Kohana

kohanan näkoinen sfinx

Tämä sfinx näyttää hyvin samanlaiselta kuin kohana.

Kohana on erittäin harvinainen karvaton kissa. Tämän rodun eläimet ovat kokonaan karvattomia eli niillä ei ole edes viiksikarvoja. Koska nämä tuntokarvat ovat kissalle tärkeä aistielin, kohanaa pidetään ylijalostettuna rotuna.

Kohanan ulkonäkö: karvaton kissa, jolla on ryppyinen iho

Sfinxien ja ukrainalaisen levkoyn tavoin myös kohana on karvaton kissa. Muilla karvattomilla kissaroduilla on ihollaan usein hienoa untuvaa, mutta kohanat ovat täysin karvattomia. Sillä ei nimittäin ole lainkaan karvatuppeja – eikä myöskään viiksikarvoja. Kohanan ryppyinen iho on väriltään vaaleanpunainen tai pinkki. Kasvattaja Michelle Bergen mukaan tämän rodun ryppyinen iho tuntuu ”kuin lämpimältä kynttilältä”.

Vaikka kissa näyttää puuttuvan karvoituksen vuoksi melko luiselta, se on ruumiinrakenteeltaan melko lihaksikas. Keskikokoinen rotu painaa noin 3–4 kiloa. Pää on keilanmuotoinen ja häntä ohut ja kapeneva. Kohanalle tyypillisiä ovat sen suuret, lepakkomaiset korvat ja mantelinmuotoiset silmät.

Rotua ei ole vielä tunnustettu

Kansainväliset kissayhdistykset eivät ole vielä tunnustaneet kohanaa erillisenä kissarotuna. Siksi kasvatukseen ei ole olemassa yhdenmukaisia rotustandardeja. Silmien värin suhteen kaikki on mahdollista – sinisestä ja vihreästä aina kupariin saakka.

Karvattoman kohanan ulkonäkö on provosoiva. Toisinaan sitä pidetään jopa ”maailman rumimpana kissana” ja verrataan esimerkiksi fantasiahahmoihin kuten E.T.:hen tai Klonkkuun. Tästä huolimatta karvattomilla kissaroduilla on lukuisia innokkaita faneja – ja jotkut ovat menettäneet sille koko sydämensä.

Karvattomien kissojen ylijalostukseen liittyvät ongelmat

Eläinoikeusaktivistit tuomitsevat kohanan kaltaisten karvattomien kissojen suunnitelmallisen kasvattamisen. Erityisesti puuttuvat viikset, joita kutsutaan ammattikielessä tuntokarvoiksi, ovat tämän rodun suuri ongelma. Kasvojen karvat auttavat kissoja suunnistamaan. Viiksillä on tärkeä rooli erityisesti pimeässä, saalista tutkittaessa ja kommunikoinnissa muiden kissojen kanssa.

Kohanan kaltaisten karvattomien rotujen kasvatuskielto

Koska kohanalta puuttuu tämä tärkeä aistielin, rotua pidetään ylijalostettuna. Monissa maissa, kuten myös Suomessa, täysin karvattomien rotujen kasvattaminen on siksi kielletty. Eläinsuojelulain mukaan kissojen, joilla on tuskallisia tai terveydelle haitallisia ominaisuuksia, kasvattaminen on kiellettyä. Tämä koskee kissoja, joilla ei ole tuntokarvoja, kuten kohanalla.

Kohanan luonne: leikkisä ja oppivainen

Jo epätavallinen, alienmainen ulkonäkö saattaa houkutella monia kissanystäviä. Mutta ennen kaikkea niiden ihastuttava luonne saa sydämet sulamaan. Kohanaa pidetään kiintyvänä ja leikkisänä kissana, joka luo läheisen siteen omistajaansa. Lisäksi tämä rotu on hyvin oppivainen. Kärsivällisesti harjoittelemalla voit opettaa tälle taitavalle nelijalkaiselle ystävällesi pieniä temppuja, kuten antamaan tassua ja seisomaan kahdella jalalla.

