Kissalle myrkylliset kasvit This article is verified by a vet

Kissalle myrkylliset kasvit

Kaikki kasvit eivät ole vaarattomia kissallesi!

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara – kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!

Oireet: millaisia ovat tavalliset myrkytysoireet?

Jos kissasi on syönyt myrkyllistä kasvia, oireet riippuvat siitä kuinka paljon kissa on syönyt kasvia. Kissalle myrkyllliset kasvit aiheuttavat seuraavia tyypillisiä oireita:

  • Lisääntynyt syljeneritys
  • Oksentaminen
  • Ripuli
  • Lihaskrampit halvaukseen asti
  • Mahdolliset hengitysvaikeudet tai sydämen rytmihäiriöt

Jos kissa on syönyt myrkyllistä kasvia erittäin paljon, kissa voi jopa kuolla myrkytykseen. Jos epäilet, että kissasi on syönyt myrkyllistä kasvia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissalle myrkylliset kasvit

Kissalle myrkylliset kasvit sisätiloissa

Ruohot maistuvat kissoille, sillä ne auttavat karvapalloja poistumaan kissan elimistöstä. Olet ehkä jo joutunutkin uhraamaan jonkin huonekasvin kissallesi – kaikki huonekasvit eivät kuitenkaan ole myrkyttömiä. Seuraavia kissalle myrkyllisiä kasveja tulee välttää sisätiloissa tai parvekkeella:

Nimi Ominaisuus
Agaave Jos kissa syö agaaven meheviä lehtiä, ne ärsyttävät limakalvoja.
Limoviikuna Ärsyttää limakalvoja, oksentelu ja ripuli ovat tyypillisiä myrkytyksen merkkejä.
Kumipuu Suosittu huonekasvi on lievästi myrkyllinen kissoille.
Hortensia Hortensiat ovat kissoille hieman myrkyllisiä.
Oleanteri Kissoille erittäin myrkyllinen oleanteri maistuu onneksi katkeralta.
Orkidea Yleensä jo pieni määrä aiheuttaa myrkytyksen (huom! kaikki orkidealajit eivät ole myrkyllisiä).
Joulutähti Joulun suosikkikukka on erittäin myrkyllinen lapsille, koirille ja kissoille.
Kissalle myrkylliset kasvit ja oireet
Jos kissasi sylkee tai oksentaa, se viittaa siihen, että se voi olla syönyt jotakin myrkyllistä.

Kissalle myrkylliset kasvit puutarhassa

Jos kissasi ulkoilee, se nauttii varmasti keväästä, kun kasvit alkavat taas vihertämään. Varmista kuitenkin, että kissasi pitää tassunsa irti seuraavista myrkyllisistä puutarhakasveista:

Nimi Ominaisuus
Aloe Lehtien sisältämä aloin on myrkyllistä useimmille lemmikeille.
Syklaami Myrkylliset saponiinit vaikuttavat hengitykseen ja johtavat vaarallisiin verenkiertohäiriöihin.
Muratti Jos kissasi syö murattia, syljen eritys lisääntyy, kissa voi oksentaa ja pahimmassa tapauksessa kärsiä kouristuksista tai halvauksesta.
Saniainen Saniaiset, kuten lännensananjalka, ovat myrkyllisiä, niiden tiaminaasientsyymi vahingoittaa niin ihmisen kuin eläimenkin luuydintä.
Syreeni Monet kasvin osat, kuten kuori ja kukat, ovat myrkyllisiä kissoille.
Hyasintti Parsakasvien heimo ärsyttää kissan limakalvoja.
Krookus Kauniita, mutta samalla erittäin myrkyllisiä kissalle. Niiden sisältämä myrkky, pikrokosiini, aiheuttaa vatsaongelmia ja joskus jopa pahempia myrkytysoireita.
Kielo Kukkien ja marjojen sisältämä glykosidi aiheuttaa vakavia sydämen rytmihäiriöitä kissoille. Suuri annos voi myös johtaa sydänpysähdykseen ja kuolemaan.
Narsissi Voivat aiheuttaa vakavia vatsavaivoja ja tasapainohäiriöitä syömisen jälkeen.
Köynnösvehka Erityisesti kissoille erittäin myrkyllinen, vahingoittaa kissan munuaisia.

Miksi kissat syövät kasveja?

Puhdistaessaan turkkiaan karkealla kielellään, kissat nielevät samalla paljon karvoja. Vatsassa karvat sekoittuvat syljen kanssa muodostaen suurempia karvapalloja. Erityisesti pitkäkarvaiset kissat kärsivät karvapalloista. Jos karvapallot ovat liian suuria eivätkä kulkeudu suolistoon, kissa oksentaa ne pois.

Jotta karvapallot kulkeutuisivat suolistossa eteenpäin, kissat syövät kasveja. Nuorien, myrkyttömien ruohojen kuidut tukevat karvojen kulkeutumista ja voivat siten epäsuorasti ehkäistä vaarallisen suoliston tukkeutumisen.

Voit tukea kissasi terveyttä juuri kylvetyllä viljalla, ruoholla tai kaupasta ostetulla valmiiksi kasvatetulla kissanruoholla. Nämä auttavat myös pitämään kissasi poissa myrkyllisten huonekasvien luota.

Jotta kissasi söisi sille sopivaa ruohoa, kiinnitä huomiota varsien ja lehtien reunoihin. Niiden tulisi olla pehmeitä eikä teräviä. Terävät reunat voivat vahingoittaa kissan suuonteloa tai juuttua ruokatorveen.

Kissalle vaarattomat kasvit, kissanminttu
Monien kissojen herkku: kuivattu kissanminttu.

Kissalle vaarattomat kasvit

Kissalle myrkylliset kasvit tulee pitää kaukana karvaisista ystävistämme, mutta kissat syövät mielellään myös joitakin vaarattomia kasveja. Näitä ovat erityisesti seuraavat kolme kasvia:

  1. Kissanminttu

Hyvin tunnettu kissanminttu sisältää kissoja viehättävää ainetta. Sen virkistävä vaikutus kiehtoo monia kissoja niin, että ne tykkäävät leikkiä kasvin kanssa. Ei kuitenkaan tiedetä miksi kissanminttu ei kiinnosta kaikkia kissoja. Yrttiä on lisätty mukaan useisiin kissojen leluihin tai muihin tarvikkeisiin, kuten raapimispylväisiin.

  1. Meriteurikka

Meriteurikan (teucrium marum) haju houkuttelee joitakin kissoja. Kasvi on kotoisin Välimeren länsipuolelta, ja sitä voi kasvattaa ruukussa tai astiassa. Kasvissa on kauniit violetit kukat, mutta se tuoksuu melko eteeriseltä. Useimmat kissat innostuvat kasvista kuitenkin myös kuivattuna.

  1. Virmajuuri

Virmajuuri (valeriana officinalis) herättää monien kissojen kiinnostuksen. Se tunnetaan myös nimellä valeriaana. Kissat tykkäävät kuivana kamferilta tuoksuvasta yrtistä ja maukuvat äänekkäästi ilosta. Myös virmajuuren vetovoiman syy on edelleen suurelta osin selvittämättä.

Löydä ihania virmajuurella tai kissanmintulla täytettyjä leluja zooplussalta!


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.