Kleinspitz ja mittelspitz

kleinspitz ja mittelspitz

Kuten kaikki spitzin muunnelmat, myös kleinspitz ja mittelspitz näyttävät tyypillisiltä spitzeiltä.

Saksanpystykorva on erittäin tunnettu koirarotu. Mutta tiesitkö, että siitä on viisi erilaista muunnelmaa? Tässä artikkelissa esittelemme niistä kaksi, kleinspitzin ja mittelspitzin.

Ulkonäkö: kleinspitzin ja mittelspitzin ulkonäkö

Nimeä “spitz” on käytetty 1700 -luvulta lähtien, ja se tulee koirien ulkonäöstä – pystykorvista ja terävästä kuonosta. Kuten kaikki spitz-muunnelmat, kleinspitz ja mittelspitz näyttävät tyypillisiltä spitzeiltä. Ainoa ero on niiden koko.

Kleinspitzin ja mittelspitzin ominaisuudet ovat:

  • Häntä kaartuu selän päälle
  • Pienet ja terävät pystykorvat
  • Kettumainen kuono
  • Korkeus kleinspitz: 23–29 cm
  • Korkeus mittelspitz: 30–38 cm
  • Paino kleinspitz: 4–5 kg
  • Paino mittelspitz: 7–11 kg
  • Tiheä aluskarva ja pitkä, hieman ulkoneva peitinkarva
  • Tuuhea karvainen kaulus
  • Turkin värit: ruskea, valkoinen tai musta, harmaa, oranssi, harmahtava, creme, creme-soopeli, oranssi-soopeli, black and tan, kirjava valkoisella päävärillä

Kleinspitzin ja mittelspitzin luonne ja kasvatus

Pienempiä spitz-koiria pidettiin maatiloilla pääasiassa rottien ja hiirten metsästäjinä, jotka lisäksi ilmoittivat vieraista kovalla haukkumisellaan.

Luonne: sympaattinen

Kleinspitz ja mittelspitz eroavat pääasiallisesti kokonsa, eivät niinkään luonteensa, perusteella. Ne ovat entisiä maatilojen koiria ja hyvin reviiritietoisia. Siksi spitz raportoi kaikesta epätavallisesta omalla reviirillään kuulemastaan ja näkemästään.

Nelijalkaiset ystävät myös kiintyvät ihmisiinsä. Vieraat puolestaan ​​herättävät niiden epäilyn. Spitz ei olekaan “kaikkien rakas”, kuten esimerkiksi kultainennoutaja. Myös reviirilleen saapuviin lajitovereihin kleinspitz ja mittelspitz suhtautuvat epäilevästi – ja haukkuvat. Pieni koko ei estä koiraa osoittamasta itseluottamusta. Sitä vastoin metsästysvaistoa rodulla ei juurikaan ole.

Kleinspitzin ja mittelspitzin kasvatus

Molemmat spitzit ovat oppivia, älykkäitä ja tarkkaavaisia. Pienellä kärsivällisyydellä ja johdonmukaisuudella onnistuu koiran käytöksen perusteiden opetus. Kun kleinspitz ja mittelspitz ymmärtävät mitä niiltä halutaan, ne yleensä seuraavat käskyjä mielellään.

Pentukoulusta voi olla hyötyä. Siellä koira oppii tulemaan toimeen muiden erikokoisten koirien kanssa. Tämä on hyvää koulutusta, jotta spitzisi ei haukkuisi ilman syytä tavatessaan lajitovereitansa lenkillä. Haukkumisesta puheen ollen: harjoitelkaa viisaasti haukkumista. Kleinspitz ja mittelspitz saavat antaa äänimerkin, mutta ei räyhätä, kun ne huomaavat jotakin. Jos spitz on kyllästynyt, kynnys haukkumiseen laskee. Lajikohtainen koulutus on edellytys koulutettaessa hyvin kasvatettua spitziä.

