Temppuja kissalle: 10 temppua älykkäille kissoille!

Temppuja kissalle

Kissan koulutus herkkujen avulla.

Jotta kissa saa käyttää kunnolla aivojaan, on tärkeää tarjota sille vaihtelua ja tehtäviä. Kissan temput ovat oiva tapa tähän – esittelemmekin nyt kymmenen upeaa temppua, joita voit harjoitella yhdessä älykkään samettitassusi kanssa.

Näin opetat temppuja kissalle: Paikoillenne, valmiit, aloitetaan!

Temppujen harjoitteluun kissan kanssa tulee valmistautua hyvin. Aluksi rutiini on tärkeää, eli harjoitelkaa aina samassa paikassa ja täysin rauhallisessa ympäristössä. Ilman musiikkia ja muita taustaääniä nelijalkainen ystäväsi voi keskittyä parhaiten tehtäväänsä.

Pidä valmiina herkullinen palkkio, jolla voit vahvistaa yksittäisiä harjoitteluvaiheita positiivisesti. Se voi olla myös maukas kuivaruokanaksu. Näin kissasi voi ansaita osan päivittäisestä ruoka-annoksestaan.

Voit opettaa temppuja kaikenikäisille kissoille, mutta toisinaan hyvin nuoret kissat eivät osaa keskittyä temppuihin. Opettaminen helpottuu yleensä kissan ollessa noin vuoden ikäinen.

Nyt opeteltavien kymmenen tempun perustana on perinteinen ehdollistaminen: kissa oppii tietyn käyttäytymisen positiivisen vahvistamisen avulla. Useimmat kissat osoittavat jo jokapäiväisessä elämässä ehdollistuneita prosesseja. Avaat kaapin, jossa säilytät herkullisia välipaloja? Fiksu ystäväsi kuulee kaapinoven äänen ja ilmestyy paikalle herkullisia makupaloja odottaen. Voit hyödyntää tätä perusperiaatetta kouluttaessasi temppuja kissalle.

Tärkeää kissan tempuissa: komentojen käyttöönotto

Vielä muutama sana komentojen käyttöönotosta ennen kuin aloitetaan. Voit ottaa komennon käyttöön silloin, kun kissasi jo osaa kyseessä olevan tempun. Kun olet harjoittelun aikana varma siitä, että kissasi tekee halutun asian seuraavien sekuntien aikana, anna sopiva komento.

Se voi olla sanallinen – huolehdi aina, että painotus on sama – tai voit esimerkiksi tehdä aina saman eleen kädellä. Harjoittele niin kauan, että kissa tekee halutun asian komennosta. Mutta muista: hauskuuden tulisi aina olla etusijalla!

Tärkeää: Kun kissa on oppinut komennon luotettavasti, palkitse sitä vain silloin, kun se suorittaa tempun käskystä, ei silloin, kun se tekee sen omasta aloitteestaan.

Kissan temput: 10 hauskaa temppua kissalle

Herätä kissasi kiinnostus!

Tämä temppu on ensi silmäyksellä vähiten hohdokas, mutta se on koulutuksemme perusta. Siinä nimittäin yhdistät herkullisen palkkion ääneen, positiiviseen vahvistimeemme.

Ääni voi olla esimerkiksi naksutin tai lyhyt huulillasi tekemäsi plopsahdus. Äänen tulee kuitenkin olla aina sama, jotta kissasi tunnistaa sen.

Miten ehdollistamme karvaisen ystävämme? Istuudu kissasi eteen ja heitä sen eteen sen suosikkiherkkupala. Silloin se todennäköisesti jättää kaiken muun puuhastelun sikseen! Pieni tiikerisi ilahtuu herkusta – anna samalla valitsemasi äänisignaali. Toista tämä muutamia kertoja, kunnes kissa on oppinut seuraavan asian: ”Kyseinen ääni kertoo, että olen ansainnut palkkion!”

