Kääpiömäyräkoira

Lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira

Kääpiömäyräkoira on yksi muunnos mäyräkoirista.

Kääpiömäyräkoira ei ole oma rotunsa vaan yksi muunnos kaikkien tuntemasta mäyräkoirasta. Pieni versio on suosittu varsinkin perhe- ja seurakoirana.

Mäyräkoiria on monina erilaisina ruskean sävyinä, kuten esimerkiksi villisikamaisena värinä, mutta ei valkoisena tai mustana. Tyypillistä rodulle on lyhyisiin jalkoihin verrattuna pitkä ruumiinrakenne.

Lue lisää standardikokoisesta mäyräkoirasta.

Kääpiömäyräkoiran luonne ja koulutus

Kuten isoveljellään, myös kääpiömäyräkoiralla on paljon luonnetta!

Pieni, mutta ei vähäinen: kääpimömäyräkoiran luonne

Metsästääkseen itseään paljon suurempia mäyriä, mäyräkoira tarvitsee hyvän itseluottamuksen. Sellainen on myös kääpiömäyräkoiralla.

Kääpiömäyräkoiran luonne on samanlainen kuin standardimäyräkoiralla: kaikki mäyräkoirat ovat itsepäisiä ja erinomaisia metsästäjiä. Turkkityypillä on tässä tärkeä merkitys: karkeakarvaiset kääpiömäyräkoirat ovat erityisen rohkeita ja osoittavat suurta intoa metsästykseen. Tämä johtuu niiden terrierin perimästä.

Pitkäkarvaiset kääpiömäyräkoirat ovat erityisen kiintyneitä omistajaansa ja herkkiä luonteeltaan. Poikkeukset vahvistavat säännön, mutta selvää on, että kaikilla kääpiömäyräkoirilla on vahva persoonallisuus!

Kääpiömäyräkoiran koulutus

Tie tottelevaisuuteen tapahtuu jokaisella mäyräkoiralla rakastavan johdonmukaisuuden ja suuren kärsivällisyyden kautta. Tämä pätee myös kääpiö- ja kaniinimäyräkoiriin. Ne tarvitsevat selkeää johtajuutta ja pienestä koostaan huolimatta paljon liikuntaa ja ajanvietettä.

Koska niiden lempiharrastus on metsästys, on omistajan käytettävä paljon aikaa kouluttaakseen niitä olemaan metsästämättä. Kääpimömäyräkoirat, joita käytetään metsästykseen, käyvät jo nuorina läpi metsästyskoirakoulutuksen.

Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira pellolla
Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira.

Kaikki mitä sinun pitää tietää kääpiömäyräkoiran pitämisestä

Sopiiko tämä pieni nelijalkainen jokaiseen perheeseen? Vain, jos et aliarvioi rodun vaatimuksia.

Kuinka paljon vaivaa turkinhoito vaatii?

Helpointa turkinhoito on lyhytkarvaisilla kääpiömäyräkoirilla. Pitkäkarvaisen kääpiömäyräkoiran turkinhoito vaatii enemmän aikaa. Pitkällä, silkkisellä turkilla on taipumus takkuuntua, jos sitä ei kammata säännöllisesti.

Hoidettu karkeakarvainen mäyräkoira ei pudota karvaa. Jos olet valinnut tämän koirarodun, joudut kuitenkin varaamaan jonkin verran aikaa turkinhoitoon – tai käymään säännöllisesti ammattilaisella. Muuten varsinkin korvien alueelle, jalkojen väliin, vatsaan ja hännän alle tulee nopeasti takkuja.

Kääpiömäyräkoira on trimmattava kahden tai kolmen kuukauden välein. Muuten kuolleet karvat jäävät turkkiin, mikä voi aiheuttaa kutinaa. Trimmaajan on oltava kokenut asiantuntija tai alan ammattilainen.

Kaupunki- vai maalaiselämää?

Kääpiömäyräkoira, joka saa riittävästi liikuntaa, sopii yhtä hyvin kaupunkiasuntoon kuin maaseudullekin. Sen on kuitenkin päästävä ulkoilemaan useampia tunteja päivässä. Pienet kävelyt puiston läpi kaupungissa eivät riitä metsästyskoiralle.

Asutko viidennessä kerroksessa ilman hissiä? Anatomiansa vuoksi mäyräkoiran ei pidä kiivetä säännöllisesti suurta määrää portaita. Luonnollisesti täysikasvuinen kääpiömäyräkoira voi käyttää portaita, mutta jos olet epävarma ja portaita on paljon, sinun on parempi kantaa sitä.

Kääpiömäyräkoira ja hiukan vanhemmat lapset tulevat hyvin toimeen, kunhan mäyräkoira on hyvin sosiaalistettu. Varmista, ettei koira rasitu ja että sillä on mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaansa.

Voiko kääpiömäyräkoira elää yhdessä kissojen kanssa? Tämä sujuu parhaiten, kun mäyräkoiran pentu tutustetaan kokeneeseen kissaan. Näin myös silloin, kun kokoeroa on hyvin vähän: pakeneva kissa voi herättää mäyräkoiran metsästysvietin.

Ajanvietettä kääpiömäyräkoiralle

Niin pieneltä ja söpöltä kuin kääpiömäyräkoira näyttääkin, kaivaminen ja metsästys ovat sekä kääpiömäyräkoiralla että pienemmällä kaniinimäyräkoiralla veressä. Mäyräkoiran omistajat kertovat usein, että heidän koiransa kulkee metsässä omia polkujaan.