Monet spitzit kiintyvät läheisesti hoitajaansa. Siksi on tärkeää opettaa niitä olemaan yksin lyhyitä aikoja pentuna.

Muita vinkkejä spitzin kasvattamiseen: Kuinka saan koirani lopettamaan haukkumisen?

valkoinen kleinspitz © Przemyslaw Iciak / stock.adobe.com
Spitzit ovat luonteeltaan hyvin samankaltaisia – koosta riippumatta.

Ylläpito ja hoito

Toisin kuin suuremmat grosspitz- ja keeshond-muunnelmat, kleinspitz ja mittelspitz viihtyvät myös kaupungissa. Siellä niille löytyy mielenkiintoisia asioita!

Hoito: Kuinka vaativaa turkin hoito on?

Kleinspitzillä ja mittelspitzillä on tuuhea turkki. Harjaa koiraasi jo pennusta asti säännöllisesti, sillä nuoren koiran pehmeä turkki takkuuntuu helposti. Lisäksi jos nuoren koiran totuttaa turkinhoitoon, se on myös myöhemmin helpompaa.

Täysikasvuisen spitzin turkin hoito on vähemmän vaativaa: yleensä harjaus kahdesti viikossa riittää. Jos tuet karvanlähtöä päivittäisellä harjauksella, niin asuntoon putoaa vähemmän karvoja.

Koska turkin tulee olla ennemmin karkeaa kuin pumpulista, useimpien spitzien harjaus onnistuu ongelmitta. Pidä silmällä helposti takkuuntuvia ​​kohtia, kuten kainaloita. Jos kleinspitz tai mittelspitz on likainen, pese koirasi koirashampoolla vain hätätapauksessa. Yleensä riittää kun kampaa kuivuneen lian pois tai pesee tassut vedellä.

Ylläpito: kaupungissa tai maalla, aina mukana

Spitzin molemmat muunnokset sopivat niin alkajalle kuin kokeneellekin koiranomistajalle. Mittelspitz ja kleinspitz sitoutuvat tiiviisti kaksijalkaisiin ystäviinsä, joten niiden ei pitäisi usein jäädä yksin moniksi tunniksi kerrallaan.

Kleinspitz ja mittelspitz ovat helppoja kumppaneita useammallekin lajitoverille. Ne sopivat elämiseen niin maalla kuin kaupungissakin. Kannattaa kuitenkin huomioida koiran haukkumisvaisto.

Ne sopivat ihanteellisesti lapsiperheille, mutta myös yksin asuville. Spitz on sopiva myös ikäihmisille, jotka haluavat ulkoilla koiran kanssa ja puuhastella sen kanssa.

Urheilu ja aktiviteetti

Urheilu ja aktiviteetti: puuhastelu kleinspitzin ja mittelspitzin kanssa

Pienet spitzit liikkuvat mielellään, mutta eivät ole erityisen urheilullisia. Ne pitävät pitkistä kävelylenkeistä puistossa myös tuulessa ja huonossakin säässä. Kleinspitz ja mittelspitz ovat usein leikkisiä ja niillä on hauskaa yhdessä peuhaamalla, myös lajitovereiden kanssa, kunhan ne ovat ensin onnistuneet voittamaan sympatiat puolellensa.

Luo pientä puuhastelua koiran jokapäiväiseen elämään. Kleinspitzille ja mittelspitzille sopii muun muassa pienten koirien agility, temput tai koiratanssi. Koska spitz pitää aina oman päänsä, keskity ennemmin yhteiseen hauskanpitoon kuin kilpailuun.

Terveys

Terveys: ei juurikaan terveysongelmia

Kleinspitzillä ja mittelspitzillä ei juurikaan ole terveysongelmia. Vakavasti otettavat kasvattajat tarkastavat kleinspitzin ja mittelspitzin polvinivelet ennen koiran jalostukseen käyttämistä polvilumpion luksaation poissulkemiseksi.

