Pomsky

Pomsky metsämaisemassa

Pomsky on kahden rodun lähes vastustamaton risteytys: Se on pomeranianin, suomeksi kääpiöpystykorvan, ja siperianhuskyn yhdistelmä. Tämän hybridirodun tarkoituksena on yhdistää huskyn kauneus kääpiöpystykorvan uskolliseen luonteeseen ja pieneen kokoon. Mutta kuten kaikilla design-koirilla, myös pomskylla on taskussaan useita yllätyksiä.

Ulkonäkö

Mini-husky paksulla turkilla

Parhaimmassa tapauksessa pomsky näyttää minikokoiselta, pitkäkarvaiselta huskylta. Erityisesti pennut hurmaavat juuri tällaisella ulkonäöllä. Mutta kuten sekaroituisten koirien kohdalla yleensäkin, ei ole koskaan varmaa, mikä rotu tulee esiin ja miten. Siten täysikasvuiset pomskyt voivat erota paljonkin toisistaan – ei ole olemassa tiettyä standardia. Pomskyn säkäkorkeus on usein n. 30 cm, mutta korkeus vaihtelee kuitenkin paljon yksilöittäin. Huskyurokset voivat olla jopa 60 cm:n kokoisia, kun taas kääpiöpystykorvat ovat n. 20 cm:n korkuisia. On olemassa siis pieniä ja keskisuuria pomsky-koiria. Paino voi vaihdella 4 ja 14 kg:n välillä. Pomskyn turkki on erittäin paksu ja sen pituus vaihtelee. Se voi olla valkoinen, ruskea, musta tai harmaa. Huskyn säteilevän siniset silmät yhdistettyinä pystykorvan kiemurahäntään on erittäin rakastettu kokonaisuus.

Mini-huskyn historia

Sekä pomeranian että siperianhusky kuuluvat FCI-luokituksessa ryhmään 5, eli pystykorviin ja alkukantaisiin rotuihin. Kääpiöpystykorva on alunperin Pommerin alueelta kotoisin olevan saksanpystykorvan miniversio. Vasta 1970-luvulla yhä useammat jalostajat keskittyivät taas kääpiöpystykorvien jalostukseen. USA:ssa ja Iso-Britanniassa rotu on nauttinut suurta suosiota jo pidemmän aikaa. Siellä se on tunnettu myös nimellä ”King of Toys”, suomeksi ”kääpiökoirien kuningas”. Siperianhusky kuuluu suurikokoisemman alaskanmalamuutin ohella pohjoisen tyypillisiin rekikoiriin.

Pomskyn jalostus on aloitettu vasta muutama vuosi sitten. Vuodesta 2016 lähtien tämän hybridirodun suosio on kasvanut vauhdilla. Syy siihen lienee ennen kaikkea pohjoisissa esi-isissä: Huskyt kiehtovat monia ihmisiä, mutta niiden pitäminen on erittäin vaativaa. Nämä nelijalkaiset ovat määrätietoisia ja tarvitsevat lisäksi paljon liikuntaa ollakseen tasapainoisia. Jopa urheilulliset koiranomistajat törmäävät nopeasti omiin rajoihinsa. Jalostuksen tavoitteena on yhdistää huskyn kauneus kääpiöpystykorvan sopeutuvaan luonteeseen. Ominaisuudet eivät kuitenkaan ole ennustettavissa ensimmäisessä sukupolvessa. Rodun ulkonäkö ja olemus kiteytyvät työlään prosessin ja laajan tutkimuksen seurauksena vasta toisessa ja kolmannessa sukupolvessa. Valitettavasti vain hyvin harvat jalostajat näkevät sen vaivan. Siten pomsky on edelleen sekarotu, johon vaaditaan ihanteellisessa tapauksessa kaksi puhdasrotuista, eri rotuja edustavaa eläintä vanhemmiksi. Se ei vielä täytä itsenäisen rodun kriteerejä. Hybridijalostus ei ole Euroopassa kovin tunnettua, sen sijaan USA:ssa se on hyvinkin suosittua.

Pomsky nurmikolla

Pomskyn luonne ja kasvatus

Toisin kuin huskyilla, kääpiöpystykorvilla on usein hyvin läheinen suhde niiden omistajiin. Rekikoirat ovat tottuneet työskentelemään eri ihmisten kanssa. Ei ole ennustettavissa, mitkä ominaisuudet tulevat esiin pomskyssa. Sekin on epäselvää, miten pitkälti pomskyssa toteutuu sen pohjoisen esi-isien jahtivietti ja vapaudenkaipuu. Pomskynomistajat kuvailevat nelijalkaisiaan sopeutuvaisina ja ihmisläheisinä. Mutta kahden eri rodun risteyttäminen ei kuitenkaan johda automaattisesti parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Sen vuoksi pomsky on usein kuin yllätysmuna. Pomskyt käyttäytyvät yleensä hyvin muita koiria kohtaan, sillä sekä siperianhusky että kääpiöpystykorva arvostavat muita koiria. Ne voivat jahdata ja haukkua, ja ne ovat yleisesti ottaen skeptisiä pieniä lapsia kohtaan. Osallistu pomskypentusi kanssa pentukouluun edistääksesi sen sosialisoitumista.

