Afgaaninvinttikoira

vaalea afgaaninvinttikoira

Afgaaninvinttikoirat ovat upeita ja hyvin voimakasluonteisia koiria.

Näitä pitkäkarvaisia juoksijoita on arvostettu kotimaassaan Afganistanissa jo tuhansia vuosia. Nykyään afgaaninvinttikoira, jota usein kutsutaan pelkästään afgaaniksi, merkitsee jotain erityistä monille koiranystäville ympäri maailman. Alunperin metsästyskoiraksi kasvatetusta afgaanista on tullut viime vuosikymmeninä ennen kaikkea upea näyttelykoira.

Afgaaninvinttikoiran ulkonäkö: tyylikäs koira

Silkkisen pitkä turkki, dynaaminen ruumiinrakenne ja arvokas olemus: afgaaninvinttikoira on kiistatta vaikuttava näky.

Erityisen upea on sen turkki. Koirarotu näyttää lähes siltä, kuin sillä olisi housut päällään. Niillä on myös otsasta taaksepäin kulkeva silkkinen tukka. Turkki koostuu pitkistä, paksuista karvoista, jotka suojasivat afgaanin esi-isiä kylmältä vuoristoilmalta. Rotustandardissa hyväksytään kaikki värit.

Hännän, jota nämä hienostuneet koirat kantavat yleensä korkealle kohotettuna, yläpuolella karva on hyvin lyhyttä. Hännän kärki on käpristynyt.

Afgaaninvinttikoira lasketaan pitkäjalkaisiin koirarotuihin. Urokset saavuttavat 74 senttimetrin ja nartut 69 senttimetrin säkäkorkeuden. Urheilulliset, hoikkavartaloiset komistukset painavat 30 kilogrammaa.

Luonne: monipuolinen koirapersoonallisuus

Jos etsit yksioikoista ja aina tottelevaista eläinkumppania, tästä häikäisevästä koirapersoonallisuudesta ei ole sinulle iloa. Afgaaninvinttikoirat ovat alunperin yksin toimivia metsästäjiä, joten ne ovat hyvin itsenäisiä ja riippumattomia koiria. Ne eivät halua alistua ja  – huolimatta läheisestä suhteesta omistajaansa – pitävät aina oman (jäärä)päänsä.

Tämän rodun edustajat eivät ole taipuvaisia haukkumaan jatkuvasti, mutta ne ovat valppaita, mitä tulee niiden ja niiden perheen reviiriin. Kotona sisällä ne ovat yleensä rauhallisia, mutta ulkona ne voivat riehaantua.

Erittäin voimakkaan metsästysvietin vuoksi tätä koiraa ei voi pitää irti. Se on vaikea saada kutsuttua takaisin, jos se saa näkökenttäänsä potentiaalisen saaliin. Vieraita koiria ja ihmisiä kohtaan afgaani sen sijaan on yleensä erittäin pidättyväinen, ellei suorastaan torjuva. Nämä eläimet tunnetaan myös erinomaisesta muististaan. Ne muistavat vielä vuosienkin  päästä, jos joku on kohdellut niitä hyvin tai huonosti.

Afgaaninvinttikoirilla on upea, silkkisen pitkä turkki.
Afgaaninvinttikoirilla on upea, silkkisen pitkä turkki.

Koulutus: voimakasluonteiset afgaanit tarvitsevat johdonmukaista ohjausta

Afgaani kuuluu kokeneiden koiraihmisten, jotka nauttivat tästä erittäin voimakasluonteisesta seuralaisesta, käsiin. Yksinäisinä metsästäjinä tämän rodun edustajat tottelevat huonohkosti omistajaansa ja toimivat itsenäisesti alistumisen sijaan. Vastaavasti koiran kouluttamisella on tärkeä merkitys.