Tätä ei pitäisi ottaa liian kevyesti. Koira voi metsästää luvatta. Toisaalta se voi joutua konfliktiin villieläinten kanssa tai jäädä jumiin jonnekin. Jos kääpiömäyräkoiraasi ei käytetä ammattimaisesti metsästykseen, on sille tarjottava vaihtoehtoja, kuten etsintäleikkejä. Monet mäyräkoirat pitävät myös älypeleistä tai pienten temppujen opettelemisesta.

Mäyräkoirat liikkuvat mielellään luonnossa eli ne eivät todellakaan ole sohvaperunoita. Kokonsa ja lyhyiden jalkojensa vuoksi kääpiömäyräkoira tai kaniinimäyräkoira eivät sovi hölkkäseuralaisiksi. Aikuiset mäyräkoirat nauttivat pitkistä kävelyretkistä.

Kääpiömäyräkoiran terveys

Kääpiö- tai kaniinimäyräkoiraa etsivän kannattaa turvautua vakavasti otettavaan kasvattajaan, sillä kääpiömäyräkoiralla on potentiaalisia terveysongelmia.

Sen näkee jo ensi silmäyksellä, että kääpiömäyräkoiran selkä on suhteettoman pitkä verrattuna jalkoihin. Syynä tähän on kauan sitten tapahtunut mutaatio, kondrodysplasia. Tästä johtuen jalkojen kasvu pysähtyy ennen kuin kasvuvaihe on ohi. Näin jalat jäävät lyhyiksi. Suhteettoman pitkän selkärangan vuoksi mäyräkoirilla esiintyy usein välilevytyrää eli mäyräkoirahalvausta.

Ylipaino ja vähäinen liikunta lisäävät mäyräkoirahalvauksen riskiä. Varmista siis, että kääpiömäyräkoira pysyy muodossaan eikä kerää liikaa lihaa kylkiluidensa päälle. Kääpiömäyräkoira ja kaniinimäyräkoira elävät keskimäärin 15 vuotta.

Vinkkejä kääpiömäyräkoiran ostamiseen

Olet siis valinnut kääpiömäyräkoiran! Täältä saat sen ostamiseen liittyviä vinkkejä.

Kasvatus: lyhytjalkaisia ajokoiria

Mäyräkoirat ovat keskiaikaisten ajokoirien jälkeläisiä. Mutaatio, joka johti lyhyisiin jalkoihin, mahdollisti tämän suositun rodun synnyn. Vanhin mäyräkoiratyyppi on lyhytkarvainen mäyräkoira, jota seurasi pitkäkarvainen mäyräkoira. Metsästyksessä suosituin on karkeakarvainen mäyräkoira, joka on syntynyt terriereihin risteyttämisen kautta.

Kääpiömäyräkoira ja kaniinimäyräkoira syntyivät yli 100 vuotta sitten, koska ne mahtuvat villieläinten koloihin vielä paremmin.

Suomessa kääpiömäyräkoirien suosio on hieman nousussa – vuonna 2020 Kennelliiton rekisterissä oli yli 400 kääpiömäyräkoiraa.

Kääpiömäyräkoiran ostaminen

Kääpiömäyräkoiraa etsivän kannattaa tarkistaa Suomen Mäyräkoiraliiton pentuvälitys. Jotkut kasvattajat voivat olla erikoistuneita yhteen turkkityyppiin, toiset taas kasvattavat erikokoisia ja erilaisella turkilla varustettuja mäyräkoiria.

Tärkeää on, että kasvattaja on virallinen ja luovuttaa nelijalkaisen ystäväsi mukana todistuksen vanhemmista ja EU:n lemmikkipassin.

Jos haluat tarjota vanhemmalle kääpiömäyräkoiralle kodin, sinua voi onnistaa eläinsuojeluyhdistyksessä. Myös muilla verkkosivustoilla tarjotaan vanhempia kääpiömäyräkoiria, jotka etsivät uutta kotia. Ostit kääpiömäyräkoirasi mistä tahansa, kysy etukäteen sen metsästystaipumuksista. Metsästyssuvuista periytyviä mäyräkoiria annetaan yleensä vain metsästäjille.

Vinkkejä mäyräkoiran ostamiseen: 12 kysymystä koirankasvattajille.

Vaihtoehtoiset rodut

Mäyräkoirien ystävät sanovat, että mäyräkoirat ovat ainutlaatuisia eivätkä ole verrattavissa mihinkään muuhun rotuun. Jos olet kuitenkin avoin ajatukselle muista pienistä koiraroduista, niin esimerkiksi jotkut terrierit muistuttavat kääpiömäyräkoiria. Esimerkiksi sealyhaminterrieriä on käytetty mäyrien metsästykseen. Sitä pidetään terrieriksi erityisen sosiaalisena ja se painaa korkeintaan yhdeksän kilogrammaa.

Ystävällisiä, pieniä metsästäjiä ovat myös norfolkinterrieri ja norwichinterrieri. Skyenterrierillä on lyhyet jalat ja omapäinen persoonallisuus.

Kääpiömäyräkoira – pieni koira, jolla on paljon luonnetta

Niin paljon kuin tyypillisellä mäyräkoiran katseella varustettu kääpiömäyräkoira saakin koirafanien sydämet sulamaan, sitä ei pidä aliarvioida. Kaikenkokoiset mäyräkoirat ovat suuria persoonallisuuksia, joilla on osittain vahva metsästysvietti. Jokainen joka osaa arvostaa ja hallita sitä, voi saada kääpiömäyräkoirasta ihastuttavan ystävän.

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.