Eksoottinen lyhytkarva (eksoottinen lyhytkarvainen kissa)

Harmaa eksoottinen lyhytkarva

Rakastatko Karvista? Siinä tapauksessa eksoottinen lyhytkarva on juuri sopiva kissa sinulle. Onhan rento, laiska, mutta erittäin rakastettava TV-kissa, jolla on lyhyet, vantterat jalat ja suuri, lyhytkuonoinen pää, luotu eksoottisen lyhytkarvan mukaan.

Laiskan persialainen kissa

Yhdysvalloissa persialaisen kissan, amerikkalaisen tai brittiläisen lyhytkarvaisen kissan pariutumisesta syntyi eksoottinen lyhytkarva, jota kutsutaan nimellä ”the lazy man’s Persian” eli laiskan ihmisen persialainen kissa. Eksoottisella lyhytkarvalla on nimittäin kaikki persialaisen myönteiset luonteenpiirteet, mutta lyhyen turkin ansiosta se on huomattavasti helppohoitoisempi kuin pitkäkarvaiset sukulaisensa.

Turkkia lukuun ottamatta sen ja persialaisen kissan välillä ei itse asiassa ole merkittäviä eroja. Joissakin kansallisissa kissayhdistyksissä lyhytkarvaista kissaa pidetään siksi persialaisena. Tähän päivään saakka ne jakavat saman standardin. Fédération Internationale Féline (FiFe) tunnusti eksoottisen lyhytkarvan lyhytkarvaisen persialaisen lyhytkarvaiseksi muodoksi vuonna 1983.

Eksoottisen lyhytkarvan historia

Tutkijat epäilevät persialaisten kissojen esi-isien ulottuvan antiikin aikoihin. Persialaiset ovat epäilemättä vanhimpia rotukissoja. Tuoreiden geenitutkimusten mukaan se on kuitenkin peräisin persialaisesta Corassan kaupungista, josta italialainen maailmanmatkaaja Pietro della Valle toi sen Eurooppaan. Myös ranskalaisen Nicolas Claude Fabri de Peirescin sanotaan tuoneen 1700-luvun puolivälissä ensimmäiset pitkäkarvaiset kissat  Vähä-Aasiasta, mutta ei ole voitu todistaa, ovatko nämä pian persialaiseksi kutsututut kissat tosiasiassa tunnetun rotukissan esi-isä. Missourin yliopiston (USA) vuonna 2014 julkaisema tutkimus osoitti, että nykyinen persialainen rotu oli pikemminkin venäläisten kotikissojen sattumalta tapahtunut jalostus.

Pitkäkarvaisista kissoista tuli maailmanlaajuisesti tunnettuja vuonna 1871, kun Britannian kuningatar Victoria sai kaksi sinistä rotuyksilöä Lontoon näyttelystä. Britit johtivat myös pitkään persialaisten kissojen jalostusta. Lyhytkarvainen persialainen sen sijaan syntyi Yhdysvalloissa 1950-luvulla. American Shorthair -rodun kasvattajat risteyttivät suosittuja mutta vaativia persialaisia lyhytkarvaisten kissojen kanssa täyttääkseen toiveet persialaisesta, jolla on lyhyt ja siten helppohoitoinen turkki. Kokeilu onnistui: Persialaisen ja lyhytkarvaisen jälkeläiset olivat yhtä seurallisia ja ystävällisiä kuin pitkäkarvaiset persialaiset – vain lyhyempikarvaisia. Monet persialaisten kasvattajat osallistuivat eksoottisen lyhytkarvan kasvatukseen ja edistivät eksoottisen lyhytkarvan yleistymistä. Vuonna 1967 se tunnistettiin Yhdysvalloissa itsenäiseksi roduksi.

Ulkonäkö

Nykyään eksoottisia lyhytkarvoja on saatavilla kaikissa tunnetuissa persialaisten väreissä. Yleisimpien värien valkoinen, musta, sininen, punainen, kerma, suklaa ja liila lisäksi löytyvät värit chinchilla, naamiovärit ja tabbyt. Paksun turkin alla on paksu aluskarva, jonka päällyskarvat työntyvät ulos kehosta ja antavat kissalle muhkean nallekarhumaisen ilmeen.

Yleisesti ottaen eksoottinen lyhytkarva – samoin kuin sukulaisensa Karvinen – antavat mukavan vaikutelman. Keskikokoinen ja suurikokoinen kissa on melko tanakka ja sillä on lyhyet, paksut jalat sekä suuret ja pyöreät tassut, jotka täydentävät kissan nallekarhumaista ilmettä. Täysikasvuiset eksoottiset lyhytkarvat voivat painaa jopa komeat yhdeksän kiloa. Naaraskissat painavat noin 4–7 kiloa. Tukevaa vartaloa täydentää persialaisille kissoille tyypillinen suuri, voimakas pää. Massiivinen, pyöreä kallo, litteät kasvot ja lyhyt, leveä nenä antavat sille ainutlaatuisen ulkonäön.