Tämä ehdollistaminen on aina ensimmäinen askel, ja on tärkeää, että kissasi sisäistää sen hyvin. Toista harjoitusta mieluiten useita päiviä peräkkäin, kunnes kissa on ymmärtänyt periaatteen.

Jos annat harjoittelun aikana vain äänisignaalin ja kissa kiinnittää sinuun odottaen kaiken huomionsa, tiedät, että se on nyt ehdollistettu menestyksekkäästi – jatketaan!

Hyppääminen

Kun kissa seisoo edessäsi, pidä sen edessä rengasta lähellä lattiaa ja houkuttele kissa herkun avulla renkaan läpi. Ole kärsivällinen, jos kissasi on aluksi hieman epäileväinen. Kun kissa kulkee varmasti renkaan läpi, nosta rengasta hieman korkeammalle ja jatka nostamista vähitellen, kunnes kissan on hypättävä renkaan läpi. Jos se kulkee renkaan alta, palaa yksi askel taaksepäin.

Huomaa: pidä rengasta vain niin korkealla, että pieni ystäväsi voi hypätä ilman näkyvää vaivannäköä. Varmista myös, ettei lattia ole liukas.

Vihje: Vaihtoehtoisesti voit antaa kissan hypätä ojennetun käsivartesi yli. Kun temppu onnistuu, voit jatkaa eleen – kohotetun renkaan tai käsivarren – käyttöä tai ottaa käyttöön komennon, kuten “hyppää!”.

Pujottelu

Tämä kissan temppu eli pujottelu vaatii paitsi läheistä ihmisen ja kissan välistä yhteyttä myös hieman koordinaatiota molemmilta osapuolilta. Tavoitteena on, että kissa kulkee ihmisensä harallaan olevien jalojen välistä.

Kuten hypyssä renkaan läpi, voit houkutella kissaa askel askelelta herkkupalalla haluttuun suuntaan harallaan olevien jalkojesi välistä.

Kissan tulisi aina aloittaa takana olevan jalan sivulta. Pujottelu näyttää erityisen tyylikkäältä, kun molemmat liikkuvat sujuvasti. Harjoittele liikkeitä hitaasti ja ole kärsivällinen. Luonnollisesti sinun tulee varmistaa, ettet astu vahingossa kissasi tassuille – astele siis eteenpäin erittäin varovaisesti.

Istu

Koirat eivät ole ainoita, jotka osaavat istu ja paikka -käskyt! Opeta kissa istumaan pitämällä seisovan kissan pään päällä herkkua tai mielenkiintoista lelua ja liikuttamalla sitä hieman taaksepäin, kun kissa kiinnittää siihen huomionsa.

Useimmat kissat istuvat automaattisesti pitääkseen saaliin näkyvissään. Palkitse kissaa välittömästi jollain herkullisella ja äänellisellä vahvistuksella. Toinen vaihtoehto olisi palkita kissaa herkuilla ja äänimerkillä aina, kun se menee sattumalta istuvaan asentoon.

Muista, että tämä on järkevää vain, jos palkitset lemmikkisi heti istuutumisen jälkeen, ei silloin, jos sinun tarvitsee juosta ensin keittiöön etsimään herkkua.

Joko pidät palkkiota aina valmiina kädessäsi tai hyödynnät tiettyjä tilanteita, joista tiedät, että kissa istuutuu pian. Tätä menetelmää kutsutaan nimityksellä “capturing”. Toivottua arkista käyttäytymistä vahvistetaan positiivisesti. Istuminen on hyvä lähtöasento lisätemppuihin!

Maahan

Voit opettaa kissasi menemään maahan useilla tavoilla. Voit esimerkiksi ottaa herkun käteesi ja asettaa sen hitaasti lattialle pitäen siitä kiinni. Kissasi menee todennäköisesti jossain vaiheessa makuulle sen eteen. Anna herkku aluksi jo ensimmäisistä makuulle menoa enteilevistä merkeistä ja houkuttele kissaa näin jatkuvasti makuuasentoon.

