Mongoliangerbiili

Mongoliangerbiili

Mongoliangerbiili

Mongoliangerbiili on latinaksi ”Meriones unguiculatus”, ja se tarkoittaa ”kynnellistä soturia”. Kynnet tulevatkin valitettavasti usein käyttöön kilpailutilanteissa, hierarkiakiistoissa ja reviirin puolustuksessa, jolloin voi syntyä vakaviakin puremahaavoja.

Alkuperä

Mongoliangerbiilin alkuperäinen elinympäristö on, kuten sen nimikin jo kertoo, Mongolian aroilla Pohjois-Kiinassa, ja elinalue jatkuu aina Etelä-Venäjälle asti. Eläimet ovat siis tottuneet kylmiin talviin ja kuumiin kesiin. Ne elävät maan alla tunnelijärjestelmissä, joissa ne säilyttävät myös varastojaan.

Ulkonäkö ja käytös

Mongoliangerbiili on n. 10 cm pitkä, ja sillä on karvainen häntä, joka on suurinpiirtein samanpituinen kuin sen vartalokin. Gerbiilin paino on 80 ja 100 g välillä, mutta sukupuolesta ja ruumiinrakenteesta riippuen paino voi vaihdella paljonkin. Niillä on tuuhea turkki, joka on luonnossa ruskea-valkoinen. Jalostetut lajit voivat kuitenkin olla muunkin värisiä.

Gerbiilit ovat sosiaalisia ryhmäeläimiä. Luonnossa ne elävät yhteisöissä, joissa ne hoitavat toistensa turkkia ja nukkuvat yhdessä. Tämän vuoksi gerbiilejä tulisi aina pitää ryhmässä! Kesyyntyvätkö mongoliangerbiilit nopeasti? Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta. Jotkut kesyyntyvät nopeammin kuin toiset, ja jotkut yksilöt eivät kesyynny koskaan. Yleisesti ottaen eläimet ovat hyvin aktiivisia (päivin ja öin) ja rakastavat kiipeilemistä ja hyppimistä. Säännölliset hiekkakylvyt ovat ehdottomia näille pienille jyrsijöille.

Mongoliangerbiilin pito

Kuten jo mainittiin, mongoliangerbiilit ovat ryhmäeläimiä. Ne tulee pitää vähintään pareittain, sillä ne tarvitsevat ehdottomasti kontaktin lajitoveriinsa. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, että hankit samaa sukupuolta olevat yksilöt, sillä gerbiilit voivat muuten lisääntyä hyvinkin nopeasti. Mitä suurempi ryhmä, sitä todennäköisempää on, että eläimet riitelevät verisestikin keskenään. Aloittelijoille suositellaan sen vuoksi kahden gerbiilin ryhmää. Gerbiilejä ei saa missään tapauksessa pitää muiden eläinlajien kanssa samassa häkissä, sillä niillä on täysin erilainen sosiaalinen ja kommunikatiivinen käyttäytyminen.

Mongoliangerbiilin ravinto

Gerbiilit syövät luonnossa pääosin ruohoja, siemeniä ja joskus myös hyönteisiä. Perusruoaksi soveltuu parhaiten ravinteikas kuivaruokasekoitus. Lisäksi gerbiileille voi tarjota pieniä määriä vähäsokerista tuoreruokaa. Ja jotta eläinperäisten proteiinien tarve tulisi katettua, tulee niille silloin tällöin tarjoilla hyönteisten toukkia. Lisäksi tarjolla pitää aina olla tuoretta juomavettä ja heinää.

mongolische rennmäuse sitzen auf streu

Hoito

Koska gerbiilit hoitavat toistensa turkkia, ylimääräinen hoito ei yleensä ole tarpeen. On kuitenkin tärkeää, että eläimille on tarjolla hiekkakylpypaikka turkin hoitoon. Lisäksi pitää pitää huolta siitä, että eläimet pääsevät kuluttamaan hampaitaan ja kynsiään tarpeeksi. Jyrsimiskivien ja käännettyjen kaakelien avulla kuluminen tapahtuu itsestään. Jos niin ei kuitenkaan ole, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. Kuten kaikkien jyrsijöiden, myös gerbiilien kynnet ja hampaat kasvavat jatkuvasti. Jos ne pääsevät tulemaan liian pitkiksi, ne voivat olla hyvinkin kivuliaat eläimelle.

Mongoliangerbiilin häkki

Gerbiileille sopii parhaiten akvaario tai jyrsijäterraario. Ne suojaavat vedolta, jolle gerbiilit ovat erittäin herkkiä. Lisäksi niihin voi laittaa paljon pehmikettä (vähintään 20 cm), mikä on tärkeää, jotta eläimet voivat kaivaa antaumuksella. Kanneksi on hyvä valita kalteri. Silloin eläimet eivät pääse karkaamaan, mutta niillä on kuitenkin aina tarpeeksi happea.

Gerbiileille tulee myös tarjota tarpeeksi tekemistä. Tavanomaisten sisustuselementtien, kuten juoma- ja ruokakuppien lisäksi niillä tulee olla majoja, tunneleita, kylpyhiekkaa ja leluja. Esimerkiksi yksinkertaisista paperirullista voi helposti askarrella kiinnostavaa tekemistä gerbiileille. Myös juoksupyörät ovat tärkeitä mongoliangerbiileille, mutta niissä ei saa olla välejä, ja niiden täytyy olla tarpeeksi suuria, sillä muuten ne ovat eläinsuojelulain vastaisia.

Puhdistus

Vesi tulee vaihtaa päivittäin ja kupit tulee samalla puhdistaa huolella. Myös hiekkakylpypaikka tulee puhdistaa päivittäin. Pehmike pitää vaihtaa vain kerran kuukaudessa kokonaan. Syömättä jääneet vihannekset ja muu tuoreruoka tulee kuitenkin poistaa päivittäin.

Sairaudet

Ei ole tiedossa nimenomaan mongoliangerbiileille tyypillisiä sairauksia, jotka vaatisivat ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten rokotuksia. Kasvaimet ja ripuli ovat kuitenkin yleisiä, jolloin on syytä mennä viipymättä eläinlääkärille. Myöskään aivoinfarktit tai puremahaavat eivät ole harvinaisia.

Mongoliangerbiilin ikä

Gerbiilit voivat saavuttaa hyvässä kodissa 3–5 vuoden iän.

Mitä minun pitää huomioida ennen mongoliangerbiilin ostoa?

  • Mongoliangerbiilit tulee pitää aina vähintään kahden eläimen ryhmissä, ja ne tarvitsevat paljon liikuntaa, minkä vuoksi niiden terraarion tulee olla tarpeeksi suuri. Tarkista, onko sinulla tarpeeksi tilaa gerbiileille.
  • Mieti, onko sinulla tarpeeksi aikaa sosiaalisten eläinten kiintymykseen ja tekemiseen.
  • Onko sinulla varaa kuukausittaisiin kuluihin?
  • Kuka huolehtii eläimistä, kun olet matkoilla? Mieti jo ennen eläinten ostoa, kuka ottaa vastuun niistä sinun ollessasi poissa.
Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.