Kaksi eksoottista lyhytkarvaista pentua istumassa

Huomio – ylijalostus!

Valitettavasti ylijalostus on aiemmin tuottanut toistuvasti erittäin litteitä neniä, jotka haittasivat hengitystä ja ovat johtaneet tulehduksiin ja epämukavuuteen silmien, nenän ja kurkun alueella. Ostaessasi eksoottisen lyhytkarvan kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä luotettavaan ja vastuulliseen kasvattajaan, jonka harjoittamassa kasvatuksessa etusijalla ovat rodun terveys, rakastettava luonne ja luonnollinen ulkonäkö.

Eksoottisen lyhytkarvan luonne

Ylpeä, mukava ja hurmaava!

Eksoottinen lyhytkarva ei tarvitse liian litteää nenää ollakseen ainutlaatuinen – tämän saa aikaan sen ainutlaatuinen luonne. Se on yksilöllinen ja ylpeä persoonallisuus, joka on itsenäisyydestä huolimatta erityisen kiintynyt ihmisiin. Se rakastaa rauhallista elämää ihmisten kanssa eikä kieltäydy koskaan mukavista nokosista sohvalla – tämä on yhteistä myös rakastetun tv-hahmon Karvisen kanssa. Tämän rodun rennolla ja tasapainoisella luonteella on ihanan rauhoittava vaikutus ihmisiin, jotka se osaa kietoa suuren tassunsa ympärille. Vaikka sillä onkin vähemmän taipumusta kepposille kuin Karvisella, se tietää, kuinka saada ihmiset hymyilemään ja taipumaan tahtoonsa rakastettavalla tavalla.

Pito ja hoito

Rauhallisen luonteensa ansiosta eksoottinen lyhytkarva sopii hienosti sisäkissaksi ja se – kuten lähes jokainen kissa – liikkuu mielellään myös ulkona. Sen harrastukset eivät vie sitä kuitenkaan koskaan liian kauas kotoa, jossa täytetty ruokakuppi ja ihanan viihtyisä kissanpeti odottavat. Se hakeutuu ihmisten läheisyyteen kerta toisensa jälkeen. Se on erittäin seurallinen ja hyvin käyttäytyvä kissa, jota eivät häiritse edes riehakkaat, meluisat lapset. Monista muista kissaroduista poiketen se viihtyy yhtä hyvin vauhdikkaassa perhearjessa kuin rauhallisessa yhden hengen taloudessakin.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Motto: yhdessä on vähemmän yksin

Eksoottinen lyhytkarva ​​kieltäytyy päättäväisesti olemasta yksin pitkiä aikoja. Se suhtautuu avoimesti toiseen kissanmuotoiseen leikkitoveriin. Tämä sosiaalinen ja itsevarma kissa tulee hyvin toimeen myös koirien kanssa tutustumisajan jälkeen.

Vaatimattoman luonteensa mukaisesti eksoottisen lyhytkarvan hoidossa on vain vähän vaatimuksia. Myös lyhyt turkki osoittautuu erittäin helppohoitoiseksi. Kaksi kertaa vuodessa tapahtuvaa karvanlähtöä lukuun ottamatta se tarvitsee kammata vain kerran tai kahdesti viikossa.

Passend zu ihrem genügsamen Wesen stellt die Exotic nur wenige Ansprüche an ihre Haltung. Auch das kurze Fell erweist sich als sehr pflegeleicht. Abgehen von der zweimal jährlichen Zeit des Fellwechsels braucht es nur ein bis zweimal pro Woche gekämmt zu werden.

Ravitsemus

Myös ravitsemukseltaan se on vaatimaton. Ylipainon tai muiden terveysongelmien ehkäisemiseksi kannattaa kuitenkin aina valita lajinmukaista ravintoa, joka koostuu laadukkaasta kissanruoasta.

Tutustu valikoimastamme löytyviin kissanruokiin!

