuolen kanssa yhdessä tai sitten kastroida urokset.

Rotan häkki

Kotieläiminä rotat viettävät suurimman osan ajastaan häkissä. Sen on oltava riittävän suuri, että siellä on riittävästi tilaa nukkumiseen, syömiseen, kiipeilyyn ja leikkiin. Mitä suurempi, sen parempi. Saksan rottaharrastajien yhdistys suosittelee pinta-alaksi vähintään 0,5 neliömetriä rottaa kohti.

Tärkeää: häkin oikea sijainti

Häkin sijainti on tärkeä rottien hyvinvoinnin kannalta: rotanhäkki ei kuulu pihalle eikä parvekkeelle tai autotalliin, sillä nämä eläimet ovat hyvin herkkiä suurille lämpötilamuutoksille. Myös suoraa auringonpaistetta on syytä välttää.

Ihanteellinen paikka on hieman korotettu, rauhallinen ja vedolta suojattu – ja silti mielenkiintoinen. Pienet karvakuonothan rakastavat monipuolista elinympäristöä. Häkki on ihannetapauksessa hyvä sijoittaa huoneeseen, jota käytät myös rottien ulkoiluttamiseen.

Rotat ovat erittäin siistejä eläimiä ja puhdistavat itseään usein. Myös häkki pitäisi puhdistaa säännöllisesti parin viikon välein.

Yleensä tähän riittää kuuma vesi, mahdollisesti myös tilkka etikkaa tai vähän huuhteluainetta. Älä käytä vahvoja, voimakkaanhajuisia puhdistusaineita, sillä rottien herkät nenät kärsivät tästä. Myös hajustettu kuivike on poissa laskuista.

Perusvarusteet rotanhäkkiin

Jotta rottalaumasi voisi häkissään hyvin, sen on oltava sisustettu rottien tarpeita ajatellen. Tähän kuuluvat erilaiset nukkumis-, piiloutumis- ja kiipeilymahdollisuudet. Ehkä haluat antaa rotillesi myös pienen riippumaton oleskelupaikaksi?

Ruokakuppien olisi oltava mahdollisimman painavia ja vakaita, sillä rotat istuvat mielellään ryhmänä niiden laidalla. Monet rotat käyttävät ”rotanvessaa”. Tähän tarkoitukseen sopii matala kuppi, joka on täytetty kuivikkeella ja asetettu häkin nurkkaan.

Näitä tarvitset perusvarusteiksi:

  • Mökki tai luola piilopaikaksi
  • Putki, tikkaat tai riippusilta kiipeilyyn
  • Useampia nukkumpaikkoja
  • Ruokakupit ja juoma-astiat
  • Kuivike ja matala kulho rotanvessaksi

Zooplussan verkkokaupasta löydät sopivat  häkit sekä lelut ja tarvikkeet häkin sisustamiseen.

Lemmikkirotan ravinto

Lemmikkirotta on kaikkiruokainen. Rotat syövät sekä kasviperäistä että eläinperäistä ravintoa. Aterian pääraaka-aikeena on jyväravinto. Myös tuoreita hedelmiä ja vihanneksia pitäisi olla säännöllisesti ruokalistalla. Rahka, jauhomadot tai kovaksi keitetyt munat ilahduttavat rottiasi myös.

Kokeile erilaisia herkkuja. Ruoan suhteen rotat ovat individualisteja: toisen herkku ei välttämättä maistu toiselle lainkaan.

Pidä huoli siitä, että rotillasi on aina raikasta vettä saatavilla. Parhaiten sopivat suuttimelliset juomapullot. Monet rotat juovat myös kupista.

Erilaisia rotan ruokia löydät zooplussan verkkokaupasta.

lemmikkirotat syömässä maissia
Rotilla on hienostunut makuaisti.

Lemmikkirottien terveysongelmat

Valitettavasti lemmikkirottien elinajanodote ei ole kovin korkea: ne elävät korkeintaan 2-3 vuotta vanhoiksi. Jos sinulla on lapsia, sinun pitäisi hellävaraisesti valmistella heitä siihen, että heidän lemmikkinsä eivät ole erityisen pitkäikäisiä.

Monet sairaudet puhkeavat jo puolentoista vuoden iässä. Erityisen yleisiä rotilla ovat rintakasvaimet ja hengitystiesairaudet.

Rotilla on taipumusta peittää kipunsa. Tämä on perintöä niiden villieläinajoilta, jolloin sairas rotta saattoi päätyä nopeasti saalistajan uhriksi. Jos lemmikkirottasi sairastuu, hakeudu mahdollisimman pian eläinlääkäriin.

Seuraavat merkit saattavat viitata sairauteen lemmikkirotalla:

  • ruokahaluttomuus
  • painonlasku
  • väsymys, heikkous
  • turkkimuutokset (esim. kaljut kohdat)
  • liimautuneet karvat takapuolessa

Tärkeää: hakeudu ajoissa eläinlääkäriin!
Kaikki eläinlääkärit eivät tunne rottia erityisen hyvin, niin kuin vaikkapa kissat ja koirat. Etsi siksi ajoissa hyvä eläinlääkäri suojateillesi.

Lemmikkirottien ostaminen

Ovatko nämä pienet jyrsijät valloittaneet sydämesi ja haluaisit jakaa kotisi pienen lemmikkirottalauman kanssa? Ota yhteyttä paikalliseen löytöeläintaloon. Sinne tulee jatkuvasti ei-toivottuja rottalapsia.

Myös lehti-ilmoituksissa ja internetissä tarjotaan rottia. Kauppiaat, jotka myyvät eläimiä siellä, ovat yleensä kiinnostuneita vain nopeasta rahasta. Lajinomaiset elinolosuhteet tai riittävä terveydenhoito ovat monesti toissijaisia. Siksi niistä kannattaa mieluummin pysyä kaukana.

Yhteenveto

Lemmikkirottien pito on suhteellisen vaativaa: onnelliseen rotanelämään tarvitaan lajitovereiden seuraa ja paljon vaihtelua. Jos haluat rottia lemmikkieläimiksi, sinulla on myös oltava riittävästi aikaa järjestää niille ajanvietettä.

Myös terveysongelmat voivat osoittautua haasteellisiksi. Varaudu käymään eläinlääkärillä useammin, kun eläimet alkavat vanheta. Ehkä voisit laittaa kuukausittain pienen summan syrjään hoitokuluja varten.

Jos kuitenkin päätät ryhtyä ”seikkailuun”, saat palkkioksi erittäin rakastettavia asuinkumppaneita. Varmaa on, että lemmikkirottaperheen kanssa sinulle ei tule koskaan tylsää!

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.