Perustottelevaisuutta voi silti opettaa afgaaninvinttikoiralle. Siihen tarvitaan vain paljon kärsivällisyyttä ja selkeää, johdonmukaista ohjausta. Kovaa käsittelyä herkkä koira ei ota hyvin vastaan. Ylpeät eläimet muuttuvat epäluottavaisiksi ja aroiksi seuralaisiksi vastoin tahtoa, ja tämän ei pitäisi koskaan olla vaihtoehto.

Jos haluat koiran, joka kuuntelee aina ohjeitasi, et saa iloa tästä rodusta. Afgaanifanit sen sijaan arvostavat näiden hienostuneiden koirien voimakasta persoonallisuutta ja lojaaliutta. Oikeanlainen tasapaino tiukkuuden ja ymmärtämisen välillä ei ole tämän monipuolisen luonteen kouluttamisessa aina helppoa löytää, joten koiraharrastuksen aloittelijoille se voi käydä äkkiä liian haastavaksi.

Pito: sopiiko afgaaninvinttikoira minulle?

Afgaania eläinseuralaisekseen haluavan olisi oltava itsekin erittäin urheilullinen. Juoksulenkki silloin tällöin ei riitä tyydyttämään liikunnanhaluisen koiran tarpeita. Liikkuvainen koira tarvitsee myös suuren, aidatun pihan, jossa se voi olla vapaana.

Ihannevaihtoehto: rauhallinen ja urheilullinen perhe

Herkkä afgaaninvinttikoira, joka on kotona sisällä yleensä hyvin rauhallinen, ei nauti hälystä ympärillään, joten sille sopii parhaiten rauhallinen perhe, johon kuuluu urheilullisia jäseniä. Rotu tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa. Lasten olisi kuitenkin hyvä olla vähän vanhempia ja joka tapauksessa osata kohdella eläimiä kunniottavasti. Ylpeät afgaanit reagoivat joskus herkästi karkeaan käsittelyyn.

Keskustele koko perheen kanssa ennen koiran ottamista, onko jokainen yhtä mieltä uuden perheenjäsenen saapumisesta ja onko perheessä allergioita. Jos koira on vielä nuori, sen voi ottaa samaan talouteen sisäkissojen kanssa.

Mieti etukäteen, kuinka koirasta huolehditaan sairastapauksessa tai loman aikana, sillä afgaaninvinttikoira tarvitsee myös silloin paljon liikuntaa. Jos otat koiran mieluiten mukaasi matkalle, selvitä sopivat matkakohteet etukäteen.

Tärkeää: Afgaaninvinttikoira on vaativa lemmikki. Aloittelijoille tämä rotu ei siksi oikein sovi. Jos olet kiinnostunut näistä ainutlaatuisista koirista, sinun on oltava varma ja kokenut koirien käsittelemisessä. Varsinkin afgaaninvinttikoiran koulutus on haastavaa.

Tärkeät perusvarusteet

Varaudu etukäteen – koiran hankintakustannusten lisäksi – myös kuluihin, joita tulee uuden perheenjäsenen perusvarusteista. Näihin kuuluvat esimerkiksi:

Lisäksi tulevat tietysti vielä säännölliset menot, kuten lajinomainen koiranruoka, lemmikin omistajan vastuuvakuutus ja eläinlääkärin rutiinitarkastukset. Jos lemmikkisi joskus sairastuu, nousevat eläinlääkärikustannukset tietysti nopeasti.

Hoito: kuinka vaativaa afgaanin turkinhoito on?

Afgaanin pitkä ja silkkinen turkki tarvitsee päivittäistä harjaamista. Tämä vaatii melko paljon vaivaa. Turkki pitäisi nimittäin harjata mieluiten kerroksittain, jotta pääset harjalla käsiksi joka paikkaan ja estät takkujen syntymisen. Harjaa aina varovasti, ettet revi karvoja irti, ja totuta koira jo pentuna pienillä hoitotoimenpiteillä harjausrutiiniin.

