Tiibetinspanieli
Myös tipsuksi kutsuttu tiibetinspanieli on sympaattinen pieni koira, joka syystäkin valloittaa yhä useamman koiranystävän sydämen. Alunperin Tiibetistä kotoisin oleva koira sopii ystävällisyytensä ja leikkisyytensä vuoksi niin perheille kuin vanhemmillekin koiranystäville.
Sisällysluettelo
- Ulkonäkö: miniatyyrileijona
- Luonne: tiibetinspanieli on ystävällinen ja älykäs
- Koulutus: oppimiseniloa
- Pito: sopiiko tiibetinspanieli minulle?
- Hoito: vaivaton ja helppo
- Ravinto: ota huomioon energiantarve
- Terveys: kestävä pikkukoira
- Jalostus ja osto: mistä löydän tiibetinspanielin?
- Historia: kauas menneisyyteen ulottuvat juuret
Ulkonäkö: miniatyyrileijona
Seitsemään kiloon kutistettua leijona-, ei vaan koiraenergiaa! Tiibetinspanieli kuuluu leijonakoiriin, ja se säteilee voimaa ja arvokkuutta, joka vastaa sen pitkää historiaa. Oletetaan, että rotu oli jo vuosisatoja sitten ulkonäöltään samanlainen kuin nykyään.
Tiibetinspanielia koristaa silkkinen, keskipitkä peitinkarva, jonka alla on tiheä ja hieno pohjavilla. Erityisesti uroksilla on usein runsas harja – aivan kuten oikeilla leijonilla. Tiibetinspanielia esiintyy lähestulkoon kaikissa värivariaatioissa. Sen luppakorvat ovat hieman koholla. Hännän tyvi on korkealla, ja häntä on joko käpertynyt tai selän päällä.
Kuinka suuri tiibetinspanielista tulee?
Tiibetinspanielin säkäkorkeus on noin 25 cm, ja sen vartalo on hieman korkeutta pidempi.
Luonne: tiibetinspanieli on ystävällinen ja älykäs
Tiibetinspanieli on iloinen ja mutkaton seurakoira, joka on erinomainen asuinkumppani. Se on älykäs, ja se tulee toimeen muiden koirien ja useimmiten myös muiden kotieläinten kanssa.
Muista kotieläimistä puheen ollen: jotkut sanovat, että tiibetinspanieli on kissamainen koira, sillä se hyppii mielellään sohville ja pöydille, ja tarkkailee sieltä käsin tilannetta. Monet tiibetinspanielit myös rakastavat tehdä olonsa mukavaksi omistajansa sylissä.
Tämä käyttäytyminen juontaa juurensa siihen, että tiibetinspanieli asettui luostareissa mielellään munkkien syliin meditoinnin aikana: miellyttävä lämmönlähde molemmille osapuolille.
Perhettään kohtaan tiibetinspanieli on aina lojaali, ja se muodostaa erittäin läheisen siteen yhteyshenkilöönsä. Vieraita kohtaan tämä koira on puolestaan ennemminkin etäinen. Tiibetinspanieli sopii hyvin vahtikoiraksi, sillä se ilmoittaa luotettavasti epätavallisista äänistä.
Läheisyydenkipeästä ja ystävällisestä luonteestaan huolimatta tiibetinspanieli omaa myös viehättävän annoksen itsepäisyyttä, eikä se käyttäydy koskaan alistuvasti. Myös tässä rinnakkaisuus leijonan tai kissan kanssa tulee jälleen esiin.
Koulutus: oppimiseniloa
Määrätietoisuudella ja tarvittavalla tietotaidolla tämän älykkään koiran koulutus onnistuu jokaiselta vakavasti kiinnostuneelta koiranystävältä helposti. Tiibetinspanieli on joissain asioissa itsepäinen, mutta se on kuitenkin ennen kaikkea lojaali, älykäs ja innokas oppimaan. Ihanteelliset edellytykset siis koiran opettamiseen tavoille.
Pentujen leikkitunnit ja niitä seuraavat koulutustunnit koirakoulussa sopivat mitä parhaiten pennun sosialisointiin, ja se on myös oiva tapa hioa toimiva tiimi koirasi kanssa.
Tiibetinspanielilla pitää olla lajille sopivaa tekemistä, jotta se ei pitkästy: tähän tarkoitukseen sopii ennen kaikkea aktiviteetit, jotka antavat tekemistä myös koiran aivonystyröille, esimerkiksi pienten koirien agility tai koiratanssi. Tiibetinspanieli ei ole kestävyysjuoksija. Muista myös varata aikaa rentoutumiselle leikin ja aktiviteettien rinnalla.
Pito
Pito: sopiiko tiibetinspanieli minulle?
Tämä koira on mutkaton kumppani, joka sopii pienistä koiraroduista pitäville koiranystäville. Se tuntee olonsa hyväksi myös kaupunkiasunnossa, jos se pääsee tarpeeksi ulkoilemaan. Se pitää lapsista ja huolellisen totuttelun jälkeen se tulee erinomaisesti toimeen myös kissojen kanssa. Se rikastuttaa niin perheiden kuin yksin asuvien tai vanhempienkin ihmisten elämää.