Ruskeasävyinen eksoottinen lyhytkarvainen kissa

Terveys ja kasvatus

Eksoottisen lyhytkarvaisen kissan rodun ongelmana on – persialaisten rotujen tapaan – liian lyhyeksi jalostettu nenä, joka voi aiheuttaa useita vakavia terveysongelmia. Hengitysvaikeudet, runsas silmien vuotaminen, syömisvaikeudet ja muut vaivat eivät valitettavasti ole harvinaisia näillä niin kutsutuilla pekefaced-naamaisilla roduilla. Toinen ongelma on eksoottisen lyhytkarvan sisäsiittoisuus, joka voi aiheuttaa muita rotutyypillisiä sairauksia ja lyhentää elinajanodotusta.

Hyviä syitä hankkia kissa vastuulliselta eksoottisen lyhytkarvan kasvattajalta

Eksoottisesta lyhytkarvasta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä vastuulliseen kasvattajaan ja ostaa kissanpentu vain terveestä sukupuusta. Varmista, että yksikään esi-isä ei esiinny sukupuussa kahdesti sisäsiittoisuuden poissulkemiseksi. Lisäksi kasvattajan tulisi testauttaa jalostuseläimensä yleisten perinnöllisten sairauksien varalta ja luovuttaa kissanpennut rokotettuina, madotettuina ja sirutettuina. Eksoottisella lyhytkarvalla, jota ei ole ylijalostettu, on pitkä elinajanodote, 15 vuotta tai enemmän. Puhdasrotuinen, vastuullisesti kasvatettu eksoottinen lyhytkarva on hinnaltaan arvokas, noin 1 000 euroa – mutta säästät sen lopulta eläinlääkärikustannuksissa.

Vaihtoehtoisesti voit tutustua läheiseen löytöeläinkotiin, jossa monet aikuiset kissat, mukaan lukien persialaiset, eksoottiset lyhytkarvat tai sekarotuiset odottavat uutta kotia ja toista mahdollisuutta. Kysy löytöeläinkodista, mistä kissa on peräisin ja voidaanko sulkea pois sisäsiittoisuus tai vakavat perinnölliset sairaudet. Eläintenhoitajat ottavat yleensä sinut vastaan ystävällisesti ja vastaavat eläintä koskeviin kysymyksiin.

Onko eksoottinen lyhytkarva sopiva kissa sinulle?

Ennen kuin lähdet lähimpään löytöeläinkotiin tai kasvattajan luo, sinun tulee tietysti olla varma siitä, että eksoottinen lyhytkarva sopii sinulle. Et tee itsellesi tai kissalle palvelusta, jos huomaat muutaman kuukauden jälkeen, että yhdessä asuminen ei suju niin hyvin kuin luulit ja sinun on palautettava uusi karvainen ystäväsi. Lemmikin hankintaa tulee pohtia huolellisesti. Seuraavista kysymyksistä voi olla apua:

  • Onko minulla riittävästi aikaa kissan hoitoon?
  • Onko jokin perheenjäsenistä allerginen kissankarvoille?
  • Voinko ottaa lemmikin vuokra-asuntooni/vuokratalooni?
  • Kuka hoitaa kissaa, jos joudun olemaan poissa?
  • Haluanko pelkästään sisäkissan vai mieluummin ulkokissan?
  • Onko kissalla riittävästi tilaa liikkua asunnossa?
  • Kuka perheessä huolehtii ruokinnasta, hoidosta, eläinlääkärikäynneistä ja kissanvessan puhdistuksesta?
  • Onko minulla varaa kissan hoitoon? Ota huomioon hankintakustannusten lisäksi myös varusteiden, kissan lelujen, ruoan ja eläinlääkärikäyntien kustannukset.

Oletteko käyneet läpi kaikki kysymykset ja ovatko kaikki perheenjäsenet suostuneet kissan hankintaan? Ette ”pelkää” suuria kissoja, nautitte yhteisöllisyydestä ja kaipaatte arjessa myös rauhoittumista? Siinä tapauksessa luonteeltaan leppoisa ja tasapainoinen eksoottinen lyhytkarva rikastuttaa takuulla teidän perheenne elämää. Ja jos vielä mietit nimeä uudelle ystävällesi: miten olisi ”Karvinen”?

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Maine Coon

Maine coon on nykyään yksi suosituimmista kissaroduista koko maailmassa. Rotu on Suomessakin suosittu sen luonnollisuuden, rotevuuden ja miellyttävän luonteen ansioista.
10 min

Ragdoll

Kissa, joka on kuin räsynukke (englanniksi ragdoll)? Ei nyt sentään! Ragdoll on kissarotu, joka miellyttää kaikkia niitä kissojen ystäviä, jotka pitävät siamilaiskissoista, colourpointeista ja muista naamiokuviollisista kissoista. Tällä lempeäluonteisella ja suurikokoisella kissalla on kaunis ja upean värinen turkki sekä kirkkaan siniset silmät.
10 min

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.