Devon rex

Valkoruskea devon rex seisoo ja katsoo yläviistoon

Devon rex on harvinainen kissarotu, joka erottuu muista kissaroduista ulkonäöllään. Sillä on litteä kallo, jossa on erittäin suuret, erottuvat korvat ja erittäin suuret silmät.

Ensimmäiset reaktiot devon rex -kissaan olivat kielteisiä, mutta myöhemmin siitä tuli nopeasti tunnettu erityisen ulkonäkönsä ansiosta. Miellyttävien luonteenpiirteidensä ansiosta devon rex on tyypillinen perhekissa. Se sopii hyvin sisäkissaksi. Ehkä pian myös sinun kotiisi?

Historia

Tämä erikoinen, kiharakarvainen kissarotu löydettiin Devonin Buckfastleighista, Englannista vuonna 1960 hylätyn tinakaivoksen läheisyydestä. Mielenkiintoisen näköisen kissan löytänyt englantilainen lady oli nimeltään Beryl Cox. Kissan turkki oli väriltään kilpikonnakuvioinen valkoinen. Beryl Cox ihastui tähän epätavallisen näköiseen kissaan ja halusi käyttää kissaa jalostustarkoituksiin. Se ei kuitenkaan meinannut onnistua.

Kävikin toisin: Eräänä päivänä tiineenä oleva kissa vetäytyi Beryl Coxin pihalle ja synnytti poikasensa hänen puutarhassa. Yllätykseksi pentueeseen syntyi myös kiharakarvainen kissa. Rouva Cox ihastui tähän pieneen kaverin ja antoi sille nimen Kirlee. Kirleen pää oli erityisen leveä ja sillä oli selkeästi erottuvat posket. Mustakarvaisesta Kirleestä tuli kaikkien seuraavien devon rex -kissojen esi-isä.

Rouva Cox otti silloin yhteyttä cornish rexin ensimmäiseen kasvattajaan, rouva Sterling Webbiin. Kirlee paritettiin cornish rex -naaraskissan kanssa. Pentuetta odotettiin uteliaina. Luonto ei kuitenkaan toimi aina niin kuin ihmiset kuvittelevat. Odotukset eivät toteutuneet: Kaikilla pentueen kissanpennuilla oli sileä turkki! Oli siis selvää, että Kirlee-kissalla täytyi olla erilainen genotyyppi. Se oli uusi rex-kissatyyppi ja tunnettiin nimellä Gen 2, joka vastasi devon rex -kissaa, kun taas Gen 1 merkitsi cornish rexiä.

Turkin kiharuuden aiheuttava geeni on resessiivisesti periytyvä. Tämä tarkoittaa, että tämä geeni periytyy aina kiharakarvaiselta vanhemmalta, mutta kiharakarvaisia kissanpentuja syntyy vain silloin, kun molemmilla vanhemmilla on kihara turkki. Kirleen ja sileäkarvaisen kissan jälkeläisinä ei siis syntynyt kiharakarvaisia kissanpentuja.

”Governing Council oft he Cat Fancy” (GCCF) tunnusti devon rexin vuonna 1967, ”Féderation Internationale Féline” (FiFe) vuonna 1968 ja ”Cat Fanciers Association” (CFA) vuonna 1979.

lähikuva harmaasta devon rex -kissasta

Ulkonäkö

Tämän suloisen, eksoottisen kissan turkki on lyhyt, aaltomainen tai kihara. Turkki on rakenteeltaan kihara ja siinä on vain vähän peitinkarvoja ja runsaasti aluskarvaa. Turkin paksuus vaihtelee vartalon alueiden ja vuodenajan mukaan.

Kissan hypoallergeenisuudesta ollaan montaa eri mieltä. Epäilemättä sen karvanlähtö on hyvin vähäistä. Tämän vuoksi todennäköisyys, että devon rex aiheuttaa ihmisessä allergisen reaktion on pieni.

Suurten korvien ja leveän kallon vuoksi kissa muistuttaa menninkäistä. Devon rex -kissan pitkä, ohut häntä kapenee kärkeä kohti ja se on lyhyen, pehmeän karvan peittämä. Keskipitkät, kiharat viiksikarvat ovat suhteellisen paksut. Devon rexillä on pitkät, hoikat jalat ja pienet, soikeat tassut. Devon rexin etujalkojen kaarevuus voi antaa vaikutelman vääräsäärisyydestä.

Devon rex -kissoja on saatavilla monissa värisävyissä ja kuvioissa.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Devon rexin luonne

Uskollinen, kiintynyt ja hellyydenkipeä luonne tekee devon rexistä ihanteellisen kissan lapsiperheisiin. Se on hauska, elämäniloinen, valpas, leikkisä, rento ja sosiaalinen. Se suhtautuu erittäin uteliaasti kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu. Devon rex rakastaa hauskanpitoa. Leikkisän luonteen ansiosta se oppii myös mielellään ja nopeasti temppuja. Se muistuttaa luonteeltaan hieman koiraa. Se on erittäin uskollinen ja ihmisystävällinen. Uskollisuus oli ominaisuus, joka havaittiin ensimmäisen kerran rodun esi-isällä, pienellä Kirlee-kissalla. Legenda kertoo, että Kirlee kulki mielellään jopa hihnassa. Ehkä se oli matkinut tämän käyttäytymisen koiralta.

Devon rex pitää omistajaansa ”omana” ihmisenään. Jos sinulla on onni jakaa koti tämän rodun edustajan kanssa, se todennäköisesti syö ja nukkuu kanssasi ja istuu olkapäälläsi työskennellessäsi – se haluaa olla osa elämääsi ja sitoutua siihen. Se seuraa sinua ympäriinsä, istuu jalkojesi juureen tai syliisi ja jopa auttaa sinua kotitöissä. Devon rex -kissan tiedetään myös olevan melko kommunikatiivinen. Yksi on varmaa: Tämän kissan kanssa nautit aina parhaasta seurasta ja korkealaatuisesta viihteestä!