Kaiken kaikkiaan kohanan luonne muistuttaa toista karvatonta kissaa – sfinxiä. Kohanan uskotaan kuitenkin olevan luonteeltaan hieman rauhallisempi eikä aivan yhtä temperamenttinen kuin karvattomat sukulaisensa. Koska kohana ei kuitenkaan ole vielä vakiintunut itsenäiseksi roduksi – eikä Suomen Kissaliitto hyväksy uusia karvattomia rotuja – sen tyypillisistä ominaisuuksista on toistaiseksi vain hyvin epämääräisiä tietoja.

Kasvatus ja hoito: kohanan erityisvaatimukset

Kohanan kaltaisten karvattomien kissojen hoidossa on huomioitava useita seikkoja. Koska niillä ei ole turkkia, niitä ei pidä jättää ulos. Ulkona ne eivät pääse suojaan kuumuudelta ja kylmyydeltä.

Myös asunnossa on huolehdittava siitä, ettei kohana tunne oloaan liian viileäksi tai kuumaksi. Sitä ei saa altistaa vedolle. Jos haluat kuitenkin antaa karvattoman kissasi ulkoilla puutarhassa tai verkolla suojatulla parvekkeella, suojaa sen herkkä iho vedenpitävällä, hajuttomalla aurinkovoiteella.

Silmien ja korvien huolellinen puhdistus

Kohanan kaltaista karvatonta kissaa ei tarvitse harjata. Sen hoito vaatii kuitenkin melko paljon vaivaa. Toisin kuin muut kissat, kohanaa on nimittäin pestävä säännöllisesti. Koska kohanalla ei ole silmäripsiä, sen omistajan on puhdistettava kissan silmät säännöllisesti ja huolellisesti. Myös kissan suuret, kaukana toisistaan sijaitsevat korvat tarvitsevat puhdistukseen ihmisen apua.

Kohana kissa-allergikoille?

Usein kuulee sanottavan, että karvattomat kissat, kuten kohanat, soveltuisivat erityisen hyvin allergisille. Tämä ei pidä paikkaansa. Allergeeni, joka laukaisee aivastelun ja silmien vuotamisen, ei nimittäin ole kissan turkissa vaan sen syljessä. Kohana ei kuitenkaan voi levittää sylkeään samalla tavoin kuin muut kissat tekevät turkkia puhdistaessaan. Tämän ansiosta joillakin allergikoista voi ilmetä lievempiä oireita tai ei lainkaan nenän tukkoisuutta tai hengitysvaikeuksia. Tätä ei kuitenkaan voida taata.

Karvattomilla kissoilla on suurempi energiantarve kuin karvaisilla kissoilla. Lämpöä eristävän turkin puuttuessa niiden elimistön on käytettävä enemmän energiaa ruumiinlämmön ylläpitämiseen. Terveillä kissoilla se on noin 38–39 astetta. Karvattomien kissojen normaali ruumiinlämpötila voi nousta jopa 42 asteeseen. Ne saavat tarvitsemansa energian ruokavaliostaan.

Tästä syystä karvattomat kissat, kuten kohanat, tarvitsevat enemmän ruokaa kuin muut samankokoiset ja painavat rodut. Lisäksi, kuten kaikille kissoille, kohanalle tulee antaa laadukasta, proteiinipitoista märkä- tai kuivaruokaa.

Koska kohanaa ei toistaiseksi juurikaan kasvateta, rodulle tyypillisistä sairauksista ei ole tietoa. Geenipooli on kuitenkin melko pieni, joten voidaan olettaa, että sisäsiittoisuus saattaa olla tämän rodun ongelma.

