Kissan liikunta: näin onnistut kissan ihannepainon saavuttamisessa

Kirjoittanut Sabrina Quente
kissan liikunnan motivointi herkkujen avulla

Ota selville, mikä herättää kissasi jahtivietin, ja tuo lisää aktiviteetteja arkeenne.

Muutama hyväntahtoinen herkku liikaa ja vastaavasti liian vähäinen leikki johtavat nopeasti ylipainoon. Kissan liikuntaa olisikin siis aihetta lisätä, mutta onko kissoille olemassa urheilulajeja? Esittelemme viisi kissalle tarkoitettua kuntoiluharjoitusta, joiden avulla saat kissasi liikkeelle ja lisäkilot nopeasti karistettua.

Miksi kissan liikunta on tärkeää?

Arvion mukaan noin puolet lemmikkikissoista saavat vaa’an näyttämään punaista. Erityisesti sisäkissat ovat taipuvaisia ylipainoon. Yleisin syy siihen on riittämätön liikunta.

Älä koskaan vähättele lemmikkisi ylipainoa. Sillä voi olla vakavia, negatiivisia vaikutuksia kissasi terveyteen. Jos epäilet, että kissasi painaa liikaa, ota asia ehdottomasti puheeksi eläinlääkärisi kanssa. Voitte yhdessä suunnitella kissallesi sopivan dieetin.

Liikunnan avulla ihannepainoon

Kissan laihdutuskuuri koostuu muustakin kuin vain uuteen ruokavalioon siirtymisestä. Jos kissasi pitää laihduttaa, se tarvitsee myös liikuntaa. Siten takaisin ihannepainoon pääseminen on helpompaa, ja se tapahtuu hellävaraisemmin.

Liikkuminen on osa kissan luontoa. Olihan niiden esi-isät taitavia metsästäjiä, joiden piti tehdä raskasta työtä ruokansa eteen. Moderni tupatiikeri sen sijaan viettää suurimman osan ajastaan unten mailla, ja sitä hemmotellaan – aina tilaisuuden tullen – rakkaudella ja herkuilla.

Pienellä kärsivällisyydellä saat kuitenkin myös mukavuudenhaluisimmatkin ja hemmotelluimmatkin sisäkissat liikkeelle. Kun olet kerran aloittanut kissaurheilun, sinulla ja kissallasi tulee olemaan aina vain hauskempaa liikunnan parissa.

Kissan liikunta: 5 aktiviteettivinkkiä

Kissan liikunta ei tietenkään ole verrattavissa ihmisten urheiluun, mutta sen vaikutus on kuitenkin sama – lisääntynyt liikunta tarkoittaa parempaa kuntoa ja pienempää rasvakerrosta. Esittelemme seuraavaksi viisi keinoa, joiden avulla voit sisällyttää lisää liikuntaa kissasi arkeen.

Kissanomistajana tiedät, että kissanlelut animoivat kissaa liikuntaan. On kuitenkin aina tärkeää muistaa vuorovaikutuksen merkitys. Älä vain aseta lelua kissasi nenän eteen, vaan houkuttele sitä leikkiin.

Mieti sitä, miten kissat käyttäytyvät luonnossa: myös leikkihiiren tulee vipeltää kissasi nenän edestä aivan kuten oikea hiirikin tekisi, eikä vain maata elottomana kissan nenän edessä ilman kunnon kohtaamista. Kissan kanssa leikkimiseen kuuluu aina myös onnistumisen tunne. Anna kissasi siis myös säännöllisesti onnistua hiiren nappaamisessa.

Onko sinun houkuteltava laiska kissa leikkiin? Tai kuuluuko tupatiikerisi kaikkein mukavuudenhaluisimpiin yksilöihin, joihin leluonget tai pallot eivät vaikuta millään tavalla? Yritä siinä tapauksessa herättää kissasi mielenkiinto muilla keinoilla: pöytätennispallolla, rapisevalla muovipussilla tai rypistetyllä, pahvilaatikkoon kätketyllä paperilla – kissat pitävät usein niille tuntemattomista asioista.

Jos kissasi pitää pudottaa painoa, sinun tulee sopeuttaa sen saaman ruoan määrä dieettiin. Erityisesti herkkusuukissojen on usein vaikeaa pidättäytyä ruoasta. Ruokalelujen kanssa puuhastelu on ihanteellinen harjoitus kissoille, joilla on suuri ruokahalu.

Ruokapallot tai paperipussit, jotka on täytetty vähäkalorisilla herkuilla, ovat valloitettavissa vain runsaalla liikunnalla, ja ne pitävät siten kissasi liikkeessä. Jotta kissa voisi siis tyydyttää nälkänsä, sen pitää aktivoitua ja käyttää myös älyään.

Jotta kissasi liikkuisi entistä enemmän, voit piilottaa sen ruoan johonkin korkealla sijaitsevaan paikkaan kodissasi. Vaihda säännöllisesti piilopaikkaa, jotta kissasi mielenkiinto pysyy yllä.

kissan liikunta aktivointipelin avulla
Lelut, joiden kanssa kissasi pitää tehdä työtä herkkujensa eteen, auttavat myös painonpudotuksessa.

Jos kissasi jahtivietti on erityisen voimakas, voit houkutella sitä valoleikeillä. Näytä valoa vuorotellen seinälle, sohvalle, sängylle ja lattialle, ja anna kissasi yrittää pyydystää valo.

Voit käyttää tähän leikkiin taskulamppua. Vai mietitkö laserosoitinta? Löydät vaarattomia laserosoittimia kaupastamme.

Jos kissasi nivelet ovat vielä kunnossa, se innostuu ehkä kiipeilyharjoituksista. Se tuo vauhtia arkeen ja edistää samalla kissasi liikkuvuutta. Yritä esimerkiksi sijoittaa rakastettu kissanpeti niin, että kissasi pitää ensin vähän kiivetä, ennen kuin se pääsee nokosille.

Jos sinulla on portaat, voit motivoida kissaasi nousemaan portaita. Myös leikkiin integroitu raapimispuu voi auttaa tehokkaasti kissan painonpudotuksessa.

kissa kiipeämässä portaita
Jos kissasi nivelet ovat kunnossa, portaiden nouseminen voi auttaa pienentämään rasvakerrosta.

Kissat rakastavat arjen rutiineja. Jos kissasi on oikea tapojensa orja, voit käyttää tätä ominaisuutta motivoimaan kissasi liikuntaan: sijoita kissasi ruokakuppi aina silloin tällöin uuteen paikkaan.

Pieni esterata matkalla kupille vaatii kissaltasi hieman lisäenergiaa. Pidä kuitenkin huolta siitä, että ruokakupin siirtäminen uuteen paikkaan ei aiheuta kissallesi stressiä.

Vaihda myös leluja tarpeeksi usein, jotta kissallesi ei tule tylsää, ja se pysyy motivoituneena.

Muita vinkkejä kissan liikuntaan:

  • Älä ylikuormita kissaa liiallisella harjoittelulla. Viettäkää sen sijaan useampi pieni leikkihetki päivässä. Aluksi 10–15 minuuttia riittää, myöhemmin voit pidentää harjoitteluaikaa. Muista varatta aina tarpeeksi aikaa levolle.
  • Ennen kuin harjoittelet kissasi kanssa, selvitä ehdottomasti eläinlääkäriltäsi, kuinka paljon voit rasittaa sen niveliä ja minkälaisia harjoituksia sinun tulisi välttää kissasi kanssa.
  • Laihdutus onnistuu parhaiten silloin, kun kissa on motivoitunut, ja sillä on hauskaa. Jotta suunnitelmasi onnistuu, kokeile, mitkä harjoitukset tuottavat kissallesi eniten iloa. Tarjoa kissallesi myös tarpeeksi vaihtelua. Ehkä esimerkiksi kissa-agility onkin teidän juttunne?

Liikunnan jälkeen: älä unohda palkita kissaasi

Kun kissasi on urheillut oikein kunnolla, se iloitsee pienestä wellness-hetkestä. Hemmottele samettitassuasi esimerkiksi perusteellisella turkinhoitohetkellä tai hieronnalla – se rentouttaa lihaksia. Tämän kaltaisilla palkinnoilla säästät herkkuja ja siten myös kissasi ylimääräisiltä kaloreilta.

On tärkeää muistaa olla kärsivällinen –  äläkä luovuta. Kissan liikunta saattaa joskus olla hidasta puuhaa – älä pakota kissaasi urheilemaan, vaan houkuttele se siihen vaihe vaiheelta.

Säännölliset aktiviteetit ja leikit ovat ihanteellinen lisä kissan ruokavaliolle, ne tuovat kissalle uutta energiaa ja vahvistavat samalla sinun ja samettitassusi välistä suhdetta. Urheilun on oltava ennen kaikkea hauskaa kissasi mielestä. Määrätietoisuus palkitaan terveydellä sekä pitkällä ja onnellisella kissanelämällä.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Eläimet ovat aina olleet osa elämääni – lapsuudestani tuskin löytyy kuvaa ilman undulaattia pään päälläni tai kissaa sylissäni. Olen yli kymmenen vuotta kirjoittanut eri aiheista vakuutuksista kissan omistajuuteen. Aina kanssani: kissani Mimi, joka on paras inspiraation lähteeni moniin teksteihin ja tietää, milloin on aika pitää tauko.


Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Sisäkissan kanssa leikkiminen

Sisäkissan omistajana haluat varmasti pitää huolen, että lemmikkisi voi elää mahdollisimman luonnollisesti. Tämän vuoksi asuntosi tulee tarjota paljon vaihtelua kissalle. Mitä vähemmän kiellettyjä paikkoja asunto sisältää, sen parempi. Joustavat ruoka-ajat mukailevat kissan luonnollisia elinolosuhteita paremmin kuin säännölliset. Kissan tulisi saada viimeinen iltapala samoihin aikoihin kuin itse menet nukkumaan. Kun tarjoat kissallesi vaihtelevuutta, kasvatat samalla sen stressinsietokykyä. Myös tämän vuoksi sinun tulisi leikkiä sen kanssa niin usein kuin mahdollista. Tuo kotiin vähintään kerran viikossa uusi laatikko piiloleikkeihin. Tämä muuttaa samalla myös kissan hajumaailmaa. Kodin äänimaailmaa tulisi myös aika ajoin uudistaa.
2 min

Kissan ulkotarha

Kissan ulkotarhan kustannukset voivat äkkiä kohota useampaan tuhanteen euroon. Monet kissanomistajat päättävätkin tehdä puutarhaansa kissan ulkotarhan omin neuvoin säästääkseen tämän hurjan summan. Siihen kuluvaa aikaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.
3 min

Kissan agility

Liikkuminen ja leikkiminen ovat olennainen osa terveellisen kissan elämää. Mikäli kissasi tylsistyy, johtaa se todella nopeasti erilaisiin vahinkoihin. Suurin osa kissoista rakastavat haasteita, jotka harjoittavat sekä niiden kehoa, että haastavat niitä ajattelemaan. Kissan agility on loistava kehitystä edistävä urheilumuoto, jossa yhdistyy treenaaminen ja hauskanpito. Kissan agility herättelee kissan luonnollista uteliaisuutta ja sitä voidaan harjoittaa sekä ulkona, että sisällä.