Malinois

Malinois

Malinois on lyhytkarvainen belgialaisen paimenkoirarodun edustaja.

Älykäs, oppimishaluinen malinois rakastaa ongelmien ratkaisemista. Tämä ominaisuus tekee tästä valppaasta, temperamenttisesta nelijalkaisesta ystävästä halutun palvelukoiran poliisille ja tullille. Jos haluat pitää koiraa puhtaasti perhe- tai seurakoirana, sinun on huolehdittava vaativasta urheilu- ja puuhasteluohjelmasta. Muussa tapauksessa koiran kanssa voi tulla käyttäytymisongelmia.

Ulkonäkö: Lyhytkarvainen belgianpaimenkoira

Malinois on lyhytkarvainen laji belgianpaimenkoirasta. Tämän koirarodun muista edustajista – jotka ovat groenendael, laekinois ja tervueren – se eroaa vain turkkinsa värillä ja koostumuksella. Kaikilta muilta ominaisuuksiltaan belgianpaimenkoiran neljä tyyppiä ovat samankaltaisia.

Vaaleanvärinen turkki ja musta naamio

Tämän nelijalkaisen ystävän lyhyt turkki on tyypillisesti vaaleanvärinen mustalla sävytyksellä. Tämä tarkoittaa, että karvankärjet ovat mustanväriset. Tämä erityinen turkin väri tunnetaan myös nimellä ”charbonnage”. Tämä ranskan kielen sana voidaan kääntää sanaksi ”hiilikaivos” tai ”kaivos”. Mitä tämä nimi tarkoittaa? Yksinkertaista: Malinoisin turkki näyttää siltä, että aivan kuin sitä olisi hellitelty nokisella kädellä.

Riippuen siitä, kuinka voimakas tai heikko ”charbonnage”-vaikutus on, turkki näyttää vaalealta, hiekanväriseltä, punaruskealta, tummanruskealta tai harmahtavalta. Musta naamio on myös ominaista tälle koiralle.

Tarkkaavaisen, rohkean malinoisin alkuperäinen tehtävä oli paimen- ja karjapaimenkoirana toimiminen. Näin ollen tämä nelijalkainen ystävä on urheilullinen, työhaluinen ja temperamenttinen. Yksilöllisestä sosiaalistamisesta ja kasvatuksesta riippuen koiran luonne voi olla pelokas, kiintyvä tai aggressiivinen.

Rotustandardin mukaan pelokas, hermostunut ja aggressiivinen luonne on kuitenkin sulkeva virhe. Tämän koiran tulisi käyttäytyä neutraalisti vieraita kohtaan. Lisäksi malinoisia pidetään uteliaana, leikkisänä koirana, joka haluaa saada fyysistä ja henkistä haastetta vanhuuteen saakka.

Onko malinois perhekoira?

Periaatteessa tätä herkkää belgialaista voi pitää hyvin perhekoirana. Sen on kuitenkin totuttava jo varhaisessa vaiheessa olemaan tekemisissä ihmisten, lajitovereiden sekä muiden (koti)eläinten kanssa. Lisäksi tämä atleettinen paimenkoira tarvitsee riittävästi puuhastelua, jotta se voi näyttää kotona oman empaattisen ja ystävällisen puolensa.

Malinois agilityssä
Agilityssä urheilullinen belgialainen voi näyttää, mihin siitä on.

Jos malinoisilta vaaditaan liian vähän, sille voi kehittyä käyttäytymishäiriöitä, kuten aggressiivisuutta. Siksi on tärkeää, että tätä suoritushaluista käyttö- ja työkoiraa kuormitetaan rodunmukaisesti.

Tähän tarkoitukseen soveltuu koiraurheilu, kuten agility tai mantrailing. Tämä hoikka, kompakti belgialainen soveltuu myös toimimaan uskollisena seuralaisena pyöräilyssä, lenkkeilyssä tai ratsastuksessa. Pelkästään ulkoiluttaminen ei sille riitä.

Malinois vahti- ja poliisikoirana

Lisäksi päivittäinen liikunta hyvin suojatussa puutarhassa voi tyydyttää tämän ketterän paimenkoiran liikkumisen tarvetta. Siellä se voi myös toteuttaa intohimoaan vartiointiin ja suojata perhettään.

Koska malinois on älykäs ja oppimishaluinen, sillä on hienostunut nenä sekä läheinen side omistajansa kanssa, sitä pidetään mielellään palveluskoirana poliisissa. Se sopii erinomaisesti muun muassa huumausaineiden, räjähteiden, ruumiiden tai lumivyöryjen uhrien jäljittämiseen.

Onko malinoista vaikea kasvattaa?

