Venäläis-eurooppalainen laika

venäläis-eurooppalainen laika

Musta valkoisilla merkeillä tai valkoinen mustilla merkeillä: tämä on venäläis-eurooppalaisen laikan tyypillinen turkin väri.

Venäläis-eurooppalainen laika on vilkas metsästyspystykorva, joka asuu Venäjän eurooppalaisilla metsäalueilla. Se ottaa kiinni ja haukkuu rohkeasti sekä suurriistaa, kuten hirviä ja karhuja, että pienriistaa, kuten oravia ja pesukarhuja. Jos se saa riittävästi puuhastelua, se osoittautuu perheessään ystävälliseksi ja lapsiystävälliseksi nelijalkaiseksi ystäväksi.

Ulkonäkö: Kuinka tunnistan venäläis-eurooppalaisen laikan?

Venäläis-eurooppalainen laika on keskikokoinen koira, jolla on vahva, neliönmuotoinen ruumiinrakenne. Se luokitellaan ryhmään pystykorvat ja muinaiskoirat. Kaikista neljästä tunnustetusta laikarodusta venäläis-eurooppalainen laika on pienin.

Kuinka suureksi ja painavaksi venäläis-eurooppalainen laika kasvaa?

Urokset saavuttavat säkäkorkeuden, joka on noin 52–58 senttimetriä. Narttukoirat ovat hieman pienempiä – 48–54 senttimetriä. Molempien sukupuolten paino on enintään 25 kiloa.

Venäläis-eurooppalaiselle laikalle on ominaista leveä, kiilamuotoinen pää, V-muotoiset pystykorvat, soikeat, ruskeat silmät ja hoikka, lihaksikas kaula. Sillä on kierteinen sirppi- tai kippurahäntä.

Venäläis-eurooppalaisen laikan mustavalkoinen turkinväri

Tämän pohjoisen koirarodun turkki on sopeutunut optimaalisesti kotiseutunsa ankariin sääolosuhteisiin. Venäläis-eurooppalaisella laikalla on tiheä, kova, lyhyt tai keskipitkä peitinkarva ja runsaasti aluskarvaa. Kaulassa turkki muodostaa kauluksen, kasvojen kohdalla poskiparran.

Tämän koirarodun tyypilliset turkin värit ovat musta ja valkoinen. Sekä yksi- että kaksivärisiä eläimiä on olemassa. Harmaat ja ruskeat yksilöt sen sijaan ovat harvinaisempia.

Punainen turkki sekä pisteet tai jalkojen tumma kirjailu eivät ole tällä rodulla toivottuja.

mustavalkoinen venälais-eurooppalainen laika
Talviset lämpötilat eivät haittaa venäläis-eurooppalaista laikaa.

Alunperin venäläis-eurooppalaista laikaa kasvatettiin suurriistan, kuten hirvien ja karhujen, metsästykseen. Näin ollen sillä on voimakas metsästysvietti, se on erittäin liikunnanhaluinen ja peloton. Se on synnynnäinen apulainen metsästyksessä, ja erottuu ominaisuuksillaan kuten sitkeydellään ja itsenäisyydellään.

Onko venäläis-eurooppalainen laika perhekoira?

Venäläis-eurooppalainen laika kiintyy läheisesti omistajaansa. Perhekoiraksi tämä metsästyskoirarotu sopii vain, jos sillä on riittävästi toimintaa. Tällöin sopusointuinen yhteiselämä lasten kanssa on mahdollista – sillä tämä rotu ei luonnostaan ole aggressiivinen.

Luotettava vahtikoira

Tarkkaavalta nelijalkaiselta ystävältä ei jää huomaamatta yhtään vierailijaa tai kutsumatonta vierasta. Tämä nelijalkainen ystävä reagoi skeptisesti tuntemattomiin ihmisiin ja vieraisiin koiriin. Rotua pidetään reviiritietoisena ja äärimmäisen haukkuherkkänä, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran.

Venäläis-eurooppalainen laika tarvitsee paljon liikuntaa ja liikkuu mieluiten luonnossa. Ihannetapauksessa se saa toteuttaa kutsumustaan ja saa ajaa riistaa.

Nykyään näitä koiria käytetään ennen kaikkea villisikojen metsästyksessä. Eläimet etsivät villisikoja itsenäisesti, piirittävät niitä ja haukkuvat niitä.

Valtava liikkumisen tarve on tyydytettävä

Jos ketterää venäläis-eurooppalaista laikaa ei pidetä metsästystarkoituksessa, sille tulisi muuten antaa tilaisuus puuhastella vapaasti ja tyydyttää sen valtava liikkumisen tarve.

Tähän tarkoitukseen soveltuu koiraurheilu, kuten tottelevaisuuskoulutus tai agility. Voimakkaan metsästysvietin vuoksi vapaana juoksemista tulisi kuitenkin harjoittaa vain hyvin aidatuilla alueilla.

Sopiiko venäläis-eurooppalainen laika aloittelijoille?

Tärkeää on, että tämä rotu on jo pentuna hyvin sosiaalistettu. Eläimet tarvitsevat johdonmukaista, rakastavaa kasvatusta ja niitä johtaa parhaiten aktiivinen metsästäjä. Tämä työhaluinen metsästyskoira ei sovellu aloittelijoille.

Hyvä tietää: Jos venäläis-eurooppalaiselta laikalta vaaditaan liian vähän, se tylsistyy ja kehittää siten käyttäytymisongelmia.