Tämän koiran pito ei vaadi pitkää koirakokemusta, joten se sopii hyvin myös aloittelijoille. Se ei kuitenkaan ole sopiva kumppani ihmisille, joiden pitää jättää koiransa usein pitkiksi ajoiksi yksin. Toisaalta sen voi ottaa suhteellisen vaivatta mukaan kaikkialle.
Tämän pienen koiran voi ottaa usein myös ongelmitta mukaan lomamatkoille: nykyisin yhä useammat hotellit hyväksyvät eläimiä vieraiksi, mikäli ne ovat hyvin koulutettuja. Koska tiibetinspanieli ei ole mielellään yksin, sen kannalta on joka tapauksessa paras vaihtoehto, jos se saa olla mukana myös lomamatkoilla.
Mieti ennen tiibetinspanielin ottamista myös, mitä kustannuksia se tuo mukanaan: koiran hinnan lisäksi tarvitset ensivarustuksen koiran pedistä ja hihnasta aina kynsisaksiin.
Jatkuvia kustannuksia tulee lisäksi tietenkin korkealaatuisesta ruoasta ja koiravakuutuksesta sekä säännöllisistä eläinlääkärikäynneistä. Ennen lopullista päätöstä on myös tärkeä ottaa huomioon, että koira on suhteellisen aikaa vievä kumppani, joka tarvitsee huomiosi lisäksi myös paljon aikaa ulkoiluttamiselle säässä kuin säässä.
Hoito
Hoito: vaivaton ja helppo
Vaikka tiibetinspanielin suora karva näyttääkin melko runsaalta, se ei vaadi erityistä hoitoa. Turkki on vähemmän korostunut kuin muilla tiibetiläisillä koiraroduilla. Turkissa on kuitenkin yksi huono puoli: tästä koirasta lähtee enemmän karvaa kuin sen tiibetiläisiltä sukulaisilta.
Kampaa tai harjaa koirasi vähintään kerran viikossa estääksesi turkin huopaantumisen. Tarvitset sitä varten kamman ja karstan. Karvanvaihdon aikaan on viisasta kammata tiibetinspanieli useammin. Siten siitä lähtee myöskin vähemmän karvaa asuntoon.
Luppakorvat ovat kosteanlämpimän ympäristön vuoksi alttiita likaantumisille ja tulehduksille. Kontrolloi siis korvat ja silmät kammatessasi ja puhdista ne tarpeen vaatiessa erityisellä korvien- tai silmienpuhdistusaineella. Erityisesti vanhempien koirien kohdalla on viisasta tarkistaa säännöllisesti myös kynnet ja lyhentää ne koiran kynsisaksilla, jos ne ovat liian pitkät.
Monet omistajat totuttelevat koiransa jo pentuna hampaiden pesuun erityisellä koiran hammasharjalla ja hammastahnalla. Se tuntuu ehkä vaivalloiselta, mutta se on erinomainen keino ehkäistä hammaskiveä. Se huolehtii siitä, että hampaat ovat hyvin hoidetut vielä koiran ikääntyessäkin.
Ravinto
Ravinto: ota huomioon energiantarve
Tiibetinspanieli painaa vain korkeintaan seitsemän kiloa, ja sen energiantarve on sen mukaisesti myös pienempi kuin suuremmilla koirilla. On tärkeää, että valitset korkealaatuisen ruoan, jossa on suuri lihaosuus, sillä lemmikkisi on lihansyöjä, joka tarvitsee sen ruokailutottumuksiin sopivaa, korkealaatuista ravintoa. Kiinnitä siis huomiota siihen, että liha on valmistusaineluettelon ensimmäisenä.
Punnitse täysikasvuinen tiibetinspanieli säännöllisesti ehkäistäksesi hyvissa ajoin ali- tai ylipainon muodostumista. Etenkin näin pienen koiran kohdalla on tärkeää laskea herkut mukaan päivän kokonaisannokseen ja tarjota mieluiten ainoastaan terveellisiä herkkuja – esimerkiksi hampaita hoitavia herkkuja.
Muista aina edetä varovasti vaihtaessasi uuteen ruokaan, sillä koira voi reagoida sille vieraaseen ruokaan ripulilla tai oksentelulla. Varmista myös että eläinystävälläsi on aina tarpeeksi juomavettä saatavilla.
Terveys
Terveys: kestävä pikkukoira
On olemassa joitain sairauksia, joille tiibetinspanielit voivat olla erityisen alttiita. Näihin sairauksiin lukeutuu esimerkiksi progressiivinen retina atrofia (PRA), silmäsairaus, jossa verkkokalvo surkastuu vähitellen. Kyseessä on perinnöllinen sairaus, joka johtaa lähes aina koiran täydelliseen sokeutumiseen. Nykyisin on olemassa geenitesti, jonka avulla vastuulliset kasvattajat poissulkevat PRA:n riskin mahdollisimman hyvin asianmukaisella valinnalla.
