Laserosoitin kissoille

Laserosoitin kissoille

On olemassa monia mielipiteitä siitä, onko laserosoitin kissoille sopiva lelu vai ei. Tässä artikkelissa käsittelemme laserosoittimen hyviä ja huonoja puolia, joiden lukemisen jälkeen voit punnita näkökulmia ja päättää itse, koetko laserosoittimen käytännölliseksi omalle kissallesi.

Voiko laserosoitin vahingoittaa kissaani?

Laserosoittimella leikkiessä, kissalta vaaditaan sen näköaistin käyttämistä. Haju-, tunto-, tai kuuloaisti eivät laserosoittimella leikkiessä tule käytetyksi ollenkaan, toisinkuin monilla muilla kissanleluilla leikkiessä. Toisaalta näiden aistien kehittäminen ja käyttäminen on myös tärkeää, jotta kissa kokee tarvetta aisteillensa niin kuin se luonnossakin niitä tarvitsisi. Periaatteessa suositeltavia ovat kaikki kissanlelut sekä kissan ylläpitotavat, jotka imitoivat mahdollisimman hyvin kissan luonnollista elinympäristöä. Vain niin kissa voi elää lajinomaista elämäänsä ja olla onnellinen.

Laserosoittimella leikkiessä kissa seuraa loputonta laservaloa, mutta ei kuitenkaan onnistu saavuttamaan saalistaan, minkä vuoksi se ei laserosoitin leikissä pääse kokemaan ns. metsästysmenestystä. Kun kissa ei voi saavuttaa saalistaan ja tehdä siitä entistä kulkijaa, voi se lopulta aiheuttaa kissalle turhautumista, johon kissa voi reagoida ylivilkkaudella. Se puolestaan voi johtaa siihen, ettei kissa osaa rauhoittua leikin jälkeen ja saattaa jatkaa punaisen pilkun etsimistä lattialta edelleen.

Kohdistettu lasersäteily on lisäksi harmillista silmille. Sen vuoksi ei tulisi missään nimessä katsoa suoraan laservaloon eikä koskaan antaa kissan katsoa valon lähteeseen, sillä niiden silmät ovat moninkertaisesti herkemmät kuin ihmisen silmät. Kissan silmät ovat luonnostaan herkemmin rakentuneet, jotta ne näkisivät hyvin myös pimeässä. Sen vuoksi tulisi pitää mielessä, että jotkin heijastavat pinnat, kuten laminaatti tai muut vastaavat, saattavat aiheuttaa kissan silmille haitallisia vahinkoja. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kissan sokeutumiseen, jonka seurauksena eläinlääkärikulut tietenkin nousevat roimasti.

Kissan kanssa tulisi leikkiä laserosoittimella vain silloin, kun on tietoinen siitä, miten laserosoitinta tulisi käyttää. Muussa tapauksessa on olemassa riski, että laserosoitin vahingoittaa korjaamattomasti ihmisen tai kissan silmiä.

Mitä iloa laserosoittimesta on kissoille?

Kun heijastavaa laserosoitinta käyttää tietoisesti, hallitusti ja rajoitetusti, tarjoaa se kissalle jännittäviä ja hauskoja leikkihetkiä. Joillakin kissoilla ei ole taipumusta aiemmin mainittuun pettymykseen metsästyskokemuksen kanssa. Laserosoitin tarjoaa leikkisille kissoille hauskoja hetkiä. Kuten jo mainittu, ihmisen tulee pitää huoli siitä, ettei lasersäteily osoita suoraan kissan tai ihmisen silmiin.

Kissalle tärkeää on, että se saavuttaa onnistumisen tunteen kaadetun saaliin myötä. Koska kissa kuvittelee laserosoittimen valon kuvitteellisena saaliina, ei se tietenkään voi varsinaisesti kaataa tätä saalista. Sen vuoksi on tärkeää, että kissa saa asiaansa ajavan saalistamispalkkion herkun merkeissä.

On suositeltavaa, että laserosoitin-leikki loppuu punaiseen kohteeseen. Laserosoittimen valo, eli piste, jonka kissa näkee, on punainen. Mikäli osoitat pisteellä punaista kissantyynyä, ei se enää erota pistettä tyynystä, ja kokee silloin tyynyn lopullisena saaliinaan, jonka se voi konkreettisesti myös ottaa kiinni. Tällä tavoin kissa pääsee „kaatamaan“ saaliinsa ja kokemaan metsästysmenestystä. Lisäksi kissa voi tällä tavoin purkaa patoutunutta energiaansa, jota se ei luonnollisissa metsästystoimissa pääsee purkamaan.

Miten voin välttää laserosoittimen vaarat?

Tarpeeksi ei voida korostaa sitä, että tulisi ehdottomasti pitää huoli siitä, ettei laserosoittimella osoiteta suoraan silmiin. Kissa pääsääntöisesti etsii pistettä lattialta, eikä yleensä katso edes laserosoitinta kohti. Siitä huolimatta tulisi leikkiessä olla varovainen ja tarkkaavainen laitteenkäytöstä.

