Koiranpennun ruokavalio

Koiranpennun ruokavalio

Oikeanlaisen koiranruoan löytäminen on haastavaa. Samoin kuin siitä huolehtiminen, että koiranpennun ruokavalio on monipuolinen ja siitä saisi kaikki terveeseen kasvuun tartitut ravintoaineet.

Koiran ensimmäinen vuosi on tärkeä nelijalkaisen ystäväsi fyysisen ja psyykkisen kasvun kannalta. Ei ihme, että tieteellisesti katsottuna se vastaa koirarodusta riippuen 12–15 ihmisvuotta. Pienikokoiset rodut ovat täysikasvuisia 6–9 kuukauden, isokokoiset rodut 18–24 kuukauden ikäisinä. Koiranpennut kasvavat valtavasti ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Niiden ravinnontarve on myös sen mukaista – pentu tarvitsee paljon energiaa raakarasvan ja raakaproteiinin muodossa sekä paljon kivennäisaineita ja vitamiineja luiden, nivelten ja liikuntaelinten kehitykseen.

Emonmaidosta ensimmäiseen valmisruokaan

Ensimmäisten 6–10 viikon aikana koiranpennut saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet emonmaidon kautta. Vieroituksen jälkeen ne tottuvat hitaasti itsenäiseen syömiseen. Nyt sinun tulee koiranomistajana huolehtia siitä, että koirasi saa täysiarvoista ja lajinmukaista ravintoa.

Tasapainoinen penturavinto

Pennut tarvitsevat 2–4 kertaa enemmän energiaa ja ravintoaineita kuin täysikasvuiset koirat. Ei siis ihme, että kasvuajan vääränlainen ravinto voi johtaa pysyviin vaurioihin. Koiranpennun ruokavalio tulee sen vuoksi koostua tarkkaan harkitusta ja tasapainoisesta yhdistelmästä elintärkeitä ravinto-, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Myös ruoan määrä tulee sopeuttaa pentujen suureen energiantarpeeseen. Liian vähäinen ruoansaanti johtaa puutostiloihin, kun taas liian suuri ravinnonsaanti voi puolestaan johtaa kontrolloimattomaan kasvupyrähdykseen.

Yleisesti ottaen voit noudattaa seuraavia suosituksia: Suuren energiantarpeen vuoksi pentu tulisi ruokkia jopa kuusi kertaa päivässä koiran neljänteen elinkuuhun asti. Kun pentu on saavuttanut puolen vuoden iän, kolme ateriaa päivässä riittää. Kysy neuvoa myös eläinlääkäriltäsi, hän voi arvioida koirasi tarkan ravinnontarpeen.

Koiranpennun ravinnosta täysikasvuiselle tarkoitettuun ruokaan siirtyminen

Kun koirasi on täysikasvuinen, koiranpennun ravinnosta voi siirtyä täysikasvuisen ravintoon. Samalla aterioita vähennetään niin, että koirasi saa ruokaa kerran tai kaksi päivässä. Ravinnon vaihtaminen tulee tehdä varovasti. Uudenlainen ruoka maistuu erilaiselta koiran suussa, ja se voi myös johtaa ruoansulatusongelmiin. Sekoita adult-ruokaa vähitellen penturuoan joukkoon, kunnes penturuoka on korvattu täysin täysikasvuisen koiran ruoalla. Tämä prosessi käy helpommin, jos tarjoat ruoan huoneen- tai kädenlämpöisenä (20–30 °C). Vältä ruokkimasta koiraasi suoraan jääkaapista otetulla ruoalla.

Zooplussalta löydät suuren valikoiman pennuille tarkoitettua erikoisruokaa. Valikoimassamme on monien tunnettujen merkkien penturuokaa eri makuvaihtoehdoissa! Huolimatta siitä, ruokitko pentuasi kuivaruoalla vai märkäruoalla: täältä löydät oikeanlaisen ruoan pennullesi.

Tutustu pentukauppaamme!

Hyödyllisimmät artikkelimme

Koiranpennun koulutus

Mitä varhaisemmassa vaiheessa sitä parempi, pätee myös koiran koulutukseen. Koiranpennut ovat hyvin oppimishaluisia ja ne ovat kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluulottomia. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita se voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?

Koiran sisäsiisteys

Koiran sisäsiisteys tarkoittaa sitä, että koira tekee tarpeensa ainoastaan ulkona ja ilmoittaa, kun sen on päästävä ulos. Kun käsittelemme koirien epäsiisteyttä, teemme eron pentujen ja sellaisten koirien välillä, jotka periaatteessa ovat jo sisäsiistejä, mutta yhtäkkiä taas tekevätkin tarpeensa sisälle. Olipa sitten kyse nuoresta tai vanhasta koirasta, pienistä tai isoista tarpeista – seuraava sääntö pätee joka tapauksessa: pysy rauhallisena, sillä ihanteellinen ratkaisu vaatii joskus kärsivällisyyttä. Seuraavaksi kerromme, miten opetat koirasi tai pentusi sisäsiistiksi.