Valtavan energiansa ansiosta pohjoinen metsästyspystykorva tarvitsee aktiivisia, urheilullisia omistajia, jotka haluavat mielellään liikkua ulkona. Asuminen kaupunkiasunnossa ei sovellu venäläis-eurooppalaisen laikan kaltaiselle ”puheliaalle” koiralle. Se viihtyy huomattavasti paremmin talossa, jossa on puutarha, jota se saa vartioida.

venaläis-eurooppalaisen-laikan-pentu
Vain jos venäläis-eurooppalainen laika sosiaalistetaan hyvin pentuiässä, sitä voidaan myöhemmin pitää sosiaalisena kotikoirana.

Turkinhoidossa venäläis-eurooppalainen laika on varsin vaatimaton. Silloin tällöin harjaaminen riittää yleensä täysin. Vain karvanlähdön aikana keväällä ja syksyllä isännän ja emännän tulisi tarttua harjaan useammin.

Mitä venäläisen ja eurooppalaisen laikan tulisi syödä?

Myös ruoan suhteen tämä venäläinen luonnonlapsi osoittaa mutkattomuutensa. Se syö sekä märkä- että kuivaruokaa ja sille sopii hyvin raakaruokinta. On tärkeää valita laadukas koiranruoka ja mukauttaa annoskoot eläimen aktiivisuustasoon.

Venäläis-eurooppalaista laikaa pidetään kestävänä, terveenä koirarotuna. Rotukohtaisia sairauksia ei tunneta. Yksi syy tähän on suuri geenipooli, johon kasvattajat voivat turvautua.

Rotu on levinnyt laajalti Suomesta Kuolan niemimaan kautta Venäjän Kaukoitään.

Kuinka vanhaksi venäläis-eurooppalainen laika elää?

Jos venäläis-eurooppalaista laikaa pidetään lajinmukaisesti, se saa runsaasti liikuntaa ja laadukasta ruokaa, se voi saavuttaa pitkän iän.

Tämän koirarodun keskimääräinen elinajanodote on noin kaksitoista vuotta. Joistakin koirista tulee kuitenkin huomattavasti iäkkäämpiä.

 

Rotu on peräisin Venäjän eurooppalaisilta metsäalueilta ja se mainittiin 1800-luvun lopulla ensimmäistä kertaa kirjallisesti. Se on läheistä sukua karjalankarhukoiralle.

Lisäksi jalostushistorian aikana on risteytetty hirvi- ja paimenkoiria. Jalostuskriteerit, jotka erottavat tämän laikan itä- ja länsisiperianlaikasta, määritettiin ensimmäisen kerran Neuvostoliitossa vuonna 1947 ja vahvistettiin vuonna 1952.

Kynologinen kattojärjestö FCI on tunnustanut rodun virallisesti vuodesta 1980 alkaen.

Käyttö metsästyskoirana

Useimmat venäläis-eurooppalaiset laikat elävät Pohjois-Venäjän taigalla. Jotkut yksilöt ovat kuitenkin löytäneet tiensä myös eurooppalaiselle maaperälle. Siellä niitä arvostetaan ennen kaikkea monipuolisina, tehokkaina metsästyskoirina.

Suurriistan ohella ne ottavat kiinni ja haukkuvat myös pienriistaa, kuten oravia, näätiä ja pesukarhuja. Ne ovat kunnostautuneet myös sorsanmetsästyksessä.

Ostaminen: Mitä venäläis-eurooppalainen laika maksaa?

Venäjän ulkopuolella nämä koirat ovat melko harvinaisia. Jos haluat ostaa venäläis-eurooppalaisen laikan, sinun tulee kääntyä luotettavan kasvattajan puoleen, joka kuuluu yhdistykseen. Tämän rodun koiranpennun hinta on noin 1 400–1 500 euroa.

Koska venäläis-eurooppalainen laika ei ole levinnyt kovin kauas kotimaansa ulkopuolella, tätä rotua on tuskin löydettävissä löytöeläinkodeista. Jokainen, joka on menettänyt sydämensä tälle urheilulliselle metsästyspystykorvalle, voi silti käydä vilkuilemassa paikallisessa löytöeläinkodissa.

Hoitajat tuntevat suojattinsa tarkasti ja voivat kuvitella kiinnostaville koirille samankaltaisia ominaisuuksia.

Yhteenveto: Toiminta on välttämätöntä venäläis-eurooppalaiselle laikalle

Innokkaana, velvollisuustietoisena metsästysapulaisena venäläis-eurooppalainen laika on todella arvokas lisä ajometsästyksessä. Kun se saa juosta vapaasti ja käyttää hyvää kuuloaan ja erinomaista nenäänsä, se on onnellisimmillaan.

Siksi tämä suoritushaluinen työkoira kuuluu kokeneiden, urheilullisesti aktiivisten ihmisten käsiin.

Yhteenveto venäläis-eurooppalaisesta laikasta

Erikoispiirteet: Venäjän eurooppalaisilta metsäalueilta peräisin oleva metsästyspystykorva, joka ajaa, ottaa kiinni ja haukkuu sekä suur- että pienriistaa.
Luonne: sitkeä, itsenäinen, valpas, älykäs
Säkäkorkeus: uroskoirat 52–58 cm, narttukoirat 48–54 cm
Paino: 20–25 kg
Turkki: kova, tiheä, runsaasti aluskarvaa

valkoinen perusväri mustilla merkillä tai päinvastoin

Turkinhoito: vähähoitoinen
Liikunta: tarvitsee paljon puuhastelua ja liikkuu mielellään
Aloittelijoille sopiva koira: ei
Haukkuminen: haukkuu paljon
Elinajanodote: 12 vuotta
Tyypilliset sairaudet: kestävä rotu, ei tunnettuja perinnöllisiä sairauksia
Hinta: alkaen 1 400 €
FCI-ryhmä: 5 ”pystykorvat ja muinaiskoirat”
Liikunnan tarve: suuri
Alkuperä: Venäjä

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.