Aloita laserosoittimella leikkiminen lähellä lattiaa niin, ettei kissa vahingossakaan pääse katsomaan suoraan säteilyyn, vaan keskittyy pisteeseen lattialla. Heti kun kissalla on punainen piste seurattavana, voit huoletta nousta lattian ääreltä ja istua vaikka sohvalla samalla, kun leikit kissan kanssa.

Toisaalta, liikunta ei ole pahitteeksi myöskään ihmiselle. Siinä mielessä, laserosoitinta voidaan pitää myös laitteena, joka on kiinnostava ihmiselle, koska se on ihmiselle helppo tapa viihdyttää kissaa eikä vaadi ihmiseltä juurikaan mitään. Oli miten oli, on laserosoittimella „lavastettu“ metsästyskokemus kaukana siitä, mitä kissa voisi kokea luonnossa metsästäessään.

Onko olemassa myös vaarattomia laserosoittimia?

Zooplussalla myynnissä olevat laserosoittimet ovat kaikki testattuja ja lasketaan vaarattomiksi. Valmistajien mukaan silmät eivät vahingoitu, mikäli valo kerran vahingossa osuu kissan tai ihmisen silmään, sillä heikko säteily vähentää silmävahinkojen riskiä. Aina on kuitenkin olemassa riskejä, jonka vuoksi ei syyttä suotta tulisi osoitella laserosoittimella silmiin. Loppujen lopuksi lasersäteily on kuitenkin hyvin voimakkaasti fokusoitua valoa.

Kun ostat laserosoitinta, kannattaa välttää ostamista ulkomailta epämääräisistä verkkokaupoista. Näiltä toimittajilta tilatessa on olemassa riski, että laserosoitin ei ole määrättyjen standardien mukainen, jolloin raja-arvot saattavat olla sata kertaa korkeammat, kuin mitä standardien mukaan on luokiteltu turvalliseksi.

Automaattisia laserosoitin laitteita tulisi ehdottomasti välttää. Sellaiset laitteet kohdentavat laservaloa sattumanvaraisesti, jolloin se nostaa lukemattomasti silmävahinkojen riskiä, sekä kissan, että ihmisen silmille.

Laserosoitin ja kissat: Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Taskulamppu on turvallinen korvike samankaltaisiin leikkeihin, eikä aiheuta riskejä, kuten laserosoitin. Pallot, lelukepit ja muut vastaavat, tarjoavat kissalle myös hauskoja leikkihetkiä. Näillä leikkiessä kissalla on myös jotakin konkreettista ”metsästettävää”, toisinkuin laservalolla leikittäessä.

Myös lelukepeillä ynnä muilla saman kaltaisilla leluilla, kissa voi ottaa kiinni saaliinsa. Näissä tapauksissa kissa saa palkkionsa ja onnistumisentunteensa silloin kuin saavuttaa lelukepin päässä heiluvan saaliinsa. Tällaiset leikit ovat lähempänä kissan luonnollista metsästystä, eivätkä aiheuta kissalle verrattavissa olevia terveysriskejä, kuten laserosoitin aiheuttaa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Sisäkissan kanssa leikkiminen

Sisäkissan omistajana haluat varmasti pitää huolen, että lemmikkisi voi elää mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi asuntosi tulee tarjota paljon vaihtelua kissalle. Mitä vähemmän kiellettyjä paikkoja asunto sisältää, sen parempi. Joustavat ruoka-ajat mukailevat kissan luonnollisia elinolosuhteita paremmin kuin säännölliset. Kissan tulisi saada viimeinen iltapala samoihin aikoihin kuin itse menet nukkumaan. Kun tarjoat kissallesi vaihtelevuutta, kasvatat samalla sen stressinsietokykyä. Myös tämän vuoksi sinun tulisi leikkiä sen kanssa niin usein kuin mahdollista. Tuo kotiin vähintään kerran viikossa uusi laatikko piiloleikkeihin. Tämä muuttaa samalla myös kissan hajumaailmaa. Kodin äänimaailmaa tulisi myös aika ajoin uudistaa.
2 min

Kissan ulkotarha

Kissan ulkotarhan kustannukset voivat äkkiä kohota useampaan tuhanteen euroon. Monet kissanomistajat päättävätkin tehdä puutarhaansa kissan ulkotarhan omin neuvoin säästääkseen tämän hurjan summan. Siihen kuluvaa aikaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.
3 min

Kissan agility

Liikkuminen ja leikkiminen ovat olennainen osa terveellisen kissan elämää. Mikäli kissasi tylsistyy, johtaa se todella nopeasti erilaisiin vahinkoihin. Suurin osa kissoista rakastavat haasteita, jotka harjoittavat sekä niiden kehoa, että haastavat niitä ajattelemaan. Kissan agility on loistava kehitystä edistävä urheilumuoto, jossa yhdistyy treenaaminen ja hauskanpito. Kissan agility herättelee kissan luonnollista uteliaisuutta ja sitä voidaan harjoittaa sekä ulkona, että sisällä.