Joillakin harvoilla spitzeillä on perinnöllinen taipumus karvanlähtöön, mikä alkaa kahdesta kuuteen vuotiaana. Sairastuneilla alueilla iho pigmentoituu usein mustaksi, minkä vuoksi “alopecia X” tunnetaan myös nimellä “black skin disease”. Tutkijat Bernistä pyrkivät eristämään vastaavia geenejä, jotta geenitestit olisivat saatavilla lähitulevaisuudessa.

Huolehdi laadukkaasta ruosta ja normaalipainosta – vyötärön tulee olla selvästi havaittavissa turkin alla. Kun spitz on hyvässä kunnossa, se pysyy kunnossa ja leikkisänä vanhuuteen asti.

Kuinka vanhoiksi kleinspitz ja mittelspitz elävät?

Kleinspitzin ja mittelspitzin keskimääräinen elinajanodote on 13–15 vuotta.

Kasvatus ja osto

Vinkkejä kleinspitzin ja mittelspitzin hankkimiseen

Kleinspitzit ovat yleisempiä, mutta mittelspitz lukeutuu uhanalaisiin kotieläinrotuihin.

Spitz: yksi rotu, viisi muunnosta

Deutsche spitz eli saksanpystykorva on ollut tyypillinen maatilan koira jo vuosisatojen ajan. Pitkään uskottiin, että tämä rotu polveutui esihistoriallisesta turvekoirasta, mutta teoriaa pidetään jo vanhentuneena.

Ajan myötä saksanpystykorvasta on kehittynyt viisi eri spitz-muunnosta. Kleinspitzin ja mittelspitzin lisäksi on grosspitz, vieläkin suurempi keeshond eli wolfspitz ja kääpiöpystykorva eli pomeranialainen. Gros- ja mittelspitz ovat Saksan vanhojen ja uhanalaisten kotieläinrotujen yhdistyksen (GEH) listalla. Grosspitziä pidetään erittäin uhanalaisena ja mittelspitz luokitellaan uhanalaiseksi.

Kleinspitzin tai mittelspitzin osto

Jos kärsivällisyyttä riittää, voit löytää laadukkaan klein- tai mittelspitzin kasvattajan. Suomessa rekisteröitiin vuonna 2021 yli 600 mittelspitziä ja 560 kleinspitziä. Kun etsit klein- tai mittelspitziä, suosittelemme katsomaan kasvattajien verkkosivuja. Jotkin voivat keskittyä molempiin spitz-muunnelmiin, toiset vain toiseen.

Paljonko kleinspitz tai mittelspitz maksaa?

Jos ostat kleinspitzin tai mittelspitzin hyvämaineiselta kasvattajalta, pentu maksaa keskimäärin 1100–1500 euroa.

Vaihtoehtoiset rodut

Kleinspitzistä ja mittelspitzistä kiinnostuneet pitävät todennäköisesti myös grosspitzistä. Mutta se sopii ihmisille, joilla on kotona paljon tilaa, sillä rotu ei viihdy asunnossa, jossa ei ole suurta pihaa.

Toinen erinomainen vaihtoehto on valkoinen japaninpystykorva, joka on kaikin puolin ystävällinen seurakoira. Myös kääpiöpystykorva on kiinnostava vaihtoehto. Niiden ei kuitenkaan katsota olevan yhtä terveitä kuin spitz-sukulaisensa.

Kleinspitz vai mittelspitz – tutustu!

Jokainen, joka arvostaa tämän entisen vahtikoiran vahtijan ominaisuuksia, saa ystävällisen seurakoiran ja perhekoiran ystäväkseen kleinspitzistä tai mittelspitzistä.

Kleinspitz ja mittelspitz eivät halua miellyttää kaikkia, kuten jotkin muut koirarodut. Ne ovat silti lahjomattoman uskollisia kaksijalkaisille ystävilleen ja ovat aina valmiita leikkimään tai halimaan sohvalla.

Lähteet:

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.