Vahvista toivottua käyttäytymistä tavallisella äänisignaalilla. Kun kissa on ymmärtänyt, mitä siltä odotetaan, voit ottaa käyttöön komennon – tässä tapauksessa käden vienti alas sopii erityisen hyvin. Myös makuulle menoon voit soveltaa Capturing-menetelmää (katso kohta Istu). Esimerkiksi silloin, kun tiedät, että lemmikkisi tulee seuraasi ennen rentoa iltaa sohvalla.

Kieriminen

Tämän tempun lähtökohtana on kissan temppu ”maahan”. Kun kissa makaa edessäsi, siirrä toinen käsi hitaasti sen yli niin, että sen täytyy tehdä sivuttainen käännös selälleen voidakseen seurata katseellaan kättä. Johtavassa kädessä ei ole herkkua, mutta palkitse jokaista liikettä oikeaan suuntaan pienellä herkulla ja äänisignaalilla – kunnes kissa pyörähtää kokonaisen kierroksen.

Harjoittele kierähdystä aina samalta sivulta. Jos haluat suorittaa temput molemmilta puolilta, sinun tulee opettaa molemmat puolet erikseen, mikä voi kuitenkin aluksi sekoittaa kissaasi. Kun karvainen ystäväsi on oppinut tempun, voit ottaa käyttöön joko äänikomennon tai jatkaa kissan yli liikutettavan käden käyttöä.

Kissan temput
Yksi suosituimmista tempuista: anna tassu!

Tassun antaminen

Yksi suosituimmista kissan tempuista on varmasti tassun antaminen. Mutta kuinka herätämme kissan kiinnostuksen siihen? Parasta on aloittaa kissan istuessa. Näin se on ihanteellisessa asennossa. Kun kissasi istuu edessäsi, aseta toinen käsi lattiaa vasten ja palkitse jokainen kiinnostuksen osoitus kättä kohtaan äänimerkillä ja herkulla.

Seuraavassa osavaiheessa vahvistamme lattialla olevan käden nuuskimista. Kun kissa nuuskii luotettavasti useammalla harjoittelukerralla, menemme vielä askelen pidemmälle.

Nyt kissan tulee antaa sinulle tassua ennen kuin se saa herkun: Aseta kätesi lattialle kissan eteen kuten tavallisesti. Kun se ei saa herkkua nuuskimisesta, kuten tavallisesti, se alkaa tehdä kokeiluja, ja ennemmin tai myöhemmin se koskettaa kättäsi tassullaan. Nyt on oikea aika positiiviselle vahvistamiselle! Pidennä vähitellen aikaa palkitsemalla vasta 2–3 sekuntia tassun antamisen jälkeen ja nosta lopulta kättä hieman ylemmäs. Kun älykäs ystäväsi hallitsee tämän, voit ottaa käyttöön komennon.

High Five

Ennen kuuluisaa ylävitosta kissasi tulisi osata jo istua ja antaa tassua. Silloin haluttuun tassun iskuun on vain muutama askel: Nosta vain tassun antamisen yhteydessä kättäsi yhä ylemmäs ja käännä se ylävitosasentoon.

Palkitse nelijalkaista harjoittelukumppaniasi matkan varrella askel askeleelta äänimerkillä ja herkulla. Jos nelijalkainen ystäväsi on ärsyyntynyt, palaa takaisin perinteiseen tassun antamiseen ennen kuin alat uudelleen edetä hitaasti. Kun kissa hallitsee tempun, voit ottaa käyttöön komennon – tai käyttää yksinkertaisesti ojennettua kättä yksinään.

Kerjääminen

Kerjäämistemppua varten pidä herkkua vähän kissasi pään yläpuolella. Monet nelijalkaiset istuvat nyt automaattisesti takajaloilleen nauttimaan pienestä saalista. Vahvista kissan käytöstä naksuttimella tai tutulla vahvistusmerkillä, kun se liikkuu oikeaan suuntaan eli ylöspäin.

Tärkeää: Älä palkitse kynsien käyttöä vaan vain kokeiluja, joissa kissa käyttää silkkitassujaan. Muuten teet tempulla kissasta raapijan. Toivotusta tavoitteesta riippuen voit nyt aloittaa hienosäädön: Kissan tulisi esimerkiksi pysyä kerjäysasennossa hetken.

Aina, kun se pysyy asennossa hieman pidempään, palkitse se ylimääräisellä herkulla. Lopuksi voit yhdistää haluttuun käyttäytymiseen komennon, esimerkiksi “kerjää” tai “ylös”.

Luoksetulo

Kissanomistajana varmaan tiedät, että rakkaat samettitassumme tulevat mielellään luokse kun kutsut niitä – tosin vain, jos kissasta siltä tuntuu tai täysi ruokakulho tuoksuu riittävän herkulliselta! Pienellä harjoittelulla voit kuitenkin lisätä onnistumisprosenttia huomattavasti. Jos kissasi suostuu harjoittelemaan, siis.

Jos kissa nukkuu vatsa täynnä lämpimän patterin päällä, saattaa tämä vähentää koulutusmahdollisuuksia huomattavasti. Opettaaksesi kissasi tulemaan luoksesi, istu lattialle sen eteen ja näytä sille kädessäsi olevat herkut.

Jos kissa tulee luoksesi, sano komento “tule tänne!”. On tärkeää, että komento on aina sama. Anna kissalle yksi maukkaista herkuista sen tullessa luoksesi. Nouse ylös ja istu taas eri paikkaan – toista tämä enintään kymmenen kertaa. Ensimmäinen harjoittelukerta on tehty!

Vinkki: Jos pikkutiikerisi jahtaa sinua saadakseen herkut nopeammin, heitä niitä noin kahden metrin päähän saadaksesi etäisyyttä takaisin.

Yhdellä seuraavista harjoituskerroista voit vain sanoa “tule tänne!” ja piilottaa herkun. Kun kissa tulee luoksesi, anna sille haluttu palkinto. Jos mitään ei kuitenkaan tapahdu, on otettava askel taaksepäin.

Vinkki: Tämä kissan temppu ei välttämättä vaadi äänisignaalia, kuten napsautusta, mutta voit halutessasi myös käyttää sitä: palkitse kissasi rohkaisevalla äänellä joka kerta, kun se on tulossa luoksesi.

Kissan temput: yhteenveto

Hauskuus on aina etusijalla kissojen kanssa harjoittelussa. Parasta on harjoitella nelijalkaisen ystäväsi kanssa päivittäin tai joka toinen päivä muutaman minuutin ajan. Voit myös ottaa valmiiksi kiinteän määrän herkkuja harjoittelukertaa kohden. Muista aina: ajoitus on ratkaisevaa. Palkitse toivottu käyttäytyminen välittömästi!

Lopeta harjoitukset aina kissan kannalta onnistumisen kokemukseen, vaikka se tarkoittaisi palaamista yksi askel taakse päin. Jos kissasi nuolee turkkiaan harjoittelun aikana, tulee myös ottaa askel taakse päin. Se ja vastaava käyttäytyminen ovat sijaistoimintoja ja osoittavat, että nelijalkainen ystäväsi ei tiedä, mitä siltä sillä hetkellä odotetaan. Toista tuttuja temppuja kissalle säännöllisesti, jotta se ei unohtaisi niitä.

Opitut kissan temput sopivat varmasti myös osaksi arkea: Odottaako kissasi innokkaasti herkullista ateriaa? Pyydä sitä silloin tekemään pieni temppu ennen kuin asetat täytetyn ruokakupin sen eteen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?
3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?