Rotu tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa. Lapset voivat itse asiassa muodostaa ystävyyssuhteen tai ainakin läheisen siteen rakkaan kissaystävänsä kanssa. Devon rex leikkii mielellään ihmisystäviensä kanssa, joihin se luo syvän yhteyden. Se pitää puuhailusta ja kiipeilee mielellään raapimispuissa. Devon rexille kannattaakin hankkia valmiiksi yksi tai useampi raapimispuu. Vaikka rotu nauttiikin asuintovereidensa tarjoamista virikkeistä, se on toisaalta myös itsenäinen ja puuhastelee mielellään myös yksin.

Harmaa devon rexin pentu istuu tyynyllä

Devon rexin ravitsemus

Varmista, että kotonasi on aina riittävästi vesilähteitä, joista devon rex voi juoda. On tärkeää, että vesikuppeja ei aseteta välittömästi ruokakuppien läheisyyteen. Myös luonnossa kissat nauttivat ruoan ja juoman erillään, sillä liha voi saastuttaa veden. Suosittelemme hankkimaan kissalle juomapisteen tai kissan juoma-automaatin. Ne optimoivat kissan juomakäyttäytymistä innostamalla sitä juomaan säännöllisesti vettä. Tämä ehkäisee virtsateiden tulehduksia ja tukee munuaisten tervettä toimintaa.

Koska devon rex -kissalla voi iän myötä esiintyä ien- ja kariessairauksia, suositellaan ruokintamuotoa, jossa tämä otetaan huomioon. Ruokinta kuivaruoalla voi ehkäistä ongelmaa. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että suun sairaudet leviävät koko kissan elimistöön ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten munuaisongelmia.

Myös tietty määrä laadukasta rasvaa on tärkeä osa optimaalista ruokavaliota. Eläinlääkärisi antaa tästä mielellään tietoa.

Tämän tulisi olla itsestään selvä asia, mutta usein tästä täytyy erikseen mainita, sillä on omistajia, jotka tarjoavat kissoilleen koiranruokaa: Koiranruoka ei sovellu kissoille eikä sitä tule antaa niille!

Devon rex yrittää todennäköisesti saada sinut antamaan sille usein ruokaa. Tälle kiusaukselle ei kuitenkaan pitäisi antaa periksi vaan tulee noudattaa suositeltuja määriä, sillä muutoin painonnousulla ja siihen liittyvillä oireilla voi olla seurauksia. Urheilullisena ja aktiivisena eläimenä sen perusaineenvaihdunta on kuitenkin vilkas ja poistaa mahdolliset ylimääräiset kalorit nopeasti.

Hoito

Tämän menninkäistä muistuttavan, pehmeän kissan hoito on yleensä helppoa. Kaikki, mitä devon rex vaatii, on rakastava ja eläväinen koti. Jotta kissa pysyy terveenä, sinun tulee huomioida vain muutamia rotukohtaisia näkökohtia.

Harjaa kissan turkki varovasti, jotta et vahingossa repisi lemmikkisi karvoja irti. Käytä mieluiten erittäin pehmeää kissan harjaa. Sillä voit harjata kissaystävääsi hellävaraisesti useita kertoja viikossa. Tämä vahvistaa välillänne olevaa sidettä ja ennen kaikkea vilkastuttaa verenkiertoa sekä edistää kaunista ja tervettä turkkia.

Koska tämän kissarodun korvakäytävässä ei ole karvoja, on suositeltavaa puhdistaa kissan korvat säännöllisesti.

Huomaa myös, että ohut karvapeite ei suojaa devon rexia riittävästi auringonpaisteen haitallisilta vaikutuksilta. Devon rexillä onkin taipumusta palaa auringossa.

Oikean kasvattajan valinta

Kannattaa aluksi kysyä löytöeläinkodista tai eläinhoitolasta, löytyykö heiltä rakastavaa kotia etsivää devon rexiä. Sieltäkin voit löytää rotukissan.

Muussa tapauksessa voit ottaa yhteyttä vastuulliseen kasvattajaan. Vastuullisen kasvattajan tunnistat siitä, että hän osaa antaa sinulle tietoa maailmanjärjestön hyväksymästä kissan sukutaulusta. Kissanpentujen tulisi myös olla peräisin laillisesta, tarkastetusta ja eläinlääkintäviraston rekisteröimästä jalostuksesta. Vastuullisen kasvattajan kissanpennuilla on tietenkin rokotuspassi, ne on rokotettu, madotettu ja sirutettu.

Hankitpa sitten kissasi vastuulliselta kasvattajalta tai löytöeläintalosta, toivotamme sinulle iloisia ja ihania hetkiä näiden hauskojen ja uskollisten eläinystävien kanssa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Maine Coon

Maine coon on nykyään yksi suosituimmista kissaroduista koko maailmassa. Rotu on Suomessakin suosittu sen luonnollisuuden, rotevuuden ja miellyttävän luonteen ansioista.
10 min

Ragdoll

Kissa, joka on kuin räsynukke (englanniksi ragdoll)? Ei nyt sentään! Ragdoll on kissarotu, joka miellyttää kaikkia niitä kissojen ystäviä, jotka pitävät siamilaiskissoista, colourpointeista ja muista naamiokuviollisista kissoista. Tällä lempeäluonteisella ja suurikokoisella kissalla on kaunis ja upean värinen turkki sekä kirkkaan siniset silmät.
10 min

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.