Poista joka lenkin jälkeen koirasi turkista oksat ja lehdet, jotka tarttuvat helposti pitkiin karvoihin. Turkin pitäisi antaa kehittyä luonnollisesti, joten afgaaninvinttikoiran turkkia ei pidä käsitellä sen enempää veitsellä kuin saksillakaan.

Muita tärkeitä hoitotoimenpiteitä

Ehkäistäksesi koiran loisia ja puhdistaaksesi turkin perusteellisesti, voi olla tarvittaessa järkevää pestä koira miedolla koirashampoolla. Jotkut afgaaninomistajat tekevät tämän 3-4 viikon välein ja täydentävät shampoota erikoishoitoaineella, joka taas helpottaa harjaamista.

Huomioi hoitotoimenpiteissä afgaanin pitkät korvat: tarkista korvat mieluiten päivittäin loisten ja ihomuutosten varalta. Kosteassa ja lämpimässä ilmastossa korvien alle voi tulla helposti tulehduksia.

Syödessä afgaanin pitäisi käyttää ”korvasuojaa”. Tätä varten on erilaisia apuvälineitä, jotka pitävät korvat yhdessä ja varmistavat siten, ettei afgaani pure riippuvia korviaan ja etteivät ne valu jatkuvasti kuppiin. Totuta lemmikkisi mieluiten jo pentuna korvasuojaan.

Hammashoitoa voi tehostaa – hammashoitoherkkujen antamisen ohella – säännöllisellä hammaspesulla. Koirille on olemassa koiran hammastahnaa ja erikoishammasharjoja.

afgaaninvinttikoira
Aikojen kuluessa afgaani on muuttunut metsästyskoirasta näyttelykoiraksi. Sitä myötä sen turkki on runsastunut entisestään.

Aktivointi: miten aktivoin afgaaninvinttikoiraa oikein?

Liikunta on afgaanin ajanvieteohjelman A ja O. Se tulee mielellään mukaan juoksu- tai pyörälenkeille.

Ihanteellista aktivointia vinttikoiralle on tietysti koirajuoksu, jossa se pääsee työskentelemään tosissaan. Vaikka afgaaninvinttikoira on sitkeäkin, niin sen varsinainen intohimo on silti nopeus: vapaasti juostessaan tämä huippu-urheilija voi saavuttaa 60 km:n tuntinopeuden. Vinttikoirakilpailuissa eläimet jahtaavat heiluvaa viehettä tai tekojänistä.

Myös ajuejuoksuharjoitukset ovat erityisen hyvää aktivointia liikunnanystävälle. Tässä jäljitellään radalla näköön perustuvaa metsästystä. Koirat jahtaavat pareittain muovista ”jänistä”, jota vedetään 500-1000 metriä. Kun koirat juoksevat kahdestaan, on kummankin pääsääntöisesti pidettävä kuonokoppaa – kuten koirajuoksussakin. Muussa tapauksessa loukkaantumisriski saaliin ympärillä olisi liian suuri.

Huonommin afgaaninvinttikoira sen sijaan sopii koiraurheiluun kuten agility.

Terveys: afgaaninvinttikoiran heikkoudet

Pääsääntöisesti enemmistö lajinomaisesti pidetyistä ja riittävästi liikuntaa saavista afgaaninvinttikoirista on terveitä. Rodulla on kuitenkin hiukan taipumusta lonkkadysplasiaan ja harmaakaihiin.

Afgaaninvinttikoiran myelopatiaa esiintyy nimenmukaisesti vain tällä rodulla. Kyseessä on oletettavasti perinnöllinen rappeuma kaula- ja rintaytimen valkeassa aineessa. Se ilmaantuu yleensä ensimmäisen elinvuoden aikana ja johtaa muutaman viikon kuluessa täydelliseen neliraajahalvaukseen. Vakavasti otettavat kasvattajat voivat poissulkea tämän sairauden valitsemalla asiantuntevasti jalostukseen käytetyt eläimet.

Tästä huolimatta afgaaninvinttikoirat voivat elää terveinä 12-14-vuotiaiksi.