Kissanpennuilla, joiden vanhemmat ovat geneettisesti liian samankaltaisia, voi ilmetä erilaisia sairauksia tai vammoja. Tyypillisiä kissojen sisäsiittoisuuteen liittyviä piirteitä ovat esimerkiksi pienikasvuisuus tai vesipää.

Kuumuus ja kylmyys vaarana terveydelle

Lisäksi kohanan puuttuva turkki aiheuttaa ongelmia. Toisaalta se jäähtyy hyvin nopeasti, mutta toisaalta se voi helposti palaa auringossa. Viiksikarvojen puuttuessa sen on lisäksi vaikea kommunikoida muiden kissojen kanssa.

Tuntokarvat ovat kissojen tärkeä viestintäväline ja niillä on ratkaiseva rooli elehdinnässä. Esimerkiksi tiiviisti yhdessä olevat viikset voivat ilmaista pidättyväisyyttä, kun taas eteenpäin osoittavat viikset osoittavat kiinnostuneisuutta.

Kohana on erittäin harvinainen rotu, jota on harvoin saatavilla. Yhdysvaltojen ulkopuolella sitä kasvatetaan vain harvoin, mikä johtuu lähinnä jo aiemmin mainitusta ylijalostukseen liittyvästä ongelmallisuudesta. Vuonna 2007 julkaistujen raporttien mukaan tämän rodun edustajia on vain 18 – maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka monta kohanaa on olemassa.

Karvaton kissa eläinsuojeluyhdistyksen kautta

Jos haaveilet karvattomasta kissasta, sinun on todennäköisesti valittava yleisemmin kasvatettu sfinx. Tälläkin rodulla on usein karvattomuudesta johtuvia terveysongelmia.

Eläinten ystävien tulisikin miettiä vakavasti, onko heidän todellakin saatava karvaton kissa. Jos olet menettänyt sydämesi karvattomille nelijalkaisille ystäville, yritä mieluiten hankkia karvaton kissa löytöeläinkodista, jotta et tukisi ylijalostusta.

Historia: Havaijilta peräisin oleva rotu

Kohanan uskotaan olevan kotoisin Havaijilta. Sitä kutsutaan siksi myös nimellä ”Hawaiian Hairless”. Tämän rodun toinen nimi on ”Rubber Cat”, koska sen paljas, ryppyinen iho tuntuu kumimaiselta.

Ensimmäisen kerran karvaton kissa ilmestyi Havaijille todennäköisesti vuonna 2002. Kyseessä ei kuitenkaan ollut suunnitellun kasvatuksen tulos, vaan luonnonoikku. Kaikki muut kohanat voidaan jäljittää tähän havaijilaiseen kissaemoon.

Aito kissanystävä ei hanki kohanaa

Kohana on siis kehittynyt täysin erillään karvattomasta kollegastaan, sfinxistä, joka on peräisin Kanadasta. Näiden karvattomien kissarotujen välillä on lisäksi tärkeä ero. Sfinxillä on ihollaan pehmeä karvapeite, mutta kohana on täysin karvaton. Sillä ei myöskään ole tuntokarvoja kuonon tai silmien kohdalla, mikä tekee tästä rodusta ylijalostetun. Siksi kohanan ostamista ja pitoa ei suositella.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Maine Coon

Maine coon on nykyään yksi suosituimmista kissaroduista koko maailmassa. Rotu on Suomessakin suosittu sen luonnollisuuden, rotevuuden ja miellyttävän luonteen ansioista.
10 min

Ragdoll

Kissa, joka on kuin räsynukke (englanniksi ragdoll)? Ei nyt sentään! Ragdoll on kissarotu, joka miellyttää kaikkia niitä kissojen ystäviä, jotka pitävät siamilaiskissoista, colourpointeista ja muista naamiokuviollisista kissoista. Tällä lempeäluonteisella ja suurikokoisella kissalla on kaunis ja upean värinen turkki sekä kirkkaan siniset silmät.
10 min

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.