Terveys 

Aluksi sanottakoon, että pomskya on yleisesti ottaen mahdotonta siittää luonnollisesti. Pelkästään kääpiöpystkorvaa on jo vaikea jalostaa, ja rotua ei pidetä kovin kestävänä. Lisäksi rotujen kokoero on niin suuri, että paritus ei sen vuoksi onnistu. Pomskyt syntyvät siis keinohedelmöityksen seurauksena. Jalostajat käyttävät kääpiöpystykorvan siemennestettä, naaras on aina siperianhusky. Muutoin kääpiöpystykorvan pitäisi kantaa pentu, joka on liian iso sen vartalolle.

Molemmat rodut ovat alttiita silmäsairauksille. Myös allergia- ja turkkiongelmat ovat yleisiä. Siperianhusky kelpaa jalostukseen vain, jos sen lonkat ovat terveet. Molemmat vanhemmat tulee myös tutkia patellaluksaation varalta, jotta nivelsairaus voidaan poissulkea jälkeläisiltä. Husky ja kääpiöpystykorva eivät kumpikaan ole kesäisen kuumuuden ystäviä. Pomskyn paksun turkin alle voi patoutua nopeasti lämpöä. Tee kesäretket siis aikaisin aamulla tai viileinä iltatunteina, ja huolehdi siitä, että koirallasi on aina paikka varjossa. Nämä  koirat eivät sovellu elämään eteläisissä maissa tai kuumissa kattohuoneistoissa. Hyvin hoidettuina koirat voivat elää 14-vuotiaiksi.

Ravinto

Oikeanlainen ravinto pomskyllesi

Olipa koirasi sitten pieni tai suuri: jokainen koira arvostaa lihapitoista ruokaa kupissaan. Se hyötyy myös terveydellisesti ravinnon suuresta lihaosuudesta. Huolehdi siis siitä, että ruuan pääraaka-aineena on liha. Pienten rotujen pennut, joihin pomskykin mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuuluu –  tarvitsevat pienikrokettista penturuokaa. Kuivaruoan kokoon tulee kiinnittää huomiota myös myöhemmin.

Noudata valmistajan antamia ruokintasuosituksia ja laske herkut mukaan päiväannokseen. Etenkin silloin, jos koulutat koiraasi paljon ja käytät ruokaa houkuttimena, on suositeltavaa käyttää kuivaruokakroketteja palkintona. Siten nelijalkaisesi kuluttaa ravintonsa ilman, että kalorimäärät kärsivät kovasti. Puruherkkuina toimivat naudanahkaluut tai kuivatut mahanpalat, joita tulee kuitenkin tarjota vain valvonnan alla. Huolehdi siitä, että pomskyllasi on aina raikasta vettä tarjolla. Ota koirallesi aina juomapullo ja juomakuppi mukaan, jos teette pidempiä kesäretkiä.

Hoito 

Vaikka pomsky onkin pienikokoinen, sillä on yllinkyllin karvaa! Siinä yhdistyy pohjoisen koiran paksu turkki ja pystykorvan niinikään runsas karva. Koirista voi lähteä paljonkin karvaa etenkin karvanvaihtoaikana. Omistajan tulisi kammata koiransa vähintään joka toinen päivä. Karvanlähtö on yleensä runsainta lämpiminä vuodenaikoina. Rodun ystävät suosittelevat harjaamaan koiransa sinä aikana kahdesti päivässä, sillä muutoin koti on nopeasti täynnä koirankarvoja.

Koira tulisi kylvettää vain silloin, kun se on hyvin likainen. Useimmiten riittää, kun poistaa kuivuneen lian harjaamalla. Jos nelijalkaisesi on kuitenkin kylvyn tarpeessa, käytä mietoa koirashampoota, jotta koiran iho ei ärsyynny. Lyhennä kynnet kynsisaksilla heti kun ne aiheuttavat ääntä koiran kävellessä. Jos olet epävarma, eläinlääkärisi voi auttaa kynsienhoidossa.

Pomsky pentu

Sopiiko pomsky minulle?