Ravinto: energiapakkauksen oikeanlainen ruokinta

Kaikkien muiden koirien tavoin myös afgaanit ovat kaikkiruokaisia lihansyöjiä. Tämä tarkoittaa, että ne ovat kaikkiruokaisia, mutta syövät pääasiassa lihaa. Vastaavasti niille on tärkeää saada riittävästi eläinproteiinia ravinnostaan.

Lisätietoa aiheesta saat zooplussan Tietonurkasta kohdasta koiran ruokinta. Löydät zooplussan verkkokaupasta valtavan valikoiman kuivaruokia ja märkäruokia koirille.

 

Jos haluat vaihtaa koiranruokaa, tee muutos mieluiten hitaasti sekoittamalla vähitellen uutta ruokaa tuttuun ruokaan. Näin minimoit riskin, että lemmikkisi vatsa ärsyyntyy, mistä voi seurata oksentelua tai ripulia. Tämä pätee myös siihen, kun uusi perheenjäsen muuttaa taloon: syötä sille ensin jonkin aikaa sille tuttua ruokaa, jotta suuri muutos asumisolosuhteissa ei vaikeutuisi entisestään ruokavaliomuutoksen vuoksi.

Kun koiranpennulle annetaan neljä ateriaa päivässä, riittää täysikasvuiselle afgaaninvinttikoiralle kaksi ateriaa. Anna ruokinnan jälkeen koiralle aina riittävä ruoansulatustauko.

Urheilulliset koirat tarvitsevat paljon energiaa juoksemiseen, ja niiden päivittäinen ravinnontarve riippuu paljon aktiivisuudesta. Lemmikinruoan valmistajan suosittelemat annokset voivat toimia ohjenuorana afgaanin aterioille.

Pääsääntöisesti niille kannattaa kuitenkin antaa hiukan suurehkoja annoksia, koska enimmäkseen ne kuluttavat paljon energiaa eivätkä ole yleensä taipuvaisia painonnousuun. Pidä kuitenkin hoikkaa vyötäröä silmällä ja sovella ruoka-annoksia tarpeen mukaan, jos lemmikkisi lihoo tai laihtuu.

Alkuperä: vuosituhansia vanha metsästyskoira

Tämän arvostetun rodun esi-isät kuuluivat vanhimpiin koirakantoihin, jotka ovat eläneet yhdessä ihmisten kanssa. Niiden kotimaassa, Afganistanissa, ne ovat palvelleet vuosituhansia vahti- ja suojelukoirina.

Ennen kaikkea ne olivat suosittuja metsästyskumppaneita, jotka osallistuivat silmiään käyttäen jahtiin. Ne metsästivät sitkeästi ja nopeasti kaikkea kaneista kissapetoihin. Tässä tehtävässä ihmiset kunnioittivat kauniita seuralaisiaan äärimmäisen paljon. Tämä kulki myös käsi kädessä metsästyksen merkityksen kanssa. Karuilla alueilla metsästysmenestys oli elintärkeää.

Siksi jalojen afgaaninvinttikoirien kuljettamisesta pois maasta oli Afganistanissa määrätty kuolemantuomio. Siitä huolimatta eräs brittiläinen upseeri toi ensimmäiset afgaaninvinttikoirat Afganistanista Iso-Britanniaan noin vuonna 1890. 1900-luvun alussa brittiläiset afgaaninystävät risteyttivät erilaisia afgaaninvinttikoiria keskenään: mukana oli lyhytkarvaisia aavikkokoiria ja pitkäkarvaisia vuoristokoiria. Näistä periytyvät pennut aloittivat modernin afgaaninvinttikoiran kasvatuksen.

Muissa maissa afgaanit tulivat tunnetuiksi vasta myöhemmin, esimerkiksi Saksassa vuodesta 1930 lähtien. Rodun kasvava suosio muoti- ja näyttelykoirana on myös tuonut muutoksia rotustandardiin: turkista on tullut runsaampi, mikä on pikemminkin este juoksuradalla. Nykyään on käyttötarkoituksesta riippuen – seurakoira, näyttelykoira tai kilpaurheilukoira – eri kasvatuslinjoja, jotka voivat yksityiskohdiltaan poiketa standardista.

