Quarterhevonen

American Quarter Horse

Quarterhevoset ovat erittäin suosittuja lännenratsastajien keskuudessa muun muassa harrastehevosina.

Quarterhevonen on maailman laajimmalle levinnyt hevosrotu. Monet tunnetut elokuvahevoset kuuluvat tähän rotuun – kuten Black Beauty vuonna 1994 julkaistusta samannimisestä elokuvasta ja Pilgrim elokuvasta Hevoskuiskaaja. Nämä nelijalkaiset ystävät ovat kevyitä ja nopeita, mutta eivät ainoastaan kameran edessä.

Ulkonäkö: kompaktit voimanpesät

Quarterhevonen tunnetaan myös nimellä American Quarter Horse. Tälle rodulle on tyypillistä suorakulmainen, lihaksikas vartalo ja lyhyt, keilanmuotoinen pää. Eläimen säkäkorkeus on 145–165 senttimetriä. Se painaa 450–600 kg.

Kantakirjassa hyväksytään 17 erilaista väriä, jotka vaihtelevat mustasta ja rautiaisesta valkoiseen. Melko yleinen kuvio on ”buckskin” – vaaleanruskea, joka muistuttaa parkittua hirvennahkaa.

Quarter horse © maros_bauer / stock.adobe.com
American Quarter Horse -rodulla kaikki värit ovat sallittuja – paitsi pinto.

Mitä eroa on Quarter Horsen ja Paint Horsen välillä?

Quarterhevosella ei sallita merkkejä. Eläimet, joilla on selkeitä valkoisia merkkejä, kuten leveä laukki tai lyhty, luokitellaan siksi American Paint Horse -hevosiksi.

Molemmilla roduilla on samat esi-isät ja ne eroavat toisistaan ainoastaan merkkien osalta. Hyvä tietää: Jos varsan toinen vanhempi on Paint Horse, varsa voidaan rekisteröidä vain Paint Horse -hevoseksi American Paint Horse Associationissa.

Voimakas lännenhevonen

Rodulle tunnusomaista ovat vahvat takaraajat ja voimakkaat pakarat. Tätä amerikkalaista rotua pidetään lännenhevosena. Cowboyt ja lännenratsastajat arvostavat quarterhevosia nopeina ja ketterinä eläiminä, jotka ovat aktiivisia paitsi lehmien ajamisessa myös rodeossa.

Lisäksi tälle rodulle on ominaista hyvin lihaksikas, leveä rinta, lihaksikkaat lautaset ja hyvä satula-asento.

Luonne: mitkä ominaisuudet ovat tyypillisiä quarterhevoselle?

Quarterhevosia pidetään äärimmäisen ystävällisinä ja älykkäinä hevosina. Niillä on toisaalta vahva halu oppia ja voimakas toimintavalmius, mutta toisaalta ne ovat myös rauhallisia ja lujahermoisia.

Karjavaisto

Näitä herkkiä ja seurallisia eläimiä on helppo kouluttaa. Monilla niistä on niin sanottu ”cow sense”. Tämä tarkoittaa osittain synnynnäistä ja osittain koulutettua kykyä pitää karjalaumoja aisoissa.

Myös miellyttävän luonteensa ansiosta American Quarter Horse on nykyään maailman suosituin hevonen. Tämän rodun eläimiä on rekisteröitynä noin 4,6 miljoonaa – enemmän kuin mitään muuta hevosrotua.

Quarterhevonen © lenkadan / stock.adobe.com
Vahva vartalo, pieni pää: Quarterhevosta pidetään hevosten ”lihaskimppuna”.

Sopivuus: täydellinen lännenratsastukseen

Quarterhevonen on ratsuhevonen, jota käytetään pääasiassa erilaisissa lännenratsastuslajeissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi reining, jossa ratsukko suorittaa tarkasti määritellyn ohjelman.

Reining-ohjelmaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset pysähdykset, voltit ja tiukat käännökset. Muita lännenratsastuslajeja ovat Cutting, Western Pleasure, Trail ja Ranch Riding. Tästä rodusta on olemassa jopa erilaisia jalostusmuotoja, jotka on erityisesti suunniteltu eri lajeja varten.

Yksi maailman nopeimmista hevosroduista

Vaikka tätä hevosta pidetään tyypillisenä cowboy-hevosena, se ei sovellu ainoastaan lännenratsastukseen, näyttelyihin tai rodeoon. Monipuolisuuden ansiosta tätä hevosta voidaan käyttää myös muissa ratsastuslajeissa, kuten kilparatsastuksessa.

Tiesitkö tämän? Quarterhevonen kuuluu lyhyillä matkoilla maailman nopeimpiin hevosrotuihin, koska se osaa kiihdyttää hyvin. Pidemmillä matkoilla englannintäysiveriset menevät kuitenkin ohi.

Soveltuuko quarterhevonen aloittelijoille?

Ystävällisyytensä ja rauhallisuutensa ansiosta quarterhevonen sopii myös aloittelijoille. Luotettavina urheiluhevosina ne ovat ihanteellinen kumppani (lännen-)ratsastukseen.

Jokainen tämän urheilulajin löytänyt voi myöhemmin ratsastaa lännenhevosella maastossa, lähteä ratsastusvaellukselle tai kokeilla karjapaimennusta.

Pito

Pito: oikeanlainen ravinto on ratkaisevan tärkeää

Vaatimattomat quarterhevoset eivät juurikaan vaadi hoitoa. Ne selviävät hyvin erilaisista sääolosuhteista, niin kuumuudesta kuin kylmyydestäkin. Turvallinen ja puhdas suoja riittää.