Reki- vai sylikoira – pomskyn kohdalla on vaikea sanoa etukäteen, miten yksilö kehittyy. Tulevan pomskynomistajan tulisi olla luonnonläheinen ja pitää paljon ulkona tekemisestä koiran kanssa. Pitkät vaellukset eivät ole pomskyn kanssa mahdollisia, mutta rekikoiran perimällä se ei sovellu kaupunkiin. Sylikoira tämä pieni luontokoira ei kuitenkaan ole. Parhaimmassa tapauksessa sinulla on jo kokemusta koirista, jotta osaat suhtautua myös huskyn ja pomeranianin risteytyksen vaikeampiin yksilöihin. Talo, jonka ympärillä on riittävästi pihaa soveltuu hyvin pomskylle. Mutta huomaathan, että jos jätät koirasi yksin pihalle, se saattaa alkaa haukkua ohikulkijoille. Erityisesti huskyt ovat eteviä karkailemaan – aitaa pihasi siis hyvin! Jos pomsky muuttaa lapsiperheeseen, tulisi lasten olla vähintään kouluikäisiä. Monet pomskyt ovat epäileväisiä pikkulapsia kohtaan. Jos huskyn ja pomeranianin risteytys tutustuu kissoihin jo pentuna, yhteiselo ei yleensä ole ongelma. Pienten jyrsijöiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä tällä koiralla on synnynnäinen metsästysvietti.

Jos harkitsee pomskyn ottamista etenkin sen ulkonäön vuoksi, kannattaa ensin tutustua tarkkaan huskyn ja kääpiöpystykorvan luonteeseen. Pomsky voi tulla kyseeseen vain, jos molempien koirien luonne ja olemus vakuuttaa sinut, etkä kaihda vaativaa hoitoa.

Tekemistä

Kääpiöpystykorvat rakastavat leikkiä omistajansa kanssa – huskyt ovat ennemminkin omantienkulkijoita. Jos totuttaa pomskyn jo pienestä lähtien yhteisiin leikkeihin, on hyvin mahdollista, että se vakuuttuu yhteisten leikkien hauskuudesta myös pidemmän päälle. Yritä löytää tekemistä, josta te molemmat pidätte. Se voi olla vaikka pienten koirien agility tai temppujen harjoittelu. On kuitenkin hyvin mahdollista, että huskyn itsenäinen luonne dominoi, ja se haluaa harjoitella vain silloin, kun sitä huvittaa. Voit ilahduttaa pomskya ulkoilma-aktiviteeteilla ja älyleluilla. Täysikasvuiset ja keskisuuret koirat soveltuvat hölkkälenkkikavereiksi asiaankuuluvan koulutuksen jälkeen. Älä kuitenkaan ylikuormita pomskya, jotta hauskuus pysyy toiminnassa mukana.

Mistä voin hankkia pomskyn?

Pomsky on niin sanottu design-koira, eli kahden rodun tarkoituksellinen risteytys. Sen takia ei ole mahdollista ostaa koiraa jalostajalta, joka kuuluu FCI:n kuuluvaan koiraseuraan. Monet designer-koirien jalostajat hyötyvät tämänhetkisestä hybridikoirien suosiosta. He voivat myydä koiria kalliilla hinnalla ilman seurajäsenyyttä ja terveys- ja luonnetestejä, sillä risteytykset ovat suuressa suosiossa. Ennen kuin valitset design-koiran, suosittelemme, että tutustut jo tunnustettuihin koirarotuihin. Esimerkiksi mittel- tai kleinsptiz ovat erinomaisia vaihtoehtoja kaikille niille, joita viehättää kääpiöpystykorvan charmi, mutta toivovat itselleen hieman suurempaa koiraa. Myös lunnikoira tai shiba ovat kooltaan siperianhuskyn ja kääpiöpystykorvan väliltä, ja niillä on alkuperäisrotujen itsepäinen charmi.

Jos koiran kuitenkin tulee olla pomsky, pidä huolta siitä, että jalostaja jalostaa vain koiria, joiden vanhemmilla on sukupuu. Rodun vaatimat terveyskokeet tulee myös olla suoritettu. Tutustu pentuihin niiden kotona ja tarkkaile niiden vanhempia ja ympäristöä. Ensimmäisten elinviikkojen vaikutteet ja sosialisointi ovat ratkaisevia koiran tulevaisuuden kannalta. Älä missään nimessä osta koiraa epäilyttäviltä tahoilta.

Jos haet täysikasvuista pomskya, voit etsiä koiraa eläinkodeista. On epätodennäköistä, että naapuruston eläinkodista löytyy kääpiöpystykorvan ja huskyn risteytys, mutta mahdotonta se ei ole. Useammin tapaa muita rekikoirien ja pystykorvien risteytyksiä, jotka voivat kuitenkin olla yhtä viehättäviä.

Valitsitpa sitten design-koiran, sekarotuisen koiran eläinkodista tai pystykorvan tunnustetulta jalostajalta: toivotamme sinulle mukavia hetkiä koirasi kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.