Ostaminen: mistä löydän afgaaninvinttikoiran?

Koska afgaaninvinttikoira kuuluu vain asiantunteviin ja liikunnasta nauttivien omistajien käsiin, ei kasvattajia ole kovin paljon. Suomessa syntyy arviolta vain noin 50 pentua vuodessa. Jos siis haluat afgaaninvinttikoiran perheenjäseneksi, ala etsiä ajoissa vakavasti otettavaa kasvattajaa ja lue rotuyhdistyksen pentueilmoituksia.

Mitä kasvattajista kannattaa huomioida

Kun sinulla on mahdollisuus saada koiranpentu, on aika tehdä tuttavuutta. Tässä ei pitäisi olla pelkästään sinulla ja pennulla mahdollisuus haistella toisianne: kasvattajan luona käydessä hän esittelee mielellään myös pennun vanhemmat. Lisäksi hän vastaa kysymyksiisi ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta ja kasvatustavoitteistaan koiran tyypin ja luonteen suhteen.

Luonnollisesti sinun pitää selvittää jo etukäteen, onko kasvattaja erikoistunut esimerkiksi näyttely- tai kilpaurheilukoiriin. Näyttelykoirilla on toisinaan erittäin paljon hoitoa vaativa ja koiralle itselleen osittain rajoittava turkki. Kilpaurheilulinjoista tulevat koirat taas tarvitsevat vielä enemmän liikuntaa kuin ”keskimääräinen” afgaaninvinttikoira.

Varmista, että kaikki koirat antavat itsestään iloisen ja rentoutuneen vaikutelman ja ole tyytyväinen, jos kasvattaja kyselee myös sinulta koirakokemuksestasi, odotuksistasi elämältä koiran kanssa ja vapaa-ajastasi. Tämä osoittaa, että hän haluaa löytää hyvän kodin koirilleen. Madotetun ja moneen kertaan rokotetun pennun mukana saat sukutaulun lisäksi myös rokotuspassin, joka sisältää sirutunnisteen, sekä yleensä jonkin verran ruokaa, johon koira on tottunut.

afgnaainvinttikoiran pentu ruohikolla
Kiinnitä huomiota kasvattajan perehtyneisyyteen ja siihen, että pennut vaikuttavat rentoutuneilta.

Älä missään tapauksessa osta pentua pentutehtailijalta, joka ei kuulu rotuyhdistykseen ja kasvattaa pääasiassa saadakseen rahaa. Tällä tavoin lemmikkinsä hankkiva tulee usein tukeneeksi laitonta pentukauppaa, huonoa eläintenpitoa ja on lisäksi vaarassa saada sairaan, sosiaalistamattoman koiran.

Afgaaninvinttikoira eläinsuojeluyhdistyksiltä

Jos etsit vanhempaa afgaaninvinttikoiraa, voit löytää etsimäsi kansallisten kattojärjestöjen kautta. Nämä välittävät usein eläimiä, joista alkuperäiset omistajat ovat jostain syystä luopuneet.

Myös vinttikoiriin erikoistuneet eläinsuojelujärjestöt ilmoittavat säännöllisesti sivuillaan kodittomista afgaaninvinttikoirista. Ota kuitenkin huomioon, että luonne – mukaan lukien edellisen omistajan tekemien mahdollisten koulutusvirheiden seuraukset – on täysikasvuisella afgaaninvinttikoiralla jo kehittynyt vaikeasti muutettavaksi, ja vastaavasti sinulta vaaditaan laajaa kokemusta koirista. Elämä kodinvaihtajan kanssa voi silti olla antoisa kokemus.

Toivotamme sinulle paljon iloa ja mukavia yhteisiä hetkiä kiehtovan afgaaninvinttikoiran kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.