Kissan agility

Kissan agility

Lisää hupia ja liikettä kissan arkipäivään

Liikkuminen ja leikkiminen ovat olennainen osa terveellisen kissan elämää. Mikäli kissasi tylsistyy, johtaa se todella nopeasti erilaisiin vahinkoihin. Suurin osa kissoista rakastavat haasteita, jotka harjoittavat sekä niiden kehoa, että haastavat niitä ajattelemaan. Kissan agility on loistava kehitystä edistävä urheilumuoto, jossa yhdistyy treenaaminen ja hauskanpito. Kissan agility herättelee kissan luonnollista uteliaisuutta ja sitä voidaan harjoittaa sekä ulkona, että sisällä.

Mitä oikeastaan on kissan agility?

Kissan agility on yksi estejuoksun muoto, jossa on erilaisia vaikeustasoja. Moninainen ja haastava toimintamuoto sopii erityisesti sisäkissoille, joilla ei ole mahdollisuutta liikkua vapaana ulkona. Kissoja voi treenata eri harjoitusmetodien parissa, joissa kissan tulee suorittaa erilaisia tehtäviä. Kissan agilityä voi harrastaa kotona tai virallisessa kilpailussa, jossa tavoitteena on nopea aika ja virheettömyys. Harrastit sitten kumpaa vaan, kissalle tärkeintä on, että sillä on hauskaa ja se ei tylsisty.

Kissan agilityn edut

Kissat ovat uteliaita eläimiä. Monipuolinen harjoitteluohjelma vahvistaa kissan kehoa, pitää kissan notkeana ja kannustaa sitä oppimaan. Myös kissat tarvitsevat urheilun lisäksi ajatusta vaativia tehtäviä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Sen vuoksi erityisesti älykkäät kissat nauttivat kissan agilitystä. Harjoitteluohjelma aktivoi aivot ja kehon, ja auttaa lähentämään kissan ja ihmisen välistä suhdetta. Suhteesta tulee läheisempi sekä harmonisempi.

Miten harjoitella kissan kanssa agilityä?

Agilityradan rakentamisessa vain mielikuvituksesi on rajana. Radan rakentamista rajoittavat lähinnä käytettävissä olevan tilan muoto ja pinta-ala. Voit käyttää agilityradassa monia erilaisia agilityesteitä, kuten leluja, tikkaita, tunneleita sekä esteitä. Kissat pitävät myös pujottelusta. Eläinkaupat tarjoavat lukemattomia leluja, harjoittelutarvikkeita ja esteitä kissan agilityyn. Agilityesteitä voi toki rakentaa myös itse. Mikäli haluat esitellä kissasi taitoja yleisölle, voit osallistua kissan agility kilpailuun, jotka usein ovat yhdistettyinä erilaisiin kissanäyttelyihin. Jotta et saattaisi kissaasi hämmennyksen valtaan, on harjoittelu syytä aloittaa varovaisesti. Harjoitelkaa esteitä rauhallisesti este toisensa jälkeen.

Mitkä tarvikkeet ovat kissan agilityyn käytännöllisiä?

Harjoitteluun sopivat oikeastaan millaiset kissanlelut vain. Nylonista valmistetut tunnelit sekä kuutiot ovat täydellisiä metsästämiseen, piileskelyyn ja leikkimiseen. Nämä voit yhdistää vaikka kiipeilyyn, tai mistä kissasi sitten pitääkin. Sivusuuntaiset sujahdusaukot tarjoavat myös lisävaihtelua rataan. Pallot, leikkihiiret, rapisevat lelut, sekä käytännössä kaikki liikkuvat ja kilisevät lelut ovat agilityyn sopivia. Kissanlelu voi olla joko pehmeä ja kovasta muovista valmistettu.

Myös höyhenet sekä muoviset punokset ovat suosittuja elementtejä. Älylelut, kuten aidat ja rimat sekä tasapainolaudat, joissa kissa harjoittelee tasapainoaan, ovat myös hyviä tarvikkeita agilityradalle. Renkaat ja höyhenkepit vaativat koordinaatiota ja ne ovat helppo rakentaa. Kun tehtävä on suoritettu, ei kissan tietenkään tulisi jäädä ilman palkkiota.

Naksutin on tehokas apuväline kissojen sekä koirien kouluttamisessa. Samalla kun kuuluu naksahdus, kissalle annetaan herkkupala. Kun kissa tottuu siihen, toimii klikkaus synonyyminä palkkiolle. Target Stick -kosketuskeppiä käytetään naksuttamisen jälkeen. Naksuttamisella, johon on yhdistetty kosketuskeppi, eläin oppii seuraamaan keppiä nenällään. Kun nenä koskee kepin päässä olevaan palloon, kuuluu naksahdus ja heti sen perään kissa saa palkkio herkun.

Millaisilla herkuilla kissaa tulisi palkita?

Kun kissasi on onnistuneesti mennyt agility esteen läpi, on se luonnollisesti ansainnut palkkion. Herkut ovat siinä kohtaa paikallaan. Herkullinen vaihtoehto ovat kylmäkuivatut Cosma Snackies -herkut, jotka ovat puhtaasti lihaa tai kalaa, ja useimpien kissojen lempiherkku. Cosma Snackies -herkut eivät sisällä lisä-, säilöntä-, tai väriaineita ja ne on pakattu käteviin purkkeihin, jotta herkut pysyvät maukkaina ja tuoreina pitkään. Kanan lisäksi makuvaihtoehtoina ovat myös ankka, nauta sekä tonnikala.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Sisäkissan kanssa leikkiminen

Sisäkissan omistajana haluat varmasti pitää huolen, että lemmikkisi voi elää mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi asuntosi tulee tarjota paljon vaihtelua kissalle. Mitä vähemmän kiellettyjä paikkoja asunto sisältää, sen parempi. Joustavat ruoka-ajat mukailevat kissan luonnollisia elinolosuhteita paremmin kuin säännölliset. Kissan tulisi saada viimeinen iltapala samoihin aikoihin kuin itse menet nukkumaan. Kun tarjoat kissallesi vaihtelevuutta, kasvatat samalla sen stressinsietokykyä. Myös tämän vuoksi sinun tulisi leikkiä sen kanssa niin usein kuin mahdollista. Tuo kotiin vähintään kerran viikossa uusi laatikko piiloleikkeihin. Tämä muuttaa samalla myös kissan hajumaailmaa. Kodin äänimaailmaa tulisi myös aika ajoin uudistaa.
2 min

Kissan ulkotarha

Kissan ulkotarhan kustannukset voivat äkkiä kohota useampaan tuhanteen euroon. Monet kissanomistajat päättävätkin tehdä puutarhaansa kissan ulkotarhan omin neuvoin säästääkseen tämän hurjan summan. Siihen kuluvaa aikaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.
3 min

Kissan agility

Liikkuminen ja leikkiminen ovat olennainen osa terveellisen kissan elämää. Mikäli kissasi tylsistyy, johtaa se todella nopeasti erilaisiin vahinkoihin. Suurin osa kissoista rakastavat haasteita, jotka harjoittavat sekä niiden kehoa, että haastavat niitä ajattelemaan. Kissan agility on loistava kehitystä edistävä urheilumuoto, jossa yhdistyy treenaaminen ja hauskanpito. Kissan agility herättelee kissan luonnollista uteliaisuutta ja sitä voidaan harjoittaa sekä ulkona, että sisällä.