Terveet tiibetinspanielit ovat erittäin kestäviä, ja niiden alkuperäisen elinympäristön karkeuden vuoksi ne eivät ole myöskään kovin herkkiä sääolosuhteille: lumi ja kylmyys talvella haittaavat rotua lähes yhtä vähän kuin kuumuus kesällä. On tietenkin itsestään selvää, että koiralle pitää kesällä mahdollistaa varjoisa paikka, eikä tätäkään rotua saa jättää helteellä autoon.
Kuinka vanhaksi tiibetinspanieli elää?
Tiibetinspanieli on pohjimmiltaan kestävä koira, jonka odotettu elinikä on 13–16 vuotta.
Jalostus ja osto: mistä löydän tiibetinspanielin?
Jos haluat tarjota tiibetinspanielille kodin, ota ehdottomasti yhteyttä kasvattajaan, joka on jonkin seuran jäsen. Voit etsiä tietoa internetistä, mutta ole varovainen, sillä löydät myös lukuisia ”kasvattajia”, joiden tavoitteena on vain mahdollisimman suuri taloudellinen voitto.
Olet varmalla tiellä, jos otat yhteyttä esimerkiksi tiibetiläisiin koirarotuihin erikoistuneeseen seuraan. Seuralta saat rotuja koskevien vinkkien lisäksi myös tietoa seuraan kuuluvista kasvattajista.
Kasvattajan tulee mahdollistaa pentuihin ja niiden vanhempiin tutustuminen niiden kotona ja vastata terveystarkastuksiin ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä koskeviin kysymyksiin.
Uusi perheenjäsenesi voi muuttaa luoksesi aikaisintaan kahdeksan viikon ikäisenä, jolloin se on saanut useamman matokuurin, sirun ja tarvittavat rokotukset. Älä kuitenkaan unohda tehostusrokotuksia. Pennun mukana tulee lisäksi lemmikkipassi sekä usein myös pieni määrä sille tuttua ruokaa sekä esimerkiksi sen lempilelu tai -peitto.
Rotuseurat ovat hyvä tiedonlähde myös silloin, jos jos haluat perheenjäseneksesi vanhemman tiibetinspanielin. Seurat välittävät usein lemmikkejä, jotka etsivät uutta kotia. Ota ennakkoon hyvin selvää kyseisestä tipsusta tai tiibetinspanielin risteytyksestä ja vertaa sen menneisyyttä omiin mahdollisuuksiisi, jotta voit päättää, onko teissä potentiaalia mahdolliseksi unelmatiimiksi.
Historia: kauas menneisyyteen ulottuvat juuret
Kuten lhasa apso tai shih tzu, myös tämä koira on niin sanottu buddhan leijonakoira. Niitä on arvostettu jo vuosisatojen ajan temppeleiden vartijoina Tiibetissä. Tiibetinspanieli oli kuitenkin sukulaisiaan yleisempi maaseutuväestön keskuudessa. Vain erityisen kauniit yksilöt saivat hoitaa tehtäviä temppeleissä.
Chin-dynastian aikaisissa (225-206 eaa.), keskiaasialaisissa lähteissä on jo todisteita näiden koirien esivanhemmista, jotka ovat oletettavasti muuttuneet vain vähän tuhansien vuosien aikana. Itse Tiibetissä tämä koirarotu on mainittu vasta tiibetiläisen kirjoituksen kehityttyä 630 jaa. alkaen. Lisäksi on olemassa lukuisia pronssi- ja keramiikkaesineitä, joissa on tiibetinspanielia muistuttavien koirien kuvia. On myös mahdollista, että tiibetinspanieli päätyi Eurooppaan jo varhain ja päätyi papillonin ja sen kaltaisten rotujen esi-isäksi.
Euroopan ensimmäinen virallinen tiibetinspanielipentue syntyi vuonna 1895 Iso-Britanniassa, jota pidetään nykyisin tiibetinspanielin kotimaana. Rotu pysyi Euroopassa kuitenkin pitkään lähes tuntemattomana, ja vain muutama asiantuntija jalosti sitä. Heidän toimintansa päättyi kuitenkin äkillisesti toisessa maailmansodassa. Sodan loputtua eurooppalainen jalostustoiminta sai taas uutta kipinää. Tiibetistä maahantuoduista ”spanieleista” tuli rodun uuden kehityksen virstaanpylväs.
Vuonna 1959 rotumääritelmä uudistettiin ja kaksi vuotta myöhemmin FCI tunnusti rodun. Muuten: nimestään huolimatta tiibetinspanieli ei ole spanieli, sillä niitä ei ole koskaan käytetty metsästykseen. Kuten ulkonäöltään hyvin erilainen lhasa apso, tiibetinmastiffi ja tiibetinterrieri, myös tiibetinspanieli kuuluu tiibetiläisiin koirarotuihin, joista se on pienin.
Pomeranian
Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
Shetlanninlammaskoira
Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
Suomenlapinkoira
Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.