Kissan ulkotarha

Katze balanciert auf Zaun im ungesicherten Garten

Katzen freuen sich über Freigang, doch der sollte so sicher wie möglich gestaltet werden.

Kissan ulkotarhan kustannukset voivat äkkiä kohota useampaan tuhanteen euroon. Monet kissanomistajat päättävätkin tehdä puutarhaansa kissan ulkotarhan omin neuvoin säästääkseen tämän hurjan summan. Siihen kuluvaa aikaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.

Kissan ulkotarhaan tarvittava materiaali

Pelkkä parvekkeella ulkoilu on monille kissoille riittämätön ratkaisu. Paljon jännittävämpi ja houkuttelevampi vaihtoehto karvakuonoille on kissalle turvallinen ulkotarha omalla pihalla. Koirat ja muut eläimet tulee pitää aitauksen ulkopuolella, jotta kissat ovat turvassa aitauksen sisällä. Aitauksen materiaalien ja rakennustyön hinta saa kissanomistajat usein säikähtämään, minkä vuoksi monet päättävätkin rakentaa aitauksen itse. Sitä varten on käytävä rautakaupassa ostoksilla. Tarvitset seuraavat materiaalit kissa-aitauksen rakentamiseen:

  • kaksi metriä korkean ja 25 metriä pitkän rullalla olevan metallilanka-aidan
  • 2 ovea
  • tarpeeksi aidan tolppia
  • 50 cm korkeaa keinolasia
  • viemäriputkea
  • valmisbetonia
  • kiristyslankoja ja puristimia

Rakenna kissan ulkotarha itse – näin se tapahtuu

Merkitse tuleva kissan ulkotarha narulla. Kaiva kolmen metrin välein sekä ovien sivuille 60 cm syvä kuoppa. Aseta kuoppaan viemäriputki ja täytä se valmisbetonilla. Aseta sen jälkeen aidan tolppa betoniin pystysuorassa asennossa (käytä vatupassia!). Odota muutama päivä, että betoni on kuivunut. Tee seuraavaksi poikkipalkit, jotka myös kiinnitetään maahan betonilla. Poikkipalkkeja ei kuitenkaan kiinnitetä putkien avulla, vaan valetuilla betonilohkoilla, jotka antavat painoa palkeille. Betonin kuivuttua rullaa metallilanka-aita auki ja kiinnitä se rautalangalla tolppiin kiinni. Kiinnitä ovet niille jätettyihin aukkoihin. Varmista aitaus lopuksi kauttaaltaan puristimilla kiristettävillä kiristyslangoilla.

Piste i:n päälle: kissan ulkotarhan lasitus

Jotta saat kissan ulkotarhasta täysin turvallisen, kiinnitä aidan sisäpuolen yläosaan keinolasi. Se estää kissan karkaamisen. Muuten korkealle hyppivät ja kiipeilevät kissat saattavat päästä aidan yli. Poraa 50 cm korkeisiin ja 2–4 mm paksuihin levyihin useampi reikä ja kiinnitä ne aitaan rautalangalla. Turvallinen kissa-aitaus on nyt valmis. Voit päästää kissasi nyt niiden uuteen pihakotiin, josta tulee suurella todennäköisyydellä niiden uusi lempipaikka. Itsetehty aitaus säästää suuren summan rahaa, mutta siihen kuluu arviolta noin 100 työtuntia.

Tarvitsetko tarvikkeita kissallesi? Zooplus-verkkokaupasta löydät kaiken tarvittavan kissallesi, kuten kissanruoat, kissanverkot ja lelut.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Sisäkissan kanssa leikkiminen

Sisäkissan omistajana haluat varmasti pitää huolen, että lemmikkisi voi elää mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi asuntosi tulee tarjota paljon vaihtelua kissalle. Mitä vähemmän kiellettyjä paikkoja asunto sisältää, sen parempi. Joustavat ruoka-ajat mukailevat kissan luonnollisia elinolosuhteita paremmin kuin säännölliset. Kissan tulisi saada viimeinen iltapala samoihin aikoihin kuin itse menet nukkumaan. Kun tarjoat kissallesi vaihtelevuutta, kasvatat samalla sen stressinsietokykyä. Myös tämän vuoksi sinun tulisi leikkiä sen kanssa niin usein kuin mahdollista. Tuo kotiin vähintään kerran viikossa uusi laatikko piiloleikkeihin. Tämä muuttaa samalla myös kissan hajumaailmaa. Kodin äänimaailmaa tulisi myös aika ajoin uudistaa.
2 min

Kissan ulkotarha

Kissan ulkotarhan kustannukset voivat äkkiä kohota useampaan tuhanteen euroon. Monet kissanomistajat päättävätkin tehdä puutarhaansa kissan ulkotarhan omin neuvoin säästääkseen tämän hurjan summan. Siihen kuluvaa aikaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.
3 min

Kissan agility

Liikkuminen ja leikkiminen ovat olennainen osa terveellisen kissan elämää. Mikäli kissasi tylsistyy, johtaa se todella nopeasti erilaisiin vahinkoihin. Suurin osa kissoista rakastavat haasteita, jotka harjoittavat sekä niiden kehoa, että haastavat niitä ajattelemaan. Kissan agility on loistava kehitystä edistävä urheilumuoto, jossa yhdistyy treenaaminen ja hauskanpito. Kissan agility herättelee kissan luonnollista uteliaisuutta ja sitä voidaan harjoittaa sekä ulkona, että sisällä.