Sen kasvatus vaatii paljon empatiaa, kärsivällisyyttä ja asiantuntemusta koirista. Liiallisen ankaruuden sijaan tarvitaan selkeää johtamista ja rakastavaa johdonmukaisuutta. Suhteettomaan kovuuteen tämä herkkä nelijalkainen ystävä reagoi nimittäin epäluottamuksella. Aloittelijoiden koiraksi tämä vaativa lemmikki ei siksi sovellu.

Lyhyt, tiheä turkki vaatii vain vähän hoitoa. Ainoastaan karvanlähdön aikana likaahylkivää turkkia pitää säännöllisesti harjata.

Aktiivinen, sitkeä käyttökoira, kuten malinois, tarvitsee laadukasta, proteiinipitoista ruokaa kattaakseen energiantarpeensa. Tuleeko kuivaruokamärkäruoka tai BARF kysymykseen, riippuu koiran tarpeista ja omistajan mieltymyksistä.

Malinoista pidetään kestävänä nelijalkaisena ystävänä, jolla ei esiinny juuri lainkaan rotukohtaisia sairauksia. Ainoastaan kyynärnivelten dysplasiaa, epilepsiaa sekä pikkuaivoataksiaa on havaittu silloin tällöin. Lonkkanivedysplasia näyttää olevan malinoisilla hieman yleisempi kuin rodun kolmella muulla edustajalla.

Kuinka vanhaksi malinois elää?

Tämä lannistumaton belgialainen on tuulessa ja sateessa ulkona liikkeessä. Sade, kylmyys tai kuumuus eivät vaikuta siihen. Sen keskimääräinen elinajanodote on suhteellisen korkea, 10–14 vuotta – ja yksittäiset yksilöt voivat tulla vielä vanhemmiksi.

Jalostuksen perustaja on belgialainen koiranystävä Louis Huyghebaert (1868–1952). Hän kasvatti Ter Heide -nimellä lyhytkarvaisia belgianpaimenkoiria, joiden älykkyys ja hieno nenä kiehtoivat häntä.

Vuonna 1898 Malinesiin perustettiin lyhytkarvaisille belgianpaimenkoirille tarkoitettu klubi, joka kuului jo olemassa olevaan BSH-klubiin. Malines on ranskalainen nimi flaamilaiselle Mechelenin kaupungille, jonka mukaan malinois on nimetty. Mechelaar tai lyhyesti mali ovat muita tämäntyyppisen paimenkoiran nimiä.

Kaksi malinois-pentua
Jo koiranpentuna malinoisille tulisi antaa mahdollisuus saada monipuolisia kokemuksia.

Hankinta: Mistä löydän malinoisin?

Jos haluat ottaa malinoisin perheeseesi, sinun tulee kääntyä luotettavan kasvattajan puoleen. Sillä vain silloin, kun voimakas koira on jo koiranpentuna hyvin sosiaalistettu, se voi myöhemmin loistaa rauhallisena perhekoirana.

Kuinka paljon malinois maksaa?

Puhdasrotuisia malinoisin koiranpentuja saa noin 1 300 eurosta alkaen, sekarotuiset ovat usein hieman edullisempia. Palkittujen työkoirien jälkeläiset voivat kuitenkin olla huomattavasti kalliimpia.

Retki löytöeläinkotiin

Koska monet koiranystävät aliarvioivat energisen belgialaisen kasvatustyön ja liikunnan tarvetta, malinois päätyy suhteellisen usein löytöeläinkotiin, joten kannattaa kysyä paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä tämäntyyppisestä paimenkoirasta.

Yhteenveto: Vaativa lemmikki ammattilaisille

Sen alhaisen turhautumisen sietokyvyn ja suojeluvaiston vuoksi malinois kuuluu kokeneiden koiranystävien käsiin. Vain jos tämä kaikkensa antava, peloton koira oppii jo varhaisessa vaiheessa, etteivät kaikki arjen tilanteet vaadi sen ominaisuuksia suojelijana, se voi rikastuttaa perhe-elämää.

Yhteenveto malinoisista

Lyhyesti: Malinois on belgianpaimenkoiran lyhytkarvainen edustaja. Se on erityisen suosittu palveluskoirana poliisin ja tulliviranomaisten keskuudessa.
Säkäkorkeus: enintään 66 cm
Paino: 25–30 kg
Keskimääräinen elinajanodote: 10–14 vuotta
Hinta: alkaen 1 300 euroa
Luonne: tarkkaavainen, temperamenttinen, ketterä, valpas
Turkki: lyhyt, sileä, tiheä
Turkin väri: vaaleanvärinen, mustalla sävytetty ja musta naamio
Koulutustarve: suuri
Hoitotarpeet: vähäinen
Liikunnan tarve: suuri
Alkuperä: Belgia

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.