Proteiineja vahvoja lihaksia varten

Vain ruokinta vaatii tietyiltä osin tarkkuutta. Koska nämä eläimet lihovat helposti, ne tarvitsevat tasapainoisen ruokavalion ja riittävästi liikuntaa.

Kuten muidenkin rotujen kohdalla, ruoho ja heinä muodostavat ruokavalion perustan. Koska quarterhevonen on todellinen lihaskimppu, voidaan sille antaa lisäksi kasviproteiineja, kuten hampunsiemeniä.

Viljaa ei saa sen sijaan päätyä kaukaloon. Hevoset reagoivat siihen taipumuksesta riippuen terveysongelmin, kuten kaviokuumeella tai koliikilla.

Terveys

Terveys: quarterhevosen perinnölliset sairaudet

Quarterhevosia pidetään varsin kestävinä hevosina. Tämän lihaksikkaan rodun kasvatuksessa esiintyy kuitenkin aina tiettyjä perinnöllisiä sairauksia, kuten hyperkalemista määräaikaista halvaantumista (HYPP) aiheuttavaa aineenvaihduntatautia. Se johtuu geenimutaatiosta ja aiheuttaa parantumattoman lihasheikkouden ja jopa halvaantumisen.

Toinen quarterhevosilla usein esiintyvä aineenvaihduntatauti on PSSM, lihaksen sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Sokerimolekyylien kertyminen lihaksiin aiheuttaa hevosille lihasjännityksiä, jäykkyyttä ja kipuja.

Geenitestin avulla voidaan kuitenkin selvittää, kärsiikö eläin jostakin näistä perinnöllisistä sairauksista.

Hankinta

Hankinta: kuinka paljon quarterhevonen maksaa?

Quarterhevosen hinta riippuu useista tekijöistä, kuten iästä. Varsan tai tamman hinta on yleensä 8000–9000 euroa.

Ratsuhevoseksi koulutettu hevonen voi maksaa noin 12 000 euroa. Erityisen suositut tai harvinaiset värit voivat nostaa hintaa.

Minkä tyyppistä hevosta etsit?

Jos haluat ostaa quarterhevosen, sinun tulee miettiä, minkälaiseen käyttöön se sopii. Haluatko esimerkiksi ketterän karjapaimenhevosen vai nopean kilpahevosen? Myös niiden hinnat poikkeavat toisistaan.

Eläimiä voi ostaa muun muassa huutokaupoista, paikallisesta hevossiittolasta tai yksityisestä myynnistä toiselta hevosen omistajalta.

Alkuperä

Alkuperä: mistä quarterhevonen on peräisin?

American Quarter Horse sai alkunsa hevosroduista, joita eurooppalaiset valloittajat ja maahanmuuttajat toivat 1500–1700-luvuilla Amerikan mantereelle. Näiden joukossa oli esimerkiksi arabianhevosia, berberihevosia ja andalusianhevosia.

Kun myöhemmin yhä useammat ihmiset muuttivat Euroopasta Amerikkaan, mantereelle saapui lisää uusia rotuja, kuten irlantilaisia poneja ja englannintäysverisiä. Näiden yhdistelmästä syntyi quarterhevonen.

Virallinen jalostus alkoi kuitenkin vasta vuonna 1940, jolloin perustettiin American Quarter Horse Association (AQHA). 1960-luvun puolivälistä alkaen tämä rotu valloitti myös Euroopan.

Kasvatus: onko quarterhevonen täysverinen?

Quarterhevoset kuuluvat lämminverisiin hevosiin. Niillä on siis sekä kylmäverisen että täysverisen ominaisuuksia. Kasvatuksessa erotetaan eri tyypit.

Hevosen erityisominaisuudet riippuvat siitä, kuinka suuri täysveren osuus on. Niin kutsutut Foundation-hevoset vastaavat entisiä työhevosia, joita käytettiin aiemmin vetämään vaunuja tai auraa. Niissä ei ole juurikaan täysverta.

Quarterhevosia kaikenlaiseen käyttöön

Sen sijaan Pleasure-hevosissa on paljon täysverta, ja ne ovat suurempia ja tyylikkäämpiä kuin Foundation-hevoset. Muita jalostusmuotoja ovat mm. Reining Horse, melko pieni, urheilullinen hevonen, sekä Racing Horse, erityisen nopea, atleettinen hevonen.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
4 min

Shetlanninponi (shettis)

Shetlanninponi pieni, mutta täynnä mahtavia ominaisuuksia. Se on älykäs, vaatimaton ja kulkee hevosharrastajien elämässä mukana pidempään kuin muut hevosrodut. Tutustu rotukuvauksen suloisiin poneihin, jotka ovat erityisen suosittuja hevosia aloittelijoiden keskuudessa.

5 min

Islanninhevonen (islanninponi)

Peloton, rohkea ja tukeva: Näitä ominaisuuksia islanninhevosilla on vielä tänäkin päivänä. Islanninhevonen on nimittäin yksi maailman puhtaimmista ja alkuperäisimmistä hevosroduista. Sen luonnollinen kyky askellajeihin töltti ja passi tekee siitä myös aivan erityisen ratsuhevosen.

5 min

Shirehevonen

Ne ovat ylivertaisia hevosia, sillä säkäkorkeudeltaan jopa kahden metrin kokoinen shirehevonen on suurempi kuin useimmat ihmiset. Myös niiden sydän on suuri, joten nämä Englannista peräisin olevat hevoset sopivat kaikille hevosharrastajille, joita sen